Siveltimet - katsaus 5 minuutissa

Maalausjäljen tulee olla siisti. Nyt saat maalarimestarin neuvoja oikean siveltimen valintaan.

Voit hyvin selvitä maalausurakasta tavallisella yleis-siveltimellä ja patterisiveltimellä. Mutta jos joudut tarttumaan hieman vaativampaan kohteeseen, erikoissiveltimistä on paljon apua. Esimerkiksi silloin, kun maalaat julkisivun tai lakkaat hienon parkettilat-tian. Kysyimme maalarimestariltamme, millaisia siveltimiä hän suosittelee, ja esittelemme ne tässä. Maalari korostaa, että kannattaa satsata kalliisiin laatu-siveltimiin, sillä niistä ei irtoa harjaksia, ja maali pysyy siveltimissä eikä valu käsivarsille. Siveltimet kestävät pidempään, mikä on lopulta edullisinta.

Yleissivellin (lakkasivellin)

Tätä sivellintä kutsutaan hiukan virheellisesti lakka-siveltimeksi, mutta sitä voi käyttää moneen erilaiseen maaliin ja lakkaan, kunhan maalattava pinta on jok-seenkin tasainen. Yleissivellin-nimitys sopii tälle mallille siis paremmin.

Uusimmat synteettisillä harjaksilla varustetut mallit imevät paljon maalia eivät-kä jätä jälkiä, kun niillä sivellään märkää maalipintaa. Jotkut mallit sopi-vat erityisesti vesiliukoisille maaleille. Tästä voi olla merkkinä siveltimen var-ressa oleva pisaran kuva.

Siveltimiä myydään monenlevyisinä, mutta yksi 50-70 mm leveä malli riittää usein. Jos tätä täydentää 25 mm tai 35 mm leveällä soikealla siveltimellä, pystyy maalaamaan myös pienempiä pintoja, sillä näissä kahdessa si-veltimissä yhdistyvät pyöreä rengas- ja litteä lakkasivellin.

Julkisivusivellin

Hyvän julkisivusiveltimen tunnistaa siitä, että sen varsi on kulmattu ja synteettiset harjakset ovat laadukkaat. Siveltimen harjakset ovat vah-vemmat kuin lakkasiveltimessä, sillä sivellin kuluu voimak-kaasti kiviseinää maalattaessa. Sivellin imee paljon maalia, ja maali irtoaa vasta seinäpintaa siveltäessä. Siveltimen tulee olla leveä, vähintään 120 mm, ja se olisi hyvä saada liitettyä jatkovarteen, jotta voi maalata mahdollisimman paljon maasta käsin. Tämä säästää aikaa ja voimia.

Rengassivellin

Erikoismuotoillun harjaskärjen ansiosta siveltimellä voi maalata siististi myös kapeita pintoja, kuten ikkunapienoja. Harjakset imevät hyvin maalia sitä valuttamatta, joten siveltimellä voi maalata pitkään kastamatta sitä maaliin. Paksun varren ansiosta sivellintä voi maalatessa kiertää ja näin hyödyntää kaiken maalin. Siveltimet sopivat myös reunojen maalaukseen. 15 mm:n sivellin on kätevin koko.

Lattialakkasivellin

Kun ryhtyy lakkaamaan lattiaa, kannattaa sijoittaa työhön tarkoitettuun laatusiveltimeen. Ensinnäkin sii-tä ei irtoa harjaksia kuten halvoista malleista, ja toiseksi lakka ja maali leviävät paremmin. Harjaksissa on sekä luonnon että synteettisiä kuituja. Valitse vähin-tään 20 cm leveä sivellin, niin työ etenee ripeästi.

Tasoittaja

Jos haluat todella sileän pin-nan esim. keittiön kaapinoviin, voit käyttää tasoittajaa. Vähintään 15 cm leveässä ta-soittajassa on erityisen peh-meät harjakset, joten sillä voi tasoittaa kaikki siveltimen tai telan jättämät urat.

Viivasivellin

Tämä on välttämätön han-kinta. Käytä tätä, kun haluat peittää seinään tulleen naarmun tai paikata vaa-tekaapin kulman. Pienellä siveltimellä (4-10 mm) pystyy hyvin paikkaamaan vain vaurion sotke-matta ympärys-pintoja.

Kattosivellin (kalkkiharja)

Tämä sivellin sopii isoille pinnoille. Sen harjakset on ase-tettu tiukan suorakaiteen muotoon. Jos aiot maalata katon, tapetoida tai asentaa seinään kuituvahvikekankaan, tämä sivellin on mainio valinta, sillä sen maalin (ja liiman/ liisterin) nostokyky on hyvä. Useita leveysvaihtoehtoja.

Elementtisivellin (patterisivellin)

Ammattimaalari ei lähde töihin ilman elementtisivellintä. Kätevälle siveltimelle löytyy käyttöä useimmissa maalaustöissä. Se yltää huomattavasti pidemmälle kuin ta-vallinen sivellin ja sillä pystyy maalaamaan tarkasti esimerkiksi patterin takaa. Tästä siveltimen nimitys - patterisivellin. Sillä pystyy myös maalaamaan katon ja seinän rajalinjat. Kokoja on useita, pituuk-sia ja erilaisia harjastyyppejä niin ikään. Pitkävartisella 50 mm siveltimellä selviää useimmista töistä.

Lisää samasta aiheesta Käsityökalut