Pihdit työkalupakkiin

Rautakaupan hyllyillä ja verkkokaupoissa on lukematon määrä erilaisia pihtejä. Työkalupakissa kannattaa säilyttää monenlaisia pihtejä, sillä niitä tarvitaan erilaisiin töihin.

Monia pihtejä käytetään kiinni pitämiseen.

Monia pihtejä käytetään kiinni pitämiseen.

Rautakaupan hyllyillä ja verkkokaupoissa on lukematon määrä erilaisia pihtejä. Niillä voi muun muassa pitää kiinni, leikata, taivuttaa ja kuoria. Työkalupakissa kannattaa säilyttää monenlaisia pihtejä, sillä niitä tarvitaan erilaisiin töihin.

Pihtien toiminnot

Napsauta alla olevan kuvan numeroita ja lue lisää.

  1. KIINTEÄ YLÄLEUKA. Karkaistut hampaat ovat sisäänpäin kallellaan ja pitävät putken tiukassa otteessa.
  2. LIIKKUVA ALALEUKA. Puristuu Puristuu esineen ympärille ja liikkuu edestakaisin. Alaleuan voi kiristää paikalleen säätö-ruuvilla.
  3. SÄÄTÖRUUVI. Pitää alaleuan paikallaan, kun ruuvi on kiristetty. Pikatoiminnon ansiosta ruuvin voi työntää kierteen toiseen päähän asti ennen hienosäätämistä ja kiristämistä.
  4. KAHVA. Tässä kahvassa on kaksi Tässä kahvassa on kaksi-komponenttinen muovipinnoite, josta saa hyvän otteen. Kapea, hieman kaareva kahva helpottaa pihtien käyttämistä pienillä käsillä.

Standardi: Neljät pihdit kiinni pitämiseen

PUTKIPIHDIT

Käytetään muun muassa LVI-töissä. Leuka säädetään ja lukitaan ruuvilla, ja pihtejä voi käyttää sekä putkien kiristämiseen että mutterien vääntämiseen. Pihdeissä on pitkä varsi ja isot hampaat, joten niillä voi vääntää kovalla voimalla suhteellisen vähällä vaivalla.

SIIRTOLEUKAPIHDIT

Siirtoleukapihtejä sanotaan myös papukaijapihdeiksi. Niistä on korvaamaton apu esimerkiksi mutterien irrottamisessa ja putkien kiinni pitämisessä. Leukaa voi säätää asteittain, ja kun se on tehty, pihdeillä saa esineestä todella lujan otteen. Se tekee vääntämisestä kevyttä.

KÄRKIPIHDIT

Kärkipihtejä on kahdenlaisia: toisilla pidetään kiinni, toisilla voi leikata rautalankaa ja kuparijohtoja. Kärkipihtejä käytetään muun muassa sähkötöissä, askartelussa ja muussa tarkkuustyössä. Paljon erilaisia malleja. Sähkö-töissä pitää käyttää pihtejä, joissa on eristetyt kahvat.

LUKKOPIHDIT

Käytetään ennen kaikkea hitsaamisessa ja muissa metallitöissä. Lukkopihdeillä voi kiinnittää myös puulevyjä työpöytään, eli ne toimivat puristinten korvikkeina. Tarttuvat sekä suoriin että pyöreisiin esineisiin. Leuat säädetään sopivalle etäisyy-delle ruuvilla ja lukitaan kiinni.

Standardi: Neljät pihdit katkaisemiseen

HOHTIMET

Kun tulee puhe pihdeistä, moni ajattelee hohtimia. Hyvillä hohtimilla voi pätkiä jopa karkaistua pianolankaa ja vetää ruostuneita nauloja irti vanhoista lankuista. Hohtimien ainoa huono puoli on, että käsi juuttuu helposti kiinni kahvojen väliin. Niin voi käydä myös ammattilaisille.

SIVULEIKKURIT

Sivuleikkurit ovat yleisimpiä pihtejä, ja niistä on erilaisia versioita. Osassa on kovat leuat ja tehokas voimansiirto, joten ne sopivat teräslangan leikkaamiseen. Tavalliset sivu leikkurit sopivat rautalangalle ja muoville. Työkalupakissa kannattaa säilyttää erilaisia sivuleikkureita.

PÄÄTYLEIKKURIT

Näyttävät kapeilta hohtimilta mutta eivät ole yhtä voimak­ kaat. Päätyleikkurit sopivat muun muassa rautalankojen katkaisemiseen, joten niitä käytetään esimerkiksi silloin, kun lattialämmitysletkuja kiinnitetään valuverkkoihin.

KUORINTAPIHDIT

Käytetään sähköjohtojen muovieristeiden kuorimiseen. Pihdit kuorivat johdot varo vasti ja estävät kuparilankojen katkeamisen. Nämä pihdit sopivat tavallisen paksuisten johtojen kuorimiseen, ja niillä voi puristaa kaapelikenkiä johtojen päihin.

Lähikuvassa: Yksityiskohdat

VAHVAT HAMPAAT

Karkaistut hampaat eivät mene poikki ja antavat lujan otteen.

HYVÄ OTE

Valitse pihdit, joissa on ergonominen kahva, josta saa lujan ja pitävän otteen.

ERISTYS

Jos teet sähkötöitä, älä käytä koskaan pihtejä, joita ei ole eristetty oikein.

VOIMAN SIIRTO

Voimansiirto mekanismista on hyötyä, jos työssä tarvitaan puristusvoimaa.

NOPEA SÄÄTÖ

Helpottaa työskentelyä ja leukojen säätämistä eri etäisyyksille.

Erikoispihdit

POPNIITTIPIHDIT

Popniitit ja popniittipihdit ovat käteviä, jos esineet voi kiinnit­ tää vain toiselta puolelta.

KAAREVAT KÄRKIPIHDIT
Käytetään paikoissa, joihin on vaikea yltää suorilla pihdeillä.

PIENET LUKKOPIHDIT
Antavat erittäin lujan otteen ja pysyvät kiinni, vaikka pih­ deistä päästetään irti.

LUKKORENGASPIHDIT
Erilaisia malleja. Sopiva valitaan sen mukaan, pitääkö rengasta puristaa vai levittää.

    Lisää samasta aiheesta Käsityökalut