3 tulppaa tukevaan kiinnittämiseen

Kun haluat ripustaa kirjahyllyn kipsilevyseinään, kiinnittää terassin sokkeliin tai autotallin oven betoniseinään, sinun on hyvä tuntea nämä kolme ankkuria. Se, kuinka paljon mikäkin niistä voi kannatella, riippuu suurelta osin seinästä, johon ne asennetaan – seinä nimittäin antaa periksi ennen ankkuria.

Riippumatta siitä, onko seinäsi tehty kevyistä kipsilevyistä, muurattu tiilistä tai valettu betonista, jokaiselle on olemassa erikoisankkuri, joka varmistaa, että seinän lujuus hyödynnetään optimaalisesti. Tämä siksi, että seinä, johon ankkuri kiinnitetään, määrittää suuressa määrin ripustettavan esineen enimmäispainon.

Onteloankkuri kulkee nimittäin kipsin läpi ennen ankkurin avautumista. Aivan kuten tiili murtuu ennen liimaankkurin kierretankoa. Kiila-ankkuri on niin ällistyttävän vahva, että on vaikea sanoa, antaako periksi ensin betoni vai ankkuri. Tuskin joudut sellaisen tilanteeseen.

Näin vahvoja ne ovat

Tästä artikkelista voit lukea, miten vahvoja nämä kolme ankkuria ovat. Kantokyky on ilmoitettu yhtä ankkuria kohti. Jos käytät kahta ankkuria, kantokyky kaksinkertaistuu. Otimme lähtökohdaksi Fischerin ankkurit. Muiden valmistajien vastaavien tuotteiden kantokyky on yleensä sama.

1. Onteloankkuri

Jos aiot ripustaa jotain painavaa esimerkiksi kipsilevyseinälle, sinun on käytettävä onteloankkuria.

Ankkuri menee koko levy(je)n läpi ja muodostaa niiden takapuolelle tähden, kun ruuvia kiristetään. Jos ruuvia on liian vaikea kiristää käsin, voit ostaa pihdit, joilla vedetään ruuvia niin, että tähti avautuu.

Esimerkiksi kipsilevyseinä on metalliankkuria paljon heikompi. Siksi myös seinä määrittää, kuinka paljon mikäkin ankkuri pystyy kannattelemaan.

Fischer HM

Kantokyky: Kantokyky määräytyy materiaalin ja levyn paksuuden, ei ankkurin, mukaan.

 • Yksi kipsilevykerros (12,5 mm): 20/20 kg*
 • Kaksi kipsilevykerrosta (2 x 12,5 mm): 30/30 kg*
 • Kuitusementissä (8 mm): 25/25 kg*

Tunnetaan myös nimillä: Mollyankkuri, ohutlevtankkuri, metallinen levyankkuri, metallitulppa.

Hinta noin: 32,65 euroa / 50 kpl (HM 5x52 S)

Kaulan pituus vaihtelee. On tärkeää valita levyn paksuuteen sopiva pituus.

Kun ruuvia kiristetään, ankkuri muodostaa tähden, joka painautuu levyn takaosaa vasten.

2. Liima-ankkuri

Liima-ankkuri on usein itsestäänselvä valinta vaativiin asennuksiin tiiliin, kevytbetoniin, leca-harkkoihin ja vastaaviin kohteisiin – esimerkiksi terassin seinäpalkin asennukseen. Ankkuri liimautuu reikään laajentumatta. Reiän reunoihin kohdistuva paine ja halkeamien riski ovat siten minimaaliset.

Usein kierretanko liimataan reikään, mutta tarkoitukseen on kehitetty myös omat ankkurit. On tärkeää, että reikä on täysin puhdas ja pölytön ennen sen täyttämistä liimalla. Muutoin liima ei toimi kunnolla.

Fischer FIS Green

Kantokyky: Soveltuu asennettavaksi halkaisijaltaan 10 millin kierretankojen avulla.

 • Tiilissä, syvyys 8 cm: 129/114 kg*
 • Tiilissä, syvyys 20 cm: 314/243 kg*
 • Kevytbetonissa, syvyys 13 cm: 107/54 kg*

Tunnetaan myös nimillä: Kemiallinen ankkuri, injektioankkuritulppa, ankkuriointimassa.

Hinta noin: 24,79 euroa / 300 ml (ilman kierretankoa)

Mutteria ei voi kiristää ennen kuin liima on kuivunut.

Liima kiinnittyy tehokkaasti kierteisiin.

3. Kiila-ankkuri

Betoni on erittäin kovaa, ja betoniseinään tehtävästä kiinnityksestä tulee äärettömän vahva – ainakin kiila-ankkuria käytettäessä. Jopa pienet ankkurit voivat kantaa useita satoja kiloja ankkuria kohti.

Ankkuri on suunniteltu siten, että se sopii täsmälleen asennusreikään. Siksi ankkuri on naputettava paikalleen vasaralla. Kun mutteria kiristetään, paine reiän seinämiä vasten kasvaa suureksi. Siksi kiila-ankkuri tulee asentaa vain paksuihin betonielementteihin, sillä tiilet ja vastaavat halkeavat.

Fischer FBN II

Kantokyky: Koskee asennusta betoniin. Ankkuria ei saa asentaa liian lähelle reunaa.

 • 8 mm ankkuri, syvyys 4 cm: 760/590 kg*
 • 10 mm ankkuri, syvyys 5 cm: 1 160/830 kg*
 • 12 mm ankkuri, syvyys 6,5 cm: 1 790/1 230 kg*

Tunnetaan myös nimillä: Laajennusankkuri, laajennuspultti, betoniankkuri, paisunta-ankkuri.

Hinta noin: 176 euroa / 50 kpl (FBN II 8/30, 8 x 91 mm)

Kun mutteria kiristetään, kaulus vetäytyy ankkurin kartionmuotoisen pään yli. Kaulus painautuu reiän seinämiä vasten, eikä ankkuria voi vetää ulos.

Rengas auttaa keskittämään ankkurin reikään.

* Veto-/poikittaiskuorma. Vetokuormalla tarkoitetaan vetämistä suoraan ulos reiästä. Poikittaiskuorma tarkoittaa seinälle ripustetun kohteen pystysuuntaista vaikutusta.

  Lisää samasta aiheesta Käsityökalut