Kaivaminen, täyttäminen ja maan siirtäminen sujuvat Bobcatilla nopeasti.

Kaivaminen, täyttäminen ja maan siirtäminen sujuvat Bobcatilla nopeasti.

Bobcat siirtää kevyesti kauhallisen maata ja tekee hetkessä työn, johon tarvittaisiin kymmeniä lapionpistoja. Kuutiometri maata painaa jopa 1 900 kiloa maan koostumuksesta riippuen. Se tarkoittaa, että 50 neliön kokoisen pihakiveyksen kohdalta pitää poistaa 28,5 tonnia maata, jos maahan kaivetaan 30 senttiä syvä kuoppa. Se vastaa melkein kolmeatuhatta kymmenen kilon painoista lapiollista. Se on epäinhimillinen urakka kenelle tahansa.

Onneksi jokainen voi vuokrata Bobcatin ja ajaa sitä. Pienimmät mallit mahtuvat peräkärryn kyytiin, ja niillä voi ajaa takapihalle kapeiden kujien läpi. Pienimmillä Bobcateilla pääsee jopa talon ovesta sisään tai omakotitalon kellariin.

Minikuormaajan käyttäminen on helppoa. Ajamista ja kauhan käyttöä pitää aluksi harjoitella, mutta perustoiminnot on helppo oppia puolessa tunnissa. Bobcatin ajaminen on helppoa, sillä kahvat ja polkimet toimivat loogisesti myös maallikon näkökulmasta.

Enemmän kuin pelkkä kauha

Bobcatilla voi tehdä paljon muutakin kuin kaivaa ja siirtää maata. Sillä voi kuljettaa painavia tavaroita tien varresta takapihalle, ja trukkihaarukalla voi nostella esimerkiksi kivilavoja.

Bobcatin käyttö on helppo aloittaa. Konevuokraamoissa on erikokoisia bobcateja, ja isoilla malleilla voi siirtää myös painavia kuormia. Suosittelemme vuokraamaan mahdollisimman pienen mallin, sillä minikuormaaja ruhjoo nurmikkoa ja pihakiviä sitä enemmän, mitä painavampi se on.

Näin käytät Bobcatia

Bobcatin ja muiden minikuormaajien käyttötavoissa voi olla eroja, mutta niiden perustoiminnot ovat pitkälti samanlaiset. Kuormaajat liikkuvat eteen, taakse ja sivuille, ja koneilla voi käyttää niihin kiinnitettyjä työkaluja.

Näin käytät Bobcatia

Ohjauskahvat A + B:
A eteen = Liikuttaa vasemmanpuoleisia renkaita eteen
A taakse = Liikuttaa vasemmanpuoleisia renkaita taakse
B eteen = Liikuttaa oikeanpuoleisia renkaita eteen
B taakse = Liikuttaa oikeanpuoleisia renkaita taakse
B oikealle = Kallistaa kauhan eteen
B vasemmalle = Kallistaa kauhan taakse

Polkimet C + D:
C varpaat = Nostaa kauhan
C kanta = Laskee kauhan
D varpaat = Kauha eteen
D kanta = Kauha taakse

Kahva E:
E = Säätelee kaasua

VAROITUS!

Bobcat on pieni ja voimakas kone, joka voi kaatua, ellei sitä käytetä oikein. Tärkein sääntö on, ettei Bobcatilla saa liikkua täysi ja painava kauha ylhäällä. Kauhan pitää olla lähellä maata ajamisen aikana.

Vuokraaminen

Bobcateja voi vuokrata perinteisistä konevuokraamoista ja internetin vuokrakonepalveluista. Vuokramarkkinoilla on paljon erikokoisia minikuormaajia ja niihin sopivia tarvikkeita. Isot koneet ovat melko kalliita, mutta pienikin malli riittää pihakiveyksen tekemiseen. Bobcat S70 on näppärän kokoinen, ja sitä on helppo kuljettaa peräkärryssä. Vuokrahinta on noin sata euroa vuorokaudessa, mutta vuorokausihinta voi pudota, jos vuokraat koneen koko viikoksi. Tarvittavat työkalut ja lisävarusteet voi yleensä vuokrata samasta konevuokraamosta. Ne maksavat muutamia kymmeniä euroja vuorokaudessa.