10 työkalua jotka säästävät aikaa

Oikein valitut työkalut säästävät valtavasti aikaa. Esittelemme kaikkiaan 10 työkalua, jotka helpottavat elämääsi. Jos et vielä omista näitä, hanki ne. Sen jälkeen et voi ymmärtää, miten olet pärjännyt ilman niitä.

Katkaisu/jiirisah

Jos olet yrittänyt sahata jalkalistoja ja reunalistoja käsisahalla ja jiirilaatikossa, tiedät, miten kauan aikaa harjoitteluun menee, ennen kuin liitoksesta saa täydellisen. Jos taas edessäsi on iso pino uusia terassilautoja, jotka PITÄÄ sahata tarkalleen yhtä pitkiksi, tiedät, miten vaikea tehtävä edessäsi on. Näin ei kuitenkaan tarvitse olla, sillä muutamalla kympillä voi ostaa erinomaisen katkaisu/jiirisahan, jolla syntyy valmista jälkeä hetkessä. Aina tarkasti samaan kulmaan, kun asteet on säädetty oikein, ja aina tarkasti samaan pituuteen, kun sahapöytä on säädetty valmiiksi. Sahan avulla voit t yöskennellä kuin liukuhihnalla, mikä säästää paljon aikaa ja tuo työhön paljon tehokkuutta ja tarkkuutta.

VINKKI: Pieniin tai koviin kappaleisiin kannattaa käyttää terää, jossa on paljon pieniä hampaita ja kar-keaan työhön terää, jos sa on vähän isoja hampaita.

Sähköhöyl

Sähköhöylä on väheksytty työkalu. Sen pyörivä terä voi nimittäin säästää aikaa ja paljon hiomatyötä.

Unohda kaapimet ja karkea hiomapaperi sekä ikuisuuden kestävä hiomatyö. Kaiva esille sähkö-höylä ja säädä terä oikeaan syvyyteen, niin saat tuota pikaa lakattoman ja puhtaan puupin-nan esiin. Poissa ovat painaumat, naarmut ja savukkeiden jättämät palojäljet.

Vaikka höyläys onnistuu vauhdilla, laitteen käyttöä on syytä harjoitella, ennen kuin ryhtyy työstämään anopin ruokapöytää. Sähköhöylä tart-tuu kiinni, ja kokematon käyttäjä saattaa jättää kappaleeseen syviä uria, koska laite on niin tehokas. Harjoittele vanhoihin lautoihin ja höylää mieluummin vähän kerrallaan kuin liikaa yhdellä kertaa.

VINKKI: Isojen pintojen höyläyksessa on hyvä käyttää suoraa lautaa tai ohjainkiskoa. Siirrä lautaa höylä-tessäsi vajaan höyläysleveyden verran kerrallaan pinnan yli.

Monitoimityökal

Vaikka monitoimityökalut eivät ole olleet markkinoilla yhtä pitkään kuin muut työkalut, niistä on nopeasti tullut supersuosittuja. Aluksi kyse oli lähinnä sähkötoimisesta taltasta, koska terän sivuttaissuuntainen liike työntyi salamavauhdilla puuhun, mutta sittemmin laitteista on kehittynyt aitoja monitoimityökaluja.

Laitteen perusrunkoon voi ostaa erilaisia työtarvikkeita, alla kuvassa sähköinen taltta (joka on saha, jossa on pienen pienet hampaat). Voit ostaa laitteeseen myös jyrsimen kylpyhuoneen laattasaumojen kaapimiseksi. Laite on täysin korvaamaton, kun on vaihdettava yksittäinen laatta; vältät rikkomasta viereisiä laattoja, kun poistat vaurioituneen laatan. Näin säästät aikaa. Voit käyttää monitoimityökalua myös esim. tappiliitoksiin, jolloin et joudu poraa-maan ja puhdistamaan aluetta taltalla.

Naulain

Kun haluat pystyttää lauta-aidan tai puuverhoilla talosi julkisivut, selviät työstä perinteiseen tapaan vasaralla ja nauloilla. Aikaa tosin kuluu valtavasti. Kunnon naulaimella, jonka voit joko ostaa tai vuokrata, isket naulat vauhdilla ja yhdellä kädellä. Toisella kädellä voit pidellä naulatta-vaa kappaletta. Naulaimet toimivat joko sähkö-virralla tai paineilmalla. Jälkimmäinen vaatii tietenkin kompressorin, jota voi hyödyntää myös moneen muuhun asiaan.

Tarjolla on naulaimia, jotka iskevät jopa 100 mm:n nauloja. Niitä voi käyttää lautarakennuksiin, kattoruoteisiin tai paneelikattoa varten tehtävään koolaukseen. Todella tehokkaat ammattinaulaimet ampuvat naulat jopa betoniin.

Pienemmät, pienten naulojen (dyckert) naulaimet ovat hyvin käteviä, kun halutaan kiinnittää kynnyslistoja tai asentaa seinäpa-neeleja tai peitelistoja ovien ympäril le. Jois-sakin naulaimis sa voi käyttää pitkiä nauloja, ja joissakin toi sissa iso-kantaisia nauloja, esim. kattohuopanauloja, jolloin katon asennus sujuu nopeasti.

Kipsiruuvinväänni

Jokainen kipsilevyjä asentanut tietää, kuinka monta ruuvia on ruuvattava ja miten vaikeaa niitä voi olla ruuvata oikein. Ne eivät saa jäädä pintaan, jotta ne voi tasoittaa. Eivätkä ne saa läpäistä kipsilevyn kartonkipintaa, jolloin ne eivät kiinnitä levyä.

Jos asennat vain pari kipsilevyä, voit ostaa penen kipsiruuvi-kärjen ruuvinvääntimeesi. Laite päästää otteen ruuvista, kun se on juuri levypinnan tasossa.

Jos sen sijaan asennat monta levyä, ehkä useampaan kerrokseen, hanki käyttöösi kipsiruuvinväännin. Niitä on erilaisia eri tehtäviin. Halvimmissa malleissa ruuvista pidetään kädellä kiinni kuten tavallisestikin ja toisella kädellä ruuvataan. Laite ruuvaa jatkuvasti, mutta kärki pyörii ympäri vasta sitten, kun sen painaa kappaletta vasten. Se pysähtyy, kun ruuvi on juuri oikealla paikallaan.

Toinen hyvin kätevä keino on käyttää pitkää ruuvipatruunavyötä. Asenna nauha ja paina laitteen kärki kipsilevyä vasten. Ennen kuin huomaatkaan, ruuvi on levyssä tarkalleen oikeassa syvyydessä. Voit ruuvata ruuvit samaa vauhtia kuin ehdit siirtää ruuvinväännintä. Kipsiruuviväännintä ei tarvitse ostaa, sillä sen voi myös vuokrata.

VINKKI: Toisin kuin tavallinen ruuvikone, kipsiruuvikone pysähtyy automaat ti sesti ruuvin asettuessa paikalleen. Laite pitää myös ääntä, joten käytä kuulosuojaimia.

Rotaatio- tai ristilinjalaser

Voit hyvin tehdä korkeusmerkinnän seinään vesi-vaa’alla, mittanauhalla ja tarvittaessa luotinarulla tai letkuvesivaa’alla. Voit myös käyttää uusia laserlaitteita, jotka jättävät seinään salaman-nopeasti ja aina yhtä tarkasti punaisen viivan tai ristin. Näin et enää joudu ryömimään ympäriinsä ja kiristämään naruja (joihin voi kompastua) ja tekemään lyijykynämerkintöjä suurin piirtein niihin koh-tiin, joihin haluat porata. Etkä joudu asentamaan koko hyllykköä uusiksi sen takia, että kiinnitit sen vinoon.

Tämä ei ole kaikkein halvimpia työkaluja, joten vuokraa se, kun ryhdyt isompaan hankkeeseen. Hämmästyt, miten paljon aikaa säästät, kun olet ensin perehtynyt laserlaitteeseen ja ottanut sen mittausavuksesi.

VINKKI: Valitse itsevaaittuva malli. Se löytää itse vaaka- ja pysty linjat, jolloin aikaa säästyy hieno säätämisestä.

Kulmahiomakon

Kulmahiomakoneella saa nopeasti ja helposti katkaistua rautaputket ja laa-tat verrattuna teräs- tai karbiditerällä varustetun rautasahan käyttöön.

Erikoisvarusteita käyttämällä voit hyödyntää laitetta myös moneen muuhun materiaaliin kuin rautaan ja laattoihin. Voit asentaa betonikuppilaikan, jolla voit oikaista epätasaisen kellarinlattian tuota pikaa, ja käyttää laitteessa nk. lamellilaikkaa, jolla voit poistaa ruostetta portaiden kaiteista ripeään tahtiin.

Nykyiset katkaisulaikat ovat hyvin ohuita, ja niillä voi leikata myös kylpyhuoneen laattoja. Kulmahiomakonetyöskentely on hyvin tarkkaa verrattuna siihen, että yrittää leikata laatasta pari millimetriä pois laattaleikkurilla. Jos aiot leikata pihalaattoja, hanki käyttöösi iso ja tehokas kulmahiomakone. Voit vuokrata sen konevuokraamosta.

VINKKI: Vauhdilla on hintansa. Varo, että galvanoidut pinnat eivät kuumene, sillä tällöin ruostumista estävä sinkkikerros vaurioituu.

Liitulanka (ritsilanka)

Lyhin reitti kahden pisteen välillä on suora linja. Suoraa linjaa voi kuitenkin olla vaikeaa ja hidasta merkitä pidemmältä etäisyydeltä. Jos on esim. sahattava uudet terassilaudat reunoistaan siisteiksi asennuksen jälkeen, asennettava uudet keittiökaapit, tai oikaistava kattohuopa linjaan uudella kattopinnalla, on kym-menen kertaa nopeampaa vetää liitulankaa kotelostaan, kiinnit-tää se molemmista päistä ja räpsäyt-tää sitä keskeltä. Näin saat täydellisen lin-jan kahden uloimman pisteen välille ja voit sahata, porata tai asentaa katon sen mukaan.

Etäisyysmittalaite

Voiko säästää aikaa käyttämällä sähköistä etäisyys-mittaria nivelmitan tai mittanauhan sijaan? Kyllä, aivan varmasti säästyy. Voit itse asiassa mitata koko keittiön siirtymättä itse juuri lainkaan ja ainakin jou-tumatta ryömimään lattialla ja pitelemään sormea siinä kohdin, missä nivelmitan pää oli. Saat varmasti tarkan mitan ja sisämitat jopa hankalimmistakin kohteista täysin ongelmitta (esimerkiksi keittiön-kaapista). Riittää, kun asetat etäisyysmittarin mittaus-kohteeseen, osoitat ”maalia” ja painat napista. Näin saat tarkan mitat. Tämän jälkeen voit siirtää mitat manuaalisesti piirustukseen tai luonnokseen tai käyttää matkapuhelimesi sovellusta ja siirtää mitat sen avulla suoraan ottamiisi valokuviisi.

VINKKI: Valitse etäisyysmittari, joka käyttää laseria eikä ultraääntä. Ultraääni on hyvin epätarkka, ja vaarana on, että osut johonkin esteeseen, kun mittaat etäisyyttä seinän yli.

LUE LISÄÄ: Testi: Etäisyysmittari

Pikapuristin

Ylimääräinen apukäsi säästää paljon aikaa, tarvittiinpa sitten tukea sahauksen aikana tai pitelemään kappaletta kiinni asennusvaiheessa. Voit selvitä tavallisella puristimella, mutta yhden käden puristimen avulla selviät työstä yksin ilman apulaista. Puristinta voi käyttää yhdellä kädellä, jolloin toisella kädellä voi pitää esinettä paikal-laan ja oikaista sitä kiinni puristettaessa. Kun painat pis-toolinkahvasta, leuat puristuvat yhteen ja kun painat vapauttimesta, ne avautuvat jälleen. Tätä helpom-min ja nopeammin et voi selvitä.

    Muut lukevat juuri nyt …