Valoa terassille nopeasti

Terassille asennetut valot lisäävät terassin käyttöä merkittävästi. Niiden asentaminen ei vaadi montaa tuntia, jos valitset uudet led-valosarjat. Ja mikä parasta, voit tehdä kaiken itse ja säästää työkustannuksissa.

Vaikeusaste
Vie aikaa
1 päivä
Hinta
260 euroa

Johdanto

Valaistuksen asentaminen ulkotiloihin, kuten terassille, vaatii sähköasentajan käyntiä, mikäli valojen jännite on 230 V. Sen sijaan 12 V:n jännitteellä toimivat valot saa asentaa itse – ja mikä parasta, uudet LED-valosarjat ovat mukavan helppoja asentaa. Asennustöissä on toki oltava huolellinen, jottei mikään johto jää vahingossa puristuksiin tai vaurioidu muulla tavoin. Valmistajien ohjeita seuraamalla selviät työstä hyvin. Jos terassisi sokkeli on umpinainen, johtojen ja kaapeleiden veto vaatii hieman lisätyötä.

Säästyt kuitenkin hermoja koettelevilta asennusongelmilta, kun noudatat ohjeitamme.

LUE LISÄÄ: 11 ulkovalon kuvagalleria

Ohjeet

01
porrasvalot 5 Vaihe

Tarkista lampun halkaisija ennen kuin poraat sille reiän. Käyttöohjeissa pitää lukea, minkä kokoisen reiän lamppu vaatii, mutta mittaa varmuuden vuoksi lampun koko myös itse.

1

Mittaa ja merkitse huolella, mihin sijoitat lamput. Poista askelmat tarvit-taessa, niin lamput on helpompi asentaa.

2

Poraa reikä reikäsahalla. Pitele porakonetta niin, että se poraa täysin suoraan. Muuten lamput asettuvat vinoon.

3

Poista osa laudoista tarvittessa, jos et tehnyt sitä jo aiemmin. Nyt johtojen ja kaapelien veto onnistuu ja lamppujen asennus reikiin helpottuu.

4

Paina lamppu paikalleen reikään. Kun hylkäät lampun mukana tulevan asennusrenkaan kuten tässä, saat asennettua lamput täysin lautojen tasoon.

5

Lamppu pysyy tiukasti paikallaan ilman ruuveja, sillä lamppupesän sivuilla on muutamia muovisiivekkeitä. Koko lamppu on koteloitu muoviin, joten se kestää kaikenlaista säätä.

02
Lattiavalo 3 Vaihe

Kehystä terassi valolla. Valoa voi hyödyntää monin eri kei-noin. Pimeyden laskeutuessa pienet led-lamput luovat näyttävän siirtymän terassin ja puutarhan välille.

1

Poraa pienellä reikäsahalla reikä, joka sopii halkaisijaltaan lattiaan asennettaviin lamppuihin. Merkitse kaikki lamput ennen kuin poraat, jotta saat lamput sijoitettua siten kuin halusit.

2

Irrota lamppu johdon liitoksesta, jotta saat vietyä johdon reiästä läpi. Työnnä johto reikään ja asenna lamppu paikoilleen.

3

Paina lamppu tiukasti reikään ja varmista, että metallikaulus on tiiviisti puupintaa vasten, jotta valo ei vuoda kauluksen alta.

03
Vedä johdot itse 8 Vaihe

Tässä vaiheessa siirrytään sisätiloihin ja sijoitetaan sinne muuntaja, johon kaikki lamput on liitetty. Sähköasentaja on jo käynyt ja asentanut tavallisen 230 V:n pistorasian. Muuntajan voi asentaa myös ulos, jolloin virran ulosottokin on asennettava ulos.

Vedämme kaikki johdot muoviputkis-sa terassin alta. Näin ei ole pakko tehdä, mutta tällä tavoin johdot pysyvät järjes-tyksessä ja ne on helpompi vetää. Myös jyrsijöiden on vaikeampi päästä naker-tamaan putkiin asennettuja johtoja.

1

Poraa seinään reikä sisältä käsin pitkällä 16 mm:n kiviseinä- tai puu-poranterällä riippuen seinämateriaalista. Etukäteen on jo selvitetty, mistä kohtaa johdot on kätevintä tuoda ulos.

2

Työnnä muoviputki ulkoa päin reiästä seinän läpi. Me jatkoimme putkea ulkona 90°:n kulmapalalla, joka yhtyy terassilta tulevaan putkeen.

3

Vie muoviputket kaikkiin terassi-kannattimiin jo aikaisemmin tehtyjen reikien läpi. Jätä putkien väliin pari sentti-metriä tilaa jokaista lamppua varten.

VINKKI: Poraa 18 mm:n reiät, niin saat putket helpommin kannattimien läpi.

4

Ota käyttöösi jousi, kun kaikki putket ovat paikoillaan. Pujota jousta putkeen, kunnes jousi kohtaa seinän, jossa muuntaja sijaitsee. Nyt voit vetää johdot.

5

Kun jousi työntyy ulos, vaihda silmukkaan. Kiinnitä siihen johto ja kierrä sen ympärille muutama eristeteip-pikerros, niin se pitää. Vedä johdot läpi.

VINKKI: Toimi pareittain: toinen työntää johtoa ja toinen auttaa toisessa päässä.

Vaihda jousi silmukkaan, johon johto kiinnitetään.

6

Liitä lamput. Irrota lampun kiristysruuvi, aseta johto ruuvin pohjalle, ja ruuvaa osat jälleen yhteen. Ruuvin pohjalla olevat niitit uppoavat johtoon ja muodostavat liitännän.

7

Älä asenna vielä lautoja. Kun kaikki lamput ovat paikoillaan ja yhdistet-tyinä, voit ruuvata terassilaudat takaisin paikoilleen. Mutta kokeile valoja ensin.

VINKKI: Jos lamppu ei toimi, tarkista, että kiristysruuvin niitit eivät ole vääntyneet.

8

Säädä muuntaja. Se voidaan säätää käsipelillä syttymään, sammumaan ja aktivoitumaan liikkeestä. Lisäksi se voidaan asentaa niin, että valo syttyy automaattisesti pimeän tullen.

Vie aikaa

Asettamiesi lamppujen määrästä riippuen työhön kuluu 1/2-1 päivä.

Hinta

Noin 130 € lamppuihin ja noin 130 € muuntajiin.

Vaikeusaste

Kun olet porannut reiän seinän ja terassin alla olevien palkkien läpi, voit vetää johdot. Tämä on helppoa.

Vinkit & niksit

Lehtiversio

Lataa artikkeli pdf-muodossa samanlaisena kuin se julkaistiin alunperin Tee Itse -lehdessä.

Muut lukevat juuri nyt …