Erittäin helppotekoiset portaat

Seuraavassa näytetään, miten helposti rakennat portaat.

Portaiden reisipuu, joka tässä on tehty kyllästetystä männystä, on kooltaan 50 kertaa 200 mm. Päät on sahattu jiiriin, joten toinen pää sopii terassin lattiaan ja toinen on maassa.

Lautaan piirretään vatupassin avulla vaakaviiva ja sitten mitataan viivaimella 12 cm. Sen jälkeen vatupassin avulla piirretään pystyviiva, jolloin reisilankkuun on syntynyt kolmio. Aseta puu työpöydälle ja kiinnitä se tiukasti parilla ruuvipuristimella. Sahaa kolmio irti pistosahalla.

Sahauksessa pitää olla tarkkana, sillä kolmiota tarvitaan myöhemmin. Lopeta sahaaminen hiukan ennen vastakkaisen merkin kohdalle päätymistä.

Toinen puoli sahataan merkkiin saakka. Sahaa sitten loput ensimmäisestä puolesta, jolloin kulmakohdasta tulee siisti ja täsmällinen.Irti sahattu kolmio kiinnitetään reisipuuhun niin, että kolmio tulee sahatun kolon jatkeeksi.

Näin askelman leveydeksi saadaan 24 cm.Poraa kolmiopalaan kaksi reikää 6 mm:n terällä. Levitä puuliimaa reisipuun päälle ja pane kolmiopala sen päälle niin, että sahauspinnat ovat aivan kohdakkain.

Kiinnitä pala kahdella ruostumattomalla 6 x 150 mm:n ruuvilla niin, että askelma pysyy varmasti paikallaan. Nyt ensimmäinen askelma on valmis.

Tee toiset samaan tapaan. Askelmien lukumäärä riippuu portaiden paikasta ja leveys käyttötarkoituksesta. Kun askelmat ovat valmiit, sahaa toinen reisipuu ja kiinnitä askelmat ruuveilla.

Jotta portaita olisi miellyttävää käyttää, ne kannattaa rakentaa seuraavan periaatteen mukaisesti: kun yhden askelman leveyteen lisätään 2 askelman välinen korkeusero, summan pitää olla 59-63 cm.

LUE MYÖS: Helpot ja halvat uudet portaat