Uutta eloa terassiin

Puuterassi joutuu koville. Sen pitää kestää 30°:n paahtavaa hellettä, tasaisen harmaata sadetta ja jääkylmää lunta. Kaikki nämä jättävät jälkensä, joten nyt saat ohjeet, joiden avulla terassisi säilyy pitkään kauniina ja kestävänä.

Vaikeusaste
Vie aikaa
2 päïvää
Hinta
150 euroa

Johdanto

Kun kevät viimein saapuu, voi terassi näyttää surulliselta talven jäljiltä. Siinä näkyy usein vihreitä leväläiskiä ja rankkojen kelien aiheuttamia erilaisia kulumisjälkiä.

Mutta ei hätää. Puu on kiitollista materiaalia, ja oikein hoidettuna terassista saadaan jälleen huolitellun kaunis juutta sesonkia varten.

LUE LISÄÄ: Terassipesu: Hoida puuterassi kevätkuntoon

Näytämme nyt, miten puhdistat terassin perusteellisesti terassipesuaineella ja käsittelet sen lopuksi öljyllä, joka on kehitetty erityisesti painekyllästetyille puuterasseille. Jos terassisi on tehty jostakin muusta puusta kuin painekyllästetystä, puhdistukseen liittyvät työvaiheet ovat pitkälti samat kuin tässä, mutta loppukäsittely voi olla erilainen.

Kysy lisää maaleja ja puunkäsittelyaineita myyvistä liikkeistä. Myös terassilautojen valmistajat osaavat yleensä neuvoa, millainen suoja-aine sopii terassiin parhaiten.

Käytämme kauttaaltaan perinteistä tärpättiohenteista öljyä, jonka etuna on, että se voidaan levittää hyvin alhaisessa lämpötilassa – jopa pakkasella, jos puu vain on kuivaa.

Se, valitseeko terassiinsa öljyn tai vesiohenteisen suojan, on pitkälti makuasia. Jotkut väittävät, että klassinen öljykäsittely on puulle ehdottomasti parasta, kun taas toiset ovat sitä mieltä, että vesipohjaiset tuotteet kestävät paremmin.

Valitsitpa minkä tahansa tuotteen, lopputuloksesta ja kestävyydestä ei koskaan tule sen parempaa kuin mitä olet ennakkovalmisteluihin uhrannut. Terassi pitää siis puhdistaa huolellisesti ja antaa puun kuivua läpikotaisin, ennen kuin siihen sivellään puunsuoja.

Työn iloa – se tuottaa tulosta!

Ohjeet

01
Tee näin 5 Vaihe

Puuterassi on puhdistettava ”pohjaa myöten”, jos se halutaan todella kunnostaa. Esimerkissä käytetään Flüggerin (Terassipesu A) puhdistusainetta, joka poistaa tehokkaasti värjääntymiä, likaa ja vanhan puuöljyn jäänteitä. Se on vahvasti emäksistä, joten sen kosketusta alumiiniin, lasiin ja kasvillisuuteen on syytä välttää. Geelimäinen tuote on helppo levittää ilman ruiskua tms.

Jos terassi käsitellään tämän jälkeen vesiohenteisella terassisuojalla, puu pi-tää neutralisoida FlÜggerin Terassipesu B:llä. Esimerkissä on kuitenkin valittu perinteinen öljykäsittely, joten neutrali-sointivaihe voidaan tässä ohittaa.

1

Levitä terassipesuainetta parille laudalle kerrallaan. Puun pitäisi olla kuivaa, ennen kuin ryhdyt työhön. Käytä pehmeää harjaa ja harjaa puhdistusaine huolellisesti puuhun. Anna se vaikuttaa noin 10 minuuttia.

2

Harjaa lika ja levä pois 10 minuu-tin kuluttua. Tässä käytetään korkeapainepesurin terassipesuria ja matalinta tehoa. Vältä korkeaa painetta, sillä se voi vaurioittaa terassia. Voit käyttää myös harjaa ja paljon vettä.

3

Eron huomaa silmissä. Kaikki talven jäljet on harjattu pois, ja puupinta on puhdas, levätön ja vailla suojaaineita. Jos terassissa on rispaantumia tai naarmuja, ne kannattaa nyt hioa pois hiomapaperilla.

4

Kun puu on kuivunut, levitä öljy. Värillinen öljy takaa parhaan suojan, mutta me valitsimme läpinäkyvän suojan, sillä halusimme puukuvion selvästi esiin. Sekoita öljy huolella ennen kuin levität sen.

5

Sivele puuöljy siveltimellä tai telalla. Käytä reunoihin ja vaikeisiin kohtiin sivellintä ja hoida telalla isot pinnat. Sivele, kunnes puu on kyllästetty, mutta vältä saarimaisia öljyläikkiä.

Materiaalit

Vie aikaa

2 päivää johtuen kuivumisajoista.

Hinta

Noin 150 € puhdistusaineisiin ja öljyyn noin 30 m2:n terassia varten.

Vaikeusaste

Tämä tehtävä on varsin helppo.

Vinkit & niksit

Lehtiversio

Lataa artikkeli pdf-muodossa samanlaisena kuin se julkaistiin alunperin Tee Itse -lehdessä.

    Muut lukevat juuri nyt …