Portaikkoja oleskelunurkkaus

Saat upean oleskelualueen, kun teet portaista niin korkeita, että niillä voi istua – ja rakennat vielä terassin portaiden jatkeeksi.

Vaikeusaste
Vie aikaa
2 viikkoa
Hinta
100 €/m2

Johdanto

Portaat ja terassi on verhoiltu tammisilla terassilaudoilla, joiden vankka perustus takaa oleskelualueelle pitkän käyttöiän.

Saat yksityiskohtaiset ohjeet terassin rakentamiseen. Suuressa piirustuksessa on asiaankuuluvat mitat ja materiaalilista. Pienemmässä piirustuksessa näytämme, miten portaiden ja penkin alle jäävä tukirakenne on tehty.

Saat myös ohjeet siitä, miten lasket sopivan korkeuden askelmille, jotta portaissa on sekä mukava kävellä että istua.

Rakennusohjeissa saat:

 • Työpiirustukset
 • Videon
 • 3D-malleja
 • Perusteelliset vaihe vaiheelta etenevät ohjeet
 • Materiaalilistan

Ohjeet

01
Mittaaminen 4 Vaihe

Portaita suunniteltaessa on tärkeää, että niitä on mukava kävellä. Siksi on fiksua tehdä kokeilu, josta saat otettua mitat. Varmista, että pystytät sen sekä vaakaettä pystysuoraan, jotta saat otettua tarkat mitat.

Kun rakennat portaita, ota lähtökohdaksi mittaus alimman kantavan rakenteen yläreunasta ylimmän kantavan rakenteen yläreunaan. Mittaustulos (tässä 125 cm) jaetaan 18:lla, mikä on sopiva askelkorkeus. 125/18 = 6,94. Pyöristämme sen 7 askelmaan, jotka ovat 17,9 sentin korkuisia.

1

Portaat johtavat korotetulle terassille, joka tehdään laattojen päälle. Sen korkeus on tärkeää tietää. Tee sen vuoksi koerakennelma, jotta voit mitata portaiden korkeuden.

2

Tee koerakennelma laattaperustalle tehtävän terassin koolausten yläreunasta kantavan rakenteen yläreunaan kohtaan, johon tulee alimmainen askelma. Varmista, että osat ovat tarkasti paikoillaan, ja kiinnitä ne väliaikaisesti.

3

Tee tukirakennelmaan korotus, jotta saat sen täsmälleen oikealle korkeudelle. Se toimii lähtökohtana muun rakennelman mittaamiselle.

4

Mittaa korkeus portaiden yläreunasta alimman askelman tukipuuhun asti. Siten voit laskea askelmien määrän ja valmistaa portaiden kantavan rakenteen.

02
Kantava rakenne 7 Vaihe

Portaiden ja terassin kantavaan rakenteeseen on käytettävä palkkeja. Kaksi ulointa pohjapalkkia koostuvat kahdesta palkista, jotka on ruuvattu yhteen lujuuden varmistamiseksi. Nämä tukipalkit kiinnitetään alustaan ruuvipaaluilla, jotka ruuvataan maahan. Seinäpalkki on yksittäinen palkki, joka ruuvataan kiinni seinään.

Yleensä terassin alla käytetään koolauspuita 60 sentin välein. Mutta jotta voimme olla täysin varmoja siitä, että 21 milliä paksut terassilaudat eivät petä, käytämme tällä kertaa 45 sentin väliä.

1

Uloimmalle pohjapalkille on kaivettava tilaa, jotta kantava rakenne saadaan oikealle korkeudelle.

2

Palkki asetetaan niin, että se on samalla korkeudella kuin sisin palkki. Tarkista vesivaa’alla, että alusta on täysin suora. Tukipalkki koostuu kahdesta palkista, jotka on ruuvattu yhteen lujuuden varmistamiseksi.

3

Kiinnitä ruuvipaalut maahan tukipalkkien viereen. Ruuvipaalut sijoitetaan noin 110 sentin välein pitkin koolauksia. Kun kaikki ruuvipaalut ovat paikoillaan, koolauspuut ruuvataan niihin kiinni.

4

Ruuvaa koolauspuut kiinni ruuvipaaluihin, kun olet varmistanut, että ne ovat kunnolla paikoillaan ja vaakasuorassa.

5

Seinään kiinnitetään myös palkki terassinurkkaukselle, joka tehdään portaikon toiselle puolelle. Seinäpalkki kiinnitetään pitkillä ruuveilla esiporattuihin reikiin.

6

Terassin alle asetetaan kuitukangas, joka estää rikkaruohojen kasvua terassilautojen väliin myöhemmin.

7

Terassin koolauspuut tuetaan palkkikengillä seinäpalkkiin ja kulmaraudoilla uloimpaan pohjapalkkiin. Koolaukset ovat painekyllästettyjä 50 x 125 millin palkkeja, jotka sijoitetaan 45 sentin etäisyydelle toisistaan, jotta 21 millin terassilaudat pysyisivät tukevasti paikoillaan.

03
Portaikon rakentaminen 5 Vaihe

Portaiden rakentaminen aloitetaan alimmasta askelmasta, ja sitten siirrytään ylöspäin.

On järkevää tehdä rakennelman lähtökohdaksi malli, josta selviää yksittäisten portaiden korkeus. Askelmien korkeus on tässä 17,9 cm.

Portaiden koolauspuiden välimatka on sama 45 senttiä kuin terassilla, joka rakennetaan portaiden jatkeeksi. Se takaa hyvän tuen, jotta askelmien laudat eivät huoju kävellessä.

1

Tee koerakennelma, jossa voit jakaa tasaisesti kaikki portaiden askelmat. Kiinnitä siihen laudat sen korkeuden mukaan, jonka haluat yksittäisille askelmille. Kun kaikki askelmat ovat oikealla korkeudella, sinulla on hyvä lähtökohta portaiden rakentamiselle.

2

Rakenna yksittäiset askelmat tekemäsi koerakennelman pohjalta. Tarkista korkeus usein, jotta jokainen askelma on suorassa ja oikealla tasolla. Askelmien koolauspuut kiinnitetään pystysuoriin rimoihin, jotka on asennettu vankoille koolauspuille pohjapalkkien päälle.

3

Kiinnitä vinotuet tilapäisesti. Ne vakauttavat rakennetta ja estävät sen kallistumisen sivulle. Tarkista vesivaa’alla, että kaikki osat ovat oikein paikoillaan, ennen kuin ruuvaat ne kiinni.

4

Kiinnitä osat yhteen haponkestävillä ruuveilla. Jos kyllästettyjen materiaalien kanssa ei käytetä haponkestäviä ruuveja, materiaalien happo hajottaa ruuvit.

5

Aseta askelmille lautoja kiinnittämättä niitä sitä mukaa kun rakennat portaikkoa. Silloin askelmilla on helpompi liikkua rakentamisen aikana.

04
Terassilankut kiinnitetään 6 Vaihe

Tämä voi vaikuttaa hieman epäloogiselta, mutta on hyvä aloittaa asettamalla laudat portaiden päälle ensin ylhäällä. Pyri käyttämään kokonaisia lautoja, jotta niissä ei ole katkoskohtia pituussunnassa. Portaat on suunniteltu siten, että jokainen askelma koostuu kolmesta kokonaisesta laudasta.

Niiden alla olevat koolauspuut sahataan mittaansa. Myös taustalevyn laudalle on oltava tilaa. Sen tulee olla askelman uloimman laudan reunan tasalla.

Muista esiporata laudat, jotta ne eivät rikkoudu kiinni ruuvattaessa.

1

Aloita ylimmästä askelmasta ja leikkaa koolauspuu sopivan pituiseksi.

2

Pidä terassilautaa portaan taustalevyn kohdalla, jotta näet, kuinka pitkälle lautojen tulee ulottua yllä olevassa askelmassa. Ulomman laudan tulee peittää taustalevy tarkasti.

3

Toiseksi alin askelma jatkuu ylempää askelmaa pidemmälle, jotta siitä saadaan tehtyä kelpo istumapaikka. Lautojen väliin asetetaan välikappaleet (5 mm), jotta lautojen välisestä etäisyydestä saadaan sama. Ruuvaa laudat tukevasti paikoilleen.

4

Kiinnitä palikat niille sivuille, joille terassilautoja asennetaan pystyyn. Palikat tukevat lautoja ja mahdollistavat niiden kiinnittämisen.

5

Seinän viereen rakennetaan penkki, joka on samalla korkeudella kuin toiseksi alin askelma, jolloin penkistä ja portaista muodostuu iso oleskelunurkkaus. Penkin syvyys vastaa neljää terassilautaa, kun taas portailla on leveyttä kolmen laudan verran.

6

Sahaa lopuksi rimojen kulmat penkin alta. Se luo tavallaan kevyemmän vaikutelman ja tekee rakenteesta tyylikkäämmän.

05
Viimeinen silaus 6 Vaihe

Kun olet asentanut kaikki terassilaudat, sahaa ne päistään. Työ sujuu nopeammin ja jälki on kauniimpaa, kun kiinnität terassilaudat hiukan liian pitkinä. Sahaa ne lopuksi pistosahalla ja ohjainkiskolla. Näin saat siistiä jälkeä.

Taustalevyjen kohtaan, penkin alle ja seinään terassin päätyyn asennetaan listat, jotka tehdään katkaisemalla terassilaudat pituussuunnassa. Listat näyttävät kevyiltä ja tyylikkäiltä, kun käytät välikappaleita, jotka varmistavat, että ne pysyvät paikallaan tasaisin etäisyyksin.

1

Katkaise lautojen päät. Se sujuu helpoiten ja tarkimmin ohjainkiskolla varustetulla pistosahalla. Sen voi joutua tekemään projektin edetessä useita kertoja, jotta saat asetettua laudat paikalleen alempiin askelmiin.

2

Ruuvaa pystysuorat laudat kiinni reunoihin, kun olet sahannut ne mittaansa. Ne asetetaan terassilautojen väliä vastaavalle etäisyydelle toisistaan, jotta ylä- ja alaosaan jää hieman rakoa niin, ettei vettä pääse kertymään.

3

Aseta rimat taustalevyiksi. Ne tehdään terassilaudoista, jotka on halkaistu kolmeen yhtä leveään osaan. Lopputulos on tyylikäs ja ilmava, ja pienet erot askelmien korkeudessa on helppo piilottaa.

4

Penkin alla on myös rimoja, jotta koko rakennelmassa on yhtenäinen vaikutelma.

5

Terassin päätyyn rakennetaan pieni tuulisuojaseinä, joka luo terassille suljetun, viihtyisän ja suojaisan tilan. Tuulisuojassa on kolme tolppaa, jotka maalataan mustiksi, ennen kuin terassilaudoista halkaistut rimat kiinnitetään niihin. Tarkista, että rimat ovat suorassa ja 10 millin etäisyydellä toisistaan.

6

Seinällä olevat rimat ovat hieman harvemmassa kuin taustalevyjen rimat. Aseta rimojen väliin sopivan kokoiset välikappaleet. Silloin voit olla varma, että niiden etäisyydestä tulee täysin sama.

Materiaalit

 • 48 x 48 mm, kyllästetty, laatoitetun terassin koolauspuihin
 • 50 x 100 mm, kyllästetty portaikkoon ja pohjapalkkeihin
 • 50 x 125 mm, kyllästetty, terassin koolauksiin
 • 21 x 145 mm tammilautaa

Lisäksi:

 • Terassiruuveja, A4, haponkestäviä, 4,2 x 55 mm
 • Ruuveja tiiliseinään, 7,5 x 132 mm
 • Ruuvipaaluja, 600/750 mm
 • Terassiöljyä, läpinäkyvää

Erikoistyökalut

 • Pistosaha ohjainkiskolla
 • Välikappaleita, 5 ja 10 mm.

Vie aikaa

Hinta

Noin 100 euroa neliömetriä kohti.

Vaikeusaste

Projekti vaatii hieman kokemusta.

Piirustus

3D-malli

3D-malli

Vahva rakenne

Koolausten välinen etäisyys on 45 senttiä eli hieman pienempi kuin tavallisesti suositellaan terassille (60 senttiä). Terassilaudat ovat 23 milliä paksuja toisin kuin tavalliset 28 milliä paksut terassilaudat.

Avaa 3D-malli

3D-malli

Säädä askelmat sopivan korkeiksi

Askelman korkeus on 17,9 senttiä. Portaikon korkeus on 125 senttiä, joka jaetaan 18:lla eli halutulla korkeudella. Tulokseksi saadaan 6,94, joka pyöristetään seitsemäksi askelmaksi.

Avaa 3D-malli

3D-malli

Porras jatkuu penkkinä

Kolmas askelma on portaita leveämpi, ja se on samalla korkeudella kuin seinälle rakennettava penkki.

Avaa 3D-malli

3D-malli

Portaiden taustalevyt listoista

Portaiden taustalevyt koostuvat terassilaudasta halkaistusta kolmesta listasta. Etäisyys sekä listojen välillä että reunalautoihin on sama.

Avaa 3D-malli

3D-malli

Penkki kiinnitetään seinän tukipalkkiin

Seinään on kiinnitetty palkki, jonka päälle penkkiä tukevat laudat kiinnitetään. Penkin korkeus on 35,8 senttiä, mikä vastaa kahden askelman korkeutta. Penkin alla oleva poikittaisrima on sahattu viistosti, ja se tekee penkistä ilmavamman näköisen.

Avaa 3D-malli

Video

Ruuvipaalujen asentaminen

Käytä vatupassia tiheästi, jotta ruuvi menee suoraan

Terassilautojen yhdistäminen

Tee liitokset lankkujen kohdalle

Terassilautojen katkaiseminen

Upotussahalla ja ohjainkiskolla reunasta tulee suora

Näin käytät upotussahaa

Videolla esitellään puusepän suosikkisaha. Upotussahaa työnnetään aina ohjainkiskoa pitkin, joten sahauslinjoista tulee suorat. Upotussahalla voi sahata sekä suorassa että viistossa kulmassa, ja sahaamisen voi aloittaa levyn reunasta tai keskeltä. Upotussaha sopii sekä lautojen halkaisemiseen että terassin pään suoristamiseen.

Vinkit & niksit

Lehtiversio

Lataa artikkeli pdf-muodossa samanlaisena kuin se julkaistiin alunperin Tee Itse -lehdessä.

  Muut lukevat juuri nyt …

  Lisää samasta aiheesta Puuterassi