Notkuva puuterassi

Vanhan puuterassin runkolankut antavat periksi ja terassi alkaa notkua jalkojen alla. Ongelman syy on helppo päätellä, ja sille on helppo tehdä jotain ainakin useimmissa tapauksissa.

Johdanto

Huonosti tuettu puuterassi kestää aikansa, mutta jossain vaiheessa yksi tai useampi runkolankku alkaa notkua ja terassi antaa periksi niin paljon, että pöytä ja tuolit kolisevat askelten tahdissa.

Useimmissa tapauksissa ratkaisuksi riittää se, että runkolankkujen alle lisätään jotain tukevaa. Se voi olla vaikeaa, jos terassi on matala eikä sen alle pääse sivusta. Silloin terassilaudat pitää irrottaa, jotta runkoon pääsee käsiksi.

Jos notkuminen johtuu siitä, että runkolankku on lahonnut, lankku pitää vaihtaa uuteen. Usein vika on kuitenkin siinä, että lankut on tuettu puukapuloilla, jotka ovat lahonneet pilalle. Silloin riittää, että lankut tuetaan paremmin. Siihen ei kannata käyttää uusia puukapuloilta vaan muovikiiloja tai jotain muuta, joka ei lahoa. Muovikiilat ovat monikäyttöisiä ja tukevat terassia hyvin.

Tarvittavat työvälineet

Tehtävään tarvitaan vain muutama työkalu:

  • Ruuvinväännin
  • Vasara
  • Muovikiilat

Tee näin

1

Irrota pari terassilautaa notkuvasta kohdasta, jos et pääse terassin alle sivusta. Puhdista ruuvien kannat, jotta ruuvauskärki tarttuu kunnolla kiinni eivätkä ruuvit mene pilalle.

2

Irrota terassilaudat. Parin laudan jälkeen näet, pääsetkö käsiksi lankkuihin vai joudutko irrottamaan enemmän lautoja.

3

Kiilaa notkuvat lankut oikeaan korkoon. Tässä vanhat ja lahonneet vanerinpalat korvataan muovikiiloilla. Kiilat menevät päällekkäin lankun alla ja lukittuvat toisiinsa.

4

Kiilat ovat monipuolisia ja erikokoisia. Tämän lankun alle tarvitaan isoja kiiloja. Kun ne pannaan päällekkäin, niissä olevat urat ja harjanteet lukittuvat yhteen, eivätkä kiilat luista irti toisistaan. Niiden pitää estää lankkuja notkumasta, mutta niiden ei ole tarkoitus kiilata lankkuja mutkalle ylöspäin.

5

Ruuvaa lankku kiinni kiilaan kyljen läpi. Ruuvi pitää kiilan ja lankun yhdessä ja estää sen, että terassi alkaa notkua uudestaan.

6

Asenna laudat takaisin ja vaihda kuluneet ruuvit uusiin. Korjaamisen jälkeen terassi tuntuu taas tukevalta.

Video

NOTKUVA TERASSI

Lehtiversio

Lataa artikkeli pdf-muodossa samanlaisena kuin se julkaistiin alunperin Tee Itse -lehdessä.

    Muut lukevat juuri nyt …