Lataa maailman hienoimman terassin ohjeet

Tässä jutussa annetaan maailman siisteimmän terassin rakennusohjeet. Pyysimme suunnittelijaa piirtämään yksityiskohtaiset kuvat hillittömän tyylikkäästä jättiterassista. Lue ohjeet, vinkit ja ideat!

Vaikeusaste
Vie aikaa
3 viikkoa
Hinta
7000 euroa

Johdanto

Voiko terassi olla liian iso? Jos meiltä kysytään, vastaus on jyrkkä ei! Iso ja tyylikäs terassi saa kesän tuntumaan pitemmältä ja talon isommalta suuren osan vuodesta.

Tällä terassilla on mukava viettää aikaa koko perheellä. Tiedämme, että terassiohjeet ovat lehden suosituimpia juttuja, joten annamme ohjeet ainutlaatuisen terassin rakentamiseen. Tilasimme suunnitelmat rakennussuunnittelijalta, joka osaa piirtää 3D-kuvia ja on työskennellyt aiemmin kirvesmiehenä.

Tämä voi olla unelmaterassi, josta olet aina haaveillut, tai sitten sinulle riittää vähempikin. Niin tai näin, voit käyttää piirustuksia apuna oman terassisi suunnittelussa ja katsoa vaihe vaiheelta etenevistä ohjeista, miten vaikeimmat yksityiskohdat kannattaa tehdä. Näiden ohjeiden avulla voit suunnitella omasta terassistasi juuri sellaisen kuin haluat.

Näin ison ja monimutkaisen terassin tekemiseen tarvitaan jonkin verran kokemusta rakentamisesta. Joudut myös valitsemaan ratkaisut, jotka sopivat omalle pihallesi. Voit esimerkiksi lujittaa liitoksia lisäämällä lautoja ja kapuloita terassin korkean osan alle. Voit myös lisätä terassiin osia tai vähentää niitä mielesi mukaan.

Rakenna oma unelmaterassisi ja nauti kesästä.

Työn iloa!

Ohjeet

01
Aloita tekemällä tukeva runko 4 Vaihe

Tämä terassi tehdään piste­ perustuksen varaan pilarikenkien avulla. Voit käyttää maahan upotettavia betonitolppia, joissa on valmiina pilarikengät palkkien kiinnittämistä varten. Palkit tehdään 45x195 millin kestopuusta ja niiden päälle asennettavat runkolankut 45x95 millin kestopuusta. Lankkujen välinen etäisyys riippuu terassilautojen paksuudesta. Voit kysyä sopivaa asennustiheyttä lautojen osto­ paikasta.

1

Vala pisteperustukset ja asenna niiden välille palkit. Todellisuudessa perustukset ovat lähes kokonaan maan sisällä, toisin kuin kuvassa. Vala piste, asenna palkki ja mittaa seuraavan pisteen paikka.

2

Pisteperustusten ja palkkien muodostama rakenne näyttää tältä. Monimutkaisen terassin rakentamisessa on tärkeää, että mitat pitävät paikkansa.

3

Asenna lankut poikittain palkkien päälle. Nämä lankut asennettiin 60 sentin jaolla. Kysy rautakaupasta, kuinka tiheään omien terassilautojesi runkolankut pitää asentaa.

4

Jatka lankkuja aina palkin kohdalta, jotta liitoksesta tulee mahdollisimman tukeva. Ota huomioon lankkujen pituus ja liitos­ kohdat jo ostovaiheessa ja kun valat piste­ perustuksia ja päätät palkkien etäisyyden.

02
Yksinkertaiset portaat 5 Vaihe

Terassien portaat ovat melko yksinkertaiset. Voit tehdä ne ohjeen mukaan ja kiinnittää ne terassin palkkeihin.

Muokkaa mittoja oman terassisi mukaan. Tue askelmat hyvin, jotta portaat kestävät varmasti. Tee tuista mieluummin liian järeät kuin huterat.

Nämä portaat tehdään 45x95 millin lankusta kuten terassin runko, joten pienimmät osat syntyvät kätevästi rungon ylijäämäpaloista.

Pienet portaat ovat kahden terassin välissä.

1

Yhdistä etupalkki (C) ja tuet (D). Ruuvaa 5x60 millin ruuvit etupalkin läpi tukipuihin. Rakenteet peitetään myöhemmin laudoilla.

2

Kiinnitä poikkilauta (E) tukipuiden (D) päälle liitoskapuloiden (F) avulla kuten kuvassa. Älä ruuvaa oikeanpuoleista kapulaa kiinni vielä tässä vaiheessa.

3

Tee toisen askelman runko tukipuilla (G). Ruuvaa ne kiinni poikkilaudan (E) läpi liitos-kapuloiden (H) avulla. Ruuvaa kaikki osat kiinni toisiinsa 5x60 millin A4-ruuveilla.

4

Nyt voit kiinnittää portamat terassiin. Paina portaat palkkia vasten ja ruuvaa viimeinen liitoskapula (F) kiinni palkkiin (A).

5

Asenna porraslaudat. Kaikki runkoliitokset ja rakenteet jäävät piiloon lautojen alle. Voit asentaa lautojen alle lisää tukikapuloita tarpeen mukaan. Ne eivät jää näkyviin.

03
Pyöreän terassin runko 5 Vaihe

Pyöreä terassi tehdään hieman eri tavalla kuin nelikulmainen. Pyöreän osan rakentaminen on vaikeampaa, joten sen tekemisessä on hyötyä aiemmasta r akentamiskokemuksesta. Kerromme pääasiat tässä, mutta joudut muokkaamaan terassin rakennetta oman tilanteesi mukaan.

Kantavat palkit asennetaan pilari­ kenkiin, mutta terassin reunassa on erikoisrakenne, kuten kuvassa näkyy.

1

Valmis rakenne näyttää tältä. Sisärungon rakenne näkyy kuvassa. Periaate on sama joka puolella.

2

Sahaa lankut (B) poikki siten, että ne ovat linjassa palkin (A) kanssa. Kiinnitä tolppa (K) pilarikenkään ja ruuvaa reunapalkit (A) viistosti kiinni palkkien läpi tolppiin 6x100 millin ruuveilla.

3

Asenna ylimmät palkit (A). Kiinnitä lankut (B) poraamalla palkin ja lankun pään läpi. Pane merkille tuki (L).

4

Nyt voit asentaa peitelaudat (M). Terassin reunalle asennettavat laudat peittävät runkorakenteet näkyvistä. Laudat kiinnite-tään tolppiin (A) terassin joka puolelle.

5

Pyöreän terassin rakentaminen on haastavaa, mutta se tekee vaikutuksen naapureihin, ystäviin ja perheeseen.

04
Tukeva kaide ja käsijohde 5 Vaihe

Kaide ja käsijohde voivat tuntua pieniltä yksityiskohdilta, mutta niillä on iso vaikutus terassin ulkonäköön.

Käsijohde tehdään 21x145 millin laudasta. Se tekee tyylikkään vaikutelman.

Käsijohde asennetaan tolppien päälle, jotka pystytetään maahan yhtä kauas toisistaan.

Käsijohde pitää sahata liitoskohdista jiiriin. Onneksi se on helpompaa kuin kuulostaa.

1

Pystytä tolpat (K) kuten kuvassa joka toisen runkolankun kohdalle. Terassin pää-tyyn asennetaan ylimääräinen lankku (B) peitelautojen alustaksi.

2

Sahaa käsijohde. Siihen tulee monta vinoa kulmaa. Unohda kulmamitta ja tee näin: aseta laudat päällekkäin ja merkitse tolpan vastakkaiset nurkat ylempään lautaan.

3

Sahaa ylempi lauta merkkien kohdalta. Käytä jiirisirkkeliä. Tarkista, että terä on tarkasti pystysuorassa, jotta liitoksesta tulee siisti.

4

Aseta alempi lauta takaisin ja merkitse sahauslinja ylälaudan reunaa pitkin. Tällä tavalla sahatut laudat sopivat yhteen täydellisesti.

5

Käsijohde tekee viimeisen silauksen, ja terassin alla olevat säilytystilat ovat kätevä lisä.

05
Kätevät säilytystilat 2 Vaihe

Terassin alla olevat säilytyslokerot ovat kätevät, mutta niitä ei ole pakko tehdä. Terassin alla on kuitenkin niin paljon tilaa, että se kannattaa käyttää hyödyksi. Lokeroissa voi säilyttää esimerkiksi pihakalusteita tai lasten leluja talvikauden ajan.

Jos haluat tehdä terassin alle säilytys-tilat, niiden rakentaminen pitää ottaa huomioon alusta asti. Luukut kiinnite-tään lisätolppiin, jotka valetaan maahan muiden pisteperustusten tavoin.

Nelikulmainen terassi on niin korkea, että sen alla on tilaa esimerkiksi pihakalusteille.

1

Kaksi pilarikenkää kannattelee luukkuja. Luukkujen paikat pitää ottaa huomioon rakentamisen alusta asti.

2

Kiinnitä luukut tolppien reunoihin Kiinnitä luukut tolppien reunoihin saranoilla siten, että luukut tulevat saranoilla siten, että luukut tulevat samalle tasolle peitelautojen kanssa. Tee luukkujen rungot 45x95 millin lankuista ja asenna niiden päälle terassilaudat.

Materiaalit

45x195 mm höylättyä kestopuuta (ruskeaa):

 • Palkkia (A)

45x95 mm höylättyä kestopuuta (vihreää):

 • Runkolankkuja (B)
 • Porrasrakenteet (C-H)
 • Luukkujen rakenteet

95x95 mm kestopuutolppia

 • Tolppia (K)

21x145 mm terassilautoja:

 • Terassilautaa
 • Peitelautoja
 • Käsijohdetta
 • Luukkujen vuorilaudatLisäksi:

 • Säädettäviä tolppakenkiä Kuivabetonia A4-ruuveja: 5x60 mm, 6x100 mm

Vie aikaa

Työ vie kahdelta rakentajalta 2-3 viikon päivät.

Hinta

Männystä rakennetun terassin hinnaksi tulee noin 7000 euroa.

Vaikeusaste

Annamme ohjeet ja piirustukset, jotta voit valita sopivat osat omaan unelmaterassiisi.

Piirustus

Multimedia

Video

TEKNIIKAT: Terassilautojen asentaminen

Asenna laudat pienissä erissä, jotta voit jakaa raot tasaisesti

Video

TEKNIIKAT: Terassilautojen yhdistäminen

Tee liitokset lankkujen kohdalle

Video

TEKNIIKAT: Terassilautojen katkaiseminen

Upotussahalla ja ohjainkiskolla reunasta tulee suora

Video

TYÖKALUT: Näin käytät katkaisu- ja jiirisirkkeliä

Tällä videolla näytetään, miten säädät ja käytät sahaa oikein. Jiirisirkkeli on loistava työkalu lautojen ja lankkujen katkaisemiseen sarjatyönä. Sirkkelillä voi sahata suoraan, viistoon ja kallistetulla terällä. Voit sahata muun muassa puuta, metallia, kuitusementtiä ja laminaattia joko poikki tai tiettyyn syvyyteen asti.

Video

VINKIT: Stoppari katkaisusirkkelille

Video

Vinkit & niksit

Terassi monessa kerroksessa

Tämä unelmaterassi koostuu itse asiassa kahdesta terassista, jotka rakennetaan eri tasoille. Talon vie-ressä oleva nelikulmainen terassi on hieman korkeammalla kuin pyöreä terassi. Maata ei tarvitse poistaa paljon, sillä nelikulmainen terassi rakennetaan reilusti maan yläpuo-lelle. Terassien välissä on portaat, ja molemmille terasseille pääsee myös maasta portaita pitkin.

Lehtiversio

Lataa artikkeli pdf-muodossa samanlaisena kuin se julkaistiin alunperin Tee Itse -lehdessä.

  Muut lukevat juuri nyt …

  Lisää samasta aiheesta Puuterassi