Kalanruototerassi

Työ näyttää vaikealta, mutta voit hyvin luoda kalanruotokuvioisen terassin, kunhan teet alle tulevan palkkikerroksen oikein. Silloin laudat voi kiinnittää siististi 45 asteen kulmaan.

Vaikeusaste
Vie aikaa
5 päivää
Hinta
60 €/m2

Johdanto

Jos haluat terassillesi hieman enemmän ilmettä kuin mitä reuna toista reunaa vasten asetettavilla terassilaudoilla saa, voit asetella laudat kalanruotokuvioon. Se ei ole vaikeaa.

Tässä artikkelissa näytämme, miten vanhasta laatoitetusta alueesta tehdään upea uusi terassi, jossa on kalanruotokuvioinen lattia.

Aloitamme poistamalla vanhan kiveyksen ja valmistelemalla uuden terassin tukevalla palkkikerroksella, joka rakennetaan erikoiskuvion mukaisesti. Palkit on nimittäin asennettava pohjaan tietyllä tavalla, jotta yläpuolisten lautojen kalanruotokuvio saa riittävästi tukea.

Näytämme, miten työ tehdään vaihe vaiheelta. Lisäksi olemme tehneet tärkeimmistä kohdista piirustukset, joista näkyy, miten alusta, palkkikerros ja terassilattia yhdistetään toisiinsa.

Ohjeet

01
Alusta 4 Vaihe

Kalanruototerassi korvaa vanhan laatoituksen. Vanhan laatoituksen alusta kallistuu hieman talon seinän vieressä ja huomattavasti enemmän hieman kauempana siitä.

Ensimmäinen tehtävämme on poistaa kiveys. Sen jälkeen päivitämme vanhan tasoitekerroksen uudella soralla, jota tärytetään. Ladomme sitten betonilaatat uudelleen tasoitetun tasoituskerroksen päälle.

Uusi terassi on vanhaa suurempi, ja tasoitushiekan ulkopuolelle jäävä osa terassista tulee pilariperustuksen päälle.

1

Poista ensin vanhat kivet. Vanha kiveys on tiellä, joten ensin on poistettava vanhat kivet.

2

Tee uusi tasoituskerros. Vanhojen kivien alla on kompakti mutta epätasainen sorakerros. Siihen lisätään soraa, joka levitetään ja tasoitetaan.

3

Terassi asetetaan betonilaattojen ja kiilojen päälle. Vaikka alusta on tasoitettu, runko tulee laattojen päälle ja se tuetaan kiiloilla, jotta pinnasta tulee täysin tasainen.

4

Uloimmaksi valetaan pilariperustus. Uusi terassi on pitkä, ja toiseen päähän ei ole realistista suunnitella alustaa. Siksi siinä päässä palkit asennetaan valettujen pilarikenkien päälle.

02
Lattiapalkit 4 Vaihe

Kalanruotokuvioita tehtäessä lattiapalkit on asennettava tarkasti. Samansuuntaisten palkkien välien tulee olla samankokoiset, sillä muuten kalanruotokuviosta tulee vähitellen vino.

Palkkikerros rakennetaan kahdessa osassa. Ensin asennetaan kaikki palkit ja niitä pidennetään päädyistä. Useimmat palkit tulevat betonilaattojen päälle, mutta päädyt tulee asettaa pilariperustuksen pilarikenkiin.

Lopuksi pitkät palkit yhdistetään ja tuetaan lyhyillä poikittaisilla palkeilla, jotka varmistavat tasaiset välit palkkien välillä.

1

Aseta palkki talon seinää vasten ja tue se haluttuun korkeuteen. Kiinnitä se seinään karmiruuveilla. Levitä sitten loput palkit.

2

Jatka palkkeja. Jos palkki ei ole riittävän pitkä, sitä on jatkettava. Jatkokappaleet kiinnitetään heloilla ja ruuveilla, ja ne lepäävät valettujen pilarikenkien päällä.

3

Sulje kehikon pääty. Kun kaikki jatketut palkit on liitetty yhteen, kiinnitä päät samankokoisella palkilla. Se ruuvataan kiinni jokaisen lattiapalkin päätyyn, jolloin syntyy suljettu kehikko. Kehikko tuetaan kulmista ja asetetaan vaakasuoraan.

4

Kehikko lepää pilarikenkien päällä. Pilarikengät valetaan pilariperustukseen siinä päässä, jossa palkkikerros on maanpinnan yläpuolella.

03
Terassilattia 6 Vaihe

Kalanruotokuvion luominen vaatii kärsivällisyyttä ja tarkkuutta. Mitä suurempi pinta-ala on asennettavana, sitä tärkeämpää on varata kunnolla aikaa.

Työ alkaa muutaman laudan pienellä koeasetelmalla. Asetelman avulla on helppo tarkistaa, onko kuvio oikein.

Kun ensimmäiset laudat ovat oikeilla paikoillaan, ne ruuvataan kiinni lattiapalkkeihin. Tämän jälkeen hommaa vain jatketaan samoin.

1

Tee pieni koeasetelma. Aseta ensimmäiset 8-10 sauvaa (5 kumpaankin suuntaan) toiseen kahdesta keskimmäisestä kaksoispalkista. Aloita talon seinästä niin, että kuvion kärki osoittaa poispäin seinästä.

2

Liitoksen tulee levätä kummankin palkin päällä. Kukin palkki kantaa kuitenkin vain laudan, joka alkaa liitoksen samalta puolelta. Ruuveja tulee kaksi peräkkäin suoraan linjaan palkkien kanssa.

3

Aseta laudat kymmeneen liitokseen ja ruuvaa ne kiinni. Tee yksi liitos kerrallaan. Varmista, että jokainen lauta tulee samansuuntaisesti ja että kuvion kärjessä on 90 asteen kulma.

4

Rakenna vähitellen. Kun olet tehnyt ensimmäiset 10-15 liitosta, voit aloittaa lattian asentamisen sivuille. Siten pystyt koko ajan seuraamaan kokonaisuutta.

5

Katkaise reunalaudat työn edetessä. Laudat on katkaistava kahden uloimman kuvion rakentamisen tahdissa. Vaikka tiedät, että terävien kulmien on oltava 45 astetta, laudat on katkaistava yksi kerrallaan.

6

Kehystä lattia reunalaudoilla. Lopuksi asennetaan kaksi terassilautakerrosta terassin reunaan. Lautojen yläreunan tulee olla samassa tasossa terassin lattian kanssa ja muodostaa kehikko terassin reunan ympärille.

Materiaalit

48 x 98 mm kyllästettyä puuta:

 • Runkoon, noin 120 metriä

28 x 120 mm terassilautaa:

 • Lattiaan, noin 240 metriä
 • Kehikkoon, noin 20 metriä

Muuta:

 • Kuivabetonia, 40 kg
 • Pilarikenkiä, 14 kpl
 • 20 x 20 betonilaattaa
 • Tasoitushiekkaa
 • Asennuskiiloja
 • Terassiruuveja

Vie aikaa

4-5 päivää per 20 m².

Hinta

Noin 60 euroa neliömetriä kohti.

Vaikeusaste

Lautoja sahattaessa on oltava tarkkana kaikissa kulmissa.

Piirustus

Terassin suoristaminen kaltevalla alustalla

Terassi on rakennettu kaltevalle tontille, ja rakenne on osittain kiilojen ja betonilaattojen tukema tasaisen osan tasoitetun sorapohjan päällä. Toisessa päässä, jossa alusta kallistuu enemmän, terassi on kiinnitetty pilarikenkiin, jotka on valettu pilariperustukseen.

Terassin suoristaminen kaltevalla alustalla

Palkkikerros

Kalanruotokuvion luominen edellyttää, että palkkikerros on tehty oikein ja että lisäpalkit tukevat alustaa. Tämä tarkoittaa kahta palkkia joka toiseen pituuteen.

Terassilaudat ovat niin lyhyitä, että lattiaa jäykistetään tukevalla alustalla. Lisäksi terassilaudat ovat palkkien päällä 45 asteen kulmassa. Tämä tarkoittaa, että kahta eri suunnasta tosensa kohtaavaa lautaa ei voi ruuvata kiinni samaan palkkiin, vaikka molemmat koskettavat sitä. Siksi kahden palkin on oltava tiiviisti lähekkäin joka toisessa pituussuunnassa.

Palkkikerros

Video

Putkeen valetut tolppakengät

Siten saat tolppakengät vaakasuoraan ja samaan linjaan keskenään

Video

Näin käytät katkaisu- ja jiirisirkkeliä

Tällä videolla näytetään, miten säädät ja käytät sahaa oikein. Jiirisirkkeli on loistava työkalu lautojen ja lankkujen katkaisemiseen sarjatyönä. Sirkkelillä voi sahata suoraan, viistoon ja kallistetulla terällä. Voit sahata muun muassa puuta, metallia, kuitusementtiä ja laminaattia joko poikki tai tiettyyn syvyyteen asti.

Video

Lehtiversio

Lataa artikkeli pdf-muodossa samanlaisena kuin se julkaistiin alunperin Tee Itse -lehdessä.

  Lisää samasta aiheesta Puuterassi