130 m² korkeuksissa

Projektiin kuluu suurin osa parin kesän vapaa-ajasta, ja siinä pääsee haastamaan itsensä niin kovalla työllä, yksityiskohtaisella suunnittelulla kuin hienosäädölläkin. Mutta jos olet tarpeeksi sinnikäs - ja jos maisemat ansaitsevat sen - tämä terassi on unelmien täyttymys.

Johdanto

Onko sinullakin näköala, joka ansaitsee paikan, josta siitä voisi nauttia? Tai ehkä haluat vain suuren ulkotilan, vaikka talon ympärillä oleva maasto olisi haastava. Tästä artikkelista löytyy sekä apua että inspiraatiota. Näytämme, miten rakennamme 95 neliömetrin kokoisen terassin.

Terassi on kohotettu maaston yläpuolelle, jotta lattia on samalla tasolla pääkerroksen lattian kanssa. Työhön kuuluu kallion räjäytystä (ilman dynamiittia), useita raskaita nostoja ja lähes loputtomasti piilotettavien ruuvien asennusta lattiaan. Seuraa tästä, miten voit toteuttaa oman unelmasi terassista.

Ohjeet

01
Valmistelevat pohjatyöt 5 Vaihe

Kun vanha terassi on purettu, haluamme poistaa hieman kalliota alapuolelta, jotta saamme uuden terassin alle lisää säilytystilaa esimerkiksi ulkokalusteiden talvisäilytystä varten. Käytämme siihen niin kutsuttua etanadynamiittia.

1

Aloitamme purkamalla vanhan terassin. Kun kaikki vanha puu on poistettu, poistamme irtomateriaalit ja vanhan perustuksen, jotta voimme ”räjäyttää” pois haluamamme määrän kalliota.

2

Räjäytys ilman dynamiittia. Poistettava kallio on niin lähellä taloa, ettemme halua käyttää dynamiittia. Lisäksi haluamme tehdä työn itse. Siksi kallio ”räjäytetään” niin kutsutulla etanadynamiitilla.

3

Poraamme useita 25 mm leveitä ja 40 cm syviä reikiä suurella poravasaralla kohtiin, joista haluamme poistaa kalliota. Reiät porataan 5-10 kertaa suuremmalla etäisyydellä kuin mikä reikien halkaisija on.

4

Kun etanadynamiitti on vaikuttanut noin vuorokauden ajan, kallio on halkeillut niin paljon, että sitä voi hajottaa lohkoiksi sorkkaraudalla.

5

Lohkareet nostetaan pois, kun ne ovat irronneet, ja siirretään pois kottikärryllä. Kivilohkareet ovat sekä teräviä että painavia, joten käytämme työssämme sekä käsineitä että turvakenkiä. Toistimme toimenpiteen etanadynamiitilla vielä kertaalleen, jotta saimme poistettua kaiken haluamamme.

02
Perustus ja palkkikerros 5 Vaihe

Valmiin terassilattian on oltava samassa tasossa talon pääkerroksen lattian kanssa. Terassi rakennetaan siksi tolppien varaan, jotka ankkuroidaan pisteperustukseen kallioon. Koska kalliota on kaikkialla, meidän ei tarvitse huolehtia pakkassuojauksesta, vaan voimme joko valaa suoraan kallioon tai ankkuroida pilarikengät suoraan siihen.

1

Kiinnitämme talon seinään seinäpalkin (A), joka on tehty 48 x 198 millin kyllästetystä puusta. Se ruuvataan talon alajuoksuun. Seinäpalkkiin kiinnitetään palkkikenkien avulla lattiapalkit (B), jotka ovat myös kyllästettyä 48 x 198 millin puuta. Lisäksi ne lepäävät kahden tukipalkin (C) päällä, jotka on valmistettu kahdesta yhteen ruuvatusta 48 x 198 millin kyllästetystä kappaleesta. Lattiapalkkien keskikohtien väli on 60 cm, ja ne sopivat 28 x 120 millin terassilautoihin. Jos terassilaudat ovat kapeampia, niiden on oltava lähempänä toisiaan.

2

Käytämme tolppien (E) korkeuden selvittämiseen letkuvesivaakaa. Pidämme tolpat tilapäisesti pystyssä kiinnittämällä niihin pitkiä lautoja. Tolpat (E) koostuvat kahdesta kyllästetystä kappaleesta (48 x 98 mm), jotka on ruuvattu nelikulmaiseksi tolpaksi.

3

Tolpat (E) katkaistaan oikeaan pituuteen ennen kuin tukipalkit (C) kiinnitetään niiden päälle.

4

Korkeudeksi tulee lähes kolme metriä talon lyhyellä sivulla. Siksi vuokraamme telineet, jotta voimme työskennellä turvallisesti. Jatkamme seinä palkilla (A) ja lattiapalkeilla (B), jotka kiinnitetään seinäpalkin palkkikenkiin ja tuetaan uloimman tukipalkin (C) päälle.

5

Lattiapalkit (B) liitetään toisiinsa terassin leveimmällä kohdalla. Tämä tehdään asettamalla ne limittäin noin 60 cm tukipalkin (C) keskikohdan yli. Palkkien päihin on lisätty peitelauta (D), joka on kyllästettyä puuta (48 x 198 mm). Se koristaa, suojaa ja antaa palkeille lisätukea.

03
Terassin lattia 5 Vaihe

Terassin lattia on kooltaan 28 x 120 mm (K). Laudat ruuvataan kiinni piiloon niin kutsutun Camo-järjestelmän avulla. Ne levitetään reunojen yli ja sahataan lopuksi siisteiksi upotussahalla.

1

Terassilaudat (K) ovat 28 x 120 millin harmaita kyllästettyjä lautoja, joiden päällä on kaksi jyrsittyä uraa pituussuunnassa. Katkaisemme rumat päät pois, ennen kuin aloitamme asennuksen talon seinältä.

2

Laudat ruuvataan kiinni piilokiinnityksellä niin kutsutun Camo-järjestelmän avulla. Järjestelmä varmistaa lautojen tasaiset välit, joten voit kiinnittää terassiruuvit näkymättömästi lautojen sivuille.

3

Aloitamme asennuksen talon seinältä. Kaikki liitokset asennetaan pituussuunnassa lattiapalkin päälle, eikä saman lattiapalkin päällä saa olla kahta liitosta peräkkäin.

4

Sen sijaan, että katkaisemme laudat yksitellen, annamme niiden mennä reunojen yli ja sahaamme ne siisteiksi lopuksi. Se on helppoa ja näyttää tyylikkäimmältä.

5

Siellä, missä terassi päättyy kallioon, jokaisen laudan pää on sahattava pistosahalla. Tämä tarkoittaa suurta määrää tarkkuussahausta, mutta lopputulos on kaiken vaivan arvoinen.

04
Kaiteet 6 Vaihe

Kaiteet valmistetaan materiaaleista, joissa on sama harmaa kyllästys kuin terassilaudoissa. Tästä syntyy upea kokonaisvaikutelma.

1

Kaidetolpat (F) tehdään kahdesta harmaaksi kyllästetystä 48 x 98 millin puusta, jotka yhdistetään nelikulmaiseksi tolpaksi. Tolpat ruuvataan kiinni niin, että niiden keskikohtien väli on 180 cm. Ne kiinnitetään niin päädyn peitelaudan (D) läpi kuin lattian poikkipalkkien (B) ja alla olevan tukipalkin (C) läpi. Näin tolpat pysyvät tukevasti paikoillaan. Ne mitataan laservesivaa’alla ja katkaistaan niin, että ne ovat 96,5 cm valmiin terassilattian yläpuolella. Silloin kaiteesta tulee noin 100 cm korkea, kun yläosaan asennetaan vielä peitelauta (L). Viimeiset terassilaudat asennetaan myöhemmin.

2

Kaiteet valmistetaan moduuleista itse tehdyn sapluunan avulla. Sapluunaan mahtuu 12 rimaa (H) harmaasta kyllästetystä 48 x 98 millin puusta. Lisäksi tulee ylä- ja alapuoliset osat (G), myös nekin harmaasta 48 x 98 millin puusta.

3

Koska kaikki tolpat ovat yhtä kaukana toisistaan, jos mahdollista, kaiteiden moduulien sarjavalmistus on helppoa.

4

Kun moduulit ovat paikoillaan, kaiteelle asennetaan ylälauta (L), joka on harmaata kyllästettyä 34 x 145 millin puuta. Myös viimeiset terassilaudat, jotka on sovitettava kaiteen tolppien ympärille, asetetaan paikoilleen.

5

Talon takana ei ole lattiapalkkeja, joihin terassitolpat voisi kiinnittää. Siksi ankkuroimme tolppatuen jokaiseen betonikannen tolppaan. Ne sijoitetaan samalle etäisyydelle terassin muiden tolppien kanssa.

6

Lopuksi asennamme suojakaiteen tolpat ja kaidemoduulit takaosaan samalla tavalla kuin etupuolelle. Pehmeän viimeistelyn saamme kallistamalla kaidetta hieman alemmas kahta viimeistä moduulia kohti.

Materiaalit

48 x 198 mm kyllästettyä puuta:

 • Seinän juoksu (A2)
 • Lattiapalkit (B)
 • Lattiapalkkien alle tulevat tukipalkit (C)
 • Peitelaudat (D)

48 x 98 mm kyllästettyä puuta:

 • Perustustolpat (E)

48 x 98 mm, harmaa kyllästetty:

 • Kaidetolpat (F)
 • Kaiteiden ylä- ja alapuoliset osat (G) Kaiderimat (H)

28 x 120 mm terassilautaa:

 • Terassilaudat (K)

34 x 145 mm, harmaa kyllästetty:

 • Kaiteen ylälauta (L)

Lisäksi:

 • Haponkestäviä ruuveja, 5 x 90, 6 x 90, 6 x 140, 8 x 140 ja 8 x 200 mm
 • Palkkikenkiä, 48 x 136 mm
 • Pilarikenkiä, 96 x 70 mm
 • Piikkilevyjä, 300 x 120 x 2 mm
 • Ankkuriruuveja, 4,8 x 60 mm
 • Kuivabetonia, B35
 • Muottiputki, 150 mm
 • Kaksikomponenttista ankkurointimassaa
 • Lukkoruuveja, 10 x 140 mm, aluslevyjä ja muttereita
 • Ulkokäyttöön tarkoitettua puuliimaa
 • Tolppatukia betonikanteen

Erikoistyökalut

 • Camo-terassijärjestelmä terassilautojen piilokiinnitykseen
 • Rakennustelineet
 • Etanadynamiittia
 • Poravasara ja 25 mm kiviporanterä

Vie aikaa

Terassi rakennettiin kahden kesän aikana.

Hinta

Vastaavalle terassille voi laskea hinnaksi noin 80 euroa neliömetriä kohti.

Vaikeusaste

Pienen terassin rakentaminen on suhteellisen helppoa, mutta tässä projektissa on erilaisia maaolosuhteita, suuria pintoja, useita kulmia ja paljon korkealla työskentelyä. Kaikki tämä tekee tehtävästä haastavan.

Piirustus

TOLPAT PILARIKENGISSÄ Kaikki tolpat (E) asetetaan pilarikenkiin, jotka on joko valettu pisteperustukseen, kuten tässä, tai ankkuroitu suoraan kallioon.

PALKIT LIMITTYVÄT LIITOSKOHDISSA Lattiapalkit (B1 ja B2) liitetään ruuveilla yhteen noin 60 sentin limittäisyydellä - aina tukipalkin (C) yli. Kahden tukipalkin koko on 48 x 198 mm, ja ne on ruuvattu yhteen kokoon 96 x 198 mm.

PIILOKIINNITYS CAMO Marksman Pro -terassijärjestelmä, jota käytämme terassilautojen kiinnittämiseksi ruuveilla, takaa näkymättömän kiinnityksen, sillä ruuvit kierretään vinosti terassilautojen (K) sivuille alas lattiapalkkeihin (B).

VANKAT KAIDETOLPAT Kaidetolpat (F) ruuvataan sekä lattiapalkkeihin (B), peitelautaan (D) (ei näy tässä) että alla oleviin tukipalkkeihin (C). Näin tolpat pysyvät vakaasti paikoillaan.

KAITEET MODUULEISTA Kaiteet valmistetaan moduuleista itse tehdyn sapluunan avulla. Jokainen moduuli koostuu 12 rimasta (H), joissa on ylä- ja alapuolinen osa (G). Valmiin kaiteen päälle asetetaan lopuksi ylälauta (L).

Video

Näin käytät poravasaraa

Videolla kerrotaan kaikki poravasarasta. Poravasaralla ja oikeilla työkaluilla on helppo porata reikiä tiiliseiniin ja betoniin tai purkaa esimerkiksi laattoja.

Näin käytät katkaisu- ja jiirisirkkeliä

Tällä videolla näytetään, miten säädät ja käytät sahaa oikein. Jiirisirkkeli on loistava työkalu lautojen ja lankkujen katkaisemiseen sarjatyönä. Sirkkelillä voi sahata suoraan, viistoon ja kallistetulla terällä. Voit sahata muun muassa puuta, metallia, kuitusementtiä ja laminaattia joko poikki tai tiettyyn syvyyteen asti.

Stoppari katkaisusirkkelille

Näin käytät upotussahaa

Videolla esitellään puusepän suosikkisaha. Upotussahaa työnnetään aina ohjainkiskoa pitkin, joten sahauslinjoista tulee suorat. Upotussahalla voi sahata sekä suorassa että viistossa kulmassa, ja sahaamisen voi aloittaa levyn reunasta tai keskeltä. Upotussaha sopii sekä lautojen halkaisemiseen että terassin pään suoristamiseen.

Terassilautojen katkaiseminen

Upotussahalla ja ohjainkiskolla reunasta tulee suora.

Vinkit & niksit

Lehtiversio

Lataa artikkeli pdf-muodossa samanlaisena kuin se julkaistiin alunperin Tee Itse -lehdessä.

  Lisää samasta aiheesta Puuterassi