12 puuterassin rakennusvinkkiä

Hyvät neuvot ovat tarpeen uuden puuterassin rakentamisessa. Näiden vinkkien avulla terassista tulee tyylikkään näköinen, tukevan tuntuinen ja viimeisen päälle siisti. Hyvin suojattu terassi pysyy kunnossa pitkään eikä lahoa. Näiden neuvojen avulla säästät myös aikaa ja vaivaa.

1. Varmista, että terassista tulee suorakulmainen

Saat terassista suorakulmaisen, kun käytät apuna 3–4–5-sääntöä. Kolmion lyhyiden sivujen välinen kulma on 90-asteinen, kun sivut ovat 3, 4 ja 5 metriä pitkät. Voit tehdä mitta­kolmion helposti ja nopeasti kolmesta laudasta.

2. Laser helpottaa terassin koron määrittämistä

Terassista tulee vaakasuora, kun merkitset koron joka puolelle linja­laserin avulla. Pystytä terassin nurkkien kohdalle tai ulkoreunaan kepit, aseta linjalaser keskelle ja piirrä korkomerkit kaikkiin keppeihin samalla kertaa. Sen jälkeen voit virittää merkkien välille linjalangat oikeaan korkeuteen.

3. Tue lankut oikeaan korkeuteen

Terassilaudat pitää asentaa tasaiselle alustalle. Se tarkoittaa, että runkolankkujen pinnan pitää olla yhtä korkealla. Kiilojen päällä olevat runkolankut on helppo säätää millintarkasti samalle ­korkeudelle lyömällä kiiloja syvemmälle vähän kerrallaan.

4. Suojaa lankut huovalla

Lankut voi suojata huovalla lahoamisen estämiseksi. Asenna huopakaistale lankun päälle siten, että huovan reunat yltävät lankun reunojen yli. Huopa ohjaa veden maahan ja estää sen kerääntymisen terassilautojen alle.

5. Asenna runkolankut tasaisin välein

Runkolankkujen pitää olla sopivalla etäisyydellä toisistaan, jotta terassi ei ala notkua jalan alla. 45x95 millin lankut asennetaan yleensä 60 sentin välein.

6. Asenna laudat oikein päin

Terassilautojen pitää olla oikein päin, jotta ne eivät väänny. Laudan päässä näkyvien vuosirenkaiden pitää osoittaa ylöspäin. Silloin kovempi puoli on ylöspäin.

7. Asenna laudat yhtä kauas toisistaan

Terassilaudat ovat ulkona vuoden ympäri, joten ne laajenevat kostealla säällä ja kutistuvat kuivalla ilmalla. Se tarkoittaa, että lautojen väliin pitää jättää tarpeeksi leveät raot, jotta vesi pääsee valumaan niiden välistä joka säällä. 3–5 millin rako on sopiva. Käytä apuna välikapulaa, jotta raoista tulee yhtä leveitä.

8. Väännä kierot laudat suoraan

Laudat on tehty oikeista puista, joten ne voivat vääntyä kieroon. Laudat pitää vääntää suoraan ennen kiinnittämistä. Käytä välissä puukapulaa, jotta sorkka­rauta ei tee lautoihin koloja.

9. Rakojen ei pidä olla liian tiiviitä

Jos kaksi terassilautaa asennetaan toistensa jatkoksi, niiden väliin pitää jättää 3–5 millin rako. Muuten vesi jää seisomaan lautojen päihin ja imeytyy puun sisään. Terassi kannattaa suunnitella siten, ettei laudoista jää liian isoja hukkapaloja.

10. Älä ruuvaa liian syvälle

Ruuveja ei kannata vääntää liian syvälle, jotta niiden koloihin ei kerry vettä. Seisova vesi imeytyy puuhun ja lahottaa sen. Ruuvi on sopivan syvällä, kun se kanta on laudan pinnalla.

11. Sahaa laudat poikki kerralla

Kaikki terassilaudat kannattaa sahata poikki lopuksi upotussahalla tai käsisirkkelillä, jotta päädystä tulee suora. Jokaisen laudan mittaaminen yksitellen on ­hidasta, eikä päädystä tule suora.

12. Peitä runko näkyvistä

Kun viimeiset terassilaudat on asennettu, terassin runko pitää piilottaa näkyvistä, jotta lopputulos näyttää siistiltä. Voit tehdä sen asentamalla peitelaudat runkolankkujen päihin. Muista pitää huoli siitä, että terassilaudat yltävät peitelautojen päälle.

    Muut lukevat juuri nyt …

    Lisää samasta aiheesta Puuterassi