10 asiaa jotka voivat mennä pieleen puuterassin tekemisessä

Puuterassin rakentaminen ei ole vaikeaa, mutta siinä on muutama asia, jotka kannattaa ottaa huomioon alusta asti. Katso, miten vältät tavalliset virheet terassi-urakassa.

1. Liian pehmeä pohja

Laattojen varaan rakennettu terassi voi vajota ajan kuluessa, jos maaperä on liian peh meä. Voit välttää vajoamisen poistamalla pinnalta noin 30 sentin kerroksen multaa. Levitä kuoppaan mursketta, tiivistä se ja tue terassi laattojen varaan vasta sen jälkeen.

2. Erinäköiset laudat

Terassilaudat ovat yleensä vakio kokoisia, mutta eri sahauseristä tulevien lautojen ulkonäössä voi olla isoja eroja. Värit voivat vaihdella huomattavasti, ja toisen nipun laudat voivat olla kosteampia kuin toiset. Terassilaudat kannattaa ostaa kerralla samasta nipusta, jotta ne ovat mahdol­ lisimman samanlaisia ja terassista tulee tasalaatuinen.

3. Liian pitkä palkkien väli

Terassilaudat kiinnitetään runkolankkuihin, jotka ovat poikkisuunnassa lautoihin nähden. Runkolankut eivät saa olla liian kaukana toisistaan, jotta terassilaudat eivät ala notkua jalan alla. Runkolankut a sennetaan yleensä 60 sentin välein. Jakoa voi säätää muutaman sentin sen mukaan, miten lankut sopivat terassin kokoon.

4. Lankkuja ei ole suojattu kosteudelta

Terassin käyttöikä pitenee, jos lankut suojataan kosteudelta. Runkolankun päälle voi asentaa huopakaistaleen, jotta lautojen välistä valuva vesi ei jää seisomaan runkolankun päälle. Rautakaupoissa myydään kapeita huopakaistalerullia, joista on kätevä leikata sopivan pituisia pätkiä runko­ lankkujen päälle.

5. Väärin päin asennetut laudat

Muista kääntää terassilaudat oikein päin, ennen kuin ruuvaat ne kiinni. Laudan pinta on kovempi sydänpuun puolelta, joten se kannattaa asentaa ylöspäin. Tiheä sydänpuu kestää paremmin kosteutta ja iskuja kuin puun huokoiset pintakerrokset. Sydänpuun tunnistaa helposti laudan päätä katsomalla. Lauta on oikein päin, kun puu hymyilee eli kun vuosirenkaat osoittavat ylöspäin.

6. Epätasaiset raot

Terassista tulee siistin näköinen, kun kaikki laudat asennetaan yhtä kauas toisistaan. Voit varmis­ taa sen asentamalla laudat välikapuloiden avulla. Terassilautojen väliin kannattaa jättää 5-8 milliä leveät raot riippuen siitä, kuinka kuivia tai kosteita laudat ovat. Kosteiden lautojen väliin voi jättää kapeammat raot, sillä laudat kutistuvat kuivuessaan.

7. Liian lähekkäin olevat päät

Jos terassiin tulee pituussuuntaisia saumoja, lautojen päihin pitää jättää pienet raot. Terassille kertyy aina kosteutta, ja vesi imeytyy herkästi huokoisiin laudanpäihin, jos se ei pääse valumaan pois. Kosteat laudat lahoavat ennen pitkää, joten pidä huoli, että lautojen päihin jää noin viisi milliä leveät raot.

8. Liian syvälle menneet ruuvit

Kiinnitä huomiota siihen, etteivät ruuvit uppoa liian syvälle terassi­ lautoihin. Jos ruuvi painuu liian syvälle, sen kannan ympärille tulee kolo, joka kerää vettä. Niin ei saisi tapahtua. Ruuvi on asennettu täy dellisesti, kun sen kanta on tarkasti samalla tasolla terassilaudan pinnan kanssa. Liian ylös jääneet ruuvit voivat repiä jalkapohjat verille.

9. Vääränlaiset ruuvit

Terassilautoja ei voi ruuvata kiinni millä tahansa ruuveilla. Parhaat te rassiruuvit ovat ruostumattomia ja haponkestäviä, ja niissä on leikkaava kärki. Porakärkiruuveille ei tarvitse porata valmiita asennusreikiä, ja ne ehkäisevät puun halkeamista. Jos teet terassin kovasta jalopuusta, joudut poraamaan ruuveille valmiit asennusreiät ruuveista riippumatta.

10. Ruuvit harottavat miten sattuu

Kierot ruuvirivit pistävät silmään. Onneksi ruuvit on helppo asentaa suoraan. Räpsäytä runkolankkuun viiva värilangalla ja asenna osa ruuveista tarkasti sen mukaan. Asenna loput ruuvit linjalangan avulla, kun laudat ovat paikoillaan.

    Muut lukevat juuri nyt …

    Lisää samasta aiheesta Puuterassi