Lisää tilaa terassin ruukuille

Jos terassilta tai parvekkeelta loppuvat neliöt kukkaruukkuja varten, rakenna ylöspäin. Kasvihyllykössä ruukut voi sijoittaa hyllyille, ja hyllykköä voi kätevästi siirtää pyörien varassa kulloinkin parhaiten sopivaan paikkaan. Hyllykkö on hyvä aloittelijan projekti.

Vaikeusaste
Vie aikaa
6 tuntia
Hinta
60 euroa

Johdanto

Jos terassilta tai parvekkeelta loppuvat neliöt kukkaruukkuja varten, rakenna ylöspäin. Kasvihyllykössä ruukut voi sijoittaa hyllyille, ja hyllykköä voi kätevästi siirtää pyörien varassa kulloinkin parhaiten sopivaan paikkaan. Hyllykkö on hyvä aloittelijan projekti.

LUE LISÄÄ: Millainen palkkikenkä kannattaa valita?

Ohjeet

01
Kokoa pohjakehikko 5 Vaihe

Kasvihyllykkö koostuu pohjakehikosta ja kahdesta hyllystä. Työ aloitetaan pohjakehikosta. Sen täytyy kannatella painavia ruukkuja, joten sen pitää olla erityisen tukeva.

Asentamalla pohjakehikon kulmiin kolmiokiilat ja sijoittamalla hyllylautojen alle poikkijäykisteet hyllyköstä saadaan vankka ja kestävä. Tämän jälkeen asennetaan sivulaudat ja lopuksi kaksi ylintä hyllylevyä.

Jotta hyllykkö olisi vakaa, se varustetaan kahdella poikkilaudalla, jotka samalla muodostavat kahdelle ylim-mälle hyllylle taustalevyt. Näin ruukut eivät pääse putoamaan taaksepäin.

1

Kokoa kehikko kappaleista A ja B. Ammu jokaiseen liitokseen kolme hakasta tai kiinnitä kaksi ruuvia. Tässä vaiheessa ei tarvitse vielä huolehtia kehikon vankkuudesta ja suorakulmaisuudesta.

2

Sivele kolmiokiilojen (C) reunoille reilusti puusepänliimaa. Käytä ulkokäyttöön soveltuvaa liimaa, joka kestää ulkoilman kosteutta.

3

Aseta neljä kolmiota (C) kehikon kulmiin. Purista ne paikoilleen ruuvi-puristimilla. Kolmioilla taataan, että kehikosta tulee varmasti suorakulmainen.

4

Ammu kolmioihin (C) sivu-kappaleiden (A ja B) läpi. Käytä 40 mm:n hakasia tai ruuvaa kulmat kiinni 4 x 40 mm:n ruuveilla.

5

Mittaa 45,5 cm yhdestä kulmasta. Tee merkki sivukappaleisiin (A). Tähän kohtaan sijoitetaan tukirima (K), sillä alin hylly joutuu kovalle kuormi-tukselle, kun hyllykkö on koottu.

02
Rakenna hyllyt 3 Vaihe

1

Sahaa lovi merkin kohdalle mo-lempiin pitkiin sivuihin (A). Loven pitää olla 46 mm leveä eli 23 mm molem-min puolin merkkiä. Sahaa pystyyn pisto-sahalla, sitten viistoon, ja poista loput vaa-kaviillolla. Työstä ja asenna tukirima (K).

2

Mittaa pohjahyllyn 11 laudan etäi-syydet. Laudat on halkaistu 21 x 95 mm:n laudoista. Kiinnitä kaksi ulointa lautaa ja asenna loput kuten kuvassa. Mittaa yli-jäävä kappale ja jaa se 10:llä, niin saat yhtä-läisen etäisyyden lautojen väliin (21 mm).

Kaikkien hyllyjen laudat kiinnite-tään kehikkoon.

3

Kiinnitä laudat (J). Voit joko mitata etäisyyden seuraavaan lautaan joka kerta tai käyttää apuna listanpalaa tai vastaavaa, jonka koko vastaa lautaväliä. Toista vaiheet muissa hyllyissä (7 lautaa keskimmäiseen, 4 ylimpään hyllyyn).

03
Asenna sivut 5 Vaihe

1

Kiinnitä pystysivut (D) pohja-kehikkoon, joka nyt on valmis. Tarkista huolellisesti, että rakenne on suorassa kulmassa ennen kuin kiinnität osat kehikkoon hakasilla tai ruuveilla.

2

Aseta viisto sivulauta (E) pystysivun päälle ja esiporaa 5 mm:n poralla pystysivuun (D). Sivulauta (E) on sahattu jiiriin.

3

Kiinnitä keskimmäinen hylly 5 x 40 mm:n ruuveilla. Hylly sijoitetaan 85 cm:n etäisyydelle alahyllystä, jotta ala-hyllylle jää tilaa suurille kasveille. Rakenteesta tulee vakaampi ruuveilla kuin hakasilla.

4

Käännä hyllykkö. Toista vaiheet 1-3, niin saat myös toisen sivun laudat (D ja E) kiinnitettyä. Ylin hylly ruuvataan kiinni sivulautoihin.

5

Yhdistä sivulaudat (D ja E) 5 x 100 mm:n ruuveilla. Vaikka käyttäisit hakasia muissa kiinnityksissä, tässä kohdin kannattaa käyttää ruuveja.

04
Viimeistely 4 Vaihe

1

Asenna pohjakehikkoon pyörät. Mitä suuremmat pyörät, sitä paremmin hyllykkö liikkuu päällysteellä ja sitä suuremman kuormituksen se kestää.

2

Vedä merkkiviiva 10 mm:n päähän vakauttavan laudan (H) päädystä. Näin varmistat, että ruuvit sijoittuvat oikein.

3

Kiinnitä vakauttava lauta (H) 5 x 40 mm ruuveilla. Merkkiviivat auttavat osumaan keskelle pystysivulautaa.

4

Vedä merkkiviiva noin 10 cm päähän keskimmäisen hyllyn yläreunasta. Kiinnitä toinen vakauttava lauta (H). Nyt hyllykkö on valmis.

Materiaalit

21 x 95 mm höylättyä lautaa:
• 2 kehikon sivua (A) á 95 cm
• 2 kehikon sivua (B) á 65,3 cm
• 2 sivulautaa (D) á 170 cm
• 2 viistoa sivulautaa (E) á 188 cm
• 2 hyllynkannatinta (F) á 47,8 cm
• 2 hyllynkannatinta (G) á 23,5 cm
• 2 vakauttavaa lautaa (H) á 99,2 cm
• 22 hyllylautaa (J) á 95 cm
• Tukirima (K) 69,5 cm

45 x 145 mm lautaa:
• 4 kolmiokiilaa (C), sahattu 90°:seen

Lisäksi:
• 4 kalustepyörää
• 5 x 40 mm:n ja 5 x 100 mm:n A4-ruuveja
• Tarv. 40 mm:n hakasia hakasnaulaimeen
• Pohja- ja pintamaalia

Erikoistyökalut
• Tarvittaessa hakasnaulain

Vie aikaa

Kun osat on sahattu, kokoaminen ei vie puolta päivää pidempään.

Hinta

Noin 60 €

Vaikeusaste

Tämä on hyvä projekti aloit-telijalle ja nopea tehtävä kokeneemmalle nikkarille.

Piirustus

Näin kokoat hyllykön

Piirros näyttää, miten hyllykkö kootaan, mutta toki voit rakentaa juuri omiin tarpeisiisi soveltuvan hyllykön. Tärkein osa on vankka pohjakehikko, pysty-sivulaudat (D ja E) ja rakenteen vakauttavat laudat (H). Hyllylevyjen määrän, hyllykön leveyden ja korkeuden yms voit päättää itse.

Kehikon kulmia on vahvistettu 45 x 145 mm:n laudasta saha-tuilla kolmiolla.

Näin kokoat hyllykön

Video

TYÖKALUT: Näin käytät katkaisu- ja jiirisirkkeliä

Tällä videolla näytetään, miten säädät ja käytät sahaa oikein. Jiirisirkkeli on loistava työkalu lautojen ja lankkujen katkaisemiseen sarjatyönä. Sirkkelillä voi sahata suoraan, viistoon ja kallistetulla terällä. Voit sahata muun muassa puuta, metallia, kuitusementtiä ja laminaattia joko poikki tai tiettyyn syvyyteen asti.

VINKIT: Stoppari katkaisusirkkelille

TYÖKALUT: Näin käytät viimeistelynaulainta

Videolla esitellään viimeistelynaulaimen toiminnot ja säätömahdollisuudet. Naulaimesta on paljon apua monissa eri töissä kuten listojen tai räystäspohjalautojen asentamisessa. Naulaimen ansiosta toinen käsi jää vapaaksi listojen ja lautojen kannatteluun.

Vinkit & niksit

Lehtiversio

Lataa artikkeli pdf-muodossa samanlaisena kuin se julkaistiin alunperin Tee Itse -lehdessä.

Muut lukevat juuri nyt …