Tee terassille sopiva kaato

Suunnittelu, tarkat mitat, hyvä hahmotuskyky ja pyörivä laser auttavat tekemään kiviterassille sopivat kaadot. Urakassa tarvitaan myös raakaa voimaa ja paljon kovaa työtä, mutta niiden vuoro tulee vasta myöhemmin. Näytämme, miten teet kiviterassin ammattilaisten tapaan.

Vaikeusaste
Vie aikaa
1 Viikon
Hinta
3500 euroa

Johdanto

Talon viereen tehdään 65 neliön kokoinen kiviterassi, joka rajoittuu sisänurkkaan, kiertää ulkonurkan ja päättyy kaarevaan betonimuuriin. Maan pinta viettää rakennuspaikalla tällä hetkellä väärään suuntaan ja on hyvin epätasainen...

Tämän terassin tarjouspyyntöä ei tarvitse kirjoittaa kovin pitkälle, ennen kun sen hinta alkaa huimata päätä. Onneksi reipas tee se itse -rakentaja voi tehdä terassin itse viikossa työkaverin kanssa ja säästää kolme neljäsosaa summasta, jonka ulkopuolinen firma laskuttaisi terassin tekemisestä. Itse tekemisessä on myös se hyvä puoli, että pohja kallistuu varmasti oikeaan suuntaan eikä vesi kastele taloa.

Aloita lyijykynällä ja paperilla

Terassin pitää kallistua pois talon suunnasta, jotta sadevesi valuu tielle ja nurmikolle eikä kastele sokkelia. Urakka pitää suunnitella erittäin huolellisesti, jotta maapohja ja sen päälle levitettävät kerrokset eli murske, asennushiekka ja laatat kallistuvat sopivasti oikeisiin suuntiin.

Aloita piirtämällä luonnos koko alueesta eli talosta ja pihasta. Piirrä terassista sen kokoinen ja muotoinen kuin haluat. Voit aloittaa korkojen ja kaatojen laskemisen jo tässä vaiheessa. Muista ottaa terassia ympäröivä maasto ja sen vaatimukset huomioon jo suunnitteluvaiheessa.

Tee korkomerkit kuin ammattilainen

Laske terassin kallistukset etukäteen ja merkitse ne luonnokseen, jotta näet, kuinka syvältä missäkin paikassa pitää kaivaa. Pidä pyörivä laser lähettyvillä koko urakan ajan, jotta voit tarkistaa säännöllisesti, että kaadoista tulee sopivat. Se on helppo tapa varmistaa, että terassin kaadoista tulee sopivat ja talo pysyy kuivana.

Ohjeet

01
Suunnittele kaikki ennen aloittamista 4 Vaihe

Suunnittele urakka tarkasti, ennen kuin pistät lapion maahan tai upotat kaivinkoneen kauhan nurmikkoon. Mittaa pohjan kallistukset ja laske, kuinka paljon mursketta, hiekkaa ja laattoja tarvitset.

Ota huomioon myös käytännön asiat kuten se, miten pääset eroon ylimääräisestä maasta, kuinka lähelle kaivupaikkaa kuorma-autolla voi peruuttaa ja millainen maapohja terassin kohdalla on. Mieti myös sitä, haluatko säästää selkääsi vuokraamalla koneita.

1

Kaiva aluksi kuoppa ja katso, millainen maa terassin kohdalla on. Kaiva kaikki multa pois, kunnes pääset kiinteään maahan asti. Tässä kartanokivien alle riittää 15 sentin kerros mursketta.

2

Ota mitat ja kirjoita ne ylös. Tässä vaiheessa kannattaa ajatella vain kokonaisia tai puolikkaita metrejä. 7x7 metrin kokoisen terassin mittaaminen on helpompaa kuin esimerkiksi 5,64x7,68 metrin kokoisen terassin mittaaminen.

3

Mieti, miten pääset eroon maasta. Tässä on 10 kuutiometriä multaa, ja sitä tuli lisää toinen mokoma. Jos sinulla ei ole käyttöä mullalle eri paikassa, joudut maksamaan sen pois viennistä.

4

Piirrä perusteellinen luonnos urakasta. Mitä tarkemman suunnitelman piirrät, sitä helpompaa kaatojen laskeminen ja materiaalien tilaaminen on.

02
Mittaa ja merkitse korot joka puolelle 5 Vaihe

Suunnitelmat on nyt piirretty, korot merkitty ja materiaalit tilattu, joten on aika aloittaa jättimäinen terassiprojekti. Aivan aluksi maahan pitää merkitä alueen rajat. Sen jälkeen eri puolille terassin pitää tehdä korkomerkit kaivamista varten.

1

Aloita rajaamalla alue linjalangoilla. Lyö nurkkakepit syvälle maahan, jotta ne eivät irtoa, jos ja kun kompastut lankoihin.

2

Määrittele seuraavaksi nollakorko ja säädä pyörivän laserin mitta. Nollakohta on terassin sisänurkassa talon ja lisäsiiven välissä. Säädä laser mitan nollakohtaan ja käytä sitä syvyyden mittaamiseen.

3

Talon vierusta kannattaa kaivaa lapiolla siitä huolimatta, että minikaivurissa on muovitelat. Kaivurin kauha osuu helposti seinään ja voi rikkoa sen.

4

Nollakohta on talon sisänurkassa. Siihen kaivetaan 24 senttiä syvä kuoppa, jotta laattojen alle mahtuu 15 senttiä mursketta, 3,5 senttiä asennushiekkaa ja 5,5 senttiä paksut laatat.

5

Kaiva talon seinustalle 7 metriä pitkä kouru, joka laskee sopivasti ulkonurkkaa kohti. Se tarkoittaa, että sisänurkka tulee 24 senttiä nollakohdan alapuolelle ja ulkonurkka 31 senttiä nollakohdan alapuolelle. Tarkista syvyydet pyörivällä laserilla.

03
Kaiva ja tasoita koko pohja 2 Vaihe

Laskutoimituksia vaativat ja vaikeat osuudet on nyt tehty. Seuraavaksi on vuorossa työn raskain vaihe. Jos haluat, voit lapioida terassin paikalta pois 20 kuutiota maata. Ota kuitenkin huomioon, että yksi kuutio vastaa noin 160:tä lapiollista, eli joudut siirtämään maata 3 200 lapionpiston verran.

Vuokraa mieluummin minikaivuri ja elä pitempään. Opit käyttämään sitä sujuvasti parissa tunnissa.

1

Aloita kaivaminen terassin etuosasta ja peruuta minikaivurilla taaksepäin. Varo taloa siitä huolimatta, että olet kaivanut seinän vierustan auki lapiolla.

2

Käytä mittaa säännöllisesti, jotta et kaiva liian syvältä. Muista, että mitä syvemmältä kaivat, sitä enemmän joudut täyttämään.

04
Levitä murske ja tiivistä se 5 Vaihe

Terassin pohja on nyt kaivettu sopivan syvyiseksi. Alusta kallistuu oikeisiin suuntiin, joten vesi valuu talon ohi.

Laatoille tehdään murskeesta tukeva alusta, jotta laatat eivät vajoa tai luisu terassin sivuun. 15 senttiä mursketta riittää, sillä terassilla ei ajeta autoilla.

Suosittelemme käyttämään tässäkin vaiheessa koneita, sillä 20 tonnin painoisen murskekasan levittäminen kottikärryllä ja lapiolla vie voimat. Voit vuokrata minikuormurin tai moottorikärryn, jonka kyytiin mahtuu 500 kiloa maata. Se tarkoittaa 40:tä kuormaa.

1

Minikuormurin ajaminen vaatii totuttelua, mutta sen käyttö ei juuri eroa puutarhatraktorista. Se tekee muutamassa tunnissa saman työn, joka veisi kottikärryllä ja lapiolla kolme päivää.

2

Tee kaivannon eri puolille murskekasoja, jotka ovat murskekerroksen oikealla tasolla. Kasat auttavat arvioimaan, kuinka paljon mursketta mihinkin tarvitaan.

3

Tarkista säännöllisesti, että korot ovat kohdillaan. Murskekerroksen pinnan pitää olla joka puolella 15 senttiä ylempänä kuin aiempien korkojen.

4

Voit käyttää minikaivurin tai -kuormurin kauhaa murskeen tiivistämiseen. Vedä kauhaa pintaa pitkin, kunnes murskekerros on tiivis.

5

Viimeistele murskekerros ajamalla sen päältä tärylevyllä. Kerros on tarpeeksi tiivis, kun tärylevy alkaa pomppia kevyesti.

05
Tasoita, lado kivet ja saumaa terassi 10 Vaihe

Seuraavaksi on aika levittää asennushiekka ja asentaa laatat. Nyt alkaa selvitä, miksi aiemmat vaiheet olivat tarpeellisia ja miltä lopputulos näyttää. Aluksi murskeen päälle levitetään 3,5 senttiä paksu kerros asennushiekkaa. Sen jälkeen asennetaan laatat.

1

Levitä asennushiekka tiivistetyn murskeen päälle asfalttikolalla. Se on parempi kuin harava, sillä harava nostaa murskeen asennushiekan pinnalle. Lisäksi asfalttikola on paljon leveämpi.

2

Tiivistä asennushiekka lätkällä samalla tavalla kuin murske. Mittaa pinnan korkeus säännöllisesti, jotta kerroksesta tulee joka puolella tarpeeksi paksu.

3

Upota hiekkaan kolme vesiputkea puolentoista metrin välein siten, että niiden pinta on oikealla korkeudella eli laattojen alapuolella.

4

Säädä putket oikeaan syvyyteen ja kulmaan. Putkia voi upottaa syvemmälle lyömällä niitä moskalla.

5

Suorista hiekan pinta vetämällä linjaria taaksepäin siksak-liikkeellä vesiputkia pitkin. Tasoita ensimmäinen osa, nosta putket varovasti ylös, täytä niiden urat ja upota putket uudestaan hiekkaan.

6

Aloita kivien asentaminen nollakohdasta. Tee kivistä kuja, jotta et joudu kävelemään hiekassa, kun haet lisää kiviä.

7

Tämä sokkeli on niin suora, että kivet voi asentaa sen mukaan. Jos terassin vieressä ei ole suoraa linjaa, voit käyttää linjareita tai linjalankaa, jotta rivit pysyvät suorina.

8

Voit latoa kivet limittäin tiilikuvioon tai asentaa ne jollakin muulla tavalla. Rivien viimeiset kivet voi katkaista laattaleikkurilla.

9

Terassin ulkoreunaan valetaan reunatuki, jotta laatat pysyvät paikoillaan. Kivet ovat 14 senttiä korkeita, joten niille kaivetaan 20 senttiä syvä kouru. Se täytetään puoliksi betonilla, jonka jälkeen betoni kastellaan.

10

Aja kivien päältä tärylevyllä, kun terassi on valmis. Täytä saumat puolilleen saumahiekalla ja aja terassin päältä lätkällä toiseen kertaan. Täytä saumat sen jälkeen piripintaan.

Materiaalit

Erikoistyökalut

  • Pyörivä laser
  • Minikaivuri
  • Minikuormuri
  • Tärylevy
  • Asfalttikola

Vie aikaa

Viikon kahdelta ihmiseltä.

Hinta

Noin 3500 euroa konevuokrien kanssa.

Vaikeusaste

Urakassa on etua laskupäästä, tarkkuudesta ja käsivoimista.

Piirustus

Näin lasket kaadot

Terassin pitää kallistua 1-2 prosenttia eli 1-2 senttiä metriä kohti. Jos terassi on esimerkiksi 10 metriä pitkä, sen pitää kallistua 10-20 senttiä. Tämän terassin pitkä sivu on 7 metriä pitkä, joten pinnan pitää kallistua vähintään 7 senttiä.

Valkoiset numerot 1 (kuten -2 cm ja -7 cm) näyttävät, kuinka alhaalla terassin pitää olla suhteessa nollakohtaan (0 cm). Tässä tapauksessa maan pinta kallistui alunperin hankalasti talon suuntaan eli idästä lounaaseen. Käytännössä se tarkoittaa, että vesi on helpointa johtaa pois kallistamalla koko kiveystä pari senttiä itään päin ja tekemällä jyrkempi kaato etelää kohti, josta on helppo poistaa niin paljon maata, että vesi valuu nopeasti talon päädyn ohi. Pinta kallistuu prosentin etelän suuntaan ja neljäsosaprosentin itään päin. Kaadot ovat suhteellisen loivat, mutta siitä huolimatta terassin paikalta pitää poistaa PALJON maata.

Laske kaadot: Jos kaato on tasainen, voit piirtää terassin pohjan ruutupaperille ja laskea korot helposti. Tämän terassin kaato loivenee alaspäin, joten esimerkiksi pisteen D korkoa ei voi mitata suoraan pisteiden C (-9 cm) ja pisteen B (+1) erotuksesta.

Näin lasket kaadot

Tarkat korot pyörivällä laserilla

Jokainen tee se itse -rakentaja voi tehdä ammattimaisen tarkkaa työtä pyörivällä laserilla ja siihen kuuluvalla mitalla. Pystytä pyörivä laser turvalliseen paikkaan ja säädä mitan nollakohta terassin nollakohtaan, jotta voit mitata terassin korot joka puolelta helposti, nopeasti ja tarkasti.

1: Pystytä ja käynnistä pyörivä laser. Varmista, että laserilta on esteetön näkymä koko terassille ja ettei säteen ja mitan välissä ole mitään. Pyri pitämään laser samassa paikassa koko urakan ajan, jotta et joudu pystyttämään sitä uudestaan ja säätämään nollakohtaa useampaan kertaan. Pystytä laser paikkaan, jossa kukaan ei tönäise sitä vahingossa.

2: Säädä mitta ja vastaanotin siten, että laser osuu mitan nollakohtaan, kun mitan alapää on terassin sisänurkassa lopullisella korkeudella.

3: Terassin kaakkoiskulman pitää olla 33 senttiä syvemmällä. Nosta vastaanotin -33 sentin kohdalle ja tee kaakkoiskulmaan millintarkka kuoppa. Vastaanotin ääntää, kun mitan alapää on tarkalleen 33 senttiä nollakohtaa alempana.

Tarkat korot pyörivällä laserilla

Video

Näin käytät pyörivää laseria

Tällä videolla näytetään, miten käytät ja säädät pyörivää laseria. Laite heijastaa ympärilleen yhtenäisen viivan ja tarkan pisteen yhteen suuntaan. Kun olet opetellut käyttämään pyörivää laseria, voit merkitä helposti tarkat korkomerkit pitkille etäisyyksille. Siitä on hyötyä esimerkiksi lattian ja terassin tekemisessä.

Video

Kaato kiveykselle

Kaato on helppo mitata noppakoron avulla

Video

Asennushiekkakerros laatoille

Pinnasta tulee tasainen kahden putken ja suoran laudan avulla

Video

Kivien ja laattojen saumaaminen

Oikea asennushiekka tekee kiveyksestä vahvan

Video

Näin käytät tärylevyä

Tärylevy eli lätkä on suhteellisen yksinkertainen kone, mutta se on korvaamaton työkalu, kun pihalaatoille pitää tehdä tiivis pohja. Tällä videolla näytetään, miten konetta käytetään.

Video

Vinkit & niksit

Kaiva näin syvältä

Merkitse nurkkien korot ja tee niiden välille muutama tarkistuspiste sen mukaan, tuleeko terassin kaadosta tasainen vai vaihteleva. Sen jälkeen voit tehdä taulukon, jossa otetaan huomioon pisteiden korot sekä kivien ja hiekkakerroksen paksuus.

Lehtiversio

Lataa artikkeli pdf-muodossa samanlaisena kuin se julkaistiin alunperin Tee Itse -lehdessä.

    Muut lukevat juuri nyt …