Markiisit joka lähtöön

Jos haluat nauttia elämästä terassilla, elämäsi muuttuu entistä paremmaksi markiisin avulla.

Vaikeusaste
Vie aikaa
1 viikonlopun
Hinta
300 euroa
Markiisi

Suojaudu sateelta ja auringolta ja pidä lämpö terassilla markiisin avulla.

Johdanto

Markiisi suojaa terassisi 30 sekunnissa. Saat suojaa auringolta ja sadekuuroilta, ja lämpö pysyy terassilla pidemmälle iltaan. Toisin sanoen markiisin asentamiseen on monta hyvää syytä.

Kaikkia markiiseja ei kuitenkaan asenneta samalla tavalla. Iso ja raskas markiisi voi vahingoittaa rakennusta, ellei sitä kiinnitetä seinään kunnolla.

Lue lisää: Atettu terassi.

Käsitteet haltuun

Markiisiostoksilla on pakko syventyä moniin uusiin käsitteisiin. “Ulottuma” kertoo, kuinka kauas seinästä markiisin reuna yltää, “kasetti” on pieni laatikko, joka suojaa suljetun markiisin kangasta ja nivelvarsia, ja "asennuskorkeus” kertoo, kuinka kauas katosta raudat pitää asentaa.

3 hyvää syytä

Suojaa auringolta

Markiisi tarjoaa mukavan varjon kuumana kesäpäivänä, kun aurinko porottaa armottomasti pilvettömältä taivaalta. Markiisista on muutakin hyötyä, sillä se varjostaa terassin lisäksi talon seinää ja ikkunoita, joten sisälämpötila ei nouse päivän aikana liian korkeaksi.

Markiisia voi käyttää myös päinvastaiseen tarkoitukseen eli terassin lämmittämiseen. Markiisi ei ole varsinaisesti mikään lämmöneriste, mutta se pitää osan päivän aikana varastoituneesta lämmöstä terassilla pitkälle iltaan. Markiisin alla auringonlaskua voi ihailla pari tuntia pitempään ilman vilttejä.

Istu vain paikallasi, vaikka pieni sadekuuro pyyhkäisee terassin yli! Markiisi on kuin iso sateenvarjo, joka pitää sinut, illallisvieraat, ruuan ja terassin kuivana. Markiisi pitää veivata sisään vain siinä tapauksessa, että sateen mukana tulee todella voimakkaita tuulenpuuskia.

Ohjeet

01
Näin asennat markiisin 10 Vaihe

Markiisin paino pitää jakaa järeällä lankulla koko seinään, jotta tuuli ei revi seinää rikki.

Tässä näytetään, miten markiisi asennetaan rapattuun, puurunkoiseen ulkoseinään. Asentamiseen tarvitaan järeä, esimerkiksi 48x225 millin lankku, joka on puoli metriä markiisia pitempi. Lisäksi tarvitaan kansiruuveja, rautaputkea (ulkohalkaisija 22 milliä), poranterä ja porakone.

1

Etsi runkotolppa tarvittaessa rakennetunnistimella. Rapatun seinän runkotolpat on helpointa etsiä sisäpuolelta.

2

Piirrä runkotolppien paikat ulkoseinään. Tässä esimerkissä markiisi asennetaan oven karmin yläpuolelle.

3

Nosta lankku oikealle paikalleen ja kiinnitä se väliaikaisesti esimerkiksi lautojen avulla.

4

Piirrä runkotolppien paikat lankkuun. Kiinnitä lankku jokaiseen runkotolppaan kahdella kansiruuvilla eli täkkipultilla. Tässä tapauksessa lankku kiinnitettiin seitsemään runkotolppaan 14 kansiruuvilla. Laske lankku alas, kun olet merkinnyt ruuvien paikat.

5

Poraa lankun pintaan reiät 35 millin terällä, jotta kansiruuvien kannat eivät jää näkyviin. Poraa sen jälkeen lankun läpi 8 millin terällä.

6

Nosta lankku uudelleen seinää vasten. Poraa rappaukseen reikä 8 millin kiviterällä ja jatka runkotolpan poraamista 8 millin puuterällä. Laske lankku alas, kun olet porannut kaikki reiät valmiiksi.

7

Laajenna rappauksessa olevia reikiä 22-millisiksi ja mittaa rappauksen paksuus. Sahaa tarvittava määrä sopivan mittaisia putkia.

8

Nosta lankku taas väliaikaisesti paikalleen, pidä se aloillaan parilla kansiruuvilla ja piirrä markiisin kiinnitysrautojen paikat lankkuun. Laske lankku alas vielä kerran ja lyhennä se täsmälleen yhtä pitkäksi markiisin kanssa.

9

Kiinnitä raudat lankkuun puristimilla ja poraa niille reiät 12 millin puuterällä. Asenna raudat, nosta lankku paikalleen ja kiinnitä se seinään kansiruuveilla.

10

Asenna markiisi paikalleen. Pyydä kaveri avuksi, sillä painavaa markiisia on vaikea käsitellä yksin.

Materiaalit

Vie aikaa

1 viikonlopun

Hinta

300 euroa

Piirustus

Tekniset seikat

Markiisin ostaja joutuu syventymään muutamiin teknisiin käsitteisiin. Tässä kerrotaan niistä tärkeimmät. Katso tarkasti taloasi. Useimmat valmistajat suosittelevat, että markiisin yläreunan ja katon väliin jää vähintään 45 senttiä tyhjää tilaa. Se vastaan neljää tiilikerrosta. Toisaalta markiisin voi asentaa palkkiraudoilla suoraan kattopalkkeihin. Muista varmistaa ennen asentamista, että mahdut seisomaan suorassa avatun markiisin alla.

Tekniset seikat

Vinkit & niksit

Markiisin asennus erilaisiin seiniin

Seinän ja kiinnitysrautojen pitää kestää kovaa vääntöä, kun tuuli tarttuu markiisiin. Sen vuoksi markiisi pitää kiinnittää eri tavoin seinän rakenteesta riippuen. Markiisi on helppo asentaa puurunkoiseen seinään, sillä lankku ja raudat pitää vain ruuvata kiinni runkotolppiin. Alla kerrotaan, miten markiisi asennetaan kolmeen erilaiseen seinään.

Rapattu puurunko

Lankku ruuvataan runkotolppiin kansiruuveilla. Putket suojaavat rappausta. Markiisin raudat kiinnitetään lankkuun terävillä kansiruuveilla.

Kiinteä tiiliseinä

Lankku kiinnitetään kansiruuveilla ja tulpilla, karmiruuveilla tai laajenevilla pulteilla. Raudat kiinnitetään lankkuun terävillä kansiruuveilla.

Puuseinä

Lankku ruuvataan kiinni kansiruuveilla. Raudat voi kiinnittää lankkuun ja seinään puukansiruuveilla tai tavallisilla kansiruuveilla.

Lehtiversio

Lataa artikkeli pdf-muodossa samanlaisena kuin se julkaistiin alunperin Tee Itse -lehdessä.

    Muut lukevat juuri nyt …