Renkaanvaihto on jokaiselle suomalaiselle autoilijalle tuttu ja välttämätön operaatio kaksi kertaa vuodessa. Syksyn ollessa jo pitkällä, talvirenkaiden vaihto on jälleen ajankohtaista.
Rengasliikkeissä on tarjolla kausisäilytyspaikkoja sekä myös renkaanvaihtopalvelu keväisin ja syksyisin. Useat autoilijat eivät kuitenkaan innostu maksamaan tästä palvelusta. Itse renkaat vaihtamalla säästää liikkeestä riippuen noin 20–50 euroa.
Renkaanvaihto kotona
Mikäli säilytyspaikka rengassarjalle löytyy autotallista tai varastosta, moni suorittaa renkaanvaihdon itse kotona. Renkaiden vaihto lienee yleisin huoltotoimenpide, jonka autonomistajat tekevät itse. Toinen yleinen huoltotoimenpide on öljynvaihto. Nykyisin tarvikkeet myös öljynvaihtoon saa kätevästi hankittua netistä, esimerkiksi moottoriöljy24.fi toimittaa kotiasentajalle kaikki tarvikkeet öljynvaihtoon.
Mitä pitää muistaa renkaanvaihtoa suunniteltaessa?
Ensimmäiseksi on tärkeää kiinnittää huomiota alle vaihdettavan rengassarjan kuntoon. Asianmukaisen urasyvyyden tarkistaminen onnistuu kätevästi työntömitalla, tai renkaiden urasyvyysmittarilla jollaisia voit saada esimerkiksi vakuutusyhtiöstä, huoltoasemalta tai autotarvikeliikkeestä muutamalla eurolla. Mittaa kulutuspinta pääurista ja tarkista renkaiden tasainen kuluminen.
Kesärenkaiden lain vaatima minimiurasyvyys on 1,6 mm, ja talvirenkaille vastaava luku on 3,0 mm.
Kannattaa kuitenkin huomioida, että näitä lukemia lähestyttäessä renkaat ovat kuitenkin jo menettäneet ominaisuuksiaan merkittävästi, ja useimmiten uuden sarjan hankinta on ajankohtaista jo aikaisemmin.
Sisä- tai ulkoreunaltaan kulunut rengas voi kieliä virheellisistä ohjauskulmista, tai väärien rengaspaineiden käyttämisestä. Epätasaisesti kulunut rengas on syytä uusia, ja ennen kaikkea kulumisen syy kannattaa selvittää pikaisesti.
Uusien renkaiden hankinnan jälkeen on ikävä huomata, että ne kuluvat samalla tavalla, jos alkuperäinen kulumisen aiheuttaja jätetään huomioimatta. Rengassarjan hankinnan ollessa ajankohtaista, tarkista omaan autoosi sopivat vaihtoehdot esimerkiksi Giga-renkaasta.
Mikäli toinen rengaspari on kulutuspinnaltaan alempi, sijoita vähemmän kuluneet renkaat taakse. Auton käyttäytyminen nopeissa ohjausliikkeissä talviolosuhteissa säilyy hallitumpana, kun takarenkaat pitävät paremmin.
Muista pesu ja ilmanpaine
Ennen asennusta on hyvä tarkistaa renkaiden ilmanpaine, ja poistaa niistä mahdolliset ylimääräiset esineet kuten pikkukivet ja hiekoitussoran kappaleet. Renkaiden ja vanteiden huolellinen pesu on myös helppo suorittaa renkaiden ollessa irrallaan.
Ennen renkaanvaihdon aloittamista kannattaa myös varmistaa kaikkien tarpeellisten työkalujen löytyminen. Perusasiat, kuten rengasavain sekä tunkki, löytyvät useimmiten auton työkaluista.
Monessa tapauksessa autonvalmistajan tunkki voi olla yllättävän kevytrakenteinen, lähinnä rengasrikon yhteydessä tehtävään vararenkaan vaihtoon sopiva. Mikäli olet epävarma tunkin soveltuvuudesta turvalliseen renkaanvaihtoon, harkitse esimerkiksi yleismallisen hallitunkin hankkimista. Hallitunkit ovat rakenteeltaan jämerämpiä ja niiden käyttö on auton omaa tunkkia nopeampaa sekä kevyempää. Kannatta hankkia hallitunkki jonka ominaisuudet ja nostokyky on virallisesti testattu.
Autoa nostettaessa sen alle on suositeltavaa sijoittaa myös mekaaninen tuki, kuten rengas tai puupölkky. Tuen avulla voidaan varmistaa, ettei auto putoa maahan tunkin pettäessä syystä tai toisesta. Näin vältytään onnettomuuksilta, joissa pahimmassa tapauksessa seurauksena voi olla auton alle puristuksiin jääminen tai jarrulevyn vaurioituminen, mikäli auto pääsee putoamaan tunkilta ilman paikallaan olevaa rengasta.
Turvallinen paikka
Renkaanvaihtopaikka on hyvä valita nimenomaan tunkilla nostoa silmällä pitäen. Alustan tulee olla tasainen, sillä perinteinen tunkki voi kaatua nostettaessa autoa viettävällä maalla. Renkaiden vaihto tulee suorittaa joko asfaltilla, tai esimerkiksi autotallin tai autokatoksen betonilattialla.
Pehmeällä maalla riskiksi muodostuu tunkin uppoaminen maaperään painon alla. Ennen nostoa auton paikallaan pysyminen tulee varmistaa kytkemällä päälle vaihde ja seisontajarru. Myös rengaskiilaa on suositeltavaa käyttää estämään auton liikkeelle pääsy painopisteen muuttuessa.
Renkaiden vaihtoon on luonnollisesti löydyttävä myös sopiva rengasavain, sillä muuten urakka tyssää jo alkumetreille. Tunkin lisäksi myös rengasavain löytyy useimmiten auton tavaratilasta vararenkaan ja muiden työkalujen välittömästä läheisyydestä. Autovalmistajan tarjoama rengasavain on useimmiten yksinkertainen malli jonka valinnassa käyttömukavuuden sijaan merkittävä valintakriteeri on sen vaatima pieni tila.
Työvälineet autotarvikeliikkeistä ja verkkokaupoista
Yleisin vaihtoehto miellyttävämpään renkaanvaihtoon on niin sanottu ristikkoavain. Ristikkoavaimella on huomattavasti helpompi avata ja kiinnittää tiukkoja renkaanpultteja perinteiseen rengasavaimeen verrattuna. Lisäksi etuna on ristikkoavaimesta löytyvät erikokoisille rengaspulteille sopivat päät, joten perheen kaikkiin autoihin voi hyödyntää samaa avainta.
Kunnon ristikkoavain ei aina maksa edes kymmentä euroa, joten suuresta investoinnista ei ole kysymys.
Rengasavainta valittaessa tulee huomioida mahdollisten jälkiasenteisten vanteiden avaimelle asettamat vaatimukset. Joissakin vannemalleissa pultin reikä voi olla huomattavasti ensiasennusvannetta pienempi, eikä autovalmistajan rengasavain tai perinteinen ristikkoavain välttämättä sovellu käytettäväksi. Silloin pitää hankkia kapea hylsy, jolla pultit saa avattua.
Erikoisvanteiden yhteydessä voidaan käyttää usein lukkopultteja. Lukkopulttien avain on syytä pitää hyvässä tallessa esimerkiksi auton hansikaslokerossa, sillä ilman sitä lukkopulttia on mahdoton saada auki. Varsinkin lukkopulttien osalta on hyvä pitää mielessä renkaiden kiinnittämiseen käytettävä kohtuullinen voima. Lukkopultit tai niiden avain vaurioituvat herkästi liikaa voimaa käytettäessä, mutta myös tavanomaiset pultit liian tiukalle vääntämällä voi vaurioittaa vannetta.
Pari vinkkiä
Loppuun vielä pari käytännön vinkkiä: teet renkaanvaihdosta huomattavasti miellyttävämpää varaamalla kovalle alustalle pehmusteen polviesi alle, vaikka sopiva pahvinpala ajaa asian pehmentäen alustaa, lisäksi pidä renkaita vaihtaessa työhansikkaita, joilla suojaat kätesi niin naarmuilta kuin sotkeutumiseltakin.
Onnistuneen renkaanvaihdon jälkeen tulee vielä muistaa renkaiden jälkikiristys noin 100 kilometrin ajon jälkeen.