Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

7 vastausta asiantuntijoilta

Tallenna artikkeli Sinun pitää kirjautua sisään, jotta voit tallentaa artikkeleita

Kuinka nopeasti epoksiliima kovettuu? Millä kellari kannattaa eristää? Milloin sammal pitää poistaa? Lue tästä asiantuntijoiden vastaukset muutamaan hyvään kysymykseen!

Kysy asiantuntijalta
Epoksiliima

Kuinka nopeasti epoksiliima kovettuu?

Nopeasti! Epoksiliima pitää levittää 15–20 minuutin kuluttua sekoittamisesta, jos sitä käytetään 20 asteen lämpötilassa. Liiman pinta kovettuu 5–10 minuuttia hitaammin, jos lämpötila on 10 astetta. Liiman läpikovettuminen kestää vuorokauden. Anna liiman kovettua myös sen jälkeen, kun pinta on kova.

Kosteus pääsee siirtymään kevytbetonilaattojen läpi. Se estää homekasvustoja.

Millä kellari kannattaa eristää?

Maa on yleensä niin kosteaa, että kosteus pyrkii siirtymään sisään kellarin seinien läpi. Sen vuoksi seiniä ei saa eristää materiaalilla, joka sitoo kosteuden itseensä.

Puurungon ja mineraalivillalevyjen asentaminen voi tuntua hyvältä ja helpolta ratkaisulta, mutta se ei kannata. Seinä kastuu ja homehtuu ennen pitkää.

Kellarin seinät kannattaa eristää kevytbetonilaatoilla. Laattoja kannattaa asentaa kaksi kerrosta, jos se ei vie kellarista liikaa tilaa. Kosteus pääsee siirtymään kevytbetonin läpi, eivätkä homekasvustot elä kevytbetonissa.

Pysty- leikkuri tekee nurmikkoon uria, jotta ruohon juuret saavat ilmaa ja pääsevät voitolle sammaleesta.

Milloin sammal pitää poistaa?

Huhti-toukokuu on hyvää aikaa sammaleen poistamiseen. Voit tehdä sen melkein heti, kun lumi on sulanut.

Sammaleet ovat talven jäljiltä irtonaisina nurmikon päällä, ja ne lähtevät irti helposti ennen juurtumista.

Sammalta vastaan voi taistella monella tavalla. Voit haravoida sammaleet irti rautaharavalla tai käyttää pystyleikkuria. Pystyleikkureita voi myös vuokrata.

Kaupoissa on myös sammaleen poistamiseen tarkoitettuja kemikaaleja.

Lattian hiominen sujuu nopeasti lattiahiomakoneella. Ole varovainen, jotta kone ei hio liian syvältä.

Kestääkö puulattia hiomista?

Voit ottaa asiasta selvän mittaamalla lautojen paksuuden. Työnnä ohut lasta lautojen väliseen rakoon ja piirrä lastaan pieni merkki lattian tasolle. Lattian pinnan ja urospontin välillä pitää olla vähintään neljä milliä puuta, jotta lattian voi hioa. Jos laudat ovat ohuemmat, saumoista tulee liian heikot ja lattia voi antaa periksi. Sama koskee parkettilattioita. Niitä ei voi yleensä hioa kovin monta kertaa, sillä niiden kulutuspinta on ohut.

Vanhan kylpyhuoneen tiivistysmassa voi sisältää PCB-yhdisteitä.

Onko talossani PCB:tä?

Se on mahdollista. PCB-yhdisteitä käytettiin rakentamisessa etenkin 1960-luvun lopulla. PCB:tä on muun muassa vanhoissa saumaus- ja tiivistysmassoissa. PCB-yhdisteet on luokiteltu todennäköisesti syöpää aiheuttaviksi, ja ne voivat joutua elimistöön myös hengityksen ja ihokosketuksen kautta.

Jos telassa on liikaa maalia, se alkaa valua.

Kuinka paljon maalia telassa pitää olla?

Siihen on vaikea vastata tarkasti, mutta huomaat kyllä, jos telassa on liikaa maalia, koska maali alkaa valua. Huomaat myös sen, jos maalia on liian vähän. Silloin seinä kuultaa maalin läpi, kun se kuivuu. Kastele tela niin usein, että se pysyy koko ajan märkänä.

Älä paina telaa liian voimakkaasti, jotta maali ei ala valua. Maalaa aina hyvässä järjesteyksessä, jotta pintaan ei tule selvästi erottuvia raitoja.

Voinko kiinnittää ikkunan pelkällä vaahdolla?

Rakennusvaahto on erinomainen ja monikäyttöinen materiaali, mutta se ei sovi ikkunan kiinnittämiseen. Ikkunan asentamiseen tarvitaan karmiruuveja ja eristettä, jotta saumoista tulee tiiviit ja ikkuna pysyy paikallaan.

PU-vaahto hapertuu ajan kuluessa, ja sen ympärille kertyy kosteutta.

Luo Profiili

purchase.course_name_message

Luo Profiili
Syötä etunimesi
Syötä sukunimesi
Tarkista sähköpostiosoite
Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä
Näytä
signup.credentials_form.terms_error
Kirjaudu sisään
Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä
Takaisin