7 vastausta asiantuntijoilta

Kuinka nopeasti epoksiliima kovettuu? Millä kellari kannattaa eristää? Milloin sammal pitää poistaa? Lue tästä asiantuntijoiden vastaukset muutamaan hyvään kysymykseen!

Kuinka nopeasti epoksiliima kovettuu?

Nopeasti! Epoksiliima pitää levittää 15–20 minuutin kuluttua sekoittamisesta, jos sitä käytetään 20 asteen lämpötilassa. Liiman pinta kovettuu 5–10 minuuttia hitaammin, jos lämpötila on 10 astetta. Liiman läpikovettuminen kestää vuorokauden. Anna liiman kovettua myös sen jälkeen, kun pinta on kova.

Millä kellari kannattaa eristää?

Maa on yleensä niin kosteaa, että kosteus pyrkii siirtymään sisään kellarin seinien läpi. Sen vuoksi seiniä ei saa eristää materiaalilla, joka sitoo kosteuden itseensä.

Puurungon ja mineraalivillalevyjen asentaminen voi tuntua hyvältä ja helpolta ratkaisulta, mutta se ei kannata. Seinä kastuu ja homehtuu ennen pitkää.

Kellarin seinät kannattaa eristää kevytbetonilaatoilla. Laattoja kannattaa asentaa kaksi kerrosta, jos se ei vie kellarista liikaa tilaa. Kosteus pääsee siirtymään kevytbetonin läpi, eivätkä homekasvustot elä kevytbetonissa.

Milloin sammal pitää poistaa?

Huhti-toukokuu on hyvää aikaa sammaleen poistamiseen. Voit tehdä sen melkein heti, kun lumi on sulanut.

Sammaleet ovat talven jäljiltä irtonaisina nurmikon päällä, ja ne lähtevät irti helposti ennen juurtumista.

Sammalta vastaan voi taistella monella tavalla. Voit haravoida sammaleet irti rautaharavalla tai käyttää pystyleikkuria. Pystyleikkureita voi myös vuokrata.

Kaupoissa on myös sammaleen poistamiseen tarkoitettuja kemikaaleja.

Kestääkö puulattia hiomista?

Voit ottaa asiasta selvän mittaamalla lautojen paksuuden. Työnnä ohut lasta lautojen väliseen rakoon ja piirrä lastaan pieni merkki lattian tasolle. Lattian pinnan ja urospontin välillä pitää olla vähintään neljä milliä puuta, jotta lattian voi hioa. Jos laudat ovat ohuemmat, saumoista tulee liian heikot ja lattia voi antaa periksi. Sama koskee parkettilattioita. Niitä ei voi yleensä hioa kovin monta kertaa, sillä niiden kulutuspinta on ohut.

Onko talossani PCB:tä?

Se on mahdollista. PCB-yhdisteitä käytettiin rakentamisessa etenkin 1960-luvun lopulla. PCB:tä on muun muassa vanhoissa saumaus- ja tiivistysmassoissa. PCB-yhdisteet on luokiteltu todennäköisesti syöpää aiheuttaviksi, ja ne voivat joutua elimistöön myös hengityksen ja ihokosketuksen kautta.

Kuinka paljon maalia telassa pitää olla?

Siihen on vaikea vastata tarkasti, mutta huomaat kyllä, jos telassa on liikaa maalia, koska maali alkaa valua. Huomaat myös sen, jos maalia on liian vähän. Silloin seinä kuultaa maalin läpi, kun se kuivuu. Kastele tela niin usein, että se pysyy koko ajan märkänä.

Älä paina telaa liian voimakkaasti, jotta maali ei ala valua. Maalaa aina hyvässä järjesteyksessä, jotta pintaan ei tule selvästi erottuvia raitoja.

Voinko kiinnittää ikkunan pelkällä vaahdolla?

Rakennusvaahto on erinomainen ja monikäyttöinen materiaali, mutta se ei sovi ikkunan kiinnittämiseen. Ikkunan asentamiseen tarvitaan karmiruuveja ja eristettä, jotta saumoista tulee tiiviit ja ikkuna pysyy paikallaan.

PU-vaahto hapertuu ajan kuluessa, ja sen ympärille kertyy kosteutta.

    Muut lukevat juuri nyt …

    Lisää samasta aiheesta Uutta toimitukselta