Pura väliseinä jälkiä jättämättä

Väliseinän purkaminen ja jälkien peittäminen on suhteellisen helppoa. Työt pitää kuitenkin suunnitella huolellisesti etukäteen.

Vaikeusaste
Vie aikaa
3 päivää
Hinta
50 euroa

Johdanto

Irrota väliseinätolpat varovasti viereisistä seinistä. Seiniin ei välttämättä jää pahoja jälkiä, ja pienet jäljet on helppo peittää tasoitteella. Peitä tasoite lopuksi maalilla tai tapetilla.

Kipsilevykatossa olevan reiän peittäminen on melko yksinkertaista. Kipsilevyillä on helppo työskennellä, ja jäljet voi piilottaa tasoitteella ja maalilla.

Lattian korjaaminen on urakan vaikein osa. Huolellisesti tehty paikka kruunaa lopputuloksen. Voit korjata väliseinän kohdan joko täysin samanlaiseksi muun lattian kanssa tai tehdä paikasta kokonaan erilaisen.

TÄRKEÄÄ! Älä pura kantavia seiniä

Ei-kantavat väliseinät voi purkaa lähes poikkeuksetta. Jotkut rakennuksen väliseinistä ovat kuitenkin kantavia ja tukevat esimerkiksi välipohjan palkkeja. Rakennuspiirustukset kertovat, mitkä väliseinät ovat kantavia ja mitkä eivät.

Älä missään nimessä pura seinää, jos et ole varma, onko se kantava vai ei! Jos piirustuksia ei ole, varmista väliseinien laatu rakennusinsinööriltä.

LUE LISÄÄ: Näin purat kantavan väliseinän

Ohjeet

01
Valmistele työ kunnolla 5 Vaihe

Tilaa paikalle sähköasentaja, jos seinässä on purettavia tai uusin kohtiin asennettavia johtoja.

Peitä lattia huolellisesti, jottei siihen tule naarmuja. Voit purkaa levyt kokonaisina tai sahata kaasubetoniseinän pieniksi paloiksi, joita on helppo käsitellä. Pura palaset varovasti, jotta ne eivät riko lattiaa tai putoa päällesi.

1

Pura ovilistat ja karmi. Ruuvaa karmi varovasti irti. Jos ovi on naulattu seinään, sahaa naulat poikki karmin ja rungon välistä. Käytä sorkkarautaa vain, jos muut keinot eivät tehoa.

2

Suojaa lattia kovilla puukuitu-levyillä. Teippaa levyt lattiaan seinän viereen. Levyt kestävät koviakin iskuja.

3

Pura ensimmäiseksi oven päällä oleva seinänpätkä, jotta se ei putoa lattialle. Pura levyt kokonaisina tai sahaa seinä helposti käsiteltäviksi paloiksi.

4

Viillä katon ja seinän välinen sauma rikki, jotta purettavat seinät eivät revi kattoon tai jäljelle jääviin seiniin rumia jälkiä.

5

Kaasubetoniseinän voi purkaa palasina. Sahaa seinään vaakasuoria uria ja lyö palat irti vasaralla. Pidä paloista kiinni, jotta ne eivät lennä lattialle.

02
Peitä kaikki jäljet lattiasta 7 Vaihe

Yhdistä seinän eri puolilla olleet lattiat toisiinsa vanhaa lattiaa muistuttavalla paikalla.

Tässä lattiassa parketin kuvio menee väistämättä rikki. Paikattu kohta ei kuitenkaan hyppää silmille valmiista lattiasta.

1

Aseta paikkauslaudan alle uudet tukipuut 40 sentin välein, ja kiilaa ne lujasti lattian ala pintaa vasten. Ruuvaa kiilat kiinni toisiinsa ja lattiaan. Sivele liimaa tukipuiden ja lattian väliin.

2

Sahaa reiän reunat suoriksi joko upotus- tai pistosahalla. Käytä apuna ohjainkiskoa tai suoraa lautaa. Käännä terä noin 10 asetta vinoon siten, että reikä on levein lattian pinnassa.

3

Sahaa seinien vierustat suoriksi multicutterilla. Sahaa reikä vinoon samalla tavalla kuin lattian keskellä.

4

Tee lauta, joka sopii reikään millintarkasti. Sahaa reunat vinoon kulmaan samaan tapaan kuin vanhassa lattiassa.

5

Sivele laudan reunoihin liimaa ja paina lauta reikään. Upota laudan pinta samaan tasoon muun lattian kanssa.

6

Ruuvaa lauta kiinni jokai-seen tukipuuhun 40-50 milliä pitkällä ruuvilla. Poraa lautoihin reiät ruuvinkantojen upottamista varten.

7

Piilota ruuvinkanta puutulpan alle. Liimaa tulppa kiinni lattiaan ja pyyhi ylimääräiset liimat pois.

03
Korjaa katto ja seinät 6 Vaihe

Kattoon väliseinän kohdalle jäänyt reikä pitää paikata kipsilevyllä, ja reikä on tasoitettava piiloon.

Myös seiniin jääneet jäljet pitää tasoittaa ja hioa, ennen kuin seinät voi maalata tai tapetoida uudestaan. Maali tai tapetti peittää viimeisetkin jäljet vanhasta seinästä.

1

Tee kattoon koolaus kipsilevysuikaletta varten. Asenna koolauslaudat noin 40 sentin välein.

2

Leikkaa vanhojen kipsilevyjen reunat suoriksi. Viillä levyn alapintaan pieni viiste.

3

Tee kipsilevysuikaleista hieman reikää pienemmät ja ruuvaa ne kiinni koolaukseen. Tee mahdolliset liitokset koolausten kohdalle.

4

Paina tasoitemassa saumojen pohjaan asti. Lisää tasoitetta 2-3 kertaa ilman välihiontaa, kunnes tasoite on katon pinnan tasolla. Hio pinnat lopuksi.

5

Poista seinistä loput laastit, naulanpätkät ja muut epä-tasaisuudet esimerkiksi pienellä kulmahiomakoneella.

6

Tasoita väliseinän pohja 2-3 kertaa ilman välihiontaa. Hio kuivunut tasoite. Maalaa tai tapetoi paikattu kohta piiloon.

Materiaalit

  • Tasoitetta
  • Kipsilevyjä
  • Lattialautaa
  • Lautaa
  • Kiiloja

Erikoistyökalut

  • Kaasubetonisaha
  • Puukkosaha + teriä
  • Multicutteri
  • Upotus- tai pistosaha ja kisko

Vie aikaa

2-3 päivää riittää yleensä.

Hinta

Noin 50 euroa + mahdolliset sähkötyöt.

Vaikeusaste

Urakka sujuu sutjakkaasti, jos valmistelet työt hyvin, suojaat paikat huolellisesti ja käytät oikeita työkaluja.

Video

TYÖKALUT: Näin käytät upotussahaa

Videolla esitellään puusepän suosikkisaha. Upotussahaa työnnetään aina ohjainkiskoa pitkin, joten sahauslinjoista tulee suorat. Upotussahalla voi sahata sekä suorassa että viistossa kulmassa, ja sahaamisen voi aloittaa levyn reunasta tai keskeltä. Upotussaha sopii sekä lautojen halkaisemiseen että terassin pään suoristamiseen.

TYÖKALUT: Näin käytät monitoimityökalua

Videolla esitellään työkalun kätevät toiminnot ja tarvikkeet, joilla voi sahata, veistää, lyhentää, jyrsiä ja hioa paikoissa, joihin muut työkalut eivät mahdu. Konetta voi käyttää muun muassa puun, muovin, metallin ja laattasaumojen kanssa.

VINKIT: Kipsikärjenpidin ruuvaa oikeaan syvyyteen

Vinkit & niksit

Lehtiversio

Lataa artikkeli pdf-muodossa samanlaisena kuin se julkaistiin alunperin Tee Itse -lehdessä.

Muut lukevat juuri nyt …

Lisää samasta aiheesta Talo