Näin häädät 3 pahinta tuhoeläintä

Vahinko on tapahtunut, ja tuhoeläimet ovat päässeet sisään. Ei auta muu kuin virittää niille ansoja ja loukkuja. Näytämme, miten pääset eroon kutsumattomista vieraista ilman tuholaistorjujan apua.

Tässä jutussa kerrotaan, miten tuhoeläimistä pääsee eroon loukuilla. Markkinoilla on monenlaisia ansoja, loukkuja ja pyydyksiä, joiden hinnat vaihtelevat tyypin mukaan. Tässä jutussa keskitytään yksinkertaisiin loukkuihin, jotka on helppo virittää itse. Ne antavat aikaa miettiä, tarvitaanko avuksi tuholaistorjuja.

Kerromme, mistä merkeistä tunnistat, onko kyseessä rotta vai hiiri, vai myllertääkö pihalla myyrä. Saat myös arvion siitä, kuinka isosta ongelmasta on kyse.

Tässä jutussa ei käydä läpi kaikkia vaihtoehtoja tuholaisten torjuntaan, mutta saat ensiapua pahimpaan vaiheeseen.

Klikkaa linkkiä ja pääset suoraan myöhemmin jutussa olevaan kappaleeseen.

3 pahinta tuhoeläintä:

1. Hiiret

Millaisia jälkiä eläin jättää?

Hiiristä lähtee ääntä, ja niiden jäljet näkyvät selvästi. Jos löydät sähköjohtoja, saippuaa, steariinia tai muita purtuja esineitä, asialla ovat luultavasti hiiret. Myös seinän sisältä tai välikatolta kuuluvaa rapina johtuu usein hiiristä.

Kuinka isoja tuhoja eläin tekee?

Hiiret voivat pahimmillaan aiheuttaa tulipaloon johtavan oikosulun, sillä ne nakertavat kaikkea, myös sähköjohtoja. Lisäksi hiiret syövät mielellään puukuitueristeitä ja puurakenteita, mikä voi nostaa lämmityskuluja ja johtaa kalliisiin remontteihin. Ne voivat myös pilata elintarvikkeita.

Onko muuta, mitä pitäisi ottaa huomioon?

Pidä silmällä pieniä reikiä. Hiiret mahtuvat sisään 7 millin kokoisesta reiästä.

Miten loukku toimii?

Perinteisessä hiirenloukussa on jousella toimiva sanka, joka pysyy paikallaan painolevyn avulla. Syötti asetetaan painolevylle, ja hiiri laukaisee ansan, kun se tavoittelee syöttiä. Toimivan hiirenloukun sanka tappaa hiiren välittömästi.

Kuinka monta loukkua tarvitaan?

Hiirenloukkujen kanssa ei kannata pihistellä. Jos tiedät, että hiiret liikkuvat esimerkiksi seinän viertä pitkin, voit virittää loukkuja vaikka puolen metrin välein.

Hiirenloukku

Quick Snap -hiirenloukku, hinta noin 4 euroa.

Loukku viritetään käyttöön. Sen jälkeen sanka lyö alaspäin, kun hiiri koskettaa painolevyä.

Tämäntyyppisen ansan kanssa käytetään valmissyöttiä tai esimerkiksi kuivattua hedelmänpalaa, pähkinää tai makkaraa.

2. Rotat

Millaisia jälkiä eläin jättää?

Rotat tekevät samanlaisia tuhoja kuin hiiret, eli ne nakertavat kaikkea mahdollista. Rotat myös kaivavat koloja kaivojen ja viemärien viereen. Rotat voi tunnistaa myös jätöksistä, jotka ovat noin 17 milliä pitkiä ja 6 milliä paksuja.

Kuinka isoja tuhoja eläin tekee?

Rotat voivat rikkoa rakenteita kuten hiiretkin, minkä lisäksi rotat ovat maailmanhistorian tunnetuimpia taudinlevittäjiä. Siksi rotat ovat yleensä tuhoeläinlistojen kärjessä.

Onko muuta, mitä pitäisi ottaa huomioon?

Jos havaitset, että talossasi on rottia, ota yhteyttä kunnan ympäristönsuojeluun ja ilmoita havainnosta. Rotta liikkuu harvoin yksin, joten havainnosta on hyvä jakaa tietoa myös naapureille.

Miten loukku toimii?

Tämä elektroninen loukku tappaa rotan sähköiskulla. Loukku koostuu nelikulmaisesta putkesta, jonka pohjassa on kolme elektrodia. Syötti on putken päässä. Kun rotta menee ansaan ja koskettaa kahta elektrodia yhtä aikaa, se saa sähköiskun ja kuolee.

Kuinka monta loukkua tarvitaan?

Se riippuu siitä, kuinka paljon rottia on, mutta useammasta ansasta on yleensä hyötyä. Älä kuitenkaan viritä itse 50:tä ansaa, ennen kuin olet ottanut selvää, millaisiin toimiin kunta tai naapurisi aikovat ryhtyä.

Rotanloukku

Tämä sähköllä toimiva rotanloukku maksaa noin 60 euroa.

Rotanloukkuun tarvitaan paristot ja syötti. Voit käyttää esimerkiksi lihaa, pekonia tai rasvaa.

Loukkua voi käyttää sisällä ja ulkona. Ansa laukeaa, kun rotta menee sisään ja koskettaa kahta pohjassa olevaa elektrodia.

3. Myyrät

Millaisia jälkiä eläin jättää?

Vesimyyrä kaivaa pihalle kuoppia, joiden koko on noin 5–8 senttiä. Myyrät järsivät mielellään puutarhan vihanneksia ja kasveja.

Kuinka isoja tuhoja eläin tekee?

Vesimyyristä ei ole haittaa talolle, mutta ne kaivavat nurmikon täyteen kuoppia ja levittäytyvät myös naapurin puolelle. Myyrät tuhoavat kasvimaan kaivamalla sen pilalle ja syömällä kaiken ruuaksi kelpaavan.

Onko muuta, mitä pitäisi ottaa huomioon?

Vesimyyrät lisääntyvät nopeasti ja leviävät laumoina pihalta toiseen. Siksi on tärkeää ilmoittaa vesimyyristä naapureille. Loukkuja kannattaa virittää aidan molemmille puolille, jotta myyrät eivät löydä turvapaikkaa naapurista.

Miten loukku toimii?

Tässä käytetään mekaanista loukkua, jonka toiminta perustuu jouseen. Loukku on helppo virittää ja asettaa oikeaan paikkaan. Vesimyyrälle tarkoitettu loukku on lieriö, joka työnnetään myyränkoloon. Kun eläin ryömii putkeen, lieriöstä vapautuu mäntä, joka lyö myyrän kuoliaaksi välittömästi.

Kuinka monta loukkua tarvitaan?

Kokonaisen vesimyyrälauman tappamiseen tarvitaan kymmeniä loukkuja, myös naapurin puolelle.

Jousiloukku

Yksinkertainen jousiloukku maksaa noin 20 euroa.

Loukku viritetään vetämällä. Putken keskellä on painelaukaisin, joka vapauttaa männän, kun eläin menee sisään.

Loukku asetetaan myyrän koloon. Kun eläin menee loukun läpi, mäntä laukeaa. Loukkua voi käyttää myös kontiaisia vastaan.

    Muut lukevat juuri nyt …

    Lisää samasta aiheesta Tuhoeläimet