Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Kauniit valkoiset pinnat

Tulosta Tallenna artikkeli Sinun pitää kirjautua sisään, jotta voit tallentaa artikkeleita

Kellastunut katto- ja seinälaudoitus tekee huoneesta ahtaan. Asuintila kaipaa raikkaampaa ilmettä.

Johdanto

Vanhojen ja kellastuneiden ponttilautojen maalaaminen valkoiseksi raikastaa yleisvaikutelmaa tehokkaasti. Pinnat näyttävät siistimmiltä ja koko talo vaikuttaa isommalta ja valoisammalta. Jos haluat myydä talosi, maalaa se houkuttelevammaksi. Jos taas aiot yhä asua talossasi, voit itse nauttia urakkasi upeasta jäljestä.

Ennen kuin alat maalata sisäkattoa

Kun maalaat ponttilaudat valkoisiksi, toimi kuten ammattimaalari. Esivalmisteltavaa on enemmän, mutta se maksaa vaivan siinä vaiheessa, kun ryhdyt maalaamaan. Ensinnäkin maalausaika lyhenee, kun maalilla ei tarvitse koettaa peittää pikkuvirheitä, ja toiseksi jäljestä tulee upeampi, kun jaat työn neljään vaiheeseen.

Ensin laudat puhdistetaan ja suojataan ne pinnat, joita ei ole tarkoitus maalata. Näin urakka etenee nopeammin, ja maalia päätyy vain sinne minne on tarkoitus. Tämän jälkeen maalattava alue pohjustetaan, jotta pinnassa ei myöhemmin näy nikotiinin, noen, hartsin tms jälkiä. Seuraavaksi tasoitetaan raot ja reiät. Ne kuuluvat ponttikattoon, mutta näkyvät maalaamisen jälkeen selvästi.

Lopuksi maalataan – ja nautitaan upeasta jäljestä.

Ohjeet

Poista pöly ja rajaa alue tarkasti

Lukittu sisältö

Kirjaudu sisään tai osta käyttöoikeus, jotta voit lukea kappaleen

Puhdista maalattavat pinnat ensin pölystä ja hämähäkinverkoista. Käytä pölynimuria ja imuroi kaikki ponttiraot imurin kapealla suulakkeella.

Vanhat maalipinnat pestään maalipe-sulla ja hiotaan tarvittaessa kevyesti.

Suojaa tämän jälkeen ne pinnat, joita ei ole tarkoitus maalata. Lattiaan voi käyttää suojapeitettä tai pahvia, joka teipataan kiinni. Me maalaamme katon ja seinät, mutta emme jalkalistoja, joten peitämme ne.

1

Imuroi ja suojaa lattia. Ponttilaudoista on saatava kaikki pöly pois. Imuroi ensin pinnat ja sen jälkeen kaikki lautojen väliset raot. Suojaa lattiapinnat kokonaan lattiapahvilla tai suojapeitteellä, joka teipataan kiinni.

2

Teippaamme jalkalistat päältä-päin, sillä emme aio maalata niitä. Paina teippi tiukasti kiinni, jotta reiät voidaan tasoittaa ja pinnat maalata huolellisesti.

VINKKI: Kun levität lattiapahvin, taita sitä 10 mm seinälle, niin voit teipata reunat.

Sivele alustaan pohjuste

Lukittu sisältö

Kirjaudu sisään tai osta käyttöoikeus, jotta voit lukea kappaleen

Nyt päästään maalaamaan - pohjus-teella, ei vielä pintamaalilla.

Kaikki pohjusteet kiinnittyvät ja peit-tävät hyvin, mutta nyt maalin tehtävänä on myös estää puun väriaineita ja niko-tiinia, nokea yms. työntymästä pinnan läpi tahramaisina läikkinä.

Tämän vuoksi käytämme tartunta-pohjustetta. Se ehkä värjää hieman, mutta väri ei työnny seuraavaan maali-kerrokseen, eikä siis värjää pintamaalilla maalattua pintaa.

1

Levitä pohjuste telan avulla pienelle alueella. Telalla on tarkoitus vain levittää maali ilman, että joudutaan käyttä-mään sivellintä. Telaamisen ansiosta maalia ei valu käsivarsia pitkin. Tässä vaiheessa ei ole tarvetta maalata ponttien uria.

2

Tämän jälkeen sivelemme pinnan siveltimellä, jota ei tarvitse kostuttaa maalipurkissa. Siveltimellä vain työstetään telan levittämä maali. Pohjuste levitetään lautojen välisiin uriin ja kaikkiin sellaisiin kohtiin, joihin telalla ei pääse.

3

Etene työssä alue kerrallaan telalla ja siveltimellä. Suunnittele työ niin, että maalaat alueiden rajat ”märkää märäl le” -menetelmän mukaan, jolloin rajakohtiin tulee kaksi maalikerrosta. Seinäpinnat voi maalata myös pelkästään isolla siveltimellä.

4

Hio laudat kevyesti hioma sienellä, kun pohjuste on saaanut kuivua vähintään neljä tuntia. Poista tämän jälkeen maalipinnasta epätasaisuudet mutta älä hio maalia pois lautojen reunoista. Imuroi pinnat lopuksi huolellisesti.

Täytä reiät, raot ja kolot

Lukittu sisältö

Kirjaudu sisään tai osta käyttöoikeus, jotta voit lukea kappaleen

Valkoinen pohjuste peittää nyt pinnat, mutta samalla se on tuonut näkyviin jokaisen raon ja reiän. Erityisen hyvin näkyvät ne reiät, jotka jäävät ponttilau-tojen ja kattolistojen väliin.

Reiät eivät näytä niin hurjilta silloin kun puuta ei ole maalattu, mutta nyt ne näkyvät tummina ja rumina. Eivät ne pintaa pilaa, mutta jos haluat tehdä todella kaunista jälkeä, täytä reiät. Hieman harjoiteltuasi työ sujuu nopeasti ja jälki näyttää hyvältä, eikä reikiin enää kerry pölyä. Maalaaminenkin helpottuu.

1

Täytä reiät akryylisauma­ massalla. Täytä myös lautojen ja katto­ listojen välinen rako. Leikkaa patruunan kärki viistoon, niin saat helpommin raon täytettyä ilman, että massaa pursuaa paljon ympäröiville pinnoille.

2

Silota saumamassa rakoihin. Tähän on helpointa käyttää sormea. Parhaim matkaan saumapalat eivät nimittäin päihitä sormea. Kostuta sormi vedellä kastettuun sieneen ennen jokaista silotuskertaa, niin massa ei tartu ihoon.

3

Silota sauma sienellä, sillä sauma­ palat ovat tähänkin vaiheeseen liian hankalia. Kostuta sieni veteen ja väännä se kuivaksi, jotta et pese akryylisaumamassaa pois. Huuhtele sientä usein ja toista työvaihe, kunnes sauma on sileä.

4

Täytä kulmissa ponttilautojen väliset raot. Pursota rakoon reilusti massaa, jotta se ei halkea. Nyt voit silottaa sauma­ palalla tai sienellä. Täytämme myös seinän ja jalkalistan välisen raot akryylisaumamassalla.

5

Täytä kaikki muut reiät. Iskujen ja ruuvien jättämät reiät on parasta silottaa kovalla puusepäntasoitteella, joka ei kutistu kuivuessaan, mutta halkeamiin ja rakoihin käytämme elastista saumamassaa.

Viimeistele valkoisella maalilla

Lukittu sisältö

Kirjaudu sisään tai osta käyttöoikeus, jotta voit lukea kappaleen

Vasta nyt pääset avaamaan valkoisen pintamaalipurkin. Se ei peitä alustan tahroja kovin hyvin, eikä täytä reikiä ja piilota virheitä, mutta se yhdistää pinnat kauniiksi ja vahvaksi kokonaisuudeksi, jos pohjatyöt on tehty huolellisesti.

Maalaamme kahteen kertaan. Voit toki maalata kolmekin kertaa. Varmuu-den vuoksi käytämme pintamaalia, jossa on tavallista enemmän sideainetta. Se suojaa vieläkin paremmin pinnan läpi työntyviltä värjääntymiltä.

1

Seuraavana päivänä voit pintamaalata ensimmäisen kerrok sen. Ensin taas telalla, sitten siveltimellä alue kerrallaan. Jos maali tuo esiin reikiä, täytä ne akryylimassalla. Odota vuoro kausi, ennen kuin maalaat seuraa van kerroksen, niin jäljestä tulee siisti.

Materiaalit

• Lattiapahvia tai suojapeitteitä
• Suojateippiä
• Valkoista tartuntapohjustetta
• Maalia
• Akryylisaumamassaa
• Puusepän tasoitemassaa

Työkalut

• Pitkänukkainen maalaustela
• Siveltimiä: leveä ja pieni pyöreä
• Hyvä massapuristin, jossa on myös stoppari
• Hiomasieni, hieno karkeus

Video

VINKIT: Estä nukan irtoaminen telasta

VINKIT: Pidä irtokarvat pois maalista

VINKIT: Älä puhdista maalausvälineitä turhaan

VINKIT: Leikkaa putkilon kärki viistosti

VINKIT: Pidennä saumamassan käyttöikää

Lehtiversio

Lataa lehtiversio

Lataa artikkeli pdf-muodossa samanlaisena kuin se julkaistiin alunperin Tee Itse -lehdessä.

Tilauksesi
Tilaus
Luo Profiili
Olet ostamassa seuraavan käyttöoikeuden:
Rakennusohjeet: Kauniit valkoiset pinnat
Kokonaishinta: null euroa
Enemmän vähemmällä?
Saat käyttöösi 1000 rakennusohjetta ja digitaalisen sisällön hintaan vain 2,50 euroa
    • Käyttöoikeus yli 1000 digitaaliseen rakennusohjeeseen
    • Tilauksen voi lakkauttaa koska vain.
    • Tutustumistarjouksen jälkeen tilaus jatkuu kestotilauksena hintaan 9,95 euroa/kk.
Ensimmäinen kuukausi vain 2,50 euroa
Syötä etunimesi
Syötä sukunimesi
Tarkista sähköpostiosoite
Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä
Näytä
signup.credentials_form.terms_error
Takaisin
Kirjaudu sisään
Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä
Takaisin