Paneelikaton maalaaminen – tee näin

Paneelien puhdistaminen, pohjustaminen ja kolojen paikkaaminen säästää aikaa ja maalia. Katso tästä, miten se tehdään - vaihe vaiheelta.

Johdanto

Vanhojen ja kellastuneiden ponttilautojen maalaaminen valkoiseksi raikastaa yleisvaikutelmaa tehokkaasti. Pinnat näyttävät siistimmiltä ja koko talo vaikuttaa isommalta ja valoisammalta. Jos haluat myydä talosi, maalaa se houkuttelevammaksi. Jos taas aiot yhä asua talossasi, voit itse nauttia urakkasi upeasta jäljestä.

Ennen kuin alat maalata sisäkattoa

Kun maalaat ponttilaudat valkoisiksi, toimi kuten ammattimaalari. Esivalmisteltavaa on enemmän, mutta se maksaa vaivan siinä vaiheessa, kun ryhdyt maalaamaan. Ensinnäkin maalausaika lyhenee, kun maalilla ei tarvitse koettaa peittää pikkuvirheitä, ja toiseksi jäljestä tulee upeampi, kun jaat työn neljään vaiheeseen.

Ensin laudat puhdistetaan ja suojataan ne pinnat, joita ei ole tarkoitus maalata. Näin urakka etenee nopeammin, ja maalia päätyy vain sinne minne on tarkoitus. Tämän jälkeen maalattava alue pohjustetaan, jotta pinnassa ei myöhemmin näy nikotiinin, noen, hartsin tms jälkiä. Seuraavaksi tasoitetaan raot ja reiät. Ne kuuluvat ponttikattoon, mutta näkyvät maalaamisen jälkeen selvästi.

Lopuksi maalataan – ja nautitaan upeasta jäljestä.

Ohjeet

01
Poista pöly ja rajaa alue tarkasti 2 Vaihe

Puhdista maalattavat pinnat ensin pölystä ja hämähäkinverkoista. Käytä pölynimuria ja imuroi kaikki ponttiraot imurin kapealla suulakkeella.

Vanhat maalipinnat pestään maalipe-sulla ja hiotaan tarvittaessa kevyesti.

Suojaa tämän jälkeen ne pinnat, joita ei ole tarkoitus maalata. Lattiaan voi käyttää suojapeitettä tai pahvia, joka teipataan kiinni. Me maalaamme katon ja seinät, mutta emme jalkalistoja, joten peitämme ne.

Katon maalaus: Imuroi ja suojaa lattia 1

Imuroi ja suojaa lattia. Ponttilaudoista on saatava kaikki pöly pois. Imuroi ensin pinnat ja sen jälkeen kaikki lautojen väliset raot. Suojaa lattiapinnat kokonaan lattiapahvilla tai suojapeitteellä, joka teipataan kiinni.

Katon maalaus: Teippaamme jalkalistat päältä-päin 2

Teippaamme jalkalistat päältä-päin, sillä emme aio maalata niitä. Paina teippi tiukasti kiinni, jotta reiät voidaan tasoittaa ja pinnat maalata huolellisesti.

VINKKI: Kun levität lattiapahvin, taita sitä 10 mm seinälle, niin voit teipata reunat.

02
Sivele alustaan pohjuste 4 Vaihe

Nyt päästään maalaamaan - pohjus-teella, ei vielä pintamaalilla.

Kaikki pohjusteet kiinnittyvät ja peit-tävät hyvin, mutta nyt maalin tehtävänä on myös estää puun väriaineita ja niko-tiinia, nokea yms. työntymästä pinnan läpi tahramaisina läikkinä.

Tämän vuoksi käytämme tartunta-pohjustetta. Se ehkä värjää hieman, mutta väri ei työnny seuraavaan maali-kerrokseen, eikä siis värjää pintamaalilla maalattua pintaa.

Katon maalaus: Levitä pohjuste telan avulla pienelle alueella 1

Levitä pohjuste telan avulla pienelle alueella. Telalla on tarkoitus vain levittää maali ilman, että joudutaan käyttä-mään sivellintä. Telaamisen ansiosta maalia ei valu käsivarsia pitkin. Tässä vaiheessa ei ole tarvetta maalata ponttien uria.

Katon maalaus: Tämän jälkeen sivelemme pinnan siveltimellä 2

Tämän jälkeen sivelemme pinnan siveltimellä, jota ei tarvitse kostuttaa maalipurkissa. Siveltimellä vain työstetään telan levittämä maali. Pohjuste levitetään lautojen välisiin uriin ja kaikkiin sellaisiin kohtiin, joihin telalla ei pääse.

Katon maalaus: Etene työssä alue kerrallaan 3

Etene työssä alue kerrallaan telalla ja siveltimellä. Suunnittele työ niin, että maalaat alueiden rajat ”märkää märäl le” -menetelmän mukaan, jolloin rajakohtiin tulee kaksi maalikerrosta. Seinäpinnat voi maalata myös pelkästään isolla siveltimellä.

Katon maalaus: Hio laudat kevyesti 4

Hio laudat kevyesti hioma sienellä, kun pohjuste on saaanut kuivua vähintään neljä tuntia. Poista tämän jälkeen maalipinnasta epätasaisuudet mutta älä hio maalia pois lautojen reunoista. Imuroi pinnat lopuksi huolellisesti.

03
Täytä reiät, raot ja kolot 5 Vaihe

Valkoinen pohjuste peittää nyt pinnat, mutta samalla se on tuonut näkyviin jokaisen raon ja reiän. Erityisen hyvin näkyvät ne reiät, jotka jäävät ponttilau-tojen ja kattolistojen väliin.

Reiät eivät näytä niin hurjilta silloin kun puuta ei ole maalattu, mutta nyt ne näkyvät tummina ja rumina. Eivät ne pintaa pilaa, mutta jos haluat tehdä todella kaunista jälkeä, täytä reiät. Hieman harjoiteltuasi työ sujuu nopeasti ja jälki näyttää hyvältä, eikä reikiin enää kerry pölyä. Maalaaminenkin helpottuu.

Katon maalaus: Täytä reiät akryylisauma massalla 1

Täytä reiät akryylisauma massalla. Täytä myös lautojen ja katto­ listojen välinen rako. Leikkaa patruunan kärki viistoon, niin saat helpommin raon täytettyä ilman, että massaa pursuaa paljon ympäröiville pinnoille.

Katon maalaus: Silota saumamassa rakoihin 2

Silota saumamassa rakoihin. Tähän on helpointa käyttää sormea. Parhaim matkaan saumapalat eivät nimittäin päihitä sormea. Kostuta sormi vedellä kastettuun sieneen ennen jokaista silotuskertaa, niin massa ei tartu ihoon.

Katon maalaus: Silota sauma sienellä 3

Silota sauma sienellä, sillä sauma­ palat ovat tähänkin vaiheeseen liian hankalia. Kostuta sieni veteen ja väännä se kuivaksi, jotta et pese akryylisaumamassaa pois. Huuhtele sientä usein ja toista työvaihe, kunnes sauma on sileä.

Katon maalaus: Täytä kulmissa ponttilautojen väliset raot 4

Täytä kulmissa ponttilautojen väliset raot. Pursota rakoon reilusti massaa, jotta se ei halkea. Nyt voit silottaa sauma­ palalla tai sienellä. Täytämme myös seinän ja jalkalistan välisen raot akryylisaumamassalla.

Katon maalaus: Täytä kaikki muut reiät 5

Täytä kaikki muut reiät. Iskujen ja ruuvien jättämät reiät on parasta silottaa kovalla puusepäntasoitteella, joka ei kutistu kuivuessaan, mutta halkeamiin ja rakoihin käytämme elastista saumamassaa.

04
Viimeistele valkoisella maalilla 1 Vaihe

Vasta nyt pääset avaamaan valkoisen pintamaalipurkin. Se ei peitä alustan tahroja kovin hyvin, eikä täytä reikiä ja piilota virheitä, mutta se yhdistää pinnat kauniiksi ja vahvaksi kokonaisuudeksi, jos pohjatyöt on tehty huolellisesti.

Maalaamme kahteen kertaan. Voit toki maalata kolmekin kertaa. Varmuu-den vuoksi käytämme pintamaalia, jossa on tavallista enemmän sideainetta. Se suojaa vieläkin paremmin pinnan läpi työntyviltä värjääntymiltä.

Katon maalaus: Seuraavana päivänä voit pintamaalata ensimmäisen kerrok sen 1

Seuraavana päivänä voit pintamaalata ensimmäisen kerrok sen. Ensin taas telalla, sitten siveltimellä alue kerrallaan. Jos maali tuo esiin reikiä, täytä ne akryylimassalla. Odota vuoro kausi, ennen kuin maalaat seuraa van kerroksen, niin jäljestä tulee siisti.

Materiaalit

• Lattiapahvia tai suojapeitteitä
• Suojateippiä
• Valkoista tartuntapohjustetta
• Maalia
• Akryylisaumamassaa
• Puusepän tasoitemassaa

Työkalut

• Pitkänukkainen maalaustela
• Siveltimiä: leveä ja pieni pyöreä
• Hyvä massapuristin, jossa on myös stoppari
• Hiomasieni, hieno karkeus

Video

VINKIT: Estä nukan irtoaminen telasta

Video

VINKIT: Pidä irtokarvat pois maalista

Video

VINKIT: Älä puhdista maalausvälineitä turhaan

Video

VINKIT: Leikkaa putkilon kärki viistosti

Video

VINKIT: Pidennä saumamassan käyttöikää

Video

Lehtiversio

Lataa artikkeli pdf-muodossa samanlaisena kuin se julkaistiin alunperin Tee Itse -lehdessä.

Muut lukevat juuri nyt …

Lisää samasta aiheesta Puukatto