Paneelikatto helpolla tavalla

Jos haluat saada nopeasti paneelikaton, voit liimata kattoon mdf:stä tehdyt uralevyt. Ne ovat kalliimpia kuin paneelit, mutta niiden asentaminen on nopeaa.

Vaikeusaste
Vie aikaa
1 päivä
Hinta
20 €/m2

Johdanto

Helpoin tapa asentaa paneelikatto on käyttää mdf levyjä, jotka muistuttavat paneelilautoja. Levyjä hyödyntämällä saamme katon päivässä valmiiksi. Työ on helppoa ja nopeaa, ja ankarinkin käsityöläinen osaa arvostaa lopputulosta.

Tietenkin tämä on huijausta. Jyrsityt urat saavat levyt näyttämään paneelilaudoilta, joissa on klassinen helmiprofiili. Helmiprofiili on kuitenkin pelkkä koriste sekä levyissä että laudoissa. Uritettuja levyjä käyttämällä syntyy perinteinen ulkonäkö, ja samalla voit hyödyntää levyn etuja: voit rakentaa nopeammin, yhtenäisemmin ja tiiviimmin ja vältät maalipintaan kuivina ajanjaksoina syntyvät halkeamat.

Toki joudut myös maksamaan enemmän, jopa tuplasti. Toisaalta olet tuplasti nopeammin valmis eivätkä kätesi ole läheskään yhtä kipeät naulaamisesta.

Ohjeet

01
Varmista pohja 2 Vaihe

Tämän kohteen paneelikatto on kokenut kovia: vuosien jättämien tavanomaisten jälkien lisäksi kattoon on tullut kaksi suurta reikää talon teinien upotettua kattoon kaiuttimet.

Reiät saavat jäädä rei’iksi, ja vanhat paneelilaudatkin jätetään paikoilleen. Itse asiassa iskemme niihin muutaman ylimääräisen naulan ja napautamme irronneet hakaset lujemmin kiinni, jotta paneelit pysyvät paikoillaan.

Usein kattolistat voi jättää, ja tukea 6 mm:n paksuiset mdf-levyt niitä vasten, mutta tässä kohteessa tämä ei onnistu, sillä kattolistoissa on vain 4 mm leveä reunus kattoa vasten. Kattolistat pitää siis poistaa ennen kuin asetamme levyt.

1

Viillämme tapetin ja maalipinnat rikki terävällä mattopuukolla kattolistaa pitkin, jotta ne eivät irtoa ja tule mukana samalla, kun irrotamme kattolis-tan. Tarkoitushan on saada kaikki valmiiksi vauhdilla eikä remontoida koko huonetta.

2

Listat irrotetaan varovasti sorkka-raudalla vaurioittamatta seinää, ta-pettia tai maalia. Ole tarkkana, ettei tapetti irtoa samalla, sillä niin käy helposti.
VINKKI: Jos seinä on hauras, esim. pintarapattu, aseta sorkkaraudan alle suojapala.

02
Levyt leikataan 3 Vaihe

1

Mittaa katto ja varaudu siihen, että se on luultavasti hieman vino. Jos näin on, vinous kannattaa jakaa tasaisesti molempiin reunoihin. Suunnittele, miten leikkaat 235 cm pitkät levyt niin, että päätyliitokset limittyvät.

2

Merkitsemme levyyn leikkauskohdan. Rullamitalla tai muulla hyvällä mittanauhalla on helppo ottaa sisämitat. Jos lukitset nauhan oikeaan kohtaan, sinun ei tarvitse nähdä lukuja vaan voit siirtää mitat suoraan.

3

Leikkaa levy pyörö- tai käsisahalla. Jos jätit kattolistat paikoilleen, sahaa todella tarkkaan. Me poistimme listat ja aiomme asentaa ne uudestaan ylös, kun levyt on asennettu. Meidän ei siis tarvitse sahata millimetrin tarkkuudella.

03
Levyt liimataan 3 Vaihe

1

Pursota vana asennusliimaa levyn takapuolelle. Liiman on kestettävä, vaikka liimasauma on joissakin kohdin pari millimetriä paksu. Liiman on myös oltava tyypiltään sellaista, joka tarttuu molempiin materiaalipintoihin.

2

Levyt asennetaan ylös ja painetaan paikoilleen. Tässä on hyvä olla kaksi tekijää. Jos työskentelet yksin, käytä apuna keppiä, jonka olet sahannut hieman huonekorkeutta pidemmäksi ja jossa on poikkikepit molemmissa päissä.

3

Kiinnitämme levyt 6-8 naulalla, jotta levyt pysyvät aloillaan liiman kuivumisen ajan. Naulankanta upotetaan tarkasti pinnan alle, jotta pintaa ei tarvitse tasoittaa.

04
Katto maalataan 2 Vaihe

1

Katto valmistuu nopeasti. Jokainen levy on 40 cm leveä, ja paneelilaudoista poiketen meidän ei tarvitse huomioida oksa-kohtia, leikata pontteja tai taivutella lautoja. Olemme pian katon toisessa päässä ja leikkaamme viimeiset levyt sopivaan leveyteen.

2

Levyt pohjustetaan ja maalataan. Käytämme vesiliukoista pohjamaalia, viimeistelymaalaamme kahdesti puolikiiltä-vällä maalilla ja kiinnitämme kattolistat.
VINKKI: Helpotat työtäsi, jos maalaat levyt kertaalleen ennen kuin nostat ne ylös.

05
Siisti kulmat 3 Vaihe

1

Kiinnitämme kattolistat uudelleen, kun nekin ovat saaneet uuden maalipinnan. Naulakohtiin ja rakoihin laitetaan akryylisaumamassaa.
VINKKI: Voit käyttää vasaraa, mutta pienellä naulaimella työ sujuu helpommin.

2

Jos silotat sauman kostealla sormenpäällä, ja tämä on helpoin keino, niin älä nuolaise sormeasi - akryyli-saumamassa ei ole terveellistä. Voi olla parempi käyttää kosteaa sivellintä, mutta varo pehmentämästä massaa.

3

Ylimääräisen saumamassan voi poistaa kostealla sienellä. Se pitää poistaa sen ollessa vielä pehmeää - kovet-tunut akryylisaumamassa on sitkeää ja mahdotonta hioa sileäksi. Kun massa on tarttunut, maalaa korjauskohdat kevyesti.

Materiaalit

Uritetut mdf-levyt (esim. Brandéns)
• Asennusliimaa
• Uppokantanauloja
• Akryylisaumamassaa
• Pohja- ja viimeistelymaalia

Vie aikaa

Katto on verhoiltu päivässä. Se täytyy toki vielä maalata.

Hinta

Noin 20 €/m2

Vaikeusaste

Jos tekijöitä on kaksi, tehtävä on todella helppo. Jos olet yksin, voi levyjen nosto ja ensimmäisten naulo-jen iskeminen olla hankalaa.

Vinkit & niksit

Lehtiversio

Lataa artikkeli pdf-muodossa samanlaisena kuin se julkaistiin alunperin Tee Itse -lehdessä.

    Lisää samasta aiheesta Puukatto