Säänkestävä päätykolmio

Tiilitalon päätylaudoituksen uusiminen on työlästä, sillä siihen tarvitaan aina telineet. Remontissa kannattaa olla kaukonäköinen ja tehdä uusi päätylaudoitus kuitusementti laudoista, sillä ne kestävät pitkään, eikä niitä tarvitse maalata. Kun päätykolmio on valmis, sitä ei tarvitse enää ajatella, sillä laudat pysyvät kunnossa itsestään.

Vaikeusaste
Vie aikaa
1 viikonlopun.
Hinta
800 euroa

Johdanto

Kuitusementti on tehty sementistä, hiekasta, vedestä ja puukuiduista. Se on luja ja kestävä materiaali, jota ei tarvitse huoltaa. Kuitusementtiä on käytetty pitkään kattojen ja seinien tekemiseen, mutta aiemmat materiaalit ovat olleet erikokoisia levyjä. Viime vuosina markkinoille on tullut yhä enemmän kuitusementistä tehtyjä lautoja, jotka näyttävät paremmilta kuin yksitoikkoiset levyt.

Tässä jutussa käytetään kuitusementtilautoja, joiden pinta näyttää erehdyttävästi puulta. Ulko näöstään huolimatta laudat ovat sileitä.

Markkinoilla on paljon erivärisiä kuitusementti-lautoja, joten seinään asennettuja lautoja ei tarvitse maalata. Lautoja ei tarvitse huoltaa, mutta ne voi pestä, jos ne muuttuvat likaisiksi.

Ohjeet

01
Valmistelut 5 Vaihe

Irrota aluksi sisin räystäspohjalauta, jotta saat purettua pois vanhan pääty­ laudoituksen. Jos pääty on vuorattu raskailla mineriittilevyillä, voit sahata ne palasiksi ennen irrottamista.

Uusi päätylaudoitus asennetaan vaakasuuntaan, joten päätyristikon keskelle asennetaan ylimääräinen lankku koolauslautojen kiinnittämistä varten.

1

Pura pois vanha päätylaudoitus. Joskus vanhat laudat on kiinnitetty suoraan pääty­ ristikkoon, eikä välissä ole koolauslautoja. Sorkkarauta on paras työkalu lautojen irrottamiseen.

2

Mittaa ylimääräisen lankun pituus. Uudet päätylaudat asennetaan vaakasuuntaan, eli koolauslaudat tulevat pystyyn. Ne pitää kiin­ nittää myös keskeltä, joten ristikon keskelle tarvitaan lisälankku. Purista lankku kiinni ristikkoon ja piirrä sen sahauslinjat.

3

Kiinnitä vaakalankku päätyristikkoon. Ruuvaa alapuolelta, jotta lankun vino pää kiilautuu tiukasti ristikkoa vasten.

4

Asenna ruuvit hieman vinoon. Asenna ensin alempi ruuvi ja sen jälkeen toinen ruuvi ristikon yläpuolelta. Tässä käytetään 6x150 millin pituisia ruuveja.

5

Asenna vaakalankut päätyristikon joka väliin. Mittaa ja asenna lankut samalla tavalla kuin edellisessä vaiheessa.

02
Asenna tuulensuoja ja koolauslaudat 6 Vaihe

Kun vaakalankut ovat paikoillaan, voit asentaa tuulensuojapahvin tai -levyt. Niiden päälle asennetaan koolauslaudat kuitusementtilautojen kiinnittämistä varten. Koolauslaudat pitää asentaa 40-60 sentin välein. Tässä käytetään 40 sentin jakoa.

Lopuksi alimman laudan alle asennetaan kulmalistat, jotka pitävät hyönteiset pois rakenteista ja johtavat veden maahan. Kuitusementtilautojen päiden kohdalle asennetaan T:n muotoiset pystylistat.

LUE LISÄÄ: Tuulensuojalevy lisää eristystehoa 10 %

1

Kiinnitä tuulensuojapahvi alareunasta. Niittaa alin pahvi kiinni tiilimuurin päällä olevaan rimaan. Ruuvaa sen jälkeen rima pahvin päälle. Asenna rima samalle tasolle päätyristikon kanssa.

2

Niittaa pahvi kiinni vaakalankkuun. Seuraava pahvi asennetaan limittäin alemman pahvin päälle.

3

Asenna koolauslaudat pahvin päälle. Voit aloittaa keskeltä ja edetä reunoja kohti. Koolauslaudat asennetaan 40 sentin välein. Niiden väliin asennetaan laudanpätkät ylimääräisen lankun kohdalle.

4

Voit asentaa koolauslaudat räystästä vasten. Sahaa laudanpäät viistoiksi, jotta ne sopivat siististi pystylautojen väliin.

5

Alimman laudan alle asennetaan alumiini­ listat. Alempi lista pitää hyönteiset pois rakenteista. Sen päälle asennettavassa listassa on tippanokka, joka johtaa veden pois. Poraa listoihin valmiit naulanreiät.

6

Asenna kuitusementtilautojen päihin tulevat T­ tulevat T listat. Koolaus kannattaa suunnitella siten, että laudat sopivat listojen väliin kokonaisina. Jätä lautojen ja listojen väliin vähintään 5 millin raot.

03
Asenna kuitusementtilaudat 6 Vaihe

Kuitusementtilautojen asentaminen sujuu helposti sen jälkeen, kun ensimmäinen lauta on kiinnitetty tarkasti suoraan.

Jos työskentelet yksin, asentamisessa kannattaa käyttää apuna erikoistyökaluja, jotka pitävät laudat paikoillaan. Laudanpitimet kiinnitetään alempaan lautaan, ja seuraava lauta nostetaan niiden päälle. Sen jälkeen lauta on helppo säätää paikalleen kaksin käsin.

1

Ruuvaa kuitusementtilaudan palaset jokaisen koolauslaudan kohdalle ennen ensimmäisen laudan asentamista. Kapulat pitävät laudan oikeassa asennossa.

2

Asenna ensimmäisen rivin laudat hieman kallelleen. Mittaa ja merkitse laudan korko koolauslautoihin, jotta saat asennettua laudat tarkasti vaakasuoraan.

3

Asenna seuraavat laudat pidikkeiden avulla. Ne varmistavat, että jokaisesta laudasta jää näkyviin 15 senttiä. Pidike työnnetään alemman laudan taakse ja lukitaan paikalleen.

4

Aputyökalut helpottavat ja nopeuttavat lautojen asentamista yksin. Pidikkeet pitävät laudat tukevasti paikoillaan, joten ne on helppo hienosäätää kohdalleen ennen ruuvaamista.

5

Mittaa ja asenna reunimmaiset laudat. Mittaa laudat yksi kerrallaan, jotta ne sopivat siististi räystään alle. Tee laudoista niin pitkät, että niiden päät jäävät sisimmän räystäspohjalaudan alle.

6

Päätykolmio on valmis ja pysyy hyvän näköisenä pitkään.

Materiaalit

 • Lankkua, 48x98 mm
 • Tuulensuojapahvia ja -levyjä
 • Rimoja, 22x50 mm
 • Koolauslautaa, 22x100 mm
 • Kulmalistoja (tässä Cembrit)
 • Välikapuloita
 • Kuitusementtilautoja (Cembrit)
 • Ruuveja, 6x150 mm + Cembrit-ruuveja listoja varten.

Erikoistyökalut

 • Kulmahiomakone ja timanttilaikka
 • Laudanasennustyökalut

Vie aikaa

Pitkän viikonlopun per pääty.

Hinta

Noin 800 euroa päätyä kohti. Telinevuokra kuuluu hintaan.

Vaikeusaste

Keskitasoa. Rakenna ja koolaa runko huolellisesti suoraksi, jotta saat laudoille tukevan alustan.

Piirustus

Päätykolmion uusi rakenne

Päätykolmion uusi rakenne

Video

TYÖKALUT: Näin käytät katkaisu- ja jiirisirkkeliä

Tällä videolla näytetään, miten säädät ja käytät sahaa oikein. Jiirisirkkeli on loistava työkalu lautojen ja lankkujen katkaisemiseen sarjatyönä. Sirkkelillä voi sahata suoraan, viistoon ja kallistetulla terällä. Voit sahata muun muassa puuta, metallia, kuitusementtiä ja laminaattia joko poikki tai tiettyyn syvyyteen asti.

VINKIT: Stoppari katkaisusirkkelille

Vinkit & niksit

Lehtiversio

Lataa artikkeli pdf-muodossa samanlaisena kuin se julkaistiin alunperin Tee Itse -lehdessä.

  Muut lukevat juuri nyt …

  Lisää samasta aiheesta Talo