Kellariportaiden kunnostus

Vaikka kellariportaiden laatat olisi aseteltu kaikkien taiteen sääntöjen mukaisesti, sään aiheuttamaa kulumista ei voi välttää. Irralliset laatat ja rikkinäiset saumat on korjattava ja leväkasvustot poistettava seinien vierestä ennen kuin vauriot pääsevät leviämään.

Vaikeusaste
Vie aikaa
1 viikonloppu
Hinta
100 euroa

Johdanto

Kosteus ja pakkanen eivät tee hyvää ulkoilmassa oleville laatoille.

Ensin kosteus tuhoaa laattaliiman, ja talven tultua pakkanen voi irrottaa laatat toisistaan.

Tässä näytämme, miten voit korjata kellarin portaat, jos sään vaihtelut ja tuuli ovat rikkoneet laatat. Näytämme myös, miten voit tehdä ulkolaatoista kestävämpiä.

Ohjeet

01
Laattojen ja saumojen puhdistaminen 4 Vaihe

Laatat ja saumat on puhdistettava perusteellisesti, jotta niiden kunto saadaan selville. Käytä emäksistä eli hapotonta puhdistusainetta, joka ei vaurioita saumoja.

Lisäksi tarvitaan vähintäänkin lattiaharja. Kannattaa käyttää myös painepesuria, sillä lika ja levä eivät irtoa helpolla. Erityisen hankalia saumoja voi korjata saumanpuhdistajalla, jonka voi asentaa monitoimityökaluun.

1

Puhdista kaikki laatat ja saumat puhdistusaineella. Levitä ainetta kaikille pinnoille ja hankaa niitä huolellisesti karkealla harjalla. Muista paksut kumikäsineet ja suojalasit.

2

Huuhtele pinnat. Tässä käytetään painepesuria, mutta työ hoituu myös harjalla ja vesiletkulla. Varmista ennen huuhtelua, etteivät lehdet tai lika ole tukkineet kellarikaivon viemäriä.

3

Tarkista jokainen sauma. Värjääntyneet mutta ehjät saumat voi korjata kevyellä hionnalla. Jos saumassa on kuitenkin halkeamia tai reikiä, se on leikattava auki.

4

Puhdista ehjät saumat. Kevytkin hionta voi saada ehjät saumat näyttämään jälleen siisteiltä. Monitoimityökalun saumanpoistaja tekee työn nopeasti, mutta voit käyttää myös käsikäyttöistä saumojen hiontatyökalua. Puhtaaksi hiotut saumat on jälkikäsiteltävä saumausmassalla.

02
Laattojen ja saumojen vaihtaminen 7 Vaihe

Haljenneen laatan alle voi tunkeutua vettä. Siksi laatta on vaihdettava ennen kuin kosteus pääsee leviämään.

Tarkista myös laatat, jotka näyttävät päällepäin ehjiltä. Jos esimerkiksi vasaran varrella lyödessäsi laatasta kuuluu ontto ääni, sen alla on tyhjää tilaa, johon vesi pääsee tunkeutumaan ja irrottamaan laatan pakkasella. Silloin laatta on irrotettava, puhdistettava ja kiinnitettävä uudelleen laattaliimalla.

Rikkoutuneet saumat jyrsitään pois monitoimityökalun karbiditerällä ja saumataan uudella saumausmassalla liiman kuivuttua.

1

Irrota laatta jyrsimällä sauma pois. Sauma täytyy poistaa ensin karbiditerällä, jos laatta on vaihdettava tai kiinnitettävä kunnolla. Ole varovainen, jotta viereiset laatat eivät irtoa.

2

Nosta irronnut (tai rikkinäinen) laatta pois. Joskus laatan irrottaminen vaatii hiukan voimaa. Työskentele taas varovasti, jotta et vahingoita muita laattoja.

3

Vanha laattaliima poistetaan. Kovettunut liima on helpointa irrottaa käyttämällä monitoimityökalun hiomalevyä. Myös vasaraa ja talttaa voi käyttää. Muista suojalasit.

4

Poista laattaliima ehjän laatan takapuolelta. Joudut hankkimaan vanhoja muistuttavia uusia laattoja, jos liiman poistaminen ei onnistu laattaa rikkomatta.

5

Leikkaa laatat laattaleikkurilla. Se on helpoin tapa, ja leikkurin saa halvimmillaan muutamalla kymmenellä eurolla. Työn voi tehdä myös kulmahiomakoneella, mutta pölyä ei voi silloin välttää.

6

Aloita reunoihin asetettavista pystysuuntaisista laatoista. Varmista, että ne ovat samassa tasossa askelman yläreunan kanssa, ja leikkaa ne sitten. Sen jälkeen vaakasuuntaiset laatat asennetaan siten, että ne ulottuvat sekä askelman että pystysuuntaisen reunalaatan ulkopuolelle. Siten saadaan harmoninen vaikutelma.

7

Levitä laattaliimaa laattojen takapuolelle hammaslastalla. Tällöin laattaliimaa ei leviä muihin laattoihin eikä liian pitkälle seinille. Paina laatat kiinni siten, että ne ovat samalla tasolla entisten laattojen kanssa.

03
Saumaus ja tiivistys 6 Vaihe

Kun laattaliima on kuivunut vuorokauden ajan, täytä saumat vanhoja saumoja muistuttavalla massalla. Tee koesauma ja anna sen kuivua ennen kaikkien saumojen täyttämistä. Siten voit vertailla ja tarvittaessa muokata väriä hieman ennen koko saumausmassan sekoittamista.

Levitä ja poista ylimääräistä saumausmassaa saumauslastalla tai saumauslaudalla. Pyyhi ylimääräinen saumausmassa pois kostealla sienellä.

Kun saumat ovat kuivuneet, pese ylimääräinen aines pois ja käsittele saumat tarvittaessa saumatiivisteellä.

1

Levitä saumausmassa saumauslastalla. Vedä massaa viistosti saumojen päälle niin, että se painuu niiden sisään.

2

Pese laattojen saumausmassa pois sienellä ja puhtaalla vedellä. Puhdista sieni yhdessä ämpärissä ja purista se kuivaksi toiseen astiaan. Varo ettet revi pestessä saumoja auki. Poista kalkki etikkavedellä muutaman tunnin kuluttua.

3

Lisää silikonia reunoihin. Kun laastisaumat ovat kuivuneet, vedä silikonitiivistenauhaa portaiden ja reunalaattojen yhtymäkohtaan, jotta siitä tulee erityisen tiivis.

4

Suihkuta silikonisaumausmassaan saippuavettä ennen viimeistelyä. Näin vältät silikonimassan tarttumisen laattoihin, kun poistat massaa.

5

Poista liika silikoni kiillotuspuikolla tai oheiseen tapaan silikonilastalla. Muista pitää käsillä talouspaperia, sillä silikonisaumausmassa leviää helposti mitä kummallisimpiin paikkoihin.

6

Vanhoista kellariportaista tuli näin komeat. Nyt ne kestävät vuosia.

Materiaalit

  • Saumojen ja laattojen puhdistusaine
  • Laattaliima, ulkokäyttöön
  • Saumausmassa, ulkokäyttöön
  • Saumatiiviste
  • Silikonimassa

Erikoistyökalut

  • Monitoimityökalu, jossa on saumanpuhdistaja, karbidisegmenttiterä ja karbidihiomalevy
  • Laattaleikkuri
  • Mahdollisesti painepesuri

Vie aikaa

Yksi viikonloppu.

Hinta

Noin sata euroa (vaihdettavien laattojen määrän mukaan).

Vaikeusaste

Aikaa vievä mutta helppo työ.

Video

Näin käytät monitoimityökalua

Videolla esitellääna työkalun kätevät toiminnot ja tarvikkeet, joilla voi sahata, veistää, lyhentää, jyrsiä ja hioa paikoissa, joihin muut työkalut eivät mahdu. Konetta voi käyttää muun muassa puun, muovin, metallin ja laattasaumojen kanssa.

Ulkolaattojen asentaminen

Pidä huoli, että laatat tarttuvat pohjaan täydellisesti

Ulkolaattojen saumaaminen

Työskentele nurkittain, jotta saumoista tulee siistit

Vinkit & niksit

3 tärkeää tuotetta laatoille ja saumoille

Sauman- ja laatanpuhdistaja Puhdista kaikki pinnat perusteellisesti ennen saumojen hiomista ja irronneiden laattojen vaihtamista. Käytä sauman- ja laatanpuhdistusainetta, joka on tarkoitettu pinttyneen lian poistamiseen. Noudata pakkauksessa olevia ohjeita.

Laattaliima Liimaa irronneet laatat kiinni pakkasenkestävällä laattaliimalla. Käytä aina saman valmistajan laattaliimaa ja saumausmassaa. Silloin voit luottaa siihen, että tuotteet toimivat hyvin yhdessä.

Saumausmassa Käytä saumoihin sementti pohjaista saumausmassaa, joka on tarkoitettu ulkokäyttöön. Saumausmassaa saa eri väreissä - haasteena on vain löytää vanhoihin saumoihin sopiva sävy.

Lehtiversio

Lataa artikkeli pdf-muodossa samanlaisena kuin se julkaistiin alunperin Tee Itse -lehdessä.

Muut lukevat juuri nyt …