Kaiken kestävät kiviportaat

Pihan kiviportaat joutuvat kestämään vuodesta toiseen pakkasta ja sadetta. Portaat pitää rakentaa juuri oikealla tavalla, jotta ne pysyvät paikallaan ja suorassa linjassa. Vankkojen kiviportaiden salaisuus on lujassa pohjassa. Näytämme oikean perustamistavan seuraavilla sivuilla.

Vaikeusaste
Vie aikaa
2 päivää
Hinta
50 euroa askelmaa kohti

Johdanto

Uusien kiviportaiden reunakivet ja etureunat vääntyvät vinksin vonksin jo muutamassa kuukaudessa, jos portaiden pohjatyöt on tehty huolimattomasti. Pihaportaat ovat usein vain muutaman askelman mittaiset, mutta työn vaativuutta ei pidä aliarvioida. Portaiden tekemiseen tarvitaan täsmälleen oikeaa tekniikkaa. Esittelemme sen tässä jutussa.

Nämä portaat rakennetaan tavallisista, 100x30x10 sentin reunakivistä. Portaat eivät tule kalliiksi, sillä yksi reunakivi maksaa noin 30 euroa.

Kun portaiden reunakivet ja askelmien etureunat ovat paikallaan, portaat voi täyttää ja päällystää esimerkiksi soralla, murskeella, laatanpalasilla tai luonnonkivillä. Ota huomioon, että 70-kiloisten reunakivien nostamiseen tarvitaan kaksi henkilöä.

Portaiden reunoja ja askelmien etureunoja ei ole pakko tehdä tavallisista reunakivistä, jos haluat käyttää erilaisia kiviä. Seuraavilla sivuilla esiteltävät mitat, pohjarakenne sekä valutekniikka sopivat monenlaisille kiville. Tärkeintä on, että kivet ovat tarpeeksi leveitä ja pitkiä, jotta ne voi valaa kiinni pohjaan.

Ohjeet

01
Mittaa ja merkitse 1 Vaihe

Päätä, mihin portaat tulevat. Mittaa tarkasti ja viritä linjalangat oikeisiin paikkoihin. Näihin portaisiin tulee neljä etureunaa eli kolme 33 senttiä syvää askelmaa. Portaiden yhteenlaskettu pituus on 99 senttiä ja korkeus 60 senttiä. Portaiden reunat vahvistetaan molemmilta puolilta kahdella reunakivellä.

1

Lyö maahan neljä nurkkakeppiä ja sido linjalangat niiden välille. Upota kepit metrin syvyyteen, jotta narut pysyvät varmasti paikoillaan. Portaiden ylä- ja alapäässä olevien linjalankojen pitää olla tarkasti vaakatasossa ja kaikkien kulmien täsmälleen 90-asteisia. Nämä portaat tehdään 100 senttiä pitkistä ja 10 senttiä leveistä reunakivistä. Upota ylä- ja alapään nurkkakepit 150 sentin päähän toisistaan, jotta lankojen sisäpuolelle jää tarpeeksi tilaa reunakiville ja 15 senttiä leveälle betonivalulle.

02
Kaiva 1 Vaihe

Kun portaiden paikka on mitattu ja linjalangat viritetty, on aika kaivaa sopiva kuoppa. Poista multainen pintamaa ja kaiva linjalangan alapuolelle 55 senttiä syvä kuoppa, jotta pohjasta tulee suora.

1

Kaiva 55 senttiä linjalangan alapuolelta. Älä kaiva vaakasuoraan vaan mittaa etäisyys langasta alaspäin. Jatka kaivamista 25 senttiä yläkeppien taakse ja 10 senttiä alakeppien etupuolelle. Kaiva kuopasta 150 cm leveä.

03
Suodatinhiekka 1 Vaihe

Lapioi kuoppaan suodatinhiekkaa ja tiivistä se 15 sentin kerrokseksi. Varmista, että hiekan pinnan ja linjalangan väliin jää 40 senttiä tilaa. Perustamistapa sopii routimattomalle maalle.

1

Lapioi kuoppaan suodatinhiekkaa ja tiivistä pinta. Jätä langan ja hiekan väliin 40 senttiä tilaa. Tiivistä hiekkakerros joko sopivalla tärylevyllä tai kotitekoisella käsijuntalla.

04
Mittaa ja merkitse uudestaan! 1 Vaihe

Merkitse seuraavaksi jokaisen portaan etureunan paikka. Näihin portaisiin tulee vain neljä askelmaa, joten niiden paikat on suhteellisen helppo mitata.

1

Alimman ja ylimmän portaan etureunan paikka on jo tiedossa, sillä ne sijaitsevat ylä- ja alalankojen kohdalla. Kaksi keskimmäistä porrasta pitää kohdistaa tasaisesti ylä- ja alaportaan väliin. Yhteismitta 108,75 senttiä jaetaan kolmella ja portaiden viereen pystytetään uudet kepit 36,25 sentin välein. Varmista, että langat ovat suorassa kulmassa ja vaakatasossa.

05
Asenna portaat ja reunat 2 Vaihe

Pohja on valmis reunakivien ja askelmien etureunojen asentamiseen, kun etureunojen paikat ovat tiedossa. Asenna aluksi reunakivet ja lopuksi askelmien etureunat. Aloita sekoittamalla paljullinen maakosteaa betonia, johon kivet painetaan kiinni.

Lapioi reunakivien ja portaiden etureunojen alle 10-senttinen betonikerros. Lapioi kuoppaan 12 senttiä betonia, sillä se vajoaa jonkin verran, kun kivet painetaan paikoilleen.

1

Asenna reunakivet. Mittaa reunakivien pituus. Näihin portaisiin tarvitaan kaksi 67,5-senttistä reunakiveä kummallekin puolelle.

2

Asenna portaiden etureunat. Aloita asentaminen alhaalta. Levitä linjalangan alle 37,5 senttiä leveä ja 100 senttiä pitkä kaistale betonia.

06
Täytä portaat 1 Vaihe

Reunakivet ja etureunat on valettu kiinni. Portaat voi täyttää, kun betoni on saanut kuivua rauhassa yön yli. Täytä ja päällystä portaat esimerkiksi soralla, murskeella tai kivillä.

1

Täytä askelmat 10-20 sentin murskekerroksella. Tiivistä murske varovasti kotitekoisella käsijuntalla, jotta betonivalut eivät mene rikki. Levitä murskeen päälle 2-3 senttiä asennushiekkaa ja viimeistele portaat haluamallasi pintamateriaalilla. Muista, että portaan pitää kallistua hieman eteenpäin, jotta vesi pääsee valumaan alas.

Materiaalit

Vie aikaa

2 päivää. Yksi päivä kaivamiseen, rakentamiseen ja valamiseen ja toinen päivä 3-4 portaan täyttämiseen.

Hinta

Noin 50 euroa askelmaa kohti. (reunakivet, täyttömaa, murske, asennushiekka ja betoni).

Vaikeusaste

Vakaiden kiviportaiden rakentamiseen tarvitaan tarkkuutta ja huolellista suunnittelua.

3D-malli

Pihaportaat

3D-malli

Sivulta nähtynä

Sivusta näkyy, miten kivet ovat alustalla.

Avaa 3D-malli

3D-malli

Reunatuki pitää paikallaan

Kolmionmuotoinen reunatuki estää portaiden liikkumisen

Avaa 3D-malli

Vinkit & niksit

Lehtiversio

Lataa artikkeli pdf-muodossa samanlaisena kuin se julkaistiin alunperin Tee Itse -lehdessä.