Helpot kiviportaat, jotka kestävät ikuisesti

Tyylikkäiden ja kestävien pihaportaiden tekemiseen tarvitaan vain kolme painavaa betonikiveä ja säkki kuivabetonia. Näytämme, miten se tehdään.

Vaikeusaste
Vie aikaa
1 päivä
Hinta
200 euroa
150 kiloa painavat porraskivet voi siirtää perille asti tukevalla nokkakärryllä.

150 kiloa painavat porraskivet voi siirtää perille asti tukevalla nokkakärryllä.

Johdanto

Pihat ovat erinäköisiä. Toiset ovat litteitä kuin pannukakku, toisissa on monta tasoa ja viettäviä rinteitä. Jos pihasi on kahdessa tasossa, voit helpottaa liikkumista rakentamalla niiden välille pienet portaat.

Esittelemme tässä jutussa periaatteet, joiden avulla voit rakentaa yksinkertaiset ja tukevat pihaportaat kolmesta isosta betonikivestä.

Jokainen osaa rakentaa kiviportaat, mutta mittaamisessa pitää olla tarkkana. Tee se itse -ohjeissa näytetään, miten:

  • mittaat ja kaivat kuopan
  • tiivistät ja tasoitat maan ja teet portaat
  • mitoitat oikein askelmien korkeuden ja syvyyden

Ohjeet

01
Mittaa ja kaiva 2 Vaihe

Portaiden rakentaminen aloitetaan mittaamalla niiden korkeus ja kaivamal-la kiville sopivat kuopat. Kuopasta pitää tehdä niin syvä, että alimman kiven alle mahtuu vähintään 20 senttiä betonia.

Seuraavan kiven kuoppa kaivetaan vasta, kun ensimmäinen kivi on paikallaan.

1

Kaiva kuoppa ja mittaa portaiden korkeus asettamalla lauta yläpihalle. Aseta vatupassi laudan päälle, suorista se ja mittaa etäisyys kuopan pohjalta laudan alareunaan.

2

Mittaa syvyys luotilangan avulla. Luotilanka on 90 asteen kulmassa maan pintaan verrattuna. Ensimmäisen askelman etureunan paikka on helppo selvittää luoti-langan avulla.

02
Tiivistä, suorista ja rakenna 7 Vaihe

Lapioi kuopan pohjalle maakosteaa betonia ja tiivistä se kunnolla, jotta sekaan ei jää rakennetta heikentäviä ilmakuplia.

Betonin pintaan kannattaa tehdä pieni kallistus, jotta sadevesi ei jää seisomaan alimmalle askelmalle. Sen jälkeen on aika asentaa porraskivet.

1

Lapioi kuoppaan maakosteaa betonia. Tee kerroksesta noin 20 senttiä paksu. Jos kerros jää liian ohueksi, betoni voi haljeta ja portaat voivat vajota. Betoni imee kosteutta maasta ja kovettuu hitaasti.

2

Tiivistä betoni käsijuntalla, jotta sekaan ei jää ilmakuplia. Voit tehdä käsijuntan itse tolpanpätkästä, pienestä levynpalasta ja putkenpätkästä, joka toimii kahvana.

3

Asenna alin porrasaskelma. Isojen kivien siirtely on raskasta. Kivi on helpointa asentaa asettamalla se syrjälleen ja kaatamalla tiivistetyn betonin päälle.

4

Kaiva toisen askelman kuoppa ja levitä sen pohjalle betonia. Tiivistä betoni ja vedä ylimääräinen betoni pois vatupassilla. Varmista, että kaikki askelmat kallistuvat hieman eteenpäin, jotta vesi ei keräänny lammikoiksi askelmien päälle.

5

Merkitse sopiva limitys lyijykynällä alempaan kiveen. Näitä porraskiviä limitetään seitsemän senttiä. Portaita pitkin on mukava kävellä, kun kahden nousun ja yhden askelman yhteispituus on 63 senttiä.

6

Asenna viimeinen askelma ylemmän pihan tasolle. Kun viimeinen kivi on paikallaan, portaat kestävät käyttöä lähes ikusesti.

7

Täydelliset portaat

Erittäin syvät askelmat eivät takaa sitä, että portaita pitkin on mukava kävellä. Tärkeintä on, että askelman syvyyden ja nousun suhde on sopiva. Voit laskea oikean suhteen niin sanotun porraskaavan avulla. Se menee näin: Askelman ja kahden nousun yhteenlasketun pituuden pitää olla noin 63 senttiä. Nousu ei saa koskaan olla korkeampi kuin 21 senttiä, ja askelman pitää olla vähintään 21 senttiä syvä.

Nämä portaat on tehty ruskean kuvion mukaan. Voit muuttaa askelmien lukumäärää porraskaavan mukaan.

Materiaalit

  • 3 betonikiveä, 100x40x15 cm
  • 10 säkkiä kuivabetonia á 25 kg

Erikoistyökalut

  • Lyijyluoti
  • Käsijuntta

Vie aikaa

Yhden päivän.

Hinta

Noin 200 euroa.

Vaikeusaste

Jokainen osaa rakentaa pihapor-taat. Muista mitata huolellisesti, sillä kiviä ei voi siirtää enää sen jälkeen, kun betoni on kovettunut.

Piirustus

Portaat rakennetaan yksinkertaisesti kolmesta 100x40 sentin kokoisesta betoni­ kivestä, jotka asennetaan tukevalle betonialustalle. Vähintään 20 senttiä paksu betonikerros varmistaa, etteivät kivet vajoa maahan.

3D-malli

3D-malli

Kiviportaiden rakenne

Betoniportaiden alla näkyy valettu betonialusta.

Avaa 3D-malli

3D-malli

Kivet limittyvät

Huomaa, että betoniporraskivet limittyvät muutaman sentin verran.

Avaa 3D-malli

Video

TEKNIIKAT: Kivien ja laattojen halkaiseminen

Kulmahiomakone ja iso laikka hoitavat homman

VINKIT: Pudota laatta paikalleen

Vinkit & niksit

Paljon valinnanvaraa

Portaiden rakentamiseen voi käyttää melkein mitä tahansa isoja kiviä. Tämän jutun portaat tehtiin rosopintaisista betonikivistä, mutta askelmiin voi käyttää myös perinteisiä sileitä betonikiviä, mustia pihakiviä tai graniittilohkareita. Tärkeintä on, että kivet kestävät säätä.

Punainen graniittikivi, koko 100x35x15 senttiä,
hinta noin 150 euroa

Musta betonikivi, koko 100x40x14 senttiä,
hinta noin 25 euroa.

Harmaa betonikivi, koko 100x40x15 senttiä,
hinta noin 45 euroa.

Lehtiversio

Lataa artikkeli pdf-muodossa samanlaisena kuin se julkaistiin alunperin Tee Itse -lehdessä.

    Muut lukevat juuri nyt …