Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Helpot ja komeat terassinportaat

Tulosta Tallenna artikkeli Sinun pitää kirjautua sisään, jotta voit tallentaa artikkeleita

Ikivanhoja työohjeita noudattaen voi rakentaa vähin materiaalein hyvät portaat. Näytämme, miten rakennat tummasta kovapuusta komeat portaat.

Vaikeusaste
Vie aikaa
2 tuntia
Hinta
300 euroa

Valmiit portaat hiotaan ja öljytään. Bangkirai on luonnostaan hyvin kestävää. Portaat pysyvät kunnossa 40–50 vuotta, mikäli ne puhdistetaan säännöllisesti ja käsitellään öljyllä silloin tällöin.

Johdanto

Uusi, tummista terassilaudoista tehty terassi levittäytyy näyttävän näköisenä korkealle kumpuilevan rinteen päälle.

Yhdistämme terassin 140 cm alempana olevaan nurmikkoon. Portaat rakennetaan samasta kovapuusta ja ruuvinreiät viimeistellään tiikistä tehdyin puutulpin. Eli työstämme hienot, mutta helppotekoiset klassiset puuportaat.

Portaat on yläpäästä kiinnitetty terassin runkoon, alhaalla ne on sijoitettu muutamalle tukevalle laatalla. Reisilankkuihin on käytetty mahdollisimman vähän puutavaraa.

Pienet kolmiot, jotka reisilankuista sahataan, käännetään ja uusiokäytetään, ja näin askelmista saadaan sahattuja lovia leveämmät. 23 cm leveiden askelmien alle riittää 15 cm leveät reisilankut.

Ennen kuin rakentaminen voidaan aloittaa, pitää selvittää tarvittavien askelmien määrä, niiden leveys ja portaiden jyrkkyys. Portaista tulee helposti epämukavat ja hankalat kulkea, mutta onneksi niistä voi samalla vaivalla tehdä myös luonnolliset ja turvalliset.

Noudatamme rakentamisessa askelmien syvyyden ja korkeuden suhteen klassista askelkaavaa ja muutamia muita perinteisiä ohjeita. Nämä ohjeet ovat aivan yhtä käyttökelpoiset, vaikka portaat päätettäisiin rakentaa painekyllästetystä puusta tai jostakin muusta puusta eksoottisen kovapuun sijaan.

Kaava hyville portaille

Portaiden perinteinen matemaattinen kaava perustuu 63 cm:n askelmapituu-teen tasamaalla. Kaava on: 1 x askelma + 2 x nousu = 63 cm.
Askelma on askelpituus askelmalla, nousu on askelman korkeus seuraavalle askelmalle. Jos nousu on 0, kaavan mukaan askelma on 63 cm ja pysty-nousu 31,5 cm jokaiselle askelmalle.
Pelkkä kaava ei vielä riitä. Onnistuneet portaat vaativat muutaman muun-kin ohjeen noudattamista, ja lopulta jäljellä on pari ratkaisua, joista valita.

Perinteinen porraskaava

Jotta kaavaa toimisi, portaissa pitää olla:

 • 15-20 cm:n nousu askelmien välillä
 • Askelma vähintään 21 cm
 • Porrasjyrkkyys korkeintaan 40 astetta
 • Riittävän pitkä etenemä isoille jaloille

7 askelman portaat

1. hyvä ratkaisu: Portaat ovat 140 cm kor-keat. Jos askelmia tulee 7, nousut ovat 20 cm. Kaava on: 1 askelma + 2 x 20 cm = 63 cm. Eli askelma on 63 cm - 40 cm = 23 cm. Näin portaista tulee 161 cm pitkät ja melko jyrkät.

8 askelman portaat

2. hyvä ratkaisu: Portaat ovat 140 cm kor-keat. Jos askelmia tulee 8, nousut ovat 17,5 cm. Kaava on: 1 askelma + 2 x 17,5 cm = 63 cm. Eli askelma on 63 cm - 35 cm = 28 cm. Näin portaista tulee 224 cm pitkät ja mukavat.

9 askelman portaat

hyvä ratkaisu: Portaat ovat 140 cm korkeat. Jos askelmia tulee 9, nousut ovat 15,5 cm. Kaava on: 1 askelma + 2 x 15,5 cm = 63 cm. Eli askelma on 63 cm-31 cm = 32 cm. Portaista tulee 288 pitkät ja loivat.

Ohjeet

Reisilankut

Lukittu sisältö

Kirjaudu sisään tai osta käyttöoikeus, jotta voit lukea kappaleen

Reisilankut valmistetaan 50 x 150 mm:n painekyllästetyistä lankuista. Ne ostetaan 240 cm pitkinä ja lyhennetään työn edetessä tarvittavaan pituuteen.

Jos terassi sijoitetaan jollekin muulle korkeudelle kuin 140 cm, kuten tässä, mittoja pitää luonnollisesti sovittaa.

Ensimmäisen reisilankun mitoitus tehdään porraskaavan mukaan - katso alhaalla oleva kaava. Tämän perusteella valitsimme tähän 23 cm leveät askelmat ja 20 cm:n nousut.

Kuten piirroksista näkyy (kts.ed.sivu), sahaamme reisilankuista vain puolet as-kelmaleveydestä, sen jälkeen käännäm-me sahatut kolmiot ja kiinnitämme ne lankkujen yläpintaan, jolloin askelmista saadaan täysileveät.

1

Sahaa kolmiot ensimmäisestä reisilankusta pisto- tai käsisahalla. Käännä kol-miot ja kiinnitä ne lankun yläpintaan pu-liimalla ja pitkällä ruuvilla, jolloin lankkujen vaakalinja pitenee. Ensimmäistä lankkua voidaan käyttää kaavana muille reisilankuille.

2

Hio lankku, kun liima on kuivunut. Pienet raot liitoskohdassa poistetaan, ja pinnat siistitään sen mukaan, kuinka hienoiksi ne haluaa viimeistellä.

3

Kiinnitä lankku terassin palkkiin palkkikengällä niin, että ylimmän as-kelman pinta tulee tarkasti terassin tasolle. Tässä reisilankkujen etäisyys on noin 60 cm. Palkkikenkien sijaan voi käyttää kulmarau-toja, pareittain molemmin puolin lankkua.

4

Tue lankut alhaalta alushuopa-palojen avulla täysin vaakaan ja keske-nään samalle tasolle. Huopapalat suojaavat puuta maakosteudelta. Alusta on tehty vankoista ja vakaista kivilaatoista.

Tulpat portaisiin

Lukittu sisältö

Kirjaudu sisään tai osta käyttöoikeus, jotta voit lukea kappaleen

Jokainen seitsemästä askelmasta koostuu kahdesta laudasta, jotka kiinnite-tään kahdella ruuvilla kolmeen reisi-lankkuun. Yhteensä siis 84 ruuvia, joten vaikka portaat ovat lyhyet, työhön kannattaa kehittää järjestelmä.

Katamme hienojen kovapuulautojen ruuvinreiät puutulpilla. Osittain esteetti-sistä syistä, osittain käytännön syystä, sillä jokaisesta ruuvista jää pintaan pieni uppouma, johon vesi voi jäädä seiso-maan ja imeytyä puuhun.

Terassinteon jäljiltä käytössämme on sähköinen listasaha, poraohjain reikien kohdistamiseksi ja kotitekoinen syvyy-denrajoitin kierukkaporanterää varten. Tulpat työstetään kierukkaporalla.

1

Tulpat sahataan tiikkisestä pyörö-kepistä, jotta ne erottuvat kauniisti tummista bangkirai-laudoista. Tämä ei ole ehkä paras ratkaisu, mutta säästämme aikaa ja rahaa työstämällä tulpat pyörökepistä tiikkilankkujen sijaan.

2

Ruuvien reiät esiporataan pora-ohjaimen avulla. Se on lauta, johon on jo kertaalleen mitattu ja merkitty kaksi reikää, joiden läpi reiät porataan kaikkiin lautoihin. Reikien sijaintia ohjataan narulla.

3

Tulppien reiät tehdään 16 mm:n kierukkaporalla, joka työntyy onton pyörökepin läpi. Keppi toimii syvyyden-rajoittimena. Poranterä työntyy vain 10 mm kepin päästä, joten ruuveille jää puupintaa johon takertua.

4

Lauta ruuvataan kiinni ja tulpat liimataan ruuvinkantojen päälle. Pu-liimaa sivellään reiän sivuille. Se laajenee, joten liimaa ei laiteta pohjalle. Kun liima on kuivunut, tulppa sahataan laudan tasoon ja askelma hiotaan.

Materiaalit

50 x 150 mm painekylläst. puuta:

 • 3 reisilankkua á 240 cm

25 x 145 mm terrassilautoja (tässä bangkirai):

 • 14 askelmaa á 150 cm

Lisäksi:

 • 3 palkkikenkää, 50 x 91 mm
 • Ruostumatt. ruuveja, 4,5 x 60 mm
 • Ruost. 50 x 100 mm helaruuveja
 • 84 tiikkitulppaa (tarvitt. työstetty esim. pyörökepistä)
 • Puuöljyä
 • Pu-liimaa

Vie aikaa

1-2 päivää

Hinta

Noin 300 €/7 kpl bangkirai-porrasaskelmaa. Painekyll. puuta käytettäessä n. 100 €.

Vaikeusaste:

Yksinkertaisimmillaan portaat ovat helpot rakentaa, ja työn vaikeusastetta voi nostaa omien toiveiden ja kykyjen mukaan.

Piirustus

Klassiset portaat

7 askelmaa yhdistää maanpinnan ja terassin perinteiseen tapaan. Ratkaisua voi sovittaa omiin olosuhteisiin.

Kirjaudu sisään tai osta käyttöoikeus

Vinkit & niksit

Lehtiversio

Lataa lehtiversio

Lataa artikkeli pdf-muodossa samanlaisena kuin se julkaistiin alunperin Tee Itse -lehdessä.

Kirjaudu sisään
Tietoturvatapahtuma Bonnier Publicationsissa
Valitettavasti olemme havainneet, että joku on tunkeutunut luvattomasti yhteen järjestelmistämme. Tämän seurauksena muutamien käyttäjien kirjautumistiedot on mahdollisesti voitu jakaa. Parhaan tietomme mukaan näin ei ole, mutta varotoimenpiteenä olemme päättäneet nollata näiden käyttäjien salasanat järjestelmässämme.

Mitä sinun tulee tehdä?
Jos et voi enää kirjautua sisään tavallisella käyttäjätunnuksellasi ja salasanallasi, luo uusi salasana napsauttamalla ”Unohdin salasanani”.

Mitä olemme jo tehneet? Luvattomasta tunkeutumisesta on ilmoitettu Tanskan tietosuojavirastolle. Olemme ryhtyneet kaikkiin varotoimiin, ja teemme kovasti töitä yhteistyössä turvallisuusasiantuntijoiden kanssa estääksemme vastaavan tilanteen toistumisen.

Jos sinulla on kysyttävää, ota yhteyttä meihin osoitteessa [email protected].

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.

Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä

password_reset.form.password_is_changed

Tilauksesi
Tilaus
Luo Profiili
Olet ostamassa seuraavan käyttöoikeuden:
Rakennusohjeet: Helpot ja komeat terassinportaat
Kokonaishinta: null euroa
Enemmän vähemmällä?
Saat käyttöösi 1000 rakennusohjetta ja digitaalisen sisällön hintaan vain 2,50 euroa
  • Käyttöoikeus yli 1000 digitaaliseen rakennusohjeeseen
  • Tilauksen voi lakkauttaa koska vain.
  • Tutustumistarjouksen jälkeen tilaus jatkuu kestotilauksena hintaan 9,95 euroa/kk.
Ensimmäinen kuukausi vain 2,50 euroa
Syötä etunimesi
Syötä sukunimesi
Tarkista sähköpostiosoite
Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä
Näytä
signup.credentials_form.terms_error
Takaisin
Kirjaudu sisään
Tietoturvatapahtuma Bonnier Publicationsissa
Valitettavasti olemme havainneet, että joku on tunkeutunut luvattomasti yhteen järjestelmistämme. Tämän seurauksena muutamien käyttäjien kirjautumistiedot on mahdollisesti voitu jakaa. Parhaan tietomme mukaan näin ei ole, mutta varotoimenpiteenä olemme päättäneet nollata näiden käyttäjien salasanat järjestelmässämme.

Mitä sinun tulee tehdä?
Jos et voi enää kirjautua sisään tavallisella käyttäjätunnuksellasi ja salasanallasi, luo uusi salasana napsauttamalla ”Unohdin salasanani”.

Mitä olemme jo tehneet? Luvattomasta tunkeutumisesta on ilmoitettu Tanskan tietosuojavirastolle. Olemme ryhtyneet kaikkiin varotoimiin, ja teemme kovasti töitä yhteistyössä turvallisuusasiantuntijoiden kanssa estääksemme vastaavan tilanteen toistumisen.

Jos sinulla on kysyttävää, ota yhteyttä meihin osoitteessa [email protected].

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä
Takaisin