Kun portaat ovat uudet, ne pitävät harvoin ääntä. Mutta puu on elävä materiaali, myös silloin, kun se on sahattu laudoiksi. Puu elää: laajenee lämmössä ja supistuu kylmässä.

Kun talon asukkaat kulkevat portaissa vuosikausia, portaat antavat periksi ja asettuvat aloilleen. Tällöin alkaa narina. Usein syynä on se, että askelma ja reisilankku hinkkaavat toisiaan vasten.

Ensimmäiseksi on siis korjattava tämä liitoskohta. Se on helpoin korjata avoportaista, mutta pienellä kekseliäisyydellä onnistut poistamaan narinan myös umpiportaista.

AVOPORTAAT

1. Iske askelman ja reisilankun väliin kiila

Sivele kiilaan hieman liimaa ja iske se paikoilleen puupalalla. Jos kiilalle ei löydy tilaa, siirry työvaiheeseen 3.

2. Poista kiilasta ylimääräinen osa taltalla

kun liima on kuivunut. Aseta kiilat koko askelman leveydelle, jos vain mahdollista.

3. Hätäratkaisu

Ruuvaa pätkä höylättyä 28 x 28 mm:n listaa tiukasti askelman ja reisilankun liitoskohtaan. Esteettisesti kiilat ovat toki paras valinta, jos niille vain on tilaa.

Askelmat narisevat, koska...

Kun portaat ovat uudet, ne pitävät harvoin ääntä Mutta puu on elävä materiaali, myös silloin, kun se on sahattu laudoiksi. Puu elää: laajenee lämmössä ja supistuu kylmässä. Kun talon asukkaat kulkevat portaissa vuosikausia, portaat antavat periksi ja asettuvat aloilleen. Tällöin alkaa narina. Usein syynä on se, että askelma ja reisilankku hinkkaavat toisiaan vasten. Ensimmäiseksi on siis korjattava tämä liitoskohta. Se on helpoin korjata avoportaista, mutta pienellä kekseliäisyydellä onnistut poistamaan narinan myös umpiportaista.

UMPIPORTAAT

Umpiportaat ovat avoportaita astetta haastavammat, jo sen vuoksi, että ne ovat umpinaiset ja hankalammin työstettävissä. Portaiden korjaukset tehdään näkyvälle pinnalle. Esittelemme tavallisimman menetelmän, jossa askelman ja reisilankun väli täytetään PU-liimalla.

Joskus umpiportaissakin voidaan käyttää kiiloja, mutta askelmien yläpinnassa. Avoportaiden nariseva ääni voi syntyä myös askelmien ja nousujen liitoksista.

Kokeile kuitenkin ensin askelman ja reisilankun välistä ratkaisua. Jos siitä ei ole apua, voit joutua ruuvaamaan kolme ruuvia pystysuunnassa askelman etureunan ja nousun läpi.

1. Poraa askelman läpi reikä askelman ja reisilankun väliin saakka

Poraa kolme viistoa reikää askelman läpi niin, että pora yltää reisilankun ja askelman väliseen tilaan. 3–4 mm:n poranterä on sopiva.

2. Kostuta poratut reiät pienellä ruiskulla ennen liimausta

Laita ruiskuun tämän jälkeen liimaa ja täytä kaikki reiät. Liimaa voi tarvittaessa ohentaa hieman vedellä.