Uudet tikkaat ullakolle

Monissa vanhoissa taloissa kulku vintille käy päädystä tai yläkerran kattoluukun kautta. Pääsy luukulle on oma lukunsa. Katso, miten asennat uudet turvalliset tikkaat.

Vaikeusaste
Vie aikaa
1 päivä
Hinta
200 euroa

Johdanto

Hyvässä lykyssä talossasi tai mökilläsi on siisti ja tilava ullakko, joka ei pursua muuttolaatikoita ja vanhoja murtomaasuksia. Rojuttomasta vintistä on eniten iloa eikä sinne synny kosteutta tai lahoa aiheuttavia ongelmia. Oli niin tai näin, ullakolle pitää päästä vaivattomasti, jotta asian voi tarkistaa. Uusien portaiden asennus on onneksi nikkarille sopiva tehtävä, ja taitettavat tikkaat voi saada 150 eurolla. Mutta mieti asiaa ennen kuin tartut sahaan. Tarkista, pääseekö tikkaita kulkemaan lyömättä päätään kattoon ja saako tikkaat avattua niin, etteivät ne ota johonkin kiinni yläkerran huoneessa.

Ohjeet

01
Mittaa 2 Vaihe

Jos talossasi tai mökilläsi on kattoluukku jo entuudestaan, vintin uudet portaat kannattaa asentaa samaan kohtaan. Kiinnitä huomiota kannatinpalkkien keskinäisiin etäisyyksiin. On ilman muuta eduksi, jos uudet portaat saa asennettua palkkien väliin, jolloin et joudu tekemään muutoksia välikaton rakenteisiin.

Pidä myös huoli, että liikkeestä hankkimissasi tikkaissa on paitsi palkkeihisi sopivat mitat myös riittävä pituus, jotta ne yltävät lattiaan asti. Me rakennamme lankuista kehyksen, joka kiinnitetään kannatinpalkkeihin. Tikkaat kiinnitetään kehykseen.

1

Tarkista käyttöohjeet. Vintinportaat on ostettu lähimmästä rautakaupasta. Tämän mallisia portaita näkee mökeillä, mutta mikään ei estä meitä asentamasta niitä vanhaan taloon. Lue asennusohjeet!

2

Rakennemitat selviävät ohjeista. Tai sitten joudut itse mittaamaan uuden kattoluukun koon. Siirrä tämä mitta välikattoon. Tarkista, että portaat voi avata ja sulkea ilman että ne osuvat palkkeihin ja että portaat saa taitettua alhaalla auki.

02
Sahaa 5 Vaihe

1

Tarkista, että luukun kohdalla ei kulje sähkökaapeleita, vesiputkia tms. Asenna kattoluukku palkkien väliin. Jos palkkeja pitää siirtää tai vahvistaa, ota yhteyttä alan ammattilaiseen. Poista eristeet luukun kohdalta.

2

Poista vanhat kattolistat. Tarkista, että uuden kattoluukun sahaus-kohtaan ei jää vanhoja ruuveja tai nauloja.

3

Merkitse kattoluukun mitat - plus muutama millimetri. Me sijoitimme uuden kattoluukun keskelle vanhaa aukkoa. Näin meidän ei tarvitse verhoilla kattoa kokonaan uudestaan.

4

Sahaa merkintöjen mukaan selkä-tai pistosahalla. Sahaa varovasti, jotta puu ei rispaannu yhtään enempää kuin on välttämätöntä. Jos pystyt sahaamaan päältäpäin, sahausjäljestä tulee siistimpi.

5

Poista kaikki irtolaudat. Nyt aukko on valmis seuraavaa työvaihetta varten. Rakennamme kehyksen, joka sopii välikaton kannatinpalkkien väliin.

03
Rakenna kehys 3 Vaihe

1

Mittaa kattoluukku ja palkkien välinen etäisyys (yleensä 600 mm). Sahaa luukun ympärille tulevat lankut. Jos ullakko on täynnä irtoeristeitä, ota eristeet talteen laatikkoon tms., jotta ne eivät valu yläkertaan.

2

Kiinnitä lankut toisiinsa, jotta kattoluukku saadaan kiinnitettyä. Jos et ole aivan varma mitoista, nosta katto-luukku ylös ja kokeile sitä kehykseen ennen kuin naulaat lankut kiinni. Lankut kiilataan palkkien väliin vankoilla nauloilla.

3

Kaikki lankut ovat paikallaan ja mitat on tarkistettu, joten voimme olla varmoja, että kattoluukku sopii paikalleen.

04
Verhoile 2 Vaihe

Viimeistelemme kattoluukun katto-paneeleilla. Ne ovat ohutta mdf-levyä, jossa on jyrsityt urat. Aloitamme pursottamalla pintaan sopivan pitkät liimavanat.

1

Asenna valmiiksi sahatut paneelit kattoluukun pintaan. Valmiiden paneelien käyttö on oikeita paneelilautoja helpompi ja yksin-kertaisempi verhoilukeino.

2

Aseta kaksi lankkua paneelien päälle ja purista rakenne yhteen ruuvipuristimilla. Joudut luultavasti hieman säätämään ennen kuin saat rakenteen siististi yhteen ”nippuun”.

05
Asenna luukku 6 Vaihe

1

Ruuvaa kaksi lankkua aukkoon kiinni poikittain. Näin voit työskennellä luukun yläpuolella eikä kenenkään tarvitse pidellä luukkua alapuolelta. Muista esiporata, jottet vaurioita kattopaneeleita.

2

Nyt kattoluukku sijoitetaan oikealle paikalleen. Tämän ei pitäisi tuottaa minkäänlaisia ongelmia, koska kehys on tehty tarkasti tilaan sopivaksi.

3

Paneelit kulkevat vanhan katon kanssa samansuuntaisesti, mikä oli alun perin tarkoituskin. Kehyksen ansios­ ta voit rauhassa asentaa luukkua ilman, että se putoaa. Jos ristimitat pitävät paikkansa, luukku on juuri siinä, missä pitääkin.

4

Kiinnitä kattoluukku kehykseen 6-8 ruuvilla. Ruuvit eivät välttämättä sisälly tikaspakettiin, joten muista hankkia ne erikseen. Me käytämme tässä tapauksessa 6 x 70 mm:n puuruuveja.

5

Muista tarkistaa ristimitat ennen kuin kiinnität viimeisen ruuvin. Ole yhtä tarkka kuin ikkunaa tai ovea asentaessasi. Jos mitat täsmäävät toisiinsa, kattoluukku on juuri oikealla paikalla.

6

Ei kannata olla yksin kotona, kun ryhtyy tähän tehtävään. Nyt lankut näet poistetaan, jotta pääset ullakolta alas. Hanki siis itsellesi apua yläkertaan.

06
Säädä tikkaat 4 Vaihe

1

Kiinnitä tikkaat luukkuun. Meidän tikasmallissamme kiinnittämiseen riitti neljä ruuvia, mutta kiinnittäminen askelmittain voi olla parempi vaihtoehto. Katso, mitä asennusohjeissa sanotaan.

2

Aukaise tikkaat. Lankun tai laudan avulla saat selville kulman, jossa tikkaat osuvat lattiaan. Sahaa tikkaan jalat oikeaan kulmaan. Ota lankku ja merkitse, kuinka pitkä tikkaan viimeisen pätkän tulee olla, jotta se yltää lattiaan kiinni.

3

Taita tikkaat kasaan jakkaran tms. päälle ja lyhennä tikkaat merkintöjesi mukaan. Tikkaat on helppo sovittaa moneen eri korkeuteen.

4

Tältä tikkaat näyttävät huolelli-sen mittaamisen ja lyhentämisen seurauksena. Kaikissa niissä kohdissa, joista tikkaat voidaan taittaa, ne on saatava avattua kokonaan. Näin tikkaat ovat van-kimmillaan ja niitä on turvallista kavuta.

07
Viimeistele listoilla 3 Vaihe

1

Raot piilotetaan 95 mm:n listoilla. On helpompi käyttää niitä kuin siirtää suuri määrä kattoverhoilulautoja. Mittaa ja sahaa kaikki listat 45 °:n jiiriin. Me käytämme tässä perinteisen näköisiä peitelistoja. Ne kiinni­ tetään dyckert­nauloilla.

2

Jäljellä on enää saumaus ja maalaus. Jos haluat todella siistiä jälkeä, varmista, että paneelit kulkevat samansuuntaisesti ja urat ovat linjassa kattopaneelien urien kanssa. Näin katto-luukku sulautuu tyylikkäästi välikattoon.

3

Vintinportaat avataan ja tarkistetaan vielä kerran. Nyt ullakolle pääsee paljon helpommin. Onnittelut hyvästä asennustyöstä.

Materiaalit

 • Ullakonportaat, esim. Timberman, noin 130–160 €
 • Lankkuja, koko valitaan kannatinpalkkien perusteella Hinnat noin 2 €/m lankkukoosta riippuen
 • Paneelilevyt, noin 20 €/m2
 • Peitelistoja, noin 3 €/metri

Lisäksi:

 • Asennusliimaa: noin 10 €/putkilo
 • Puuruuveja: 6 x 70 mm
 • Nauloja: 3,4 x 100 mm, galvanoituja

Vie aikaa

1 päivä

Hinta

Noin 150-200 €

Vaikeusaste

Mikäli et joudu kajoamaan kannatinpalkkeihin, selviät asennustyöstä hyvin.

Vinkit & niksit

Lehtiversio

Lataa artikkeli pdf-muodossa samanlaisena kuin se julkaistiin alunperin Tee Itse -lehdessä.

  Muut lukevat juuri nyt …

  Lisää samasta aiheesta Sisäportaat