Uudet portaat - katso halpa ja kallis vaihtoehto!

Haluatko rakentaa portaat helposti, nopeasti ja isolla rahalla? Vai vaikeasti, hitaasti ja halvalla? Voit valita uusien portaiden hinnan itse.

Johdanto

Jos sinulla on kiire ja rahaa, voit saada uudet portaat parissa päivässä.

Toisaalta voit rakentaa portaat itse murto-osalla valmisportaiden hinnasta, jos sinulla on aikaa ja kokemusta.

Itse rakennetut vs. valmisportaat

Valmisportaat on helppo koota, ja niiden hinnat alkavat noin 3000 eurosta. Portaat on maalattu valmiiksi, ja niiden kokoaminen vie vain päivän.

Itse tehtyjen portaiden hinta voi painua noin 800 euroon. Portaiden rakentaminen ei sovi aloittelijalle, mutta kokenut rakentaja voi rakentaa portaat itse oikeiden työkalujen avulla.

Näissä ohjeissa esitellään molemmat mahdollisuudet ja käydään läpi portaiden rakentamisen teoria ja käytännöt.

Miltä portaiden pitää näyttää?

Portaat voivat olla suorat ja yksinkertaiset, eikä niissä tarvitse olla mutkia. Suorien portaiden rakentaminen on helppoa, mutta ne vievät pituussunnassa paljon tilaa muihin malleihin verrattuna. U- ja L-portaat sopivat paremmin pieneen tilaan, mutta niiden rakentaminen ei ole yhtä helppoa.

U-PORTAAT

Portaat kääntyvät 180 astetta, joten niiden rakentamiseen ei tarvita yhtä paljon tilaa pi-tuussuunnassa. Kaikki portaiden askelmat ovat suunnikkaita, ellei väliin rakenneta tasannetta. Siinä tapauksessa U-portaat voivat koostua kahdesta suorasta portaasta, jotka ovat kiinni tasanteessa.

U-portaat ovat tilaa säästävä ja minimalistiseen tyyliin sopiva vaihtoehto, joka ei kiinnitä kovin paljon huomiota.

L-PORRAS

Hiemän tyylikkäämpi porrasmalli, joka voi olla kätevä, ellei huoneessa ole tilaa suorille portaille. Portaiden keskivaiheille voi rakentaa tasanteen. Kulman ylä- ja alapuolella olevat portaat ovat suunnikkaita. Portaat ovat hyvän näköiset, mutta ne eivät ole kovin turvalliset pienille lapsille.

SUORA PORRAS

Yksinkertaisin porrasmalli. Askelmien välit voivat olla avoimet tai niissä voi olla peitelevyt. Yksinkertaiset portaat ovat myös halvimmat. Voit ostaa portaat valmiina osina ja koota ne helposti itse.

Ohjeet

01
Valmis-portaat 17 Vaihe

Mittaa portaat tai pyydä portaiden valmistajaa mittaamaan ne puolestasi ja valitse porrasmalli.

Portaiden valmistaja toimittaa kaiken tarvittavan. Jos osaat käyttää vasaraa ja ruuvinväännintä, voit koota portaat puolessatoista päivässä.

Valmisportaiden hinnat vaihtelevat portaiden ja kaiteen tyypin mukaan. Tutki markkinoita tarkasti internetistä.

VALMIIT 3 000 €

1

Yhdistä reisilankut ja askelmat. Aseta toinen reisilankku lattialle, upota askelmat koloihin, aseta toinen reisilankku askelmien päälle ja lyö osat yhteen. Pidä vasaran ja reisilankun välissä puukapulaa.

2

Nosta portaat paikalleen. Portaiden pystyttämiseen tarvitaan vähintään kaksi ihmistä portaiden painosta ja koosta riippuen.

3

Ruuvaa reisilankku kiinni seinään. Tässä lankku kiinnitetään seinään parilla tukevalla tulpalla ja ruuvilla. Lisäksi portaat pitää kiinnittää yläpäästä porras aukkoon.

4

Asenna kaiteet ja pinnat paikoilleen. Reisi lankussa ja kaidepuussa on valmiit reiät, joten osat on helppo yhdistää toisiinsa.

5

Kätevää ja valmista! 3 000 euroa ja puolen toista päivän työ. Valmisportaiden rakentaminen on helppoa, mutta se tulee suhteellisen kalliiksi.

Itse rakennetut portaat

Portaiden tekeminen alusta asti ei sovi aloittelijalle, sillä rakentamiseen tarvitaan paljon rakennuskokemusta ja oikeat työkalut.

Nämä portaat ovat suorat. Reisilankkuihin ei tehdä koloja askelmien upottamista varten, vaan askelmat tuetaan levynpalasilla. Ne eivät erotu portaista sen jälkeen, kun reisilankut on maalattu.

TEE ITSE 700 €

1

Sahaa askelmat. Näiden portaiden askelmat tehdään tammipöytälevystä, joka sahataan 30 senttiä leveiksi paloiksi upotus­ sahalla. Sen jälkeen askelmat sahataan oikean levyisiksi.

2

Sahaa askelmien väliset taustalevyt. Näiden portaiden taustalevyt tehdään 10 milliä paksusta MDF­levystä. Voit sahata levyt käsisirkkelillä tai upotussahalla.

3

Sahaa sivulevyt. Ne kiinnitetään reisi­ lankkuihin askelmien väliin.

4

Merkitse askelmien ja sivulevyjen paikat reisilankkuun. Levyt ja askelmat asennetaan vuorotellen. Sivulevyt ruuvataan aluksi kiinni vain yhdellä ruuvilla.

5

Kiinnitä reisilankut. Asenna reisilankut aluksi oikealle etäisyydelle toisistaan. Voit käyttää askelmaa apuna mittaamisessa.

6

Ruuvaa portaat kiinni yläpäästä. Reisi­ lankkujen päähän on kiinnitetty taustalevy, jonka voi ruuvata kiinni välipohjan lattia­ palkkeihin.

7

Liimaa ensimmäinen askelma kiinni. Askelmat asennetaan sivulevyjen varaan. Levitä askelman päihin reilusti liimaa, kiilaa reisilankku sopivalle etäisyydelle seinästä ja paina reisilankut kiinni askelmaan.

8

Liimaa ja ruuvaa sivulevy kiinni. Paina levy askelmaa vasten ja ruuvaa levy kiinni viidellä 4x40 millin ruuvilla.

9

Ruuvaa askelmat kiinni ulkopuolelta. Poraa reisilankkuhin reiät sisäpuolelta ja asenna 5x80 millin ruuvit ulkopuolelta. Voit käyttää apuna kulmaistukkaa.

10

Jatka sivulevyjen ja askelmien asennusta. Voit kiinnittää ylimmät askelmat seisomalla alempien askelmien päällä.

11

Peitä portaiden väliset raot. Liimaa ja ruuvaa pystyosat kiinni alareunasta. Asenna yläreunaan rima, jotta voit ruuvata levyn kiinni ulkopuolelta. Siten levy ei kaadu, jos satut potkaisemaan sitä.

12

Valmiit portaat, maalatut reisilankut ja pystylevyt.

Piirustus

Portaiden osat

A. Pinnat estävät putoamasta portailta ja tukevat käsijohdetta.

B. Etenemä tarkoittaa askelman syvyyttä.

C. Käsijohde on kaiteen yläosa.

D. Tukipilari tukee kaiteen alapäätä, yläpäätä ja mutkaa.

E. Tasanne on suora osa portaiden välissä.

F. Taustalevy on askelmien välissä oleva pystyosa.

G. Reisilankut tai reisipuut ovat portaiden runko ja kantava rakenne. Reisilankut kiinnitetään seiniin tai välipohjaan.

Portaiden osat

Näin paljon tilaa portaat vievät

Nämä mitat pitää tietää ennen portaiden tilaamista tai portaiden rakentamista.

A. Askelman etureunasta kattoon pitää olla vähintään 200 senttiä tilaa.

B. Portaiden alapäässä pitää olla sivusuunnassa vähintään 80 senttiä ja mielellään 100 senttiä tilaa.

C. Korkeus (A) määrittää porrasaukon leveyden. Jyrkät portaat vähentävät korkeutta.

D. Kerroksen korkeus mitataan lattiasta lattiaan.

Näin paljon tilaa portaat vievät

Näin lasket portaiden mitat

”Porraskaava” sanoo, että yhden as-kelman ja kahden pystyosan pitää olla yhteensä 63 senttiä. Käänteinen kaava sanoo, että 63 senttiä miinus kaksi nousua on askelman syvyys.

Näiden portaiden pitää yltää 275 sentin korkeuteen. 16 askelmalla portaiden mitat ovat: 275/16 = pystyosa 17,2 cm. Askelma on: 63 - (2 x 17,2) = 28,6 cm. Pystyosan korkeus on alle 21 senttiä ja askelman leveys yli 21 senttiä.

Jos kokeilet tehdä portaat 14 askelmalla, kaava näyttää tältä: 63 - (2 x 19,6) = 23,8 sentin askelma. Portaista tulee jyrkän puoleiset, mutta silti tarpeeksi hyvät.

Näin lasket portaiden mitat

Vinkit & niksit

Lehtiversio

Lataa artikkeli pdf-muodossa samanlaisena kuin se julkaistiin alunperin Tee Itse -lehdessä.

    Muut lukevat juuri nyt …

    Lisää samasta aiheesta Sisäportaat