Portaiden asentaminen

Portaat näyttävät tyylikkään keveiltä, mutta ulkonäkö pettää: niiden paikalleen nostamiseen tarvitaan ehdottomasti apua, sillä muuten saattaa käydä huonosti. Alussa on päätettävä kuka työtä johtaa, ettei siitä tule kesken kaiken erimielisyyksiä.

Suojamateraali, joka reisipuiden pohjaan on teipattu, suojaa sekä lattiaa että portaita, kunnes ne ovat paikallaan. Ensin portaat nostetaan pystyyn, jotta ylin tolppa saadaan ruuvatuksi reispuuhun. Siihen käytetään portaiden mukana toimitettuja 28 mm:n pultteja. Ne kiinnitetään sekä ylä- että alaosaan. Pultit kiristetään tiukkaan portaiden mukana toimitetulla kuusiokoloavaimella.

Portaat voi asettaa lopulliselle paikalleen, kun ne on kiinnitetty pylvääseen. Apulainen on mukana ohjaamassa portaita oikealle paikalle. Nyt voidaan poistaa pahvit, joiden tarkoitus oli suojata lattiaa ja portaita naarmuuntumiselta.

TOIMITUS SUOSITTELEE: Portaiden kestävä maalaaminen

Nyt portaat tuetaan väliaikaisesti ylhäältä puupalalla ja puristimella. Puupala, tässä tapauksessa palanen mdf-levyä, tuetaan askelman alle, ja lattia sen alla suojataan pahvipalalla. On aika kokeilla, että portaat ovat varmasti tukevat. Samalla tarkistetaan, että tolppa on kunnolla paikallaan. Ennen työn jatkamista tarkistetaan vielä, että askelmat ovat vaaterissa.

Kun kaikki kohdat on tarkistettu ja hyviksi havaittu, portaat kiinnitetään seinään. Ne kiinnitetään 112 mm:n kannallisilla karmiruuveilla eli niin kutsutuilla betoniruuveilla. Portaikon mukana toimitettiin muutamia peitelevyjä, joiden halkaisija mitataan. Mittaa tarvitaan oikeankokoisen reikäporanterän valitsemiseen.

Sitten porataan reikä, jonka kautta ruuvi upotetaan reisipuuhun ja piilotetaan myöhemmin peitenastalla.Sitten porataan edelleen reisipuun läpi 6 mm:n puuporalla tai 6 mm:n kiviporalla, jos portaat on tarkoitus kiinnittää kiviseinään.

Pitkät karmiruuvit kiinnittävät reisipuun tukevasti seinään. Ruuvin pitkän kierreosan ansiosta reisipuu pysyy oikeassa asennossa, vaikka ruuvi ei olisi kokonaan seinän sisässä. Lopuksi kanta piilotetaan peitenastalla. Loput ruuvataan ja peitetään samalla tavalla. Reisipuu kiinnitetään ruuveilla noin joka neljännen askelman kohdalta. Muista kiinnittää lyhyt reisipuu vastakkaiselle seinälle.

Portaat on nyt kiinnitetty seinään, joten väliaikainen tuki voidaan poistaa.Nyt on kaiteen kokoamisen vuoro. Reisipuun yläreunaan on tehtaalla porattu reikiä, joihin kaiteen pienat sopivat. Jokaiseen pienaan sivellään hiukan puuliimaa ennen kuin se asetetaan reikään. Nyt kaikki sujuukin omalla painollaan. Ylipursunnut liima pyyhitään kostealla rievulla pois ennen kuin se ehtii kuivua.

Kun kaikki pienat ovat paikallaan, porraskaide asetetaan niiden päälle.Ensin kaide käännetään ylösalaisin ja pursotetaan liimaa kaikiin reikiin. Nyt kaide asetetaan pienojen päälle. Aloita toiseta päästä. Kun kaikki pienat ovat löytäneet oman kolonsa, kaide lyödään käsin paikalleen.

Nyt tarvitsee enää ruuvata kaide kiinni tolppaan. Sitä varten pakkauksen mukana on toimitettu pultti ja kuusiokoloavain. Kaide kiinnitetään samalla tavalla alakerran puolella. Lopuksi portaat viimeistellään asettamalla peitenastat kaikkiin reisipuun ruuvinreikiin.

LUE MYÖS: Laske portaiden mitat oikein porraskaavallal

    Muut lukevat juuri nyt …

    Lisää samasta aiheesta Sisäportaat