Asenna portaat ullakolle

Oletko kyllästynyt siirtelemään tikkaita joka kerta kun haluat mennä ullakolle? Silloin kannattaa asentaa näppärä kattoluukku, jossa on kiinteät portaat. Aloita mittaamalla aukon koko. Se on usein liian pieni portaita varten. Sitä joudutaan siis suurentamaan.

Kattolevyä poistetaan tässä vasaran ja taltan avulla. Sitten on reunakehyksen vuoro. Tikkaat asetetaan niin, etteivät ne lepää metallituen varassa. Sekin täytyy nimittäin irrottaa. Tässä käytetään sorkkarautaa. Sen pystyy työntämään ruuvien ja helojen alle, jolloin ne on helppo saada irti.

Kehys sahataan ensin muutamasta kohdasta poikki ja irrotetaan vasta sitten sorkkaraudalla. Aukon pitää olla kummassakin suunnassa ainakin 10 cm leveämpi kuin uuden portaan karmi, mutta tarkista oman portaasi asennusohjeesta tarkat mitat. Ensin uusista portaista otetaan itse tikapuut irti. Ne olisivat tässä vaiheessa vain tiellä.

Kattolevy nostetaan ullakon puolelle ja aukon reunoille kiinnitetään tukilaudat. Kattoluukku asetetaan niiden päälle, jolloin sen pystyy kiinnittämään sisäkaton tasalle. Parin tukilaudan avulla varmistutaan siitä, että kehikko ei mene kieroon ja sulkeutuu oikein. Nyt porras voidaan kiinnittää listoihin, mutta luukku on silti avoin, joten asentaja pääsee alas kiinnitettyään kehikon aukkoon.

Sitten mitataan sisäkaton ja kehyksen välinen matka, jolloin tarvittavien kiilojen koko saadaan selville. Tässä on päätetty käyttää puukiiloja. Kiilat asetetaan paikalleen ja sitten porataan reikä kehikon ja kiilojen läpi seinään saakka. Kehikko kiinnitetään paikalleen 6 x 100 mm:n ruuveilla. Kaikkiin neljään kulmaan kiinnitetään tukilista.

Nyt tukilaudat irrotetaan ja tarkistetaan vielä, että kehikko on oikeassa kohdassa. Luukku sulkeutuu kuten pitääkin, joten kaikki on kunnossa. Nyt kiinnitetään kaksi kiilaa kehyksen kahdelle sivulle. Kaksi muuta saavat vielä odottaa, sillä silloin kehikkoa voi vielä hienosäätää, jos luukku ei mene kunnolla kiinni.

Nyt vintinluukku on paikallaan, ja ylimmäinen porraselementti voidaan kiinnittää siihen. Se vain ruuvataan takaisin kiinni heloihin – tässä käytetään lyhytvartista ruuvimeisseliä, joka on kätevä ahtaissa paikoissa.

On aika irrottaa tukilaudat. Sitten on kannen vuoro.Ensin kehyksen kaikille sivuille ruuvataan koukut. Ne kannattelevat jousta, jonka varassa luukku avautuu ja sulkeutuu liukuvasti. Sitten kiinnitetään kannatinpuut itselukkiutuvilla ruuveilla. Seuraavaksi asennetaan lukitusmekanismi - sen sijaintipakka mitataan ensin ja sitten se ruuvataan kiinni.

Nyt luukun saa kiinni siksi ajaksi kun kummallekin puolelle asennetaan vieterit. Nyt puuttuu enää alin porraselementti. Se pitää ensin sahata oikean korkuiseksi, sillä liian lyhyt tai liian korkea portaikko voi aiheuttaa vaaratilanteita. Tässä mitataan pituus portaiden kallistuskulman mukaan, jotta alimmaisestakin elementistä tulee samansuuntainen. Reisipuun pituus mitataan sekä edestä että takaa.

Mitat merkitään porraselementtiin. Sitten sen reisipuut sahataan oikean mittaisiksi. Nyt alimmainen elementti voidaan ruuvata paikalleen. Tarvitaan enää kattoluukku. Kätevästi seinään ripustettavalla nostokoukulla luukku on nopea avata ja sulkea. Lukitusmekanismin voi avata sekä sisä- että ulkopuolelta, joten loukkuun jäämisen vaaraa ei ole.

Porraselementti kiinnitetään kattoluukkuun kiristysjousella ja yksinkertaisella helalla, joka on kiinnitetty alimmaisen porraselementin reisipuuhun ruuvilla. Nyt kaunis ja käytännöllinen kattoluuukku on valmis, ja ullakolle pääsee tarvittaessa nopeasti ja turvallisesti.

LUE LISÄÄ: Kuinka rakennan turvalliset ullakon tikkaat?

    Lisää samasta aiheesta Sisäportaat