Kosteus voi irrottaa rappauksen
Rapattuun tiiliseinään ilmestyvät kosteat läikät kannattaa ottaa vakavasti, sillä pinta rappaus irtoaa usein kosteista kohdista.
Mitä se on?
Kosteat läiskät ovat yleensä merkki siitä, että seinässä on kosteutta, joka ei pääse tuulettumaan pois. Kosteus kertyy rakenteisiin pitkän ajan kuluessa.
Onko se vaarallista?
Rakenteisiin kertyvä kosteus on vaaraksi talolle. Jos kosteat läiskät ilmestyvät sokkelin yläpuolelle, kosteus on luulta vasti peräisin maasta.
Kosteus voi johtua myös lumesta ja vedestä, jos maa kal listuu sokkeliin päin. Siinä tapauksessa pihan muotoa pitää muuttaa siten, että vesi valuu pois talon vierestä.
Räystään alle ilmestyvä kosteustahra kertoo yleensä siitä, että katto vuotaa tai räystäs on liian lyhyt.
Mitä sille voi tehdä?
Jos epäilet kosteuden nousevan maasta, kysy ammattilaiselta, mitä asialle kannattaa tehdä. Apua kannattaa pyytää, ennen kuin pieni kosteusvika kehittyy isoksi ongelmaksi.
Jos kostea kohta on räystään alla, paikkaa katossa olevat reiät tai rakenna kunnollinen räystäs.
Suolatahrat
Tiiliseinään ilmestyvät valkoiset tahrat ovat suolaa. Ne ovat yleensä varsin harmittomia ja pelkästään kosmeettinen ongelma.
Mitä se on?
Ympärillämme on erilaisia suoloja. Osa suoloista on näkymättömiä, ja niitä on myös laastissa ja tiilissä. Toiset suolat erottuvat selvästi ympäristöstään valkoisina tahroina. Niitä syntyy, kun vasta muurattu seinä käsitellään suolahapolla tai lumeen sekoittunut tiesuola värjää seinän alaosan.
Suola liukenee veteen, joten se imeytyy veden mukana tiiliseinään. Siitä syntyy itseään ruokkiva ongelma, sillä suola sitoo vettä. Seinään päätynyt suola imee lisää vettä ja pitää seinän kosteana. Vesi on tiiliseinän pahin vihollinen, sillä se voi tunkeutua tiilten läpi eristeisiin ja talon runkoon. Se voi johtaa homekasvustojen syntymiseen ja pahoihin terveysongelmiin.
Pakkasella vesi jäätyy, laajenee ja voi halkaista tiilen. Yleensä seinän jäätymisen huomaa siitä, että saumat irtoavat tiilistä ja seinään syntyy pitkiä, railomaisia halkeamia. Raot näyttävät rumilta, mutta ne ovat myös vaarallisia: vesi valuu niistä seinän sisään ja kiihdyttää seinän rapistumista.
Onko se vaarallista?
Jos kosteusvauriot ovat niin laajoja, että vesi pääsee rakenteisiin, se on vaarallista. Jos seinässä näkyy laaja valkoinen alue, ota yhteyttä ammattilaiseen.
Useimmissa tapauksissa kyse on kuitenkin vain pienille aloille rajoittuvista suolatahrois-ta, jotka tulevat näkyviin, kun seinä kastuu sateella.
Mitä sille voi tehdä?
Anna suolan kuivua ja harjaa se pois kuivalla nylonharjalla. Älä kaada vettä tahran päälle, sillä se johtaa vain seinän kastumiseen. Jos suolaa ei harjata pois, se valuu alemmas ja ilmestyy uuteen paikkaan.
Jos tahra laajenee, ota yhteyttä ammat-tilaiseen. Pyydä ammattiapua myös siinä tapauksessa, että tahra laajenee talvella, kun seinä kuivuu kostean syksyn jälkeen. Silloin suolatahra viittaa siihen, että eristeissä on kosteutta, joka pyrkii ulos ja aktivoi suoloja ulos päästessään.
Levät ja jäkälät
Vihreät levät ja harmaat jäkälät ilmestyvät yleensä talon pohjoisseinälle.
Mitä se on?
Levät ja jäkälät kasvavat yleensä talon pohjoisseinällä, samalla tavalla kuin jäkälä ja sammal kasvavat puunrunkojen pohjoispuolella. Levät ja jäkälät kasvavat kosteissa paikoissa.
Ovatko ne vaarallisia?
Levät ja jäkälät ovat teknisesti harmittomia, mutta esteetti-sesti ikäviä. Levä pilaa hienon, valkoiseksi rapatun seinän ja jäkälä tekee punaisesta tiiliseinästä kirjavan.
Mitä niille voi tehdä?
Pese levät pois tiilenpuhdistusaineella tai levänpoistoaineella. Niitä myydään rautakaupoissa. Jäkälät lähtevät irti harjalla.