NÄIN: Uusi upea julkisivu

Vanhan maalin ja rappauksen poistaminen on työlästä, mutta se on pakko tehdä ennen uuden maalin levittämistä. Huolellinen pohjatyö on siistin ja kestävän lopputuloksen tärkein edellytys.

Julkisivu: Näin saat uuden ja upean seinän

Maali hilseilee, ja rappaus on irronnut monesta paikasta. Pinta on täynnä koloja ja halkeamia.

Näin saat uuden ja upean seinän

Pohjan pitää olla hyvässä kunnossa siitä riippumatta, millaisella maalilla seinä maalataan. Kaikki irtoaines pitää poistaa ja kolot ja halkeamat korjata, jotta pinnasta tulee puhdas, tasainen ja kuiva.

1. Poista kaikki irtomaali ja laasti. On todella tärkeää puhdistaa seinä pohjia myöten. Alustan pitää olla kunnossa, ennen kuin sen päälle voi levittää maalia. Käytä puhdistamiseen esimerkiksi painepesuria ja lastaa. Jos seinässä on koloja ja halkemia, täytä ne tasoitteella.

2. Suojaa paikat kunnolla, jotta maalia ei mene muualle kuin seinään. Liimaa maalarinteippiä sokkelin reunaan sekä ovien ja ikkunoiden ympärille.

3. Pohjusta seinä kertaalleen, ennen kuin maalaat sen pintamaalilla. Pohjuste tekee pinnasta vahvemman ja varmistaa, että pintamaali tarttuu kunnolla kiinni.

4. Maalaa seinä pintamaalilla. Yleensä kaksi maalikerrosta riittää. Korkea pääty kannattaa maalata telan ja jatkovarren avulla. Maalaa reunat pensselillä.

Julkisivu: Näin saat uuden ja upean seinän

JÄLKEEN: Seinä näyttää puhdistamisen ja maalaamisen jälkeen uudelta.

Haluatko lukea lisää ulkoseinistä? Lue täältä lisää, miten korjaat ja pidät ulkoseinät kunnossa.

Rapatun seinän maalit

Rapatun seinän maalaamiseen voi käyttää monenlaisia maaleja. Alla olevat maalit ovat diffuusioavoimia eli ”hengittäviä”. Se tarkoittaa, että kosteus pääsee siirtymään seinän läpi ilmaan. Veden pitää haihtua, jotta seinään ei tule kosteusvaurioita.

  • AKRYYLIMAALI on suosittu ulkomaalityyppi. Se on kestävää, likaa hylkivää ja vesitiivistä. Se tarttuu sekä uusiin että aiemmin maalattuihin pintoihin sekä betoniin, rappaukseen ja sementtilaastiin.
  • ÖLJYEMULSIOMAALI sopii hankalille pinnoille, joissa on esimerkiksi kalkkijäämiä tai maalia, jonka tyyppiä ei tiedetä. Öljymaali tekee pinnasta himmeän tyylikkään. Öljymaali ei sovi uusille pinnoille, jotka on rapattu kalkkilaastilla.

  • SEMENTTIMAALI sopii vain kosteille seinille. Maali sekoitetaan veteen juuri ennen käyttöä. Sementtimaali sopii parhaiten betonin ja rapatun seinän kaltaisille kivipinnoille. Pinta hylkii vettä mutta tummuu suhteellisen helposti. Pinnan voi pestä.

  • SILIKAATTIMAALI sopii vain käsittelemättömille kiviainespinnoille kuten rapatuille seinille, betonille ja mineriitille. Silikaattimaali muistuttaa kalkkimaalia mutta ei sotke.

  • SILIKONIMAALI muistuttaa silikaattimaalia mutta hylkii vettä ja likaa. Silikonimaali sopii useimmille pinnoille. Sillä voi maalata myös aiemmin maalattuja pintoja.

Julkisivu: Rapatun seinän maalit

Tämä seinä maalattiin silikonimaalilla. Se on diffuusioavointa ja tarttuu melkein kaikille pinnoille.

    Muut lukevat juuri nyt …

    Lisää samasta aiheesta Talo