Johdanto
Ohjeet
01
Esikäsittely on yhteistä kaikille tyyleille
5
Vaihe
Ennen ohutrappausta tiiliseinä puhdistetaan ja kostutetaan ja saumat täytetään. Roiskerappausta tehtäessä rappausta ei työstetä pintaan hiertimellä, joten tällöin esikäsittelyksi riittää tiiliseinän kastelu.
Tiiliseinän rappauskerroksen tarkoituksena ei ole vain tehdä siitä kauniimpaa, vaan myös suojata seinää. Erityisesti ulkoseiniä rapatta-essa on esikäsittely toteutettava huolellisesti.
Irtonainen rappaus ja pöly poistetaan ennen käsittelyn aloittamista, koska muussa tapauksessa tuore laasti ei tartu sen enempää ulko- kuin sisäseiniinkään.
Pyörittämällä hierrintä hierotaan laastia samalla siten, että rakeet tiivistyvät ja pienim-mät niistä jäävät ulkoreunoille. Näin rappauk-sesta tulee kestävä, jolloin se myös suojaa par- haiten, mutta ei aina välttämättä täytä syviä reikiä kokonaan. Tämän vuoksi esikäsittelyyn kuuluu myös syvempien reikien täyttäminen laastilla, jolla estetään veden tihkuminen tiili-seinän sisään. Kun tiiliseinään tunkeutunut vesi jäätyy, se saattaa lyödä uusia halkeamia seinään, josta pääsee tunkeutumaan lisää vettä sisään ja tilanne vain pahenee pahene-mistaan. Seinä on aina tärkeää kastella ennen sen työstöä. Jos tuoreen laastin sisältämä vesi imeytyy siitä pois liian nopeasti, laasti ei pääse kovettumaan kunnolla.
Tiiliseinä puhdistetaan karkealla harjalla. Pitkä-vartisella harjalla selviää helpoi-ten ja nopeimmin, jos harja vain mahtuu kohteeseen. Työhön voi käyttää molempia käsivarsia.
Näkyvä rappaus raavi-taan pois tiiliskivellä. Tiiliskivi on ihanteellinen väline: se sopii hyvin käteen, irrottaa helposti ylimääräisen rappauk-sen eikä vaurioita tiiliä.
Seinä kastellaan hyvin harjan avulla. Jos ryhdyt täyttämään kuivia saumoja ja rappaamaan kuivaa seinää, laastissa oleva vesi imeytyy nii-hin eikä laasti kovetu vahvaksi.
Saumat täytetään tuo-reella laastilla. Käytettävä laasti ei saa olla saumoissa käy-tettyä vanhaa laastia vahvem-paa. Vanhojen talojen laastissa ei välttämättä ole sementtiä.
02
Useimmat tiilet näkyvät
4
Vaihe
Suurin osa rappauksesta raavi-taan pois työn edetessä, jos aio-taan peittää vain saumat ja yk-sittäiset, syvällä olevat kivet.
Jos puhutaan oikeasta, sadetta ja pakkasta kestävästä ohutrappauksesta, tulee seinään levitettävä laasti työstää pyörein liikkein, jolloin työn jäljestä syn-tyy suurimpien jyvien paksuinen rappaus. Mutta tässä se raavitaan pintaan työstön jälkeen pois useimmista tiilistä ja pinta käsitellään vielä kertaalleen.
Tarvikkeet: Tässä käytetään valmiiksi sekoitettua rappauslaastia ilman liikaa sementtiä yhden millimetrin jyväkoolla.
Rappaus levitetään seinään teräslastalla. Annos laastia levitetään lastaan, lastan reuna painetaan seinään ja lastaa vedetään ylöspäin, jolloin se jättää ohuen laastikerroksen tiiliseinän pintaan.
Laasti työstetään pintaan läpiko-taisin saumalevyllä. Työstettäessä pintaa ympyrän muotoisella liikkeellä kaikki aukot täyttyvät, laasti leviää tasaisesti, jolloin siitä tulee vahvempi jyvien jakautuessa oikealla tavalla.
Osa laastista raavitaan pois teräs-lastan reunalla. Mitä enemmän raavitaan pois, sitä useampi tiili tulee näkyviin. Tässä tapauksessa raavittiin suurin osa laastista pois tiilien pinnasta.
03
Yksittäiset tiilet työntyvät esiin
4
Vaihe
On sinusta ja seinästäsi kiinni, kuinka paljon tiilistä jää näky-viin ohutrappauksen läpi. Myös menetelmän nimen valitset itse.
Lopputuloksen kannalta on aivan samantekevää, käytetäänkö menetel-mästä hiertorappaus, märkärappaus, säkkirappaus vai jotain neljättä nimi-tystä. Ratkaisevaa on vain se, että työ toteutetaan niin yhtenäisesti, että koko tiiliseinä näyttää kutakuinkin samanlaiselta. Näkyville voi jättää vain muutaman tiilen tai todella monia.
Tarvikkeet: Pinta työstetään valmiilla, hienorakeisella rappauslaastilla.
Laasti levitetään ensin teräs-lastalla. Kannattaa aloittaa pienillä annoksilla, koska onnistuminen vaatii harjoitusta. Eniten laastia saadaan jäämään pintaan pitämällä lastaa vinossa ja paina-malla sitä vain kevyesti seinää vasten.
Laasti työstetään hiertimellä hyvin tiiliseinän pintaan. Tarkoituk-seen valitaan kova, verhoilematon muovi-lasta. Koska kova lasta ei seuraile seinän pinnan muotoja, jää rappauskerros paksuksi joihinkin kohtiin.
Laastia raavitaan pois pinnasta muurauslastalla. Ei ole olemassa sääntöjä sille, kuinka paljon laastia on jätet-tävä pintaan. Laastin voi käyttää uudelleen niin kauan kuin se on työstettävissä, joten raavi laasti lastasta takaisin sankoon.
04
Tiilet voi aavistaa rappauksen alta
5
Vaihe
Työstä seinä kahdesti, jos haluat peittää kaikki tiilet. Ensimmäisen kerroksen jäljiltä pinta on niin tasainen, että toisesta kerroksesta saadaan tasaisen paksu. Tästä on etua, kun rapataan värillä.
Jos haluat muutaman yksittäisen tiilen nousevan esiin rappa-uksen läpi, voi ohutrappauksen tehdä yhdellä laastikerroksella. Mutta jos haluat peittää kaikki tiilet, seinä pitää ensin rapata melko karkealla laastilla, jonka annetaan kovettua ennen kuin seinä käsitellään uudella hienojakoisella laastikerroksella. Vaikka yksittäiset tiilet jäivät näkyviin ensimmäisen rappaus-kerroksen jäljiltä, ne peittyvät seuraavalla rappauskerroksella. Uloimmasta kerroksesta tulee tasapaksu kaikkialta.
Tarvikkeet: Peittävän ohutrappauksen ensimmäinen laastiker-ros sisältää rakeita 2 mm:iin saakka. Seuraava kerros sisältää rakeita 1 mm:iin saakka ja siihen on usein lisätty kalkkiväriä.
Karkea rappauslaasti viedään seinän pintaan teräslastalla. Käytetty tekniikka on aivan sama kuin edellisissäkin rappauksissa, mutta karkeampijakoisuus vaatii enemmän laastia jätettäväksi seinään.
Laasti työstetään tiiliseinään koval-la hiertimellä. Tarkoituksena ei ole vain jakaa laastia seinän pintaan ja täyttää aukot, vaan myös tiivistää ja järjestää rakeet oikein. Sen ne onneksi tekevät aivan itsestään hierrettäessä laastia moneen kertaan.
Työtä jatketaan pehmeähköllä hiertimellä, joka seurailee tiiliseinän muotoja ja poistaa osan laastista. Karkeampi-rakeisuuden ansiosta rappauskerroksesta tulee paksumpi kuin edellä esitellyissä esimerkeissä, joissa raekoko oli millimetrin.
Vuorokauden kuluttua ensimmäi-nen kerros on kovettunut. Pinta kastellaan harjalla tai ruiskulla, jotta seinä ei imisi itseensä vettä seuraavasta kerroksesta. Sitten pintaan levitetään ohut hienojakoinen laasti-kerros. Sen peittävyys on varmistettava.
05
Slammaus
3
Vaihe
Muurari ei ole kovinkaan ylpeä harjatessaan laastia suoraan seinään, eikä slammaus kestä ulkona. Mutta helppoa se on!
Helpoin ja nopea tapa levittää ohut rap-pauskerros tiiliseinään on vain kastaa muurarin harja laastiin ja sivellä laasti seinän pintaan maalin tapaan.
Laastia ei kuitenkaan työstetä läpiko-taisin hiertimellä eikä siitä näin ollen tule koskaan tarpeeksi vahvaa kestä-mään tuulta ja tuiskua. Slammausta käytetään vain sisätiloissa.
Tarvikkeet: Mikä tahansa käy. Mitä kar-keampi rae, sitä karkeampi seinäpinta.
Seinä kostutetaan harjalla. Koska slammausta ei voida toteuttaa ulko-tiloissa, ei ole niin ratkaisevaa, saatko täytet-tyä ja tiivistettyä kaikki reiät ja halkeamat. Jos kuitenkin haluat pinnasta suhteellisen kau-niin ja tasaisen, voit täyttää reiät laastilla.
Laasti levitetään suoraan kostutet-tuun seinään harjalla.Tekniikalle ei aseteta sen kummempia vaatimuksia, mutta vinottain työskennellen saumat saa tasaisim-min täytettyä. Sauman suuntaan työskennel-len laasti vedetään helposti pois saumasta.
06
Roiskerappaus
4
Vaihe
Jos haluat oikein karkean, rustiikin seinäpinnan, lyö rappaus seinän pintaan ja vain tasoita se kostealla harjalla.
Roiskerappausta ei hierota pintaan hier-timellä eikä se kestä ulkoseinissä. Laasti lyödään seinän pintaan pieniksi nokareiksi, jotka sitten levitetään kostealla harjalla. Roisketekniikalla laasti tarttuu hyvin kosteaan seinään ja seinä voidaan niin haluttaessa peittää kokonaan. Tekniikkaa soveltuu vain sisätiloihin.
Tarvikkeet: Jälleen kerran voit käyttää työvälineenä lähes mitä tahansa, mitä sinulla on jo valmiiksi käden ulottuvilla.
Tiiliseinä kostutetaan muurarin harjalla. Kun laasti halutaan lyödä pin-taan heittämällä, saadaan myös reiät täytettyä samalla kertaa. Jos laasti ei jää kiinni seinän pintaan, syynä on useimmiten seinän kuivuus. Kuivuus myös heikentää laastia.
Laasti lyödään seinään pieninä annoksina muurauskauhalla. Oikean ranneliikkeen löydyttyä työ etenee nopeasti ja hyvin sekoitettu ja vatkattu laasti tarttuu yllättävän nopeasti seinään. Oikean-lainen lyönti muistuttaa sulkapallon lyöntiä.
Laastia heitetään seinään, kunnes se peittyy kokonaan. Jos kerros näyt-tää jäävän liian paksuksi, uloimmasta kerrok-sesta voidaan raapia hieman laastia pois ja heittää siihen uusi nokare. Kun kerros on toivomasi paksuinen, anna sen kuivua vähän.
Video
Vinkit & niksit
Mitä ohuempi rappaus, sitä karkeampi hierrin
Ohutrappausta on aikojen kuluessa kutsuttu kuvailevilla nimityk-sillä, kuten tossutus, hiertorappaus ja märkärappaus aina riippuen siitä, onko laasti työstetty seinän pintaan vaahtomuovisella latalla, hiertämällä tai märällä tiiliskivellä.
Nykyisin ohutrappaus tehdään huokoisella, muovipintaisella ”sienellä” verhoillulla hiertimellä. Huokoinen muovi voi olla peh- meää kuin pesusieni, kovaa kuin puu ja kaikkea siltä väliltä. Verhoi-lun valinnalla on myös vaikutus rappaustyön edistymiseen. Mitä kovemman hiertimen valitsee, mitä kovemmin ja pitempään painaa, sitä ohuemman rappauskerroksen saa aikaan. Lopputulos riippuu aivan yhtä paljon myös hierrintä kuljettavasta kädestä, joten kannattaa vain kokeilla, kunnes lopputulos tyydyttää.
Muurauslaasti sekoitetaan perusteellisesti
Yksinkertaisin ja edullisin tapa hankkia hyvää rappauslaastia on useimmissa tapa-uksissa ostaa säkillinen valmiiksi sekoitet-tua laastia, johon lisätään vain vesi.
Laastia valittaessa on huomioitava kaksi asiaa: toinen niistä on sideaineet - sementti ja kalkki - ja toinen sidottavan hiekan raekoko.
- Sideaine valitaan sen mukaan, että laasti sopii käsiteltävään tiiliseinään. Se ei saa olla alustaa kovempaa, koska pinnassa olevat jännitykset voivat saada sen hilseile-mään. Varo erityisesti, että laasti ei sisällä liikaa sementtiä. Etsi sopiva rakennustarvikeliike ja kysy neuvoa alan ammattilaisilta. Ota mieluusti näyte saumasta mukaan.
- Raekoko on melkein aina 0-1 mm:iin. Jos tiilet halutaan peittää kokonaan, valitaan sisimpään rappauskerrokseen hieman kar-keampi laasti (raekoko 0-2 mm) ja uloim-paan kerroksen hienojakoisempi (0-1 mm) laasti. Raekoolla on merkitystä sille, kuinka ohuella kerroksella voidaan rapata. Kun suurimmat rakeet ovat kooltaan 1 mm, ei rappauskerroksesta voi tulla ohuempaa.
- Laastiin lisätyt väripigmentit sopivat ohutrappaukseen. Väriin vaikuttaa rap-pauksen kuivumisnopeus, ja tasainen väri voidaan saavuttaa vain, jos rappaus on yhtä paksu kaikkialta. Tämä saavutetaan rappaamalla ensin neutraalilla laastilla ja lopuksi uloimmalla värillisellä kerroksella.
Kalkkivesi sitoo rappausta
Tiiliseinän rappaamisen jälkeen se on harjattava tai ruiskutettava kalkkivedellä. Erittäin hyvin varustetuista rakennustarvi-keliikkeistä valmiina ostettava kalkkivesi sitoo tiiliseinän hiukkaset yhteen ja tekee lopputuloksesta kestävän ja pitkäikäisen. Jos muuraukseen halutaan väriä, jota sii-hen ei ole tehty värillisellä laastilla, seinä kalkitaan hyvin usealla kerroksella ohutta kalkkia. Kalkki on niin läheistä sukua tiiliseinän kanssa, että saumojen, rappauk-sen ja kalkkipinnan keskinäinen vuoro-vaikutus on ihanteellinen.
Maalari saattaa puolestaan ehdottaa samaan perheeseen kuuluvaa ja hyvin muuraukseen sopivaa silikaattimaalia.