Peitä lahonneet laudat

Alhaalta lahonneita seinälautoja ei ole pakko vaihtaa uusiin. Sen sijaan voit asentaa seinän alareunaan alumiinipellin, joka peittää lahonneen osan. Se on hyvä ratkaisu, joka kestää melko pitkään, tulee paljon halvemmaksi ja säästää valtavasti vaivaa.

Lahonneiden lautojen alapäät on helppo peittää, jos löydät peltiä, jota ei tarvitse leikata ennen asentamista.

Lahonneiden lautojen alapäät on helppo peittää, jos löydät peltiä, jota ei tarvitse leikata ennen asentamista.

Tee näin

Seinän alareuna kärsii herkästi kosteudesta. Kova sade piiskaa laudanpäihin vettä ja multaa, ja sokkelin vieressä kasvavat ruohot sitovat kosteutta. Ajan kuluessa lautojen alapäät lahoavat, vaikka muussa seinässä ei ole mitään vikaa.

Siksi koko seinän uusiminen olisi turhan iso ja kallis urakka. Se olisi myös päätöntä, sillä vähempikin riittää.

Etsi rautakaupasta sopivaa alumiini- peltiä tai tilaa pellit metallipajalta ja asenna ne lahonneiden laudanpäiden peitoksi. Mikään ei voisi olla helpompaa!

LUE LISÄÄ: Ulkovuorilaudat - Katso, millaisia lautoja kannattaa käyttää!

1. Lautojen alapäät ovat lahonneet. Jos laudoissa on märkää puuta, poista se esimerkiksi taltalla ja vasaralla. Anna puun kuivua ja maalaa laudat. Sahaa lautoihin käsisirkkelillä pellin mentävä ura noin 5 senttiä lahonneen osan yläpuolelle.

2. Sahaa pellin ura viistossa 45 asteen kulmassa. Ruuvaa seinään väliaikainen tukilauta ja työnnä sirkkeliä sitä pitkin. Tee urasta niin syvä, että se yltää lautojen puoliväliin asti.

3. Levitä uraan monta kerrosta pohjustusöljyä. Puhdista ura ennen öljyämistä mahdollisimman hyvin. Toista käsittely, kunnes puu ei enää ime öljyä.

4. Asenna pellit uraan. Jos asennat pellit myös nurkan toiselle puolelle, urat kannattaa sahata hieman limittäin, jotta liitoksesta tulee siisti. Jos et löydä oikean värisiä peltejä, voit maalata ne itse metallimaalilla.

LUE LISÄÄ: Ulkoverhouslaudat - katso vaihtoehdot täältä!

Alumiinipeltiä moneen tarkoitukseen

Rautakaupoissa ja erikoisliikkeissä on paljon erikokoisia ja erivärisiä alumiinipeltejä ja -listoja. Niitä voi käyttää muuhunkin kuin ikkunalautoina ja räystäspelteinä. Oikeastaan vain mielikuvitus rajoittaa peltien käyttämistä, sillä maalattu alumiini kestää pitkään eikä sitä tarvitse huoltaa käytännössä ollenkaan. Siksi pellit sopivat esimerkiksi seinän alareunan ”helmalaudoiksi”.

Ellei kaupoissa ole juuri oikean muotoisia peltejä, voit taitella ne itse isommista levyistä tai tilata sopivat pellit mittojen mukaan paikalliselta metallipajalta tai verkkokaupasta.

Monet alumiinipellit ovat valmiiksi maalattuja, joten voit löytää talon väristä peltiä ja välttyä maalaamiselta kokonaan.

    Muut lukevat juuri nyt …

    Lisää samasta aiheesta Puujulkisivu