Päätykolmio profiililaudoista

Kaunis ja nopea päätykolmioverhoilu syntyy profiililaudoista. Tarkka mittaaminen on tässä erityisen tärkeää, sillä nyt on otettava huomioon lautojen erikoisprofiili. Sen tähden yhteenliitetyt laudat peittävät lautojen kokonaisleveyttä pienemmän alueen.

Tässä käytetään 120 mm:n levyistä profiililautaa, mutta niissä on on 25 mm:n ura. Siksi kukin lauta peittää vain 95 mm:n levyisen pinnan.

Ensimmäinen asetetaan päätykolmion keskelle, josta otetaan mitta. Nyt mitataan siis 47,5 mm keskeltä eli puolet päätykolmion pinnasta. Kiinnitä keskimmäinen lauta ensin ja mittaa sitten korkeus laudan vasenta eli urospuolta varten. Korkeus on 44 cm.Huomaa, että mitta otetaan yhden senttimetrin tukilistasta, joka varmistaa sen, että päätylaudoituksen ja tippalistan väliin jää ilmarako.

Lautaa varten otetaan mitta niin, että se sahataan yläreunasta molemmin puolin viistoon. Siksi merkki tulee 47,5 cm:n päähän. Tästä merkistä lauta sahataan 45 asteen kulmassa, mikä vastaa katon kallistusta laudan kummallakin puolella. Nyt lauta on sahattu teräväkärkiseksi, ja 44 cm:n mitta merkitään lautaan urosreunan alkukohtaan ja sitten alareuna sahataan 15 astetta jiiriin.

Lauta kiinnitetään ruuveilla päätykolmion keskelle. Ruuvit eivät saa mennä pontin kohdalta läpi kummaltakaan puolelta. Se nimittäin estäisi seuraavan laudan asentamisen. Mittaa nyt seuraava lauta, jonka naaraspuolen pitää olla 44 cm, jotta se se sopii edelliseen lautaan.

Mittaa ja sahaa se siis naaraspuolen mukaan. Jälleen alareuna sahataan 15 astetta vinoon. Lyö lauta paikalleen ja jatka lautojen mittaamista, sahaamista ja kiinittämistä samalla tavalla, kunnes päätykolmio on valmis. Peukalosääntö on, että ruuvien pituuden tulee olla kaksi kertaa laudan paksuus. Tässä ruuvit ovat siis 50 mm:n mittaisia, kun laudan paksuus on 25 mm.

Kaikki laudat kiinnitetään kahdella ruuvilla sekä ylä- että alareunasta. Jos lauta on kyllästettyä puuta, kuten tässä, pitää ruuvien olla ruostumattomia. Jos haluat aivan suoran ruuvirivistön, merkitse ensin niiden paikat mittalaudan tai vatupassin avulla. Päätykolmion oikea puoli sahataan ja kiinnnitetään samalla tavalla mutta peilikuvana. Huomaa vielä etäisyys tippalistasta, jonka ansiosta rakenne on ilmava ja sadevesi valuu siitä pois.

Lisää samasta aiheesta Puujulkisivu