Johdanto
Työpukin monta mahdollisuutta
Kun työpukit rakentaa puusta itse, ne voi räätälöidä täysin omien projektien ja tarpeiden mukaan. Esittelemme muutaman yksinkertaisen työtehtävän, joissa pukeista on paljon apua. Keksi itse lisää. Toista pukkia voi hyödyntää esimerkiksi jiirilaatikkona.
Ohjeet
01
Sahaa kaikki osat pituuteen
3
Vaihe
Työ aloitetaan sahaamalla kaikki osat, sekä soirot että laudat, oikeaan pituuteen.
Työstä selviää käsisahalla, mutta katkaisusahasta on paljon apua.
Osat saa sahattua nopeasti ja tarkasti samaan pituuteen pituusrajoittimien avulla.
Osat sahataan hyvin tar-kasti tiettyyn kulmaan - sekä lukuisat suorat viillot että 16 kappaletta 20 asteen jiiri-viiltoja, jotka tehdään kahdeksaan jalkaan.
Sahaa kaikki osat. Katkaisu-/jiirisahalla säästää paljon aikaa, mutta käsi- tai pistosahakin käy. Merkitse kaikki piirustuksen mukaan. VINKKI: Kiinnitä sahauskoh-taan teippiä, jottei se rispaannu.
Jalkojen (A) pienet lovet ylempää poikkipalkkia (B) varten sahataan pistosahalla. Viillot tehdään 20°:n kulmaan, kuten jalkojen pohjaankin. VINKKI: Ota vinot palat talteen, ne helpottavat myöh. liimausta.
02
Sahaa ja talttaa kolot auki
6
Vaihe
Kaikki lautojen sivut (F1 ja F2) varustetaan koloilla, jotta ne voidaan yhdistää lovituksin poikkilaudoilla. Lisäksi lautoi-hin tehdään puolipyöreät reiät, joilla tuetaan pyöreitä kappaleita, kuten putkipuris-timia. Kolot ovat 21 mm levei-tä, joten niihin mahtuu yksi lauta, ja kolojen syvyys on 37 mm. Koloihin laitettaviin lau-toihin tehdään lovi 58 mm:n kohdalle, jotta ne liukuvat tiiviisti toisiinsa.
Kaikki laudat (F) merki-tään ja kootaan niin, että kolot ovat täysin yhtenevät. Laudat puristetaan yhteen ja 21 mm leveisiin koloihin merki-tään keskilinja 5 ja 30 cm:n päähän kummastakin päästä.
Kolojen sivut ja pohja merkitään kaavan avulla. Tämä on helpompaa ja paljon tarkempaa kuin mitata 9,5 mm molemmista reunoista. Kolojen leveys on 21 mm ja syvyys 37 mm.
Kolojen sivut sahataan. Tämän voi tehdä käsisahalla, mutta oikeaan syvyyteen säädetty pyörösaha on paljon parempi. Laudat asetetaan syr-jälleen ja puristetaan yhteen, jotta ne voidaan sahata kerralla.
Kolojen päälle tehtävä pyöreä viilto porataan ennen kuin kolot taltataan auki. Neljä lautaa puristetaan yhteen kaksi päällekkäin niin, että kolot tulevat toisiaan vasten.
Nyt puolipyöreiden reikien teko onnistuu poraamalla liitoksen keskelle kolojen väliin 30 mm:n poralla. Reiästä tulee siistein oksaporalla, mutta kierreporakin käy.
03
Ensin kootaan neljä jalkaparia
3
Vaihe
Jos aiot hioa pinnat, se kannattaa tehdä nyt, kun kaikki osat on sahattu. Pukkien puu-osia ei tarvitse hioa, mutta hiomalla niistä tulee siistim-mät.
Tämä on helpompi teh-dä ennen kuin pukit kootaan. Reunat on hyvä pyöristää, jotta ne eivät rispaannu eikä niistä irtoa tikkuja. Varsinkin jalkojen alapintojen reunat kannattaa pyöristää hyvin, jotta lattia ei naarmuunnu. Tämän jälkeen neljä jalkapa-ria kootaan pukin päädyiksi.
Hio kaikki osat kevyesti hiomapaperilla. Purista osat yhteen, niin saat ne hiot-tua nopeasti epäkeskohioma-koneella. Reunat on nopea siistiä hiomapalaan kiinnitetyllä hiomapaperilla.
Kokoa neljä päätyä yksi kerrallaan. Ensin yhdistetään vain jalat (A) poikkipalkkiin (C) liimalla ja 90 mm:n ruuveilla, yläreunaan asetetaan irtorima oikean etäisyyden varmistamiseksi.
04
Pukki ja palkit yhdistetään
7
Vaihe
Ennen kuin pukit kootaan kokonaan, työstetään palkit.
Ylin palkki liimataan sää-dettäviin pystyjalkoihin. Alimpaan palkkiin, siihen, joka kiinnitetään pukkiin kiinteästi, tehdään vastaavat reiät, joita pitkin kahta sää-dettävää jalkaa pystytään liikuttamaan ylös ja alas.
Kappaleet kootaan niin, että palkin osat (G ja H) sijoi-tetaan pystysivujen (F1 ja F2) väliin, kun ne liimataan ja ruuvataan yhteen.
Aseta kaikki alimman palkin osat pöydälle (2 x F2, 2 x G ja 1 x H). Laita rimanpala (X) kohtaan, jota pitkin säädettä-vät jalat liikkuvat ylös ja alas. Laita voipaperia riman (X) ympä-rille, jotta sen saa helposti irti.
Sivele liimaa ja ruuvaa palkit yhteen. Varmista, että kaikki ovat samassa tasossa pohjasta ja että G ja H ovat tiiviis-ti kiilaa X vasten. Purista osat yh-teen puristimilla ennen kuin ruu-vaat ne kiinni, jotta ne eivät liu’u.
Rimanpalat (X) poistetaan ennen kuin liima alkaa kuivua. Kiristä jälleen puristimet palkin ympärille, jotta sivut eivät liu’u päädyissä irti toisistaan.
Liimaa päädyt kiinni palkkiin. Sivun (F2) alareunan lovet pysyvät niin tiukasti jaloissa kiinni, että ruuveja ei tarvita.
Kiinnitä poikkipalkit (B) liimalla ja ruuveilla. Ylimmäl-le on valmiit lovet, alin kiinnite-tään 2 cm:n korkeudelle lattiasta. Ylin poikkipalkki (D) kiinnitetään.
Ylin palkki kootaan liimalla ja ruuveilla niin, että säädettävät pystyjalat (E) työnty-vät 24 mm palkin keskikappa-leen ja ulokkeiden yli (G ja H).
05
Lisäpalkki herkille töille
3
Vaihe
Jos halutaan työstää tai korjata kappaleita, jotka eivät missään nimessä saa naar-muuntua, uuteen työpukkiin voidaan rakentaa ylimääräi-nen palkki herkkiä työkoh-teita varten liimaamalla sen päälle matonpala.
Palkin kaikki osat on jo sahattu, joten tämän osan valmistaminen vie vain muutaman minuutin.
Palkin soiropalat, kaksi G-osaa ja 1 H-osa, asetetaan irralleen nostettavan palkin päälle. Ne sopivat säädettävien jalkojen yläosan sisään. Jos ne asettuvat liian tiukkaan, niitä voi hieman hioa.
Laudanpala (J) ruuva-taan kiinni soironpaloi-hin. Merkitse G-osan keskikohta ja laudan keskikohta, niin saat kaksi merkkiä samaan linjaan ja voit liimata ja ruuvata laudan osien päälle (eikä siis palkkiin).
Materiaalit
Kaksi pukkia ja niiden nostopalkit
45 x 70 mm höylättyä mäntyä (soiroa):
• 8 jalkaa (A) á 52,9 cm
• 6 vaakapalkkia (B) á 70 cm
• 4 matalaa poikkipalkkia (C) á 29,4 cm
• 4 korkeaa poikkipalkkia (D) á 30,5 cm
• 4 säädettävää jalkaa (E) á 59,6 cm
• 12 palkin uloketta (G) á 16 cm
• 6 palkin keskikappaletta (H) á 44 cm
21 x 95 mm höylättyä mäntyä:
• 8 palkkisivua (F1 ja F2) á 90 cm
• 2 mattolautaa (J) á 90 cm
Lisäksi:
• 4 poikkipinnaa (K) 10 mm pyörökepistä
• 2 matonpalaa á 9,5 x 90 cm
• Liimaa
• Ruuveja
• 8 kalustepyörää, 100 mm karmiruuvit
Erikoistyökalut
• Katkaisu-/jiirisaha
Vie aikaa
Viikonloppu
Hinta
60-80 € kaikkeen paitsi pyöriin. Hyviin kumipyöriin voi joutua investoimaan jopa 80 € lisää.
Vaikeusaste
Oman pukin haastavuus-asteen voi päättää itse, ja samanlaista työpukkia ei varmasti tule vastaan.
Piirustus
Palkkimoneen eri käyttöön
Kahden alimman laudan korkeisiin sivuihin (F1 ja F2) sahataan kolot. Ne helpottavat pienten kappaleiden kiinnittämistä, sillä kun puristimet saa kiinni koloi-hin, kaksi pukkia voidaan yhdistää toisiinsa lovittain koottavilla poikkituilla. F2:ssa on lisäksi kaksi koloa alapuolella (ei näy kuvassa), joten tuet voidaan koota poikkipal-kein (D). Liitosten pitää olla tiukkoja, joten kolot sahataan 21 mm:n levyisiksi. Mitat piirretään kaavalla, joka sijoitetetaan keskilinjalle 5 ja 30 cm:n päähän päädystä. Koloa laajennetaan ylhäältä päin 30 mm:n poralla putkien kiinnittämistä varten.

Vinkit & niksit
Työpöytä koottavana sarjana
Vaakapalkin monista koloista on apua työnteossa. Niistä saa kuitenkin vielä enemmän hyötyä, kun valmistaa yhden tai useampia pöytä-tukisarjoja. Yhdistämällä palkit, pöytätuet ja mahdolliset muut tuet palkin pituussuunnassa saa todella hyvän tuen isoja levyjä varten.
Tuet voi sahata 21 x 95 mm:n männystä piirustuk-sen mittojen mukaan. Jos ne sahaa näillä mitoilla 21 mm:n vanerilevystä, vaarana on, että yksi kahden kolon välissä olevista osioista supistuu paljon pienemmäksi.