Työpöytä kovaan työhön

Haluatko säästää höyläpenkkiäsi kuluttavimmilta töiltä ja saada vankan työpöydän, jonka avulla selviät lähes kaikista töistäsi? Se onnistuu, kun seuraat ohjeitamme. Rakennamme vahvan mutta yksinkertaisen pöydän raakaan, kovaan työhön.

Vaikeusaste
Vie aikaa
1 päivä
Hinta
130 euroa

Johdanto

Kaupoissa on tarjolla monen moista työpöytää, mutta useimmat niistä ovat pieniä kokoontaitettavia malleja, jotka on tarkoitettu lähinnä listojen ja muiden pienkappaleiden työstämiseen ja paikallaan pitämiseen.

LUE LISÄÄ: Näin saat kaiken irti höyläpenkistäsi

Jos tarvitset työpöytää, jonka pinta ja rakenne kestävät raskaita, likaisia moottorinosia, pyöränkorjausremontteja ja muita eteen tulevia töitä, joudut joko tekemään isomman investoinnin tai suojaamaan työpöytäsi tai höyläpenkkisi niin, ettei se vaurioidu tästä liian helposti.

Noin 130 €:lla voit rakentaa van-kan pöydän, joka kestää. Tehtävä on yksinkertainen eikä vaadi liiemmin aikaisempaa kokemusta. Metalli-levyn voit ostaa valmiina.

Ohjeet

01
Tukeva pöytälevy 5 Vaihe

Pöytälevyn täytyy olla tukeva. Meillä oli varastossa valmiina vankka lattialevy, joten käytimme sen ja asensimme sen päälle vielä 16 mm:n mdf-levyn, jota on helppo jyrsiä. Voit käyttää myös pelkäs-tään 22 mm:n mdf-levyä.

Pöytälevyyn upotetaan metallilevy, jotta siinä voi työstää raskaampiakin töi-tä ilman että pöydän pinta vaurioituu.

Jyrsimme upotukset yläjyrsimellä, mutta halutessasi voit ohittaa tämän vaiheen. Siinä tapauksessa metallilevysi asettuu hieman pöytätason pintaa ylem-mäs. Ratkaisun huonona puolena on se, että levyn reuna kerää likaa ja voi naarmuttaa työstettäviä esineitä.

1

Valitse pöytälevysi (A) koko. Meillä oli valmiina 16 mm:n mdf-levy (120 x 70 cm), joten käytimme sitä. Tilasimme metal-liliikkeestä 2 mm paksun 50 x 60 cm:n kokoisen ruostumattoman teräslevyn (B), jonka etureuna oli valmiiksi taivutettu.

2

Aseta levy (B) haluamaasi kohtaan. Piirrä sen reunat lyijykynällä levyyn. Jos haluat myöhemmin kiinnittää pöytään ruuvipenkin, sille kannattaa jättää tilaa levyn reunalle.

3

Aseta yläjyrsimeen urajyrsinterä. Säädä syvyys 2 mm:iin. Nyt voit jyrsiä levyyn upotuksen metallilevyä varten. Jos käytössäsi ei ole yläjyrsintä, voit kiinnittää metallilevyn pöytälevyn päälle.

4

Seuraa ohjauskiskoa tai suoraa lautaa ja jyrsi lyijykynällä tekemääsi merkkiviivaa pitkin. Kun olet jyrsinyt merkkiviivojen kohdat, voit poistaa viivojen väliltä kaiken ”vapaalla kädellä”.

5

Kokeile, sopiiko levy paikoilleen, ja jatka työstämistä tarvittaessa. Levyn on sovittava tiiviisti upotuksen reunoja vasten, jotta liitoskohta on helppo pitää puhtaana liasta ja lastuista.

02
Vahvaa terästä 7 Vaihe

Nyt pöytälevy on tuettava johonkin vankkaan rakenteeseen. Rungon pitää olla yhtä vankka kuin pöytälevyjen, joten teemme sen puutavaraliikkeiden vakiomittaisista 45 x 95 mm:n lankuista.

Rungon täytyy olla vahva, jotta se kestää pöytälevyjen painon. Myös jalko-jen on oltava tukevat. Niiden korkeus on sovitettava oman pituuden mukaan. Tärkeintä on, että pystyt seisomaan pöydän ääressä hyvässä asennossa etkä joudu kumartelemaan.

Me rakennamme pöydästämme sellaisen, että se seisoo toisesta reunas-taan seinää vasten. Pöydän voi yhtä hyvin myös pultata kiinni seinään.

1

Sahaa kaikki lankut piirrosten mukaan. Sovita mitat pöytälevysi koon ja haluamasi korkeuden mukaan. Me valitsimme puutavaraksi vankat 45 x 95 mm:n lankut.

2

Kaikki on sahattu mittaan. Jos et uskalla sahata kaikkia osia etukäteen, voit sahata osat vaiheittain työn edetessä. Kuvassa on runko, jalat ja poikkituet valmiina yhteen liitettäväksi.

3

Tee ruuvinkantojen upotukset, kun olet ensin esiporannut reiät 6,5 mm:n poralla. Upotuksen on vastattava ruuvinkannan kokoa. Upotus tekee levystä hieman siistimmän ja samalla vältyt repimästä sormiasi ruuveihin.

4

Ruuvaa runko yhteen. Huomaa keskelle asetettu lankku, joka toimii jäykistävänä poikkitukena (E). Käytä 6 x 120 mm:n ruuveja. Tarkista ristikkäis-mitoilla, että runko on varmasti suora.

5

Valmistele rungon alaosa. Esiporaa kaksi reikää jokaisen pitkän kappaleen (F) päähän. Tee reiät noin 20 mm:n etäisyydelle päädystä ja noin 25 mm:n etäisyydelle reunasta.

6

Kiinnitä jalat (K) runkoon ruuveil-la. Esiporaa ja käytä samoja ruuveja kuin runkoon, mutta laita ylimääräinen ruuvi (6 x 120 mm) rungon lyhyeltä sivulta (D) jalan (K) sisään pöydän vakauttamiseksi.

7

Ruuvaa lankut (F + G) jalkoihin kiinni, n. 30 cm:n päähän jalkojen ala-reunasta. Älä aseta pitkiä sivuja (F) aivan jal-kojen ulkopintaan, vaan 5 mm niiden sisä-puolelle. Näin tulos näyttää siistimmältä.

03
Kätevä hylly 3 Vaihe

1

Aseta hyllylevy (H) paikalleen, ennen kuin asennat pöytälevyn. Hyllyn mitat näet piirroksesta, mutta mitat on tietenkin sovitettava sinun pöytääsi, jos muutat piirroksen muita mittoja.

2

Kiinnitä hyllylevy (H) itsesenkkaavilla ruuveilla (3,9 x 55 mm). Käytä 3-4 ruuvia molemmilla pitkillä sivuilla ja 2-3 ruuvia lyhyillä sivuilla, jotta hylly varmasti kestää.

3

Kiinnitä hyllyn taustalevy (J) samanlaisilla ruuveilla kuin hyllykin. Taustalevy estää tarvikkeita putoamasta hyllyltä.

04
Vankat liitokset 4 Vaihe

Saadaksemme pöytälevystä riittävän vankan käytämme sekä lattialevyä (M) että 16 mm:n mdf-levyä (A). Voit käyttää myös pelkästään 22 mm:n mdf-levyä. Jotta pöytälevystä tulee mahdollisim-man käyttökelpoinen, kaikkien pintojen on oltava täysin tasassa ja suorassa.

Teräslevy on jyrsitty mdf-levyn (A) kanssa samaan tasoon. Myös teräslevyn ruuvit on upotettu, jotta metallilevy on täysin samassa tasossa kuin mdf-levy eikä pöytään jää hankalia reunoja. Sama koskee mdf-levyn kiinnitysruuveja. Kyse on lähinnä pienistä yksityiskoh-dista, joista voit päättää työpöytäsi käyttötarkoituksen perusteella.

1

Aseta alempi pöytälevy (M) rungon päälle ja tee lyijykynä-merkinnät noin 2 cm:n päähän reunasta. Se on puolet alapuolella olevan lankun leveydestä. Ruuvaa levy kiinni samalla tavalla kuin alla oleva hyllylevy.

2

Ruuvaa mdf-levy (A) kiinni. Merkitse ensin alemman pöytälevyn ruuvien kohdat, jotta et ruuvaa niihin. Esiporaa, tee upotukset kantoja varten ja ruuvaa levy kiinni 6 x 80 mm:n ruuveilla.

3

Nyt kiinnitetään metallilevy (B). Merkitse porauskohdat tuurnalla. Poraa ensin pienellä terällä ja sitten isommalla. Käytämme 6 x 45 mm:n uuveja ja esiporaamme ensin 3 mm:n ja sitten 6 mm:n poranterällä niitä varten.

4

Upota ruuvit levyyn. Kuusi ruuvia riittää pitämään levyn paikallaan. Tarkoituksena on, että levy on helppo vaihtaa siinä vaiheessa, kun se on jo alkaa olla kulunut ja kuoppainen.

Ruuvit on upotettu, jotta et saa haavoja käsiisi tai vahingoita työstettäviä kappaleita.

05
Viimeistely 3 Vaihe

1

Lista (L) suojaa reunoja. 5 x 50 mm:n reunalista sopii pöytä-levyn reunoihin. Ruuvaa listat kolmeen suojaamattomaan sivuun, niin sivut eivät vaurioidu. Sahaa listat jiiriin kulmakohdissa.

2

Metallilevyn taivutettu reuna suojaa pöytälevyä. Se on erityisen käytännöllinen silloin, kun nostat raskaita kappaleita pöydälle ja pöydältä alas.

3

Maalaa pöytälevy. Kestävä maali suojaa pöytälevyä, jotta se ei ime nesteitä. Jos pöytälevyn maalaa kahteen kertaan kestävällä lattiamaalilla, lian voi pestä pois pöydän pinnasta.

Materiaalit

45 x 95 mm:n mäntylankkuja:
• 2 rungon sivua (C), á 120 cm
• 2 rungon päätyä (D), á 61 cm
• 1 poikkituki (E), 111 cm
• 2 (ala)rungon sivua (F), á 102 cm
• 2 (ala)rungon päätyä (G), á 51 cm
• 4 jalkaa (K), á 87 cm

Lattialastulevyä:
• 1 pöytälevy (M), 120 x 70 cm

16 mm:n mdf-levyä:
• Hyllylevy (H), 47 x 102 cm
• Pöytälevy (A), 120 x 70 cm
• Taustalevy (J), 30 x 111 cm

5 x 50 mm:n reunalista:
• Reunalistat (L) sovitetaan pöydän todellisten mittojen mukaan

2 mm:n ruostumatonta teräslevyä:
• Levy (B), 50 x 60 cm, taivutettu etureuna

Ruuvit:
• Jalkoihin/runkoon: lastulevyruuveja 6 x 120 mm
• Taustalevyyn ja hyllyyn: itsesenkkaavia ruuveja, 3,9 x 55 mm
• Pöytälevyyn: lastulevyruuveja 6 x 80 mm
• Metallilevyyn: A2-ruuveja, 6 x 45 mm

Lisäksi:
• Lattiamaalia, kulmarautoja

Vie aikaa

Pöydän voi sahata ja koota päivässä.

Hinta

Noin 130 € riippuen siitä, käytetäänkö teräslevyä.

Vaikeusaste

Yksinkertainen ja hyvä aloittelijan tehtävä. Vaikeinta on jyrsiä aukko teräslevyä varten.

Piirustus

Multimedia

Vinkit & niksit

Lehtiversio

Lataa artikkeli pdf-muodossa samanlaisena kuin se julkaistiin alunperin Tee Itse -lehdessä.