Rakenna itse työpenkki

Kun rakennat itse oman työpenkkisi, se sopii omiin mittoihisi ja tarpeisiisi parhaalla mahdollisella tavalla. Kahdesta pukista syntyy kätevä työpenkki.

Vaikeusaste
Vie aikaa
1 päivä
Hinta
40 euroa

Johdanto

Kotitekoinen työpenkki on monipuolinen kuin matkapuhelin, jota voi käyttää puhumiseen mutta jolla voi myös ottaa valokuvia, kuunnella radiota ja muodostaa yhteyden internetiin. Itse tehtyjen pukkien päälle asetettu levy toimii yhtä monipuolisesti, sillä siitä voi rakentaa tavallisen työpenkin.

Pukkien korkeutta voi kuitenkin myös laskea, jos pöydälle on saatava isoja raskaita esineitä. Parista lankusta puolestaan syntyy kätevä istumapaikka. Ja jos pukkien korkeuden nostaa 110 cm:iin, pöydällä on helppo hioa ja kiillottaa.

Työpukkien vinot jalat vakauttavat rakennetta mutta tekevät toki pukkien rakentamisesta hieman haastavampaa kuin pelkkiä suoria jalkoja käytettäessä. Kunhan työstät kaikki jalat samaan kulmaan (15°), selviät työstä helposti.

Ohjeet

01
Sahaa jalat 4 Vaihe

1

Piirrä merkit ensimmäistä jalkaa (A) varten. Jatka pitkää vinoviivaa koko laudan pituuteen. Näin saat samalla merkit seuraavaa jalkaa varten. Jalkojen sivut saha-taan suoraan kulmaan. Lyhyet pääty-kappaleet sahataan 15°:n kulmaan.

2

Maata vasten tulevat jalkojen päät sahataan myös 15°:n kul-maan. Käytä säätökulmainta teräkulman säätämiseksi. Vinoviivoja on useita (piirrok-sessa punaisella). Työn edetessä näet, mihin suuntaan sahaa on kulloinkin käännettävä.

Kun vaihdat sahan kulman oikealta vasemmalle, tarkista terän kulma.

3

Päätykappaleet (D) sahataan paksusta levystä, esim. 22 mm. Pitkät si-vut sahataan suoraan kulmaan mutta päät 15°:n kulmaan. Sahaa keskeltä viivaa ja hitaasti, jotta et sahaa vinoon. Molempien kappaleiden on oltava täysin samanlaiset.

4

Ole valmis sovittamaan. Monien viistoviivojen on sovittava yhteen, joten valmistaudu oikaisemaan kappaletta jostakin kohtaa höylällä, viilalla tai hiomapaperilla. Tämä on aivan tavallista.

Tarvikeluettelo on eräänlainen ostoslista. Yksittäiset kappaleet sahataan sahaussuunnitelman mukaan.

Narut saa tyylikkäästi kiinni pujottamalla ne 10 mm:n tappien (F) läpi ja solmimalla ne. Tapit liimataan reikiin kiinni.

Kaikki punaisella merkityt viillot sahataan 15°:n kulmaan.

Pieni tappi (L) ja nivel-sarana (K) tekevät puomista vakaan.

Reikien välissä on pystysuun-nassa 1,5 cm:n rako, jotta säätövaraa on riittävästi.

02
Kokoa pukit 7 Vaihe

1

Jalat (A) ruuvataan pareittain päätykappaleiden (D) ympärille. Esiporaa, mikäli ruuvit eivät ole itseleik-kaavia kärjestään. Jaloista voi olla hankala pidellä, mutta jos kiinnität työpöytään laudan, saat jalat tuettua sitä vasten.

2

Yläkappale (B) piirretään sahaus-suunnitelman mukaan - ja se kokoaa jalat. Vaikka yrittäisit työsken-nellä kuinka tarkkaan, on parempi piirtää yläkappale valmiin jalan mukaan. Jalkojen ulkoreunoihin on oltava yhtä pitkä etäisyys.

3

Yläkappaleeseen (B) sahataan viistot reunat kohtiin, joissa reuna myötäilee jalan viistolinjaa. Pistosahan voi asettaa 15°:n kulmaan. Työn aikana sahan kulma käännetään vastakkaiseen suuntaan. Keskireikä sahataan suorina linjoina.

4

Kaksi jalkaparia ja yläkappale (B) yhdistetään. Käytä sekä liimaa että ruuveja, niin rakenteesta tulee vankka.

VINKKI: Ruuvit purevat parhaiten, jos esiporaat ensin hieman pienemmällä poranterällä - näin puu on vahvimmillaan.

5

Nyt on pohjakappaleen (C) vuoro. Kiinnitä se väliaikaisesti ja nosta sen jälkeen pukkia ylöspäin, jotta voit merkitä pohjakappaleen keskireiän tarkasti ylä-kappaleen (B) reiän kohdalle. Irrota pohja-kappale, sahaa reikä ja kiinnitä kappale.

Mittaa jo kokoamasi pukkijalan mukaan ennen kuin sahaat pohjakappaleen (C).

6

Kun liima on kuivunut, pukki hiotaan - jos tasainen pinta vaatii paljon hiomista, käytä joko sähköhöylää tai terävää käsihöylää. Vaikka pukki tulisi vain verstaskäyttöön, työ on mukava tehdä huolella.

7

Pystypuomin tietylle korkeudelle lukitsevat tapit (E) kiinnitetään tukevasti pohjakappaleeseen (C). Ed. sivun piirroksesta näet, miten naru sijoitetaan lyhyeen tappiin (F), joka liimataan pohjakappaleen reikään.

Poraa ensin 3 mm:n poralla ja sitten 5 mm:n poralla, kun poraat tapin (F) läpimenevää reikää.

Jos pukin jalat kippaavat

Jos pukki ei pysy pystyssä kaatumatta, voit oikaista sitä.
(1) Hae tasainen alusta ja aseta jalkojen alle kiilat, kunnes ylälevy on täysin vaakasuorassa molemmista päistään.

(2) Merkitse sama korkeus maatasosta mitattuna, esimerkiksi tuumamitan avulla. Merkitse mitta pukkijalkojen kaikille neljälle pinnalle.

(3) Sahaa jalat viivojen mukaan. On helpompi sahata, jos merkit ovat joka sivulla selvästi nähtävissä.

03
Kokoa puomi 4 Vaihe

1

Pystytolppa (G) sahataan ja varustetaan 12 mm:n rei’illä, joihin laitetaan tapit (E) sen mukaan, mihin kohtaan puomi halutaan asentaa. Kun reiät tehdään kolmeen lomittaisriviin, tapit voi asentaa vain 15 mm:n korkeusetäisyyksin.

2

Vaakapuomi (H) kiinnitetään pystytolppaan (G) saranalla, jotta puomi voidaan nostaa pystyyn. Jotta puomi olisi vakaa, asetetaan pystyosan yläreunaan tappi (L), joka sopii vaakapuomin reikään.

3

Nivelsarana (K) ruuvataan kiinni - tasaetäisyyksille pystytolpan ja puomin yhdistävästä saranasta. Hela, joka esim. pitää ikkunaa auki, on koottu niiteillä. Jos siis sarana esimerkiksi irtoaisi ajan myötä, sen voi naputella takaisin.

4

Ota tavaksesi säätää työskentelykorkeutta tehtäväsi mukaan – tämä helpottaa sekä työtä että selkääsi.

Materiaalit

Yhtä sahapukkia varten:

  • Höylättyä mäntyä 21 x 95 mm, yhteensä n. 250 cm (A, B, C)
  • 2 kpl 22 mm:n levyjä (D) á 12,6 x 15 cm
  • 4,5 x 50 mm:n ruuveja (ruostumattomiaruuveja, jos pukki tulee ulkokäyttöön)
  • Kaksi 10 mm:n tappia, pit. 60–70 mm (E)
  • Kaksi 10 mm:n tappia, pit. 30 mm (F)

Puomiin:

  • Höylättyä mäntyä, 21 x 70 mm, 80 cm:n säätöreiälliseen pystytolppaan (G)
  • Höylättyä mäntyä, 21 x 45 mm, 70 cm vaakalistaan (H) – pituus sovitetaan
  • Sarana (J), 20 mm leveä
  • Nivelsarana (K)
  • 10 mm:n tappi (L), pituus 30 mm
  • 2 mm:n narua

Erikoistyökalut

  • Säätökulmain ja höylä
  • Tarv. nauhahiomakone

Vie aikaa

1 päivä

Hinta

30–40 € / kaksi pukkia

Vaikeusaste

Vinot jalat voivat olla pieni haaste, joten ole valmis säätämään niitä työn edetessä.

Piirustus

Pukin hienot yksityiskohdat

Voit toki valmistaa aivan tavallisetkin pukit, mutta tässä kuvaamamme kaltaisista pukeista on huomattavasti enemmän hyötyä ja iloa. Lisäksi ne vievät vähemmän tilaa silloin, kun niitä ei käytetä, sillä vaakapuomit voi taittaa alas pystytolppia vasten. Jos sinulla ei ole puutetta varastotilasta, voit jättää tämän yksityiskohdan huomiotta.

Pukin hienot yksityiskohdat

Vinkit & niksit

Lehtiversio

Lataa artikkeli pdf-muodossa samanlaisena kuin se julkaistiin alunperin Tee Itse -lehdessä.

    Muut lukevat juuri nyt …

    Lisää samasta aiheesta Työpöytä