Liikuteltava työpöytä

Peräkärryyn on helppo nikkaroida liikuteltava työpöytä, jonka voi kätevästi kuljettaa vaikka kesämökille. Urakasta selviää muutamassa tunnissa.

Vaikeusaste
Vie aikaa
1 päivä
Hinta
40 euroa

Johdanto

Oletko joskus yrittänyt kerätä mukaasi kaikki tarvittavat työkalut jossain muualla kuin kotiverstaassa tapahtuvaa työskentelyä varten? Ja seisonut mitä hankalimmissa asennoissa improvisoitujen, pukeille kyhäiltyjen pöytien äärellä? Se on raivostuttavaa. Kokoamalla työpöydän peräkärryyn saat helposti kätevän mukana kulkevan verstaan. Sijoitus on pieni, sillä tarvittavat materiaalit saa alle 50:llä eurolla.

Itse pöytä on valmistettu yksinkertaisesti neljästä peräkärryn päälle kootusta laudasta. Kärryyn kiinnitettävien tukijalkojen korkeutta voi säädellä, jotta pöytä pysyy vaaterissa. Peräkärryssä pöytä on tarpeeksi vakaa työskentelyyn. Vetokoukusta irrotettuna ja etupyörän varassa ei takapyörien päälle voi kuormata kovinkaan paljon painoa ennen kuin peräkärryn etuosa nousee ja kärry kallistuu. Tämän vuoksi tarvitaan tukijalat.

Ohjeet

01
Pöytälevy 5 Vaihe

Työpöytä voidaan rakentaa kaikenkokoisiin ja -tyyppisiin peräkärryihin, mutta mitat pitää sovittaa juuri omaan kärryyn. Me valmistimme pöydän neljästä 28 x 125 mm:n terassilaudasta (A), joiden alapuolelle on kiinnitetty kaksi päätykehystä (B) ja poikkipiena (C). Päätykehykset ja piena on valmistettu samanlaisista terassilaudoista, mutta laudat on halkaistu pitkittäin 28 x 60 mm:n mittaan. Lautojen välit ovat 1,5 cm, joten kokonaisleveys on 54,5 senttimetriä.

Päätykehykset ja piena ovat hieman levyä kapeammat, jotta pöytälevy ei lepäisi ainoastaan kärryn sivuilla, vaan myös perälaudan päällä. Näin pöydästä tulee tukevampi.

1

Ota mitat työpöytää varten. Tämän kärryn sivujen sisäpintojen etäisyys on 125 cm. Varmista, että asennuksen tiellä ei ole heloja, heijastimia, valoja tai muuta vastaavaa.

2

Tee pöytälevyyn neljä aukkoa, niihin saat ruuvipuristimet tarvittaessa kiinni. Kiristä kaksi lautaa yhteen ja sahaa 60 mm:n reikäsahalla laudan keskelle, 20 cm:n päähän päädystä, reikä. Esiporaa neljän mm:n poralla reiät päätykehyksille.

3

Sahaa päätykehykset (B) ja poikkipiena (C). Levy kiinnitetään ruuveilla päätykehyksen ja kärryn sivujen läpi. Tarkista sivuilta reikien paikat. Poraa sitten päätykehyksiin kaksi reikää 12 mm:n poralla. Tee poikkipienaan ruuvien reiät 4 mm:n poralla.

4

Kiinnitä kaikki laudat ruuveilla päätykehyksiin esiporatuista ruuvirei’istä. Huolehdi, että lautojen väli on 1, 5 senttiä ja puolikkaat reiät lautojen reunoissa ovat tarkalleen kohdallaan. Käytä suorakulmainta, kun kiinnität lautoja.

5

Ruuvaa poikkipienat kiinni pöytälevyn alapuolelle. Pöytälevy asettuu paikoilleen reunimmaisen laudan varaan, kun päätykehykset ja poikkipiena ovat 2,5 senttimetriä levynreunan sisäpuolella.

02
Tukijalat 6 Vaihe

1

Aseta peräkärry tasaiselle ja ota mitat tukijaloille. Varmista, että kärry on vaaterissa säätämällä etupyörää. Mittaa kokonaiskorkeus maanpinnasta ja kärryn sivujen korkeus. Tarkista, että jalkojen tiellä ei ole heloja tai muuta vastaavaa.

2

Sahaa tukijalat mittaan. Jalat koostuvat kolmesta kappaleesta. Ylin osa (D) on 70 cm pitkä ja kiinnitetään kärryn ulkosivulle. Alempi osa (E) on lovitettu, joten sitä voi säätää ylös- ja alaspäin. Kanta (F) estää tukijalkaa uppoamasta maahan.

3

Tee lautoihin kaksi lovea (E). Jos käytät pistosahaa, niin poraa ensin neljä 13 mm:n reikää laudan keskelle. Jokaisen ”reikäparin” välillä on 15 cm:n etäisyys. Merkitse lovien ulkoreunat ja sahaa lovet pistosahalla.

4

Kiinnitä kanta (F) tukijalkojen alle. Näin tukijalat eivät pääse uppoamaan alustaan. Kiinnitä kanta PU-liimalla ja kahdella 5 x 100 mm:n ruuvilla. Esiporaa listakappaleeseen viiden millimetrin poralla upotukset ruuveja varten.

5

Nosta pöytälevy peräkärryyn siten, että päätykehys jää reunojen ulkopuolelle. Merkitse pöytälevyn reikien paikat. Poraa reiät 13 mm:n poralla. Varmista, että tukijaloille jää tilaa levyn kiinnittävien siipimuttereiden välillä.

6

Poraa tukijaloille reiät. Pidä jalkoja paikallaan ja käytä ylimpiä reikiä mallina. Merkitse poranterällä reikien paikat, siirrä jalka sivuun ja poraa reiät Toista vastakkaisella puolella. Nyt tukijalat voidaan kiinnittää.

03
Asennus 3 Vaihe

1

Kiinnitä tukijalkojen yläosa peräkärryyn. Kärryn saat vaateriin säätämällä etupyörää ja kahden tukijalan alempaa osaa. Kiristä siipimutterit loviin.

2

Kun kiristät siipimuttereita, käytä aluslaattoja, jotta kärryn sivuun ei jäisi jälkiä. Tässä kiristetään tukijalan ylempää osaa kärryn reunan sisäpuolelle.

3

Kiinnitä työpöytä päätykehysten läpi. Nyt voit aloittaa työt. Pöytä-levyssä olevien neljän aukon avulla voit kiinnittää työstettävät kappaleet pöytään ruuvipuristimilla.

Materiaalit

28 x 125 mm terassilautoja (lehtikuusi)
• 4 lautaa pöytälevyyn (A) á 135 cm
• 2 lautaa tukijaloiksi (D) á 70 cm
• 2 lautaa tukijaloiksi (E) á 50 cm

28 x 125 mm terassilautoja (lehtikuusi) – halkaistu 28 x 60 mm:n listoiksi:
• 2 päätykehystä (B) á 49,5 cm
• 1 poikkipiena (C) á 49,5 cm
• 2 kantaa (F) á 20 cm

Lisäksi:
• Ruuveja, 5 x 50 mm
• Ruuveja, 5 x 100 mm
• 4 lukkoruuvia, 12 x 70 mm
• 8 lukkoruuvia, 12 x 50 mm
• 12 aluslaattaa, 12 mm
• 12 siipimutteria, 12 mm

Vie aikaa

Puoli päivää

Hinta

Noin 40 €

Vaikeusaste

Helppo ja havainnollinen tehtävä. Hyvä lopputulos toki edellyttää, että olet tarkkana mittojen kanssa.

Piirustus

Kaikki osat tehtiin terassilaudoista

Sekä pöytälevy että tukijalat on valmistettu 28 x 125 millin terassilaudoista, joiden pituus on 135 cm. Ne sopivat hyvin tähän tarkoitukseen, koska laudat on höylätty ja pyöristetty pehmeästi kaikilta sivuilta. Poikittaiset päätykehykset ja poikkipienat on myös valmistettu samanlaisista laudoista. Ne halkaistiin pitkittäin 28 x 60 millin listoiksi, joiden pituus on 49,5 cm. Aseta pääty-kehykset linjaan kärryn sisäpinnan kanssa kootessasi pöytää, jolloin se istuu tukevasti paikal-laan. Varmista myös, että kehykset ja poikki-pienat ovat pöytälevyä 2,5 senttiä kapeammat, jolloin pitkät sivut lepäävät myös perälaudan päällä. Sekä pöytälevy että tukijalat asennetaan peräkärryyn siipimuttereilla. Tukijalat on varus-tettu kannoilla, jotta ne eivät uppoaisi maahan.

Kaikki osat tehtiin terassilaudoista

Vinkit & niksit

Lehtiversio

Lataa artikkeli pdf-muodossa samanlaisena kuin se julkaistiin alunperin Tee Itse -lehdessä.

    Lisää samasta aiheesta Työpöytä