1=3 kätevää työpöytää

Miksi tyytyä vain yhteen työpöytään, kun samalla voi saada kolme, ja jopa samaan tilaan? Seuraa ohjeitamme ja rakenna täydellinen kolmen työpöydän verstas, jossa on paljon työkalukaappeja ja monia muita huolellisesti mietittyjä ratkaisuja.

Vaikeusaste
Vie aikaa
5 päivää
Hinta
500 euroa

Johdanto

Vain 2 m2:n tilaan pystyy rakentamaan ”linkkuveitsimäisen” verstaan, jossa on kiinteä kolmiosaiseksi muuntautuva työpöytä. Ylimmäisen kiinteän pöydän koko on 200 x 61 cm; sen alta esiin taitettavat pöytälevyt ovat hieman pienempiä. Kaiken kaikkiaan käytössä on yli 5 m työskentelytilaa.

Pöytälevyjen alla on kaksi kaappia, jotka ovat oikeastaan tavallisia keittiön alakaappeja. Kaapeissa on kätevät laatikot ja levyt, joihin voi ripustaa lokerikkoja yms. Ruuvipenkit, poratelineet ja muut työpisteet voi asentaa irtolevyille, jotka on helppo ja nopea kiinnittää silmukkapulteilla moneen eri kohtaan eri pöytälevyjä.

Keskimmäisessä pöytälevyssä on reikäjärjestelmä, johon voi kiinnittää irtopultteja hieman samaan tapaan kuin perinteistä höyläpenkkiä käytettäessä.

Kätevä yläkaappi työkaluille

Pöydän päällä olevat kaapit ovat keittiön yläkaappeja, jotka on halkaistu keskeltä kahdeksi kaapiksi puoleen kaappisyvyy-teen. Kiinnitimme kaappeihin Raacon muoviset työkalutaulut. Viereen on ripustettu toiset, täyssyvät yläkaapit, joissa on työkalutaulut erilaisten käsi-työkalujen säilytystä varten.
Kaikkien kaappien ovet avautuvat ylöspäin, ja ne voi lukita kattoon puu-listaan kiinnitettyjen hakojen avulla. Ovet on näin helppo nostaa työsken-telyn ajaksi pois tieltä.
Lue, miten tämä ”avattava” verstas rakennetaan ja millaisia mahdollisuuk-sia se tuo lähes olemattomaan tilaan.

Siistissä järjestyksessä

Kun levyt on taitettu sisään ja ovet lukittu, verstaasi näyttää aina siistiltä. Voit kuitenkin ”avata” verstaan minuutissa ja jatkaa siitä, mihin edellispäivänä jäit.

Ohjeet

01
Alakaapit 7 Vaihe

Työpöytien toinen pää lepää tavallisten keittiön alakaappien päällä ja toinen pää jalkojen varassa. Tämän lisäksi asen-simme yhden lisäalakaapin pöytien alle ja laitoimme siihen hyllyn. Näin saimme työkaluille, kaapelirullille yms. hyvää säilytystilaa.

Jotta tavarat saisi kaapista helposti ulos, varustimme kaapit vetolaatikoin. Kaapin sisusta on kiinnitetty kaapin etu-levyyn, ja se liukuu tavallisia liukukis-koja pitkin sisään ja ulos.

Kaappien sisustuksesta voit päättää itse. Me halusimme sisustaa yhden kaapin pienillä työkalulokerikoilla ja toisen kahdella hyllylevyllä.

1

Kokoa ensin kaksi alakaappia mutta älä kiinnitä vielä takalevyä. Ruuvaa sitten kaksi 21 x 21 mm:n listaa kaapin yläreunojen sisäsivuille.

2

Käännä kaappi ylösalaisin, leikkaa takalevy niin, että sen voi asettaa kaappiin ikään kuin pohjaksi, ja kiinnitä levy hakasilla.

3

Poraa 8 mm:n reiät kolmeen reikälistaan (T). Ruuvaa listat kiinni alakaappien pystysivujen etureunoihin.

4

Kiinnitä kaapin sisähyllykkö liukukiskoon. Hyllyköt koostuvat T- ja E-hyllylevyistä, jotka on ensin koottu liimalla ja ruuveilla. Kiinnitä lopuksi hyllyjen kannatinlistat (X) jokaisen kaapin oikeaan ja vasempaan sivuun.

5

Kiinnitä ovet (A) liukukiskollisten hyllyköiden ulkopuolelle. Kahvan-reiät on tehty 50 mm:n reikäsahalla.

6

Keskilevyllä varustettuun T-hyllykköön voi asentaa Raacon muovisen lokerikon molempien sivujen kiskojen varaan.

7

E-hyllykössä on kaksi hyllyä, joille mahtuvat maalaussuuttimet, suojavarusteet, pienemmät työkalut yms.

02
Alusta 7 Vaihe

Aloita asettamalla kahden alakaapin alle sokkeli ja kiinnittämällä kaappien päällä lepäävät pöytälevyt oikeasta päädystään kaappeihin kiinni. Pöytälevyjen vasen reuna tukeutuu jalkoihin.

Jotta levyt pystytään kääntämään seinästä irti ja esille, niiden alle on laitettava halkaisijaltaan 19 cm:n kokoiset kiekot (pyörylät). Alin pyörylä kiinnite-tään yhteen alakaappiin, seuraavat kaksi pyörylää alimpaan ja keskimmäiseen pöytälevyyn.

Pöytälevyjen, pyörylöiden ja ala-kaapin läpi viedään 12 x 180 mm:n pultti, joka kiristetään alapuolelta mutterilla.

1

Rakenna sokkeli listoista (U) ja ( V) ja kokoa rakenne ruuveilla yhteen. Tarkista, että sokkeli on vaaterissa ja kiinnitä se lattiaan huonekalukulmilla ja ruuveilla.

2

Poraa yhden kaapin päällilevyyn reikä läpimenevälle pultille. Tee reikä vähintään Ø 30 mm:n reikäsahalla, jotta mutterille on tilaa. Reiän keskikohdan pitää sijaita 11,5 cm:n päässä kaapin sivuista.

3

Kiinnitä yksi pyörylöistä kaappiin, aivan sen reunaan. Ensin neljällä ruuvilla yläpuolelta ja sitten neljällä ruuvilla alapuolelta.

4

Sijoita kaapit sokkelin päälle ja laita pohjahylly (G) niiden väliin. Kiinni-tä kaapit ruuveilla. Seuraava hylly asetetaan niiden kahden hyllynkannattimen päälle, jotka kiinnitimme kaappeihin aikaisemmin.

5

Aseta tukilevy (J) kaapin päälle ja ruuvaa se kiinni seinään. Kiinnitä kaapit ruuveilla tukilevyyn ruuvaamalla alhaalta ylöspäin tukilevyyn.

Ylin pöytälevy kiinnitetään myös tukilevyyn.

6

Aseta poikkilista (R) kahden 10 mm paksun kiilan päälle. Liimaa ja ruuvaa jalat (L) päädyistä poikkilistaan. Tee sama kahden muun jalkasarjan (M ja N) kanssa.

7

Liimaa ja ruuvaa kaksi yläpoikki-listaa (Q) jalkojen päälle. Ole tarkkana, että saat ne täysin suoraan kulmaan jalkoi-hin nähden. Ruuvaa kumivaimentimet kaikkien jalkojen alle.

03
Kokoa pöytä 3 Vaihe

1

Aseta pyörylä alimman pöytälevyn päälle 11,5 cm:n päähän reunoista. Poraa 12 mm:n reikä pyörylän keskeltä pöytälevyn läpi. Kiinnitä pyörylä neljällä ruuvilla. Toista sama keskimmäisen levyn kanssa.

2

Iske 12 x 80 mm:n pultti rei’istä läpi, kun olet asettanut kolme pöytälevyä pyörylöineen paikoilleen. Kiristä mutteri alapuolelta.

3

Ruuvaa ylin levy kiinni tukilevyyn (J), sillä tätä pöytälevyä ei ole tarkoitus kääntää esille. Ruuvaa ensin jalat kiinni levyyn ja aseta huopapalat jalkojen alle.

04
Yläkaapit 5 Vaihe

Käytimme yläkaapeissa kahta eri kaap-pisyvyyttä. Sijoitimme tavallisia työka-lutaulussa säilytettäviä käsityökaluja kahteen syvyydeltään hieman matalam-paan kaappiin. Syvemmät kaapit on kiinnitetty levyjen päälle, ja ne voi nostaa työpöydälle ja niihin voi kiinnittää suurempia työkoneita tarpeen mukaan. Kun näitä isoja koneita ei käytetä, ne voi sulkea kaappiin.

Neljää kaappia varten ostimme kolme tavallista yläkaappia ja sahasimme yh-den niistä keskeltä halki. Valmistimme neljä mdf-ovea ja kiinnitimme ne piano-saranoilla. Kaappien ovet on pohjustettu, hiottu ja pintamaalattu pariin kertaan.

1

Sahaa yksi yläkaapeista puoliksi, kun olet koonnut sen ja piirtänyt merkkiviivan koko kaapin ympäri. Nyt sinulla on valmiina kaksi kaappia työkalujen ripustamista varten.

2

Kiinnitä 21 x 21 mm:n listat ruuveilla kaapin sisäpuolelle, pitkien sivujen takareunaan. Listat kannattelevat työkalujen ripustimia.

3

Kiinnitä pianosarana kaikkien nel-jän kaapin yläreunaan. Kun ovet on maalattu, niitä pidellään kaappia vasten, kun ovet kiinnitetään pianosaranoihin. Jätä 1-2 mm:n ilmarako oven ja kaapin väliin.

4

Helat, jotka pitelevät ovia kattoa vasten, rakennetaan kahdesta listasta (P), joiden päälle kiinnitetään neljä puupalaa. Helat ruuvataan kiinni kattoon.

5

Kiilaa kaapit pöydän päälle ja varmista, että kaappien ovet avautuvat kunnolla osumatta putkiin tms. Ruuvaa kaapit seinään kiinni.

Materiaalit

Pöytiä varten:

16 mm mdf-levyä:
• 1 tukilauta (J), 14 x 198 cm

43 x 43 mm höylättyä mäntyä:
• 2 jalkaa (L) á 76 cm
• 2 jalkaa (M) á 81,6 cm
• 2 jalkaa (N) á 87,2 cm

21 x 43 mm höylättyä mäntyä:
• 6 jalkalistaa (Q) á 50 cm
• 3 poikkilistaa (R ) á 41,4 cm

28 mm sauvaliimattua pyökkiä:
• 3 pöytälevyä á 60,6 x 246 cm, ylijäämä käytetään pyörylöihin ja irtolevyihin

Lisäksi:
• 2 alakaappia, leveys 40 cm
• 12 x 180 mm pultteja + mutterit
• 5 kpl 8 x 40 mm pultteja + mutterit
• 12 kpl 6 x 60 mm silmukkapultteja,
mutterit
• 12 kpl 6 mm aluslevyjä
• 20 kpl 6 mm lyöntimutteria
• 2 kulmarautaa, 4 x 40 x 40 mm, 65 cm
• 2 kpl 8 x 50 mm pultteja siipimuttereilla
• 2 kpl 8 x 60 mm pultteja muttereineen
• 2 sarjaa kiskojärjestelmäheloja á 50 cm
• 6 kpl 11 mm kumivaimentimia

Alakaappeja varten:

16 mm mdf-levyä:

 • 2 ovea (A) á 39,5 x 69,5 cm
 • 1 lokerikon levy (B), 55 x 61,4 cm
 • 1 päällilevy (C), 33,5 x 55 cm
 • 3 hyllyä (D) a 31,9 x 53,4 cm
 • 1 takalevy (E), 33,5 x 63 cm
 • 1 sivulevy (F), 53,4 x 63 cm
 • 2 välilevyä (G) á 54 x 69 cm

21 x 43 mm höylättyä mäntyä:

 • 3 reikälistaa (T) á 70 cm
 • 2 sokkelilistaa (U) á 135,8 cm
 • 3 sokkelilistaa (V) á 53 cm

21 x 21 mm höylättyä mäntyä:

 • 7 m lista (X)

Yläkaappia varten

16 mm mdf-levy:

 • 4 ovea (A) á 39,5 x 69,5 cm
 • 2 kaapin hyllyä (H) á 33 x 36,1 cm

21 x 43 mm höylättyä mäntyä:

 • 2 kattolistaa (helat) (P) á 60 cm

21 x 21 mm höylättyä mäntyä:

 • 3 m listaa ripustustauluja varten

Lisäksi:

 • 3 yläkaappia, leveys 40 cm
 • 4 pianosaranaa, á 36 cm
 • 2 työkalujen ripustustaulua

Vie aikaa

3-5 päivää + kuivumisaika

Hinta

Noin 500 € sisältäen pöytälevyt ja maalit

Vaikeusaste

Helppo projekti. Ei hankalia liitoksia. Tarvetta vain tavanomaisille työkaluille.

Piirustus

Tältä näyttää 3 pöytälevyn ja kaappien kokonaisuus

Kaapit ovat sokkelin päällä ja ruuvatut kiinni seinään. Pöytälevyt lepäävät yhdestä päästään kaappien päällä. Jokaisen levyn alle on asetettu pyörylä. Toisesta päästään pöydät on varustettu jaloilla.

Tältä näyttää 3 pöytälevyn ja kaappien kokonaisuus

Yksinkertainen laite pitelee ovia

Neljän kaapin ovet pysyvät auki yksinkertaisilla puutapeilla, jotka on ruuvattu kattoon kiinnitettyyn listaan.

Yksinkertainen laite pitelee ovia

Vinkit & niksit

Lisävarustelu kruunaa kaiken

Linkkuveitsen paras ominaisuus on sen monikäyttöisyys. Sama koskee työpöytäämme. Sillä voi tehdä kaikenlaista, ja pienen lisävarustelun avulla vielä paljon muuta.
Kaikkiin pöytälevyihin on porattava ensin 8 mm:n reiät. Uloin rivi porataan 4 cm:n päähän pöydän reunasta, reiät tehdään 30 cm:n välein. Seuraava rivi porataan 20 cm:n päähän reunasta ensimmäisen rivin ulkopuolelle. Ylimmän ja alimman levyn reiät varustetaan lyöntimuttereilla, jotka isketään paikoil-leen alakautta. Näin voit kiristää irtolevyjä pöytään kiinni silmukkaruuveilla. Reikien avulla voit kiinnittää pöytään aputyökaluja kuten kuvissa näkyy.

Keskimmäiseen levyyn ei laiteta lyöntimuttereita. Sen sijaan reikiin voi laittaa muttereilla varustetut pultit, jotka toimivat stoppareina, kun hiot tai höyläät.

Levy kiinnitetään 180 cm pitkään kulmalistaan, joka on ruuvattu kiinni pöytälevyn reunaan. Levyn pohja on kahden tai useamman tuen päällä, jotka on tehty parista listanpalasta.

Kahdesta kulmaraudasta koostuva levyntaivutin kiinnitetään pulteilla ja muttereilla alimman pöytälevyn kahteen reikään. Näin välineen saa myös irrotettua, kun sitä ei tarvita.

Pöytälevyjä valmistettaessa niistä jää yleensä muutamia ylimääräisiä levypaloja. Ne voi sahata esimerkiksi 34 x 30:n ja 34 x 20 cm:n irtolevyiksi. Sahaa levyt ja poraa niiden kulmiin reiät siten, että pitkällä sivulla reikien väli on 30 cm ja lyhyellä sivulla 16 cm, niin ne sopivat pöytälevyihin aiemmin porattuihin reikärivistöihin.
Irtolevyihin voi kiinnittää ruuvipenkin, hiomakoneen ja muita työkaluja, joiden haluat olevan kätevästi käsillä mutta ei välttämättä aina pöydällä esillä. Irtolevy kiristetään pöytään kiinni silmukkapulteilla. Kun levyihin kiinnitettyjä työkaluja ei tarvita, ne voi säilöä seinälle asennettuihin syviin kaappeihin.

Lehtiversio

Lataa artikkeli pdf-muodossa samanlaisena kuin se julkaistiin alunperin Tee Itse -lehdessä.

  Lisää samasta aiheesta Työpöytä