Tee täydellinen verstas

Työpöydän käyttömahdollisuudet moninkertaistuvat, kun sen alle asennetaan pyörät ja perään toinen pöytä. Näytämme, miten rakennat monitoimiverstaan,jota voit siirrellä paikasta toiseen tehtävän mukaan.

Vaikeusaste
Vie aikaa
1 viikonlopun
Hinta
300 euroa

Johdanto

Jokainen nikkari haaveilee varmasti joskus hyvästä verstaasta – paikasta, jossa voi tehdä kaikenlaista alkaen tuolin tai polkupyörän korjauksesta aina perinteisten leveiden jalkalistojen tekoon.

Kaikkein tärkeintä on rakentaa kunnon työpöytä pitkälle ikkunaseinälle. Hyvää pitkää pöytää tarvitaan aina, esimerkiksi lautojen lyhentämiseen tai vaikka ison kehyksen kokoamiseen tai ikkunan kunnostamiseen. Viimeksi mainituissa töissä keskelle huonetta sijoitettu neliömäinen pöytä, jonka ympäri pääsee kiertämään, on usein pitkää pöytää parempi ratkaisu.

Näytämme, miten rakennat verstaastasi joustavan, jolloin voit sisustaa ja kalustaa sitä kulloisenkin työtehtävän mukaan. Ratkaisuna on kahden työpöydän käyttö. Peräkkäin sijoitettuna pöydät kattavat lähes koko pitkän seinän.

Jos neliömäiselle pöydälle on tarvetta, pöydät vain siirretään pois seinustalta ja sijoitetaan vastakkain keskelle huonetta. Pöydissä on pyörät alla, joten niiden siirtäminen on helppoa. Lisäksi näytämme miten voit valmistaa ohjaimen katkaisusahallesi, seinälle ripustettavat ruuvilaatikot ja tuplajäteastian, jossa on niin ikään pyörät alla.

TOIMITUS SUOSITTELEE: Järjestä verstaasi oikein

Ohjeet

01
Joustava pöytä 12 Vaihe

Rullaava työpöytä on hyvin helppo koota, jos kiinnittää ensin jalat ruuveilla sivulevyihin ja sen jälkeen takalevyn. Pöytälevy ja pohjahylly tuovat vakautta, ja kätevä ulosvedettävä laatikko kulkee kahden listan välistä uraa pitkin molem-missa sivuissa.

Tarvikeluettelon mitat on sovitettu tähän verstaaseen ja pöytään. Voit luon-nollisesti tehdä omasta työpöydästäsi sekä pidemmän että leveämmän, jos tila antaa myöten ja sille on tarvetta.

Varmista kaikki liitokset puuliimalla ja ruuveilla, ja esiporaa ruuveille, jotta et vaurioita mdf-levyjä.

Isolla avohyllyllä on tilaa monille koneille. Kun kansi laitetaan kiinni, koneet pysyvät pölyltä suojassa.

1

Kokoa ensin etulevy liimaamalla ja ruuvaamalla kaksi listaa (F) kahteen etujalkaan (K1) 5 x 50 mm:n ruuveilla. Ruuvaa ja liimaa kaksi takajalkaa (K2) takalevyyn (A) 4 x 40 mm:n ruuveilla.

2

Liimaa ja kiinnitä sivut (C) etum-maisiin pöydänjalkoihin (K1) 4 x 40 mm:n ruuveilla. Liimaa ja kiinnitä takimmaiset jalat (K2) 4 x 40 mm:n ruuveilla.

VINKKI: Kiinnitä sivulevyt puristimilla ruuvauksen ajaksi, se helpottaa työtä.

3

Työstä pohjalevyyn tuki (B) listoista (G) ja (J), jotka sijoitetaan 12 mm alemmaksi kuin lauta (F), jotta pohjalevy saadaan laudan kanssa samaan tasoon. Liimaa ja kiinnitä tuki ulkopuolelta 4 x 30 mm:n ruuveilla.

4

Aseta pohjalevy (B) paikalleen, ja kiinnitä se tukilistoihin (G) ja (J) 4 x 40 mm:n ruuveilla.

5

Mittaa pyörien tarkka korkeus ja lyhennä tarvittaessa takajalkoja (K2) niin, että pyörät voidaan kiinnittää jalkojen alle ilman, että pöytä asettuu vinoon. Nämä pyörät ovat 10 cm korkeita, joten jalat (K1 ja K2) sovitetaan sen mukaisesti.

6

Etuovi tehdään kahdesta levystä (D ja E). Levyjen kolme lehtisaranaa kiinnitetään 3,5 x 12 mm ruuveilla.

VINKKI: E on pidempi kuin D, sillä se toimii pysäyttimenä, kun laatikko vedetään ulos.

7

Kiinnitä lista (G) pöydänjalkoihin (K1) 5 x 50 mm:n ruuveilla noin 15 mm etulaudan (F) alapuolelle. Sahaa ja talttaa ensin listaan (G) kolme lovea ulosvedettä-vän laatikon saranointia varten.

8

Kiinnitä tukilistat (H1) sivuihin (C) liimalla ja 4 x 30 mm:n ruuveilla. Kiin-nitä ruuvit ulkopuolelta, jotta ne tulevat listan (G) kanssa samaan tasoon.

9

Nyt ovi voidaan asentaa. Käännä ovi saranareuna alaspäin ja työnnä se uraan takakautta. Levyn D pitäisi mennä uran läpi, mutta E toimii pysäyttimenä.

10

Ruuvaa ylimmät tukilistat (H2) kiinni niin, että alareuna myötäilee etulaudan (F) alareunaa. Nyt ovi pysyy urassa.

11

Kiinnitä pöytälevy (L) pöydänjalkoihin (K1 ja K2) 6 x 120 mm:n ruuveilla. Kiinnitä oveen vedin.

12

Kun pöytää pitää siirtää, sitä nostetaan etureunasta, jolloin paino saadaan pyörille ja pöydän voi rullata pois paikaltaan.

02
Ruuvit järjestykseen 2 Vaihe

Kannattaa uhrata tunti työaikaa ja rakentaa pari lokerollista ruuvilaatikkoa. Niistä löytää nopeasti ja helposti oikeat ruuvit ilman, että joutuu kääntelemään jokaista ruuvipakettia selvittääkseen mitä ruuveja missäkin paketissa on.

Järjestystä ja selkeyttä. Laatikoita voi rakentaa vaikka kuinka monta.

1

Kiinnitä takalista (A) ja etulista (B) lokerikkojen välilevyihin (C) liimalla ja 4 x 40 mm:n ruuveilla.

2

Liimaa ja naulaa pohja (D) alapuo-lelta 16 x 25 mm:n uppokantanauloilla. Laatikko kiinnitetään seinään ja täytetään ruuveilla. Nyt on seuraavan laatikon vuoro.

03
Rullaa jäte pois 3 Vaihe

Helposti rullattava ja siirreltävä vakaa jäteastia on arvokas kaluste verstaalla. Tämä astia on rakennettu kahta ylei-sintä nikkariverstaan jätettä varten: purua yms. sekä puupaloja, jotka voi polttaa uunissa.

Kahden astian koko on mitoitettu niin, että ne sopivat tavallisille jätesäkeille. Kiinnitä huomiota myös väliseinään, joka helpottaa jätesäkin laittoa ja sen pysymistä paikallaan.

1

Ruuvaa ja liimaa sivut (B) ja pohja (D) yhteen. Kiinnitä sitten etulevy (A). Esiporaa ja käytä ohuita pitkiä ruuveja, jotta levyt eivät halkea, kun kiinnität ruuveja.

2

Merkitse välilevyjen (C) paikat ja liimaa ja ruuvaa ne kiinni. Liimaa ja ruuvaa lopuksi toinen etulevy (A) kiinni.

3

Sahaa 5-6 cm:n syvyyteen levyreunoissa (A) välilevyn molemmin puolin. Sahaa kulmat pois, jotta jätesäkin saa helpommin paikalleen. Pyöristä kulmat puuviilalla.

04
Tue pitkät kappaleet 3 Vaihe

Jos omistat katkaisu-/jiirisahan, sen ympärille kannattaa asettaa ”ohjaimet”, jotka tukevat pitkiä kappaleita niitä sahattaessa. Ne on helppo tehdä ruuvaamalla kolme lautaa yhteen.

Työstä kaksi ohjainta, sillä niitä tarvi-taan sahan molemmilla puolilla. Ohjaimet on kiin-nitetty pöytään tapeilla, joten ne saa myös helposti irrotettua työpöydästä ilman työkaluja.

Molemmille puolille sijoitettu ohjain tukee pitkiä lautoja erinomaisesti niiden sahauksen ajan.

1

Aseta lista (A) kahden tuen (B) päälle jiirisahan taakse. Laita saha-pöydän päälle suora apulista ja merkitse sen avulla listaan (A) tarkka korkeus.

2

Sahaa lista (A) ja liimaa ja kiinnitä tuet (B) alapuolelta kolmella ruuvilla (5 x 60 mm) tukea kohden.

3

Liimaa tapit (C) tukien reikiin niin, että ne työntyvät alapuolelta ulos. Kun liima on kuivunut, voit nostaa ohjaimen pois ja asettaa sen tarpeesi mukaan.

Materiaalit

Tarvikeluettelo työpöytä

12 mm mdf-levyä

 • 1 taustaverhoilu (A), 56 x 185,6 cm
 • 1 pohja (B), 45,9 x 185,6 cm
 • 2 sivua (C) á 56 x 58 cm
 • 1 oviosa (D), 37 x 176,3 cm
 • 1 oviosa (E), 10 x 185,3 cm

19 x 95 mm listaa:

 • 2 etuosan listat (F) á 185,6 cm

19 x 45 mm listaa:

 • 3 tukilistaa (G) á 185,6 cm
 • 4 tukilistaa (H1 ja H2) á 45,9 cm
 • 2 tukilistaa (J) á 42,1 cm

45 x 45 mm listaa:

 • 2 pöydänjalkaa (K1) á 87,5 cm
 • 2 pöydänjalkaa (K2) á 87,5 cm, joita lyhennetään 10 cm

26 mm sauvaliimattua liimapuulevyä:

 • 1 pöytälevy (L), 61 x 190 cm

Lisäksi:

 • 2 kpl 10 cm korkeaa kaluste-pyörää
 • 3 kaapinoven saranaa, 50 x 80 mm (avattuna)
 • Vedin
 • Ruuveja: 3,5 x 12 mm, 4 x 30 mm, 4 x 40 mm, 5 x 50 mm ja 6 x 120 mm
 • Puuliimaa

Tarvikeluettelo Ruuvilaatikko

19 x 95 mm listaa:

 • 1 takalista (A), 62 cm

19 x 45 mm listaa:

 • 1 etulista (B), 62 cm
 • 5 lokerikkoa (C) á 8 cm

6 mm vaneria:

 • 1 pohja (D), 11,8 x 62 cm

Lisäksi:

 • 4 x 40 mm ruuveja
 • 1,6 x 25 mm uppokantanauloja
 • Puuliimaa

Tarvikeluettelo jäteastian

16 mm mdf-levyä:

 • 2 etu- ja takalevyä (A) á 70 x 70 cm
 • 2 sivua (B) á 30,8 x 70 cm
 • 1 välilevyä (C), 30,8 x 68,4 cm
 • 1 pohja (D), 30,8 x 66,8 cm

Lisäksi:

 • 4 x 40 mm ruuveja
 • 4 kalustepyörää
 • Puuliimaa

Tarvikeluettelo ohjainta

26 mm liimapuuta:

 • 1 lista (A), 6,5 x 90 cm
 • 2 tukea (B) á 12 x 26 cm
 • 2 tappia (C) á 4 cm

Lisäksi:

 • 6 ruuvia, 5 x 60 mm
 • Puuliimaa

Vie aikaa

Voit rakentaa kaiken tämän viikonlopussa.

Hinta

Yhteensä noin 300 €: 2 pöytää, 2 ruuvilaatikkoa, 2 ohjainta ja 1 jäteastia

Vaikeusaste

Erilaisten kappaleiden yhdistäminen ei ole erityisen vaikeaa. Varaa aikaa ja seuraa ohjeitamme.

Piirustus

Työpöytä

Pöytä koostuu neljästä jalasta, kolmesta kiinteästä sivusta ja pohja- ja päällilevyistä. Iso etuovi-levy takaa, että koneet eivät täyty pölystä ja lastuista, kun pöydän ääressä työskennellään.

Ura, jonka päälle kaapinovi asettuu.

Työpöytä

Ruuvilaatikko

Ruuvilaatikko koostuu takalevystä ja ripustuksena toimivasta laudasta (A), etulistasta (B), 5 lokerikosta (C) ja pohjasta (D). Osat ruuvataan ja liimataan kiinni.

Tehtävä on yhtä helppo kuin miltä se näyttää.

Ruuvilaatikko

Jäteastia

Kätevän siirreltävän jäteastian rakentamiseksi tarvitaan vain 6 mdf-levypalaa ja 4 pyörää. Tämän jälkeen sahanpuruja ei enää tarvitse kaataa ämpäriin

– eikä korjata kaatuneen ämpärin aiheuttamaa sotkua hetkeä myöhemmin.

Jäteastia

Ohjain

Sahaa ensin levyt oikeaan pituuteen, mutta älä sahaa B-levyä leveyteen (korkeuteen) ennen kuin olet mitannut tarkasti, kuinka korkea sen pitää olla.

Katso mittausohje tämän sivun työvaihekuvasta 1. Kun kaikki kappaleet on sahattu, ne ruuvataan yhteen ja niihin asennetaan tapit.

Ohjain

Video

VINKIT: Mittaa tarkasti kolmen pisteen avulla

Video

TYÖKALUT: Näin käytät katkaisu- ja jiirisirkkeliä

Tällä videolla näytetään, miten säädät ja käytät sahaa oikein. Jiirisirkkeli on loistava työkalu lautojen ja lankkujen katkaisemiseen sarjatyönä. Sirkkelillä voi sahata suoraan, viistoon ja kallistetulla terällä. Voit sahata muun muassa puuta, metallia, kuitusementtiä ja laminaattia joko poikki tai tiettyyn syvyyteen asti.

Video

VINKIT: Naulojen ja ruuvien oikea pituus

Video

Vinkit & niksit

Lehtiversio

Lataa artikkeli pdf-muodossa samanlaisena kuin se julkaistiin alunperin Tee Itse -lehdessä.

  Muut lukevat juuri nyt …

  Lisää samasta aiheesta Verstas