Tilaa monille kengille

Hyödyntämätön syvennys pikkueteisessä voi muuttua isoksi kaapiksi, jossa on tilaa koko perheen kengille. Näin se tehdään.

Vaikeusaste
Vie aikaa
2 päivää
Hinta
200 euroa

Johdanto

Monet ongelmat ratkeavat, kun pitää silmänsä auki eri mahdollisuuksille – myös kotona. Kodista voi löytyä tilaa, jota ei välttämättä ole huomannut. Tässä kodissa oli pieni 180 x 30 cm:n syvennys, joka ei ollut käytössä, koska sinne ei mahtunut lipastoa.

Kun tilaan asennettiin liukuovet ja kenkähyllyt, perhe sai yhtäkkiä tilaa yli 40 kenkäparille ja lasten koululaukuille. Eteiseen saatiin järjestys, eikä sitä ollut edes erityisen vaikea luoda valmiiden liukuovihelojen ansiosta. Kysy omasta
rakennustarvikeliikkeestäsi vastaavanlaisia valmiita tuotteita.

Ohjeet

01
Aloita hyllystä 3 Vaihe

Kaapin yläosaan asennetaan valkoinen melamiinihylly. Kaapin voi toki rakentaa myös kattoon asti ulottuvaksi, mutta tässä sitä ei voitu tehdä kulmassa sijait-sevien kaapeleiden vuoksi.

Ylähylly sijoitetaan tavallisten, sei-nään kiinni ruuvattujen hyllynkannatti-mien päälle. Hyllynkannattimien pitää olla 50 mm hyllyn leveyttä lyhyempiä, jotta tilaan voidaan mahduttaa kisko, jota pitkin ovet liukuvat.

1

Aloita mittaamalla. Kuinka korkea kaapista pitää tulla ja kuinka syvän haluat siitä? Merkitse kaapin yläosan eli hyllyn paikka. Sahaa hylly pituuteen.

2

Asenna ylähyllyn kannattimet. Jos takaseinä on kipsilevyä, kiinnitä ruuvit levyjen takana oleviin runkoon, jotta kaappi ei väännä ruuveja irti.

3

Aseta ylähylly (B) paikalleen ja kiinnitä se ruuveilla alapuolelta. Varo, ettet ruuvaa levyn läpi - ruuvit saavat upota vain 2/3:n verran levyn sisään. Tarkista, että hylly on varmasti suorassa.

02
Asenna kiskot 6 Vaihe

Valmiin liukuovijärjestelmän hankin-nalla on se etu, että sen myötä saa paitsi kaikki oikeat helat, myös kiskot, joissa helat liukuvat. Lisäksi saa usein poraoh-jaimen, jotta kaikki helat voidaan sijoit-taa tarkalleen siihen, mihin pitääkin, jot-ta ovet liukuvat kitkatta kiskoja pitkin.

Kiskot voi ruuvata kiinni, mutta vahva kaksipuoleinen vaahtomuoviteip-pikin on riittävän kestävää, ja sen käy-töllä välttyy poraamasta lattiaan reikiä. Se on hyvä asia, jos lattiassa nimittäin on lattialämpö.

1

Asenna sivuille rimat (A) ja varmis-ta, että ne tulevat täysin pystysuoraan, muussa tapauksessa ovet eivät sulkeudu myöhemmin. Mittaa tämän jälkeen rimasta 20 mm ulos päin, ja merkitse ylähyllyyn yläkiskon paikka. Näin oville on tilaa.

2

Sahaa yläkisko (F). Tähän asennussarjaan sisältyy tuplakisko. Sen voi sahata mittaan rautasahalla ennen sen asentamista.

3

Aseta kiskon taakse kaksipuolista vaahtomuoviteippiä. Kiskon voi hy-vin kiinnittää ruuveilla, mutta vahva teippi on helpompi keino. Kiskon ei tarvitse kannatella mitään, joten ratkaisu toimii hyvin.

4

Kiinnitä yläkisko. Poista teipin suojamuovi ja paina kisko kiinni merkintöjen mukaan. Ole huolellinen, sillä teippi tarttuu kiinni saman tien.

5

Mittaa 20 mm sisäänpäin ja merkitse alakiskon paikka. Se koostuu alaosasta, joka kiinnitetään lattiaan kaksi-puolisella vaahtomuoviteipillä, ja päällys-osasta, joka napsautetaan alaosan päälle.

6

Napsauta alakiskon päällysosa paikalleen. Nyt voi asentaa oviin rullat, jotta ovet voivat liukua.

03
Ovien vuoro 8 Vaihe

Kun kiskot ovat paikallaan, ovet rakennetaan tavallisesta vanerista, joka koristetaan leveällä reunalistalla. Voit rakentaa myös oikeita ovipeilejä ohuista le-vyistä, jotka voi maalata täyskiiltäviksi.

Kaikki helat kiinnitetään poraohjai-men avulla, jotta virheitä ei synny. Ovet maalataan ennen kuin ne verhoil-laan kankaalla, jotta puukuvio ei paista kankaan läpi. Näin vältetään myös oksakohtien läpitulo.

1

Sahaa ensin kaksi ovilevyä. Ovet työstetään 13 mm:n vanerista, joka sahataan upotussahalla ja ohjain-kiskon avulla. Ovilevyt voi sahata myös tavallisella pyörösahalla.

2

Tarkista helat. Jokaiseen oveen kuuluu kaksi helaa rullineen, jotka kulkevat alakiskossa, ja kaksi rullaa, jotka ohjaavat ovea yläkiskossa (ei näy kuvassa).

3

Merkitse oviin, mihin eri helat sijoittuvat. Valmiiseen helanasennus-sarjaan saisi mielellään sisältyä myös poraohjain.

4

Poraa alarullien paikat. Käytämme 35 mm:n poraa, kuten tuotteen ohjeis-sa neuvotaan. Esiporaa pienellä poralla en-nen kuin käytät suurempaa. Poraa molem-milta puolilta, jotta vaneri ei rispaannu.

5

Hio leikkauspinnat hioma-paperilla, jotta aukkoon ei jää rullien kulkua estäviä tikkuja. Asenna ylärullat poraohjaimen ohjeistuksen mukaisesti (ei näy kuvassa).

6

Alahelat asennetaan mahdollisim-man pitkillä ruuveilla, mutta ne eivät saa mennä ovilevyjen läpi. Irrota ne tämän jälkeen uudestaan - ne asennetaan vasta, kun ovet ovat paikallaan. Kiinnitä ylähelat.

7

Korista ovet kehyksillä. Vanerilevyt eivät ole kovin kauniita, joten tee niille listoista kehykset. Alhaalla kehykset yltävät 15 mm reunan yli, jotta ne peittävät alakiskon. Liimaa kehykset puuliimalla.

8

Levyt pohjustetaan ja maalataan, mutta ensin on käsiteltävä kaikki oksa-kohdat oksalakalla, jotta niistä ei ajan myö-tä vuoda pihkaa maalin ja kankaan läpi.

04
Ovien asennus 3 Vaihe

1

Kiinnitä alahelat ovien taakse, kun olet nostanut ovilevyt paikalleen. Kiinnitä hela kiskoon pienellä koukulla ja kallista sitä ylöspäin ennen kuin ruuvaat sen kiinni oveen.

2

Tarkista, että ovet liikkuvat kevyesti ja säädä niitä tarvittaessa alahelojen säätöruuvista.

3

Tapetoi ovipeilit tarvittaessa. Me kiinnitimme kankaan sinkiläpistoolilla, mutta kankaan voi myös teipata kiinni tai käyttää peileihin maalia. Lopuksi asennetaan kenkähyllyt tarpeen mukaan.

Materiaalit

45 x 70 mm rimoja:
• 2 seinärimaa (A) á 200 cm

13 mm melamiinihylly, valk.:
• 1 ylähylly (B), 30 x 180 cm

13 mm vaneria:
• 2 ovilevyä (C) á 90 x 200 cm

8 x 70 mm listoja:
• 4 kpl ylös ja alas (D) á 90 cm
• 4 sivulistaa (E) á 201,5 cm

Lisäksi
• 1 yläkisko (F)
• 1 alakisko (G) K-50
• 6 hyllynkannatinta á 25 cm, ruuveja, kaksipuolista teippiä, ovenvedin, maalia, kangasta

Vie aikaa

2 päivää + kuivumisaika

Hinta

Noin 200 € levyihin, listoihin, heloihin ja maaliin

Vaikeusaste

Jos olet nikkaroinut ennenkin, selviät tästä tehtävästä hyvin. Aloittelija saattaa kuitenkin tarvita hieman apua.

Piirustus

Näin ovet toimivat

Liukuovet eivät vie tilaa huoneesta. Sen sijaan ne luovat tilaa kaapille, jos tilasta on puutetta.

Ovet kulkevat kiskoilla, jotka on kiinnitetty ylä-hyllyyn ja lattiaan. Vaihtoehtoisesti yläkiskon voi kiinnittää kattoon ja tehdä ovista täyskorkeat. Sivut ja taustaverhoilu muodostuvat eteisen seinistä, joten hukkatilaa ei jää lainkaan.

Näin ovet toimivat

Vinkit & niksit

Lehtiversio

Lataa artikkeli pdf-muodossa samanlaisena kuin se julkaistiin alunperin Tee Itse -lehdessä.

Muut lukevat juuri nyt …

Lisää samasta aiheesta Säilytys