Nopeat hyllyt välikatolle

Kätevät telinekannakkeet tekevät välikaton säilytyshyllyjen rakentamisesta todella helppoa. Kannatinraudat voi kiinnittää ristikoihin eristeitä rikkomatta.

Johdanto

Lasketteluvaatteet ja kuusenjalan voi siirtää kesän ajaksi pois jaloista välikatolle rakennettavien hyllyjen päälle. Välikattohyllyt on nyt entistä helpompi rakentaa uusien, ristikon alapaarteeseen kiinnitettävien telinerautojen avulla.

Vakaa alusta PL1-raudoilla

Raudat yksinkertaisesti painetaan kiinni alapaarteeseen mineraalivillan tai muun eristeen läpi. Rautojen päälle kiinnitetään koolausrimat ja hyllyt rakennetaan niiden varaan. Rautojen päälle voi rakentaa hyllyjen lisäksi erittäin vakaan kulkusillan.

Hyllyt voi rakentaa joko laudoista ja vanerista, yhdestä lautakerroksesta tai kuten tässä jutussa, koolauslautojen päälle ruuvattavasta umpilaudoituksesta. Viimeinen tapa on yleensä kaikkein helpoin ratkaisu.

TÄMÄN TAKIA SE ON HELPPOA!

Raudat tarttuvat kiinni ristikon alapaarteeseen ja ovat valmiina hyllylautoja varten. Eristeitä ei tarvitse siirrellä. Rautojen asentaminen on helpompaa kuin puurungon rakentaminen eristeiden sekaan.

Ohjeet

01
Raudat ja yksi lautakerros 5 Vaihe

1

Lähes kaikki tarvittavat sahaukset voi tehdä maassa. Käytä sirkkeliä ja pituus rajoitinta. Työ sujuu nopeasti, eikä eristeeseen pääse sahanpurua.

2

Leikkaa eristeeseen raudan (A) mentävä reikä. Paina rauta eristeeseen, jotta siihen jää merkki. Leikkaa kohtisuoraan alaspäin. Varo, ettet puhkaise höyrynsulkumuovia!

3

Paina rautaa (A) alaspäin, kunnes se on paikallaan alapaarteen päällä. Lyö rauta kiinni vasaralla, jotta raudan pienet piikit pureutuvat lujasti puuhun.

4

Paina vinon katon alla oleva rauta paikalleen. Reunalle pääsemiseen tarvitaan yleensä väliaikainen kulkusilta, jotta eristeet eivät painu kasaan. Kulkusiltana voi käyttää esimerkiksi isoa vanerilevyä.

5

Kiinnitä ristikon (E) kummallekin puolelle rima (B). Lyö rimat kunnolla kiinni rautoihin. Raudat on kiinnitetty samaan ristikkoon, joten rimat sopivat loviin automaattisesti.

02
Hyllyt risti­ koolauksella 4 Vaihe

Ristikoolaus ja umpilaudoitus sopivat tilavalle välikatolle, jossa ei ole savupiipun tai ilmastointiputkien kaltaisia esteitä.

Koolauslaudat kiinnitetään talon suuntaisesti kulkusillan viereen, vinokaton alle ja niiden puoliväliin. Koolauslautojen paikkoja voi siirtää jonkin verran tarpeen mukaan.

Koolausten päälle ladotaan umpilaudoitus. Laudat kannattaa katkaista sopivan mittaisiksi jo pihalla.

1

Kiinnitä koolauslaudat (C1) rimoihin (B) kahdella 4,5x60 mm ruuvilla. Kiinnitä lauta rimojen (B) kumpaankin päähän sekä niiden puoliväliin. Koolauslautojen tarkoitus on tukea umpilaudoitusta.

2

Tee jatkokset limittämällä. Tämän katon paloluukusta mahtui korkeintaan kolmimetrinen lauta, joten koolauksia (C1) piti jatkaa. Lautojen päät voi limittää, sillä niiden ei tarvitse näyttää erityisen hyvältä.

3

Rakenna hyllyt laudoista (C2). Katkaise laudat valmiiksi pihalla. Kiinnitä laudat koolauksiin (C1) 4x45 mm ruuveilla noin sormenleveyden päähän toisistaan.

4

Lyhennä hyllylautoja (C2) tarvittaessa. Nämä laudat jäivät liian pitkiksi ristikkoon kiinnitetyn nurjahdustuen takia.

Materiaalit

• PL1-rautoja (A)
• 45x45 mm rimoja (B)
• 25x100 mm koolauslautaa (C)
• 4x45 ja 4,5x60 mm ruuveja

PL1-rautoja voi tilata verkosta osoitteesta plusloft.dk. Yksi rauta maksaa noin 8 euroa. Yhden hyllyn rakentamiseen tarvitaan 4 rautaa.

Erikoistyökalut
• Villoitusveitsi

Piirustus

Näin pl1-raudat toimivat

PL1-telineraudat (A) painetaan alapaarteen (D) ympärille. Toinen rauta asennetaan kulkusillan viereen ja toinen räystään lähelle. Seuraavaksi rautaan kiinnitetään kaksi rimaa (B), yksi ristikon (E) kummallekin puolelle. Rautoja ei ole pakko asentaa samaan linjaan talon pituussuunnassa, vaan ne kannattaa kiin-nittää sinne, mihin ne sopivat parhaiten.

Hyllyt voi rakentaa monella eri tavalla. Tässä rimojen päälle asennetaan kolme lautaa (C1) ja hyllyt rakennetaan laudoista (C2) niiden päälle.

Näin pl1-raudat toimivat

Video

TYÖKALUT: Näin käytät katkaisu- ja jiirisirkkeliä

Tällä videolla näytetään, miten säädät ja käytät sahaa oikein. Jiirisirkkeli on loistava työkalu lautojen ja lankkujen katkaisemiseen sarjatyönä. Sirkkelillä voi sahata suoraan, viistoon ja kallistetulla terällä. Voit sahata muun muassa puuta, metallia, kuitusementtiä ja laminaattia joko poikki tai tiettyyn syvyyteen asti.

VINKIT: Stoppari katkaisusirkkelille

Lehtiversio

Lataa artikkeli pdf-muodossa samanlaisena kuin se julkaistiin alunperin Tee Itse -lehdessä.