Näin teet pimeästä huoneesta valoisan

Pimeästä huoneesta voi saada valoisamman myös ilman luonnonvaloa. Vaaleat pinnat muuttavat huonetta perusteellisesti ja valaisevat tilan paremmin kuin voimakkaat lamput.

Vaikeusaste
Vie aikaa
4 päivää
Hinta
450 euroa
Tee pimeästä huoneesta valoisan tyylikäs

Kellarin portaikko näytti aiemmin pimeältä ja tunkkaiselta puisten askelmien ja tummien värien takia.

Johdanto

Huoneesta voi tehdä valoisamman kahdella tavalla: huoneeseen voi lisätä valoa tai huoneessa olevan valon voi käyttää hyödyksi aiempaa paremmin. Voimakkaammilla valoilla on vain rajallinen vaikutus. Jos huone on täynnä tummia värejä ja himmeitä pintoja, valo vaikuttaa vain paikallisesti. Jos valon pitää levitä koko huoneeseen, tarvitaan muita keinoja.

Valitse vaaleat pinnat

Vaaleat pinnat levittävät valon laajalle. Myös kiiltävä maali heijastaa valoa tehokkaasti, sillä kiiltävä pinta toimii peilin tavoin.

Lue lisää: Onko kodissasi hyvä valo?

Kiiltävällä maalilla on myös haittapuolensa, sillä se paljastaa kaikki alustan epätasaisuudet. Sen vuoksi väriä ja etenkin maalin kiiltoastetta kannattaa harkita tarkasti ennen remontin
aloittamista.

Mitä himmeämpi pinta on, sitä vähemmän ja epäsuoremmin se heijastaa huoneessa olevaa. Sen sijaan himmeä maalipinta näyttää luonnostaan tasaiselta ja yhtenäiseltä.

Lataa juttu ja tee huoneesta mukavan valoisa

Näissä tee se itse -ohjeissa kerrotaan, miten teet pimeästä portaikosta valoisan ja mukavan kulkutien kellariin.

Työ on suurimmaksi osaksi helppoa. Rappaaminen voi tuntua vaikealta, mutta nykyaikaisia laasteja on helppo käyttää. Opit nopeasti tekemään laastilla hyvän näköistä jälkeä.

Työn iloa!

Ohjeet

01
Kellastuneesta vaaleaksi 3 Vaihe

Tämän kellarin mäntyportaat ovat ajan kellastamat. Portaiden pystyosat ja reisilankut maalataan remontissa valkoisiksi. Samalla yläkertaan vievien portaiden alapuoli maalataan valkoiseksi. Irrota kaikki peitelistat ja reunalistat molempien portaiden askelmista ja reisilankuista. Pese askelmat ja reisilankut perusteellisesti ennen maalaamista maalattavan pinnan pesuaineella.

1

Käsittele reisilankut ja askelmien pystyosat kertaalleen tartuntapohjusteella. Käytä tuotetta, joka sopii yhteen pintamaalin kanssa. Pohjusta myös askelma, jos aiot maalata sen.

2

Peitä kaikki reiät ja raot maalattavalla saumaus aineella, kun pohjuste on kuivunut. Tasoita saumat silikonisaumaimella.

3

Maalaa portaat, kun sauma-aine on kuivunut. Käytä hyvää maalia, jonka kiiltoaste on vähintään 50. Maalaa portaat niin monesti, että maali on tasaista ja peittää pinnan kokonaan.

VINKKI: Monta ohutta kerrosta kestää kulutusta paremmin kuin yksi paksu.

02
Uudet partaat 5 Vaihe

Askelmat päällystetään vaalealla korkkimatolla. Korkki eli linoleum on kestävä ja kätevä pintamateriaali, joka on helppo pitää kunnossa.

Askelmien etureunoihin kiinnitetään alumiinilistat, jotka sopivat korkkimaton paksuuteen. Ne peittävät ja suojaavat portaan ja korkki­ maton saumat. Alumiini reuna­ listoja myydään pitkinä salkoina, jotka voi sahata sopiviksi pätkiksi rautasahalla.

1

Mittaa alumiinilistojen pituus askelma kerrallaan. Purista pitkä lista kiinni ruuvi­ penkkiin ja sahaa pätkät rautasahalla.

2

Viilaa sahatut päät, jotta ne eivät viillä haavoja sormiin.

3

Liimaa listat kiinni. Puhdista portaan etureuna ja liimaa alumiinilista kiinni asennusliimalla.

4

Levitä lattialiimaa askelmalle. Levitä liima tasaiseksi ja ohueksi kerrokseksi lastalla. Sininen teippi suojaa listoja, joten anna teipin olla paikallaan toistaiseksi.

5

Kiinnitä korkkimatto askelmiin. Paina matto kiinni ja varmista, että sen etureuna painuu alumiinilistassa olevaan uraan. Anna korkkimaton olla paikallaan tunnin ajan, ennen kuin kävelet portaissa. Voit pinnoittaa aluksi joka toisen portaan ja loput portaat tunnin kuluttua.

03
Hiertopinnoite vaalentaa 4 Vaihe

Kaikki pystypinnat rapataan kuituvahvistetulla laastilla, joka tarttuu lähes kaikkiin pintoihin. Laastilla pinnoitettu seinä luo erilaisen vaikutelman kuin maalattu pinta ja tekee portaikosta entistä valoisamman.

1

Irrota seinistä irtotapetit, naulat, ruuvit, lamput, kaiteet ja muut esteet. Sekoita hierto­ pinnoite paljussa laastisäkin kyljessä olevan ohjeen mukaan.

2

Levitä seinälle tasainen kerros laastia iso hampaisella laastikammalla. Levitä laasti kerralla koko seinän alueelle.

3

Tasoita laasti leveällä lastalla muutaman mi nuutin kuluttua. Aika riippuu siitä, kuinka nopeasti alusta imee nestettä. Tarkoitus on levittää laasti tasaiseksi ja yhtenäiseksi kerrokseksi.

4

Viimeistele pinta kostealla sienellä. Häivytä pienet urat ja kolot kostealla sienellä tai muovi hiertimellä.

04
Nykyaikaiset valot 4 Vaihe

Nykyaikaiset led-valot kuluttavat vähemmän energiaa ja ovat monipuolisempia kuin perinteiset hehkulamput. Markkinoilla on led-spotteja ja valonauhoja sekä hieman tavallista kalliimpia ledejä, joiden voimakkuutta ja värilämpötilaa voi säätää itse.

1

Voimakas, litteä ja tyylikäs led-valo korvaa perinteisen hehkulampun ja muovikuvun. Lamppu sopii täydellisesti portaikon uuteen ilmeeseen ja toimii hyvänä perusvalaistuksena.

2

Kaiteeseen asennettava valonauha on hyvä esimerkki ledien monipuolisista käyttömahdollisuuksista. Valonauha vie erittäin vähän tilaa, ja nauhan voi leikata sopivaksi. Pöytäsirkkelillä ja kapealla taltalla voi tehdä kaiteeseen valonauhan mentävän uran. Uran voi tehdä myös yläjyrsimellä.

3

Liimaa valonauha kiinni, kun olet maalannut kaiteen valkoiseksi. Paina valonauhan liimatausta uran pohjaan. Aloita liimaaminen nauhan päästä ja katkaise nauha sopivasta kohdasta.

4

Kytke virta valonauhaan, kun sähköasentaja on tehnyt tarvittavat asennukset. Ledit saa asentaa itse, mutta sähköasentajan pitää kytkeä muuntaja verkkovirtaan.

05
Vaalea lattia kellariin 4 Vaihe

Lisää valoa saadaan myös kellarin lattiasta. Vanha ja paikoin hilseillyt maalipinta korvataan vaalealla lattiamaalilla, jonka kiiltoaste on 80. Kiiltävä maali heijastaa kellarin ikkunasta tulevaa valoa ja saa portaikon tuntumaan entistä valoisammalta.

1

Kaavi ja hio irtomaali pois lattiasta. Hio vanhan maalin reunat niin mataliksi, että ne eivät tunnu sormenpäissä.

2

Puhdista lika ja rasva lattiasta pesu aineella. Anna lattian kuivua kokonaan.

3

Maalaa aluksi lattian reunat seinien ja portaiden vierestä. Tämä lattia maalataan kaksikomponenttisella epoksimaalilla, joka pitää käyttää tunnin kuluttua sekoittamisesta.

4

Levitä maali isoille pinnoille lyhytkarvai sella telalla. Maalaa lattia vähintään kahteen kertaan ja anna sen kuivua 10-12 tuntia maalauskertojen välissä. Noudata maali­ purkin kyljessä olevia ohjeita.

Materiaalit

 • ¾ l akryylipohjamaalia
 • ¾ l akryylipuumaalia, kiiltoaste 50
 • 1 putkilo valkoista, maalattavaa sauma­ainetta (ei akryylia)
 • 12 m alumiinireunalistaa portaisiin (3 mm paksuille materiaalille)
 • 3 m2 korkkimattoa (3 mm)
 • 1 kg lattialiimaa
 • 25 kg kuituvahvistettua sisärappauslaastia
 • 4 l vesiliukoista epoksimaalia (vaaleanharmaata)
 • 1 led­seinävalaisin
 • 1 led­valonauha
 • 1 johtolista, 15 x 15 mm
 • Maalattavan pinnan pesuainetta
 • Jyväkoon 120 hiomapaperia

Vie aikaa

Tämä remontti kesti neljä päivää.

Hinta

Noin 450 euroa.

Vaikeusaste

Voit tehdä kaikki työt itse sähkö­ asennuksia lukuun ottamatta. Rappaaminen ei ole aivan helppoa, mutta nykyaikaisilla laasteilla sekin onnistuu varsin hyvin. Oikea tekniikka on helppo oppia.

Video

TEKNIIKAT: Hiertopinnoitteella tasoittaminen

Tarttuu melkein kaikille pinnoille

TYÖKALUT: Näin käytät epäkeskohiomakonetta

Tällä videolla näytetään, mihin kaikkeen epäkeskohiomakonetta voi käyttää. Se on erinomainen työkalu isojen vaakapintojen hiomiseen, lakan ja maalin poistamiseen ja käsittelemättömän puun hienohiontaan. Sen lisäksi koneella voi kiillottaa esimerkiksi öljytyn pöytälevyn.

Vinkit & niksit

Lehtiversio

Lataa artikkeli pdf-muodossa samanlaisena kuin se julkaistiin alunperin Tee Itse -lehdessä.

  Muut lukevat juuri nyt …

  Lisää samasta aiheesta Sisustus