Kodinhoitotilan neliöt hyötykäyttöön

Ota kodinhoitotilan jokainen kullanarvoinen neliö todelliseen hyötykäyttöön!

Johdanto

Kodinhoitotilasta on eniten hyötyä, kun siellä vallitsee käytännöllinen järjestys. Ota avuksesi kaapit, laatikostot ja hyllyt, niin saat kaiken tarpeellisen siististi paikalleen, ja tavarat mahtuvat paremmin. Napsauta oikealla olevaa vihreää painiketta ja lataa artikkeli, joka opastaa, miten:

  • Asennat lokerot kaappien päälle
  • Rakennat laatikostot kaappien alle
  • Ripustat pyykit katonrajaan
  • Asennat hyllyn oven päälle
  • Saat kengät ja saappaat lattialta

Pesukone ja rumpukuivaaja - kaksi tilaa vievää mutta tarpeellista konetta

Kodin ehkä tärkeimmille koneille pitää olla tilaa. Mielellään vieläpä läheltä toisiaan. Ne voi asettaa vierekkäin tai päällekkäin omien tilojen mukaan. Tärkeintä on sijoittaa rumpukuivaaja pesukoneen päälle ja kiinnittää se takaa pesukoneeseen, jos koneet halutaan päällekkäin. Muussa tapauksessa rumpukuivaaja saattaa rysähtää alas, kun pesukone linkoaa.

Aseta koneet laatikoston päälle. Näin saat koneet hyvälle työskentelykorkeudelle ja pesu- ja huuhteluaineille yms. on tilaa alla olevassa kaapissa.

Koneet voi sijoittaa myös päällekkäin. Ne voi peittää liukuovilla, niin koko ”pesulan” saa piiloon.

Ohjeet

01
Jatka kaappeja kattoon asti 7 Vaihe

Jos kodinhoitohuoneen kaappien tai kaapis-tojen päällä on tyhjää tilaa, tilan voi hyödyn-tää ja saada kaapistojen yläosat samalla näyttämään siistimmiltä.

Kaapit rakennetaan 16 mm:n mdf-levystä neliskanttisiksi laatikoiksi, jotka ruuvataan ja liimataan yheen. Erikoiset jousitoimiset kaa-pinsaranat saavat ovet avautumaan, vaikka ne yltävät kattoon asti. Ovet myös pysyvät auki vetimestä päästettäessä.

Ota tarkat mitat, ja huomioi, että mahdol-lisille putkille ym. esteille pitää olla tilaa. Jokainen kaappi koostuu kahdesta sivusta, päälli- ja pohjalevystä ja ovesta. Muista myös taustalevy, jos kaapin takana kulkee putkia.

1

Esiporaa mdf-levyihin kaikkiin ruuvikohtiin. Varsinkin päädyssä on tärkeää, että levyt eivät murru. Käytä 3 mm poraa esiporaukseen ja tee upotukset ruuvinkantoja varten.

2

Liimaa ja ruuvaa levyt yhteen. Käytä ohuita ruuveja, jotka ovat kolme kertaa mdf-levyn paksuutta pidempiä. Tässä käytetään 3,5 x 40 mm:n ruuveja.

3

Taittosaranat kiinnitetään laatikoihin 4,5 x 15 mm ruuveilla niin korkealle ylös kuin mahdollista. Ota sitten mitat oviin kiinnitettäviä ruuveja varten alimmista avaimenreiän muotoisista rei’istä.

4

Merkitse oviin, mihin kohtaan taittosaranat kiinnitetään. Käytä 4,5 x 15 mm ruuveja ja sijoita ne merkkien mukaan, mutta älä ruuvaa niitä vielä kokonaan kiinni.

5

Aseta ovet paikalleen. Ruuvin-kantojen pitää tulla niin paljon ulos, että ne menevät helojen läpi. Kun ovet ovat paikallaan, ruuvit kiristetään ja tarkistetaan, että ovet on asennettu oikein.

6

Asenna ovet ja kiristä ruuvit, kun ovien ympärillä on yhtä paljon ilmaa joka sivulla.

VINKKI: Voit asentaa ovet jo ennen kuin asennat kaapit, se on paljon helpompaa.

7

Kaappitilaa ei koskaan ole liikaa. Katonraja näyttää siistiltä.

02
Kaapin alla oleva tila käyttöön 8 Vaihe

Korkeiden kaappien alle jäävän tilan voi ottaa hyötykäyttöön rakentamalla sokkelilaatikos-tot. 16 mm:n mdf-levystä syntyy tukevat laa-tikot, ja kun laatikot vastustaa kumipyörillä, niitä on helppo vetää ulos ja työntää sisään.

Laatikoita suunniteltaessa on oltava tarkkana ennen muuta mitoituksen kanssa, jotta laatikot eivät kolhi kaappien takana olevia putkia. Etulevyjen ylle on jäätävä myös tar-peeksi ilmaa, jotta laatikot eivät juutu kiinni.

Tee mittapiirustukset laati - kon viidestä osasta ja sahaa kappaleet sen mukaan.

1

Merkitse ensin laatikon pohja. Tässä merkkiviiva on 16 mm laatikon sivuista ja takareunasta. Esiporaa (3,5 mm reiät) viivan ja reunan väliin jäävän tilan keskelle enintään 20 cm etäisyyksin.

2

Kiinnitä laatikon takalevy puuliimalla ja 3,5 x 40 mm ruuveilla. Varmista, että reunat ovat samassa tasossa.

TÄRKEÄÄ! Muista esiporata päätyihin 1,5 mm poralla, jotta levyt eivät halkea.

3

Kiinnitä sivut alapuolelta pohjan läpi liimalla ja 3,5 x 40 mm ruuveilla. Kiinnitä lisäksi laatikon taustalevy yhdellä ruuvilla sen kummastakin sivusta. Esiporaa jälleen päädyissä 1,5 mm poralla.

4

Kiinnitä etulevy niin, että se yltää hieman kummastakin sivusta yli ja tarkista, että se peittää pyörät. Merkitse sivut ja pohja etulevyyn ja esiporaa keskelle merkintöjä. Asenna etulevy kuten muutkin osat liimalla ja ruuveilla.

5

Asenna pyörät. Kumipyörät on kiinnitetty mäntylistoihin ja listat kiinnitetty väliaikaisesti. Vasta kun laatikot on maalattu ja ne ovat paikoillaan, pyörien sijainti säädetään tarkasti esimerkiksi lattian kaato huomioiden.

6

Säädä pyörien sijaintia. Aloita ottamalla mitta lattiasta laatikon alareunaan. Jos lattiassa on kaatoa, kiilaa vesivaaka ja mittaa, kuinka suuri kaato on laatikon yhdestä reunasta toiseen reunaan.

7

Kiinnitä pyörien listat. Tässä kaato on 1,5 cm laatikon oikeasta sivusta vasempaan. Täman takia oikea pyörä kiinnitetään 1,5 cm korkeammalle kuin vasen. Näin etulevyt asettuvat suoraan.

8

Sokkelilaatikot ovat valmiit, ja tilat on hyvin hyödynnetty.

Vinkit & niksit

Asenna oven päälle hylly, niin saat säilytystilaa

Kun kaikki muut kodinhoitohuoneen tilat on hyödynnetty, katso saisiko oven päälle vielä hyllytilaa. Jos olosuhteet sen sallivat, saat nostettua hyllylle paljon säilytettäviä tavaroita.

Hylly on asennettu listojen päälle. Listat on ruuvattu sivuseiniin kiinni. Hyllyn voi asentaa myös hyllynkannattimille, jotka on kiinnitetty hylly-levyjen päälle. Kannattimet on tärkeää valita niin, että ne kestävät kuormituksen, vaikka kannattimet kiinnitetään hyllyn päälle eikä alle.

Hyllyille pääsy vaatii kunnolliset tikkaat, joko askelmin varustetut tikkaat tai yksinkertaiset puutikkaat, kuten tässä kohteessa. Kun tikkaita käytetään, ne lukitaan hyllylevyn etureunaan ikkunasaranoilla (samanlaisilla, joita käytetään yläripusteisiin ikkunoihin).

Oven päällä olevan tilan voi hyvin hyödyntää hyllyillä.

Nämä saranat on tarkoitettu yläripusteisiin ikkunoihin, mutta tässä ne pitävät tikkaita paikallaan, kun niitä käytetään.

Kuivaustelineen ei tarvitse olla lattialla

Vaikka kodinhoitohuoneessa olisi kuivausrumpu, myös kuivaustelineelle on käyttöä, jos sille vain on tilaa. Sen käyttö vähentää hiilidioksidipäästöjä ja säästää euroja. Hyvästä ilmanvaihdosta on kuitenkin pidettävä huolta. Yksinkertainen kuivausteline on helppo ja nopea rakentaa nel-jästä puukappaleesta, jotka liima-taan ja ruuvataan yhteen kul-mista. Ripustusnaruna voi käyttää muovipäällystet-tyä teräsvaijeria, sillä se ei veny eikä ruostu.

Pyörötangoissa on hyvin tilaa vaatteille

Ripusta pyörötangot kahteen kerrokseen, niin saat tuplasti tilaa.

Yleensä kaappitilaa ei koskaan ole tarpeeksi. Lisäksi erityi-sesti talvivaatteet voivat olla ongelmallisia, sillä ne on saatava pois tieltä kelien lauhduttua. Yksi tai kaksi pyörötan-koa kodinhoitohuoneessa voi olla ratkaisu, vaikka huo-neessa ei olisi tilaa kiinnittää tankoja perinteiseen tapaan heloilla niiden päädyistä.

Ripusta vaatteet kahteen kerrokseen

Jos kahden oven välissä tai muualla seinäpinnoilla on tilaa, voit rakentaa yksinkertaisen ripustustelineen kahdesta hyllynkannattimesta, narusta ja parista pyörötangosta. Pyörötangot sijoitetaan vaatteille sopivan etäisyyden päähän toisistaan. Jos käytät tankoja, jotka ovat pidempiä kuin 80-100 cm, aseta kannattimien väliin ylimääräinen hyllynkannatin naruineen.

Pyykkien kuivatus sisällä vaatii hyvän ilmanvaihdon

Jos avaat kodinhoitohuoneen ikku-nan kuivattaaksesi pyykit, kun ulkona on kylmä, ulkoilman kylmyys saa kosteuden tiivistymään huo-neessa, jolloin homeen ja sienikas-vuston riski kasvaa.

Kannattaa sijoittaa kosteusohjat-tuun ilmanvaihtoon, joka kierrättää ilmaa ja johdattaa kosteuden talosta ulos. Valitse laatutuote, joka vaihtaa ilman nopeasti. Ne maksavat noin 150 € valmistajasta riippuen.

Avaa myös viereisen huoneen ovi, niin saat tilaan uutta lämmintä ilmaa.

Kengät eivät saa lojua lattialla ja viedä tilaa

Asenna kaappiin vetolaatikot, niin saat tilaa kengille. Helppo ratkaisu, jonka voi tehdä itse.

Pistä piste lattialla lojuville kenkä-röykkiöille. Laita kengät laatikoihin tai kaappiin, niin saat lattian käyt-töön ja ärsyttävän sekamelskan pois.

Voit ostaa valmiita kaappeja isoine laatikoineen, joihin mahtuu pal-jon kenkiä. Mutta jos tilaa löytyy, valitse korkea kaappi vetolaatikoilla. Varusta hyllyt poikkituilla, niin saat tilaa monille kenkäpareille.

Lehtiversio

Lataa artikkeli pdf-muodossa samanlaisena kuin se julkaistiin alunperin Tee Itse -lehdessä.

Muut lukevat juuri nyt …

Lisää samasta aiheesta Kodinhoitohuone