Laajenna taloa kellariin

Kellarissa on paljon hyödyntämättömiä neliöitä, joita ei lasketa asuintiloiksi. Voit harkita kellarin rakentamista, jos tarvitset lisää harrastustilaa tai kodinhoitohuoneen. Kerromme tässä jutussa, miten teet kellarista entistä valoisamman ja mukavamman ja rakennat sen jatkoksi kiviterassin ja isot portaat.

Kellarin eteen Varastototilaa on kaivettu iso kuoppa portaiden rakentamista varten. Uusi ovi asennetaan alatasanteen korkeudelle.

Kellarin eteen Varastototilaa on kaivettu iso kuoppa portaiden rakentamista varten. Uusi ovi asennetaan alatasanteen korkeudelle.

Monen vanhan talon kellarissa on kylmää tai puolilämmintä tilaa, jonka voi ottaa hyötykäyttöön.

Kellariin ei saa yleensä rakentaa oikeita asuinhuoneita, vaan huoneiden pitää olla aputilamaisia. Se tarkoittaa, että kellariin saa rakentaa esimerkiksi kodin-hoitohuoneen, kylpyhuoneen, saunan tai takkahuoneen.

Tässä jutussa vanhasta kodinhoitohuoneesta tehdään nykyaikainen kotiteatteri. Seinän vierusta kaivetaan auki, ja huoneeseen tehdään ovi, josta pääsee sisään paljon valoa. Oven ulkopuolelle tehdään isot portaat, jotta tasaiselle pihalle saadaan kerrosmaisuutta.

Kodinhoitohuoneen remontointiin ei tarvita lupaa, mutta talon julkisivun muuttaminen ja kuopan kaivaminen voivat edellyttää toimenpide- tai rakennuslupaa.

Alatasanne ja portaat

Kotiteatteriin tehdään oma uloskäynti, ja seinän vierustalle valetaan tasanne sekä isot betoniportaat. Portaat ja tasan-teen voi tehdä myös kivistä tai harkoista. Alatasanteelle voi tuoda puutarha-kalusteet, penkin tai riippumaton, ja leveille portaille voi istuttaa kukkia kohopenkkeihin.

Tärkeintä on, ettei portaikosta ja alatasanteesta tule allasta, joka kerää vettä ja kastelee talon perustukset. Pohjalle asennettava kouru johtaa veden hulevesiviemäriin.

Ongelma

Kellarissa oli ennen kaksi kylmää varastoa ja kodinhoitohuone. Kodinhoitohuonetta ei tarvittu enää, joten se jäi vapaaksi muuhun käyttöön.

Ratkaisu

Kodinhoitohuoneen tilalle päätettiin tehdä kotiteatteri. Huone tuntui ankealta, joten sen seinään tehtiin uusi ovi, josta tulee sisään paljon valoa. Oven ulkopuolelle tehtiin monikerroksinen terassi, jotta tasaiselle pihalle saatiin kerrosmaisuutta.

Multimedia